Akademie AEGIS

 

Taktické vybavení nejvyšší kvality - Blackwater Gear přichází !


blackwaterJméno Blackwater není ani u nás neznámé. Díky televiznímu zpravodajství zná působení této americké bezpečnostní firmy v Iráku a Afghánistánu i „průměrný“ divák nezajímající se o tuto oblast. Co však vaší pozornosti jistě neuniklo, je vstup této společnosti také na pole výroby taktického vybavení a doplňků určených (nejen) pro vojenské a policejní specialisty pod vlastní značkou BLACKWATER GEAR.

Okolnosti vzniku této značky jsou zajímavé a zaslouží si o nich blíže informovat. Trendem doby je spojování zkušeností a znalostí z různých oborů a výsledkem má být produkt, který je nejen kvalitní po stránce výroby, ale také dokonale vyzkoušený a připomínkovaný samotnými uživateli. To by mělo platit zvláště v oblasti vybavení lidí, kteří profesionálně fungují při ochraně lidských životů a majetku a nasazují mnohdy životy své vlastní…
Blackwater Gear je toho takřka zářným příkladem. V roce 2005 byla uvedena na trh ucelená kolekce oblečení, výstroje a taktických doplňků jako výsledek spolupráce tří významných firem: Blackwater USA, Michaels of Oregon a Crye Associates/Precision.
První z firem je Blackwater USA, která dala značce své jméno. Bývá někdy označována jako „soukromá armáda“ čítající přes 4000 lidí, plnící vládní zakázky v Iráku a Afghánistánu při ochraně významných představitelů civilní správy i firem tam působících. To je však jen část její činnosti. Od roku 1997, kdy byla založena bývalým členem U.S. Navy SEALS se vyvinula do společnosti pěti samostatných jednotek.
Hlavní je Blackwater Training Center, největší soukromé výcvikové centrum v USA, kde procházejí výcvikem i speciální jednotky armády Spojených států a dalších státních ozbrojených složek. Soustřeďuje ty nejlepší instruktory, bývalé příslušníky těchto jednotek, a nabízí rozsáhlé výcvikové prostory o rozloze 1200ha…Do výcviku se zahrnují i aktuální poznatky z irácké mise a tak je systém výcviku neustále konfrontován s realitou a drží s ní krok. Bojovníci z Blackwater USA jsou v bezpečnostním oboru velmi uznávanými profesionály.
Další části společnosti tvoří Blackwater Target System (terčové zařízení a pomůcky pro střelecký výcvik), Blackwater Security Consulting (bezpečnostní služby), Blackwater Canine (výcvik služebních psů) a Blackwater Aviation Worldwide Services (provoz a servis letadel).
Druhý ze trojice, Michaels of Oregon je už náš „starý známý“. Dlouholetý výrobce pouzder, střeleckého vybavení a doplňků pro civilní sektor i ozbrojené složky (patří k největším dodavatelů pro policejní i armádní jednotky v USA i v Evropě) poskytl „know-how“, zázemí velké firmy a technologii kvalitní výroby. Značka Blackwater Gear dnes patří do konsorcia Michaels of Oregon.
Třetí, ale neméně důležitý ve spolku je firma Crye Associates (resp. její část Crye Precision). Tato nenápadná firma je však velmi zajímavá. Zabývá se výzkumem a vývojem v oblasti technologií a průmyslového designu vojenského vybavení a jejích služeb využívá v hojné míře vláda USA. Z nejvíce známých výsledků její práce je koncepce nové univerzální kamufláže pro US Army zvané „MultiCam Combat Camouflage Pattern / Scorpion“, vyvinuté v rámci projektu výbavy „vojáka budoucnosti“ (US Army’s Future Combat Systems).
Pokud stručně shrneme výše popsané, dostaneme jednoduchou rovnici. Vybavení Blackwater Gear = design Crye Assocites/Precision + výroba a distribuce Michaels of Oregon + testování a zkušenosti z praxe Blackwater USA.

Vývoj nezastavíš…

Na první pohled by se mohlo zdát, že v oblasti vybavení a výstroje vojáka (resp. příslušníka ozbrojených sborů obecně) se toho za posledních několik desítek let mnoho nezměnilo. Přesto, pokud se zaměříme na období posledních cca patnácti let a na armádu USA (na které se dají trendy nejsnáze ilustrovat a kde se zbytek světa nechává inspirovat) můžeme si všimnout jak postupem času roste kvalita vybavení jednotlivého vojáka. Cena výcviku specialisty je značná a proto je hlavní pozornost věnovaná zvýšení úrovně jeho ochrany před zraněním (standardně nošená balistická ochrana, nové přilby atd.) a také vybavení prostředky poskytující taktickou výhodu v boji (např. přístroje nočního vidění jsou běžnou výbavou jednotlivce u mnoha jednotek).

Taktické vybavení Blackwater Gear

Filozofie zn. Blackwater Gear je poskytnout to NEJ vybavení všude tam, kde je nadstandardní potřeba toho nejkvalitnějšího vybavení pro ty nejnáročnější vojenské/policejní operace.
Produkty Blackwater Gear se dají rozdělit do několika oblastí. Základem je systém výstrojního vybavení a doplňků, umožňující sestavit komplet přesně podle potřeb uživatele. Jedná se o modulární koncepci, kompatibilní s tzv. systémem MOLLE (na základ – např. vestu je možno díky jakési „šachovnici“ úchytů připevnit různá pouzdra na libovolné místo) díky níž je dosaženo maximální univerzálnosti a přizpůsobivosti výstroje pro celé spektrum účelů použití. Design vest Blackwater Gear přináší mnoho zajímavých detailů, na kterých je znát, že se na vývoji podíleli profesionálové a odborníci. Nový je i způsob uchycování pouzder, který je jednodušší a pevnější než u ostatních podobných systémů. Pouzdra jsou k dispozici na veškeré možné věci z výbavy vojáka či policisty, např. zásobníky do dlouhých i krátkých zbraní, nože, svítilny…na co si jen vzpomenete. Nosné systémy i pouzdra jsou vyrobené z lehkého a odolného materiálu vyznačující se dlouhou životností i při dlouhodobém tvrdém zacházení. Také všechny ostatní díly (zipy, přezky, suché zipy…) jsou stejné odpovídající kvality.
Nezbytnou částí produkce Blackwater Gear jsou taktické doplňky, jako např. nosné taktické popruhy na dlouhé zbraně, opasky, pouzdra na zbraně, batohy atd. Zajímavostí je „camelbag“ tj. zásobník vody, vyznačující se odolnou konstrukcí do náročných podmínek.
Druhou velkou oblastí výrobků jsou vybrané produkty jiných firem (některé s drobnými úpravami) užívané v Blackwater USA a které jsou pro své kvality zahrnuty pod zn. Blackwater Gear. Jsou to nože s pevnou čepelí (zn. Benchmade, typ Nimravus) a několik typů nožů zavíracích, tzv. one-handů s různými typy čepelí. Komplet spodního funkčního oblečení a prádla pochází původně od f. TerraMar a jako dodavatel rukavic se nejlépe osvědčil Armor Skins. Část vybavení také pochází od Michaels of Oregon, zejména pouzdra z řady Uncle Mike’s Law Enforcement.
Výstroj se vyrábí v základní černé a khaki barvě, specialitou je tzv. ranger green, zelená barva specifického odstínu. U všech výrobků Blackwater Gear si můžete být jistí, že před uvedením na trh prošly náročným testováním specialistů v misích v Iráku nebo Afghánistánu a také členů různých speciálních jednotek.

Blackwater Gear v ČR

Zn. Blackwater Gear se poprvé v ČR objevila koncem roku 2005 díky aktivitám firmy PROARMS CZ s.r.o. Tu známe především jako dovozce zn. Remington, Springfield, Leupold a pušek AR-15 (zn.Dlask), ale v poslední době se začala také více specializovat na vybavení pro ozbrojené složky (připomeňme např. dodávky pouzder Uncle Mike’s pro elitní jednotky AČR). Po získání zastoupení firmy Michaels of Oregon, pod kterou Blackwater Gear patří, se část vybavení této značky neoficiálně testovala i u nás, právě u příslušníků výše zmíněných jednotek. Ti mají s čím porovnávat a tak je jejich hodnocení možné brát s patřičnou váhou. Podle dostupných informací si velmi pochvalovali vesty-nosiče balistické ochrany s výběrem pouzder a také taktické řemeny na pušky.
V současnosti se jedná i o možnostech spolupráce v oblasti výcvikové činnosti Blackwateru a zpřístupnění zájemcům v ČR…na to si však počkejme a nepředbíhejme.
Více informací souvisejících s Blackwater Gear můžete získat na stránkách dovozce f. PROARMS CZ s.r.o., www.proarms.cz a stránkách výrobců zn. Blackwater Gear wwww.blackwatergear.com, www.blackwaterusa.com,
www.cryeprecision.com a www.unclemikes.com .



autor: Aleš Vondráček datum: 09.03.2006