Akademie AEGIS

 

Mezinárodní veletrh zbraní IWA 2006


pohled na největší evropskou výstavu zbraní očima Aleše Vondráčka

iwa06IWA 2006 & Outdoor Classics, jak zní celý název druhé největší zbrojní výstavy na světě, se i letos konala v Norimberku v polovině měsíce března. Kdo v oboru něco znamená, musí zde být. Ať už jako vystavovatel nebo alespoň jako návštěvník…

IWA 2006

Letošní 33.ročník této prestižní mezinárodní výstavy byl opět ve znamení nárůstu zájmu jak vystavovatelů, tak návštěvníků. Čísla hovoří výmluvně, stánky více než tisíce vystavovatelů navštívilo přes 27.000 lidí ze 100 států…
IWA, to je prezentace výrobců a distributorů zbraní pro lov, sport i ozbrojené složky, střeliva, nožů, optiky, různých doplňků, a v posledních letech i outdoorového vybavení. Součástí výstavy je šestým rokem také soutěž International Knife Award, neoficiální „Nůž roku“.
Je potěšitelné, že se v této konkurenci neztrácí ani naši domácí výrobci a je už několikaletou tradicí, že v jedné z hal vytvářejí „českou kolonii“.

Zbraně…

IWA, to jsou pro naše čtenáře především zbraně. Ve srovnání s loňským rokem si troufnu tvrdit, že zajímavých novinek přibylo, i když čekat něco zásadně revolučního se moc nedá. Přesto několik z nich stojí za zmínku.
Spolu s několika mými přáteli jsme se shodli, že asi největší překvapení čekalo u americké legendy Smith & Wesson. Začal vyrábět řadu samonabíjecích pušek na bázi AR-15 v ráži .223 Remington pod označením M&P15 (M&P = Military & Police) v základních třech variantách. Základem je 16“ hlaveň, šestipolohová teleskopická CAR pažba a pouzdro závěru s lištou. Dále se modely M&P15, M&P15A a M&P15T liší jen použitými mířidly a předpažbím. Samozřejmostí je možnost použití široké škály doplňků od jiných výrobců.
Tím ale u S&W nekončíme. Další horkou novinkou, tentokrát pistolí je M&P 9/40/357. Tato nová zbraň nabízená v rážích 9mm Luger,.40SW a .357Sig je moderní služební/obrannou pistolí s plastovým zytelovým tělem, velkokapacitním zásobníkem (17-9mm, 15-.40, 15-.357) a přímoběžným úderníkem (ala Glock) zvaným zde Strike Fire Action. Na první vyzkoušení je manipulace s ní velmi příjemná a celkový dojem slibný. Má všechny znaky moderní služební zbraně, jako jsou výměnné gripy rukojeti, oboustranný záchyt závěru a vypouštění zásobníku (vyměnitelné na obě strany). Oproti prvním zprávám, že se bude dodávat pouze se zásobníkovou pojistkou (pokud není ve zbrani zásobník, nelze vystřelit) nám zástupci firmy potvrdili, že tato pojistka bude pouze volitelná. To je jedině dobře.
Pro mě osobně bylo velmi příjemným překvapením stánek České zbrojovky Uherský Brod. Kromě toho, že byl stánek přehledný a nadstandardně nasvícený (což fotografové jistě ocenili…) nabízel i řadu novinek. Pro nezasvěcené to bylo zahrnutí americké zbrojovky Dan Wesson „pod křídla“ ČZ. V sortimentu se tak objevuje např. revolver v ráži .445 SuperMag,a le hlavně dva modely pistolí na bázi 1911. Je to sportovní DW POINTMAN SEVEN, vyladěný s mnoha nadstandardními prvky a model DW COMMANDER CLASSIC-BOBTAIL vhodný jako obranná zbraň. Zvláštností tohoto typu je zkrácené a zaoblené uložení bicí pružiny, které zakulacuje tvar rukojeti a činí ji tak vhodnější pro skryté nošení. Předběžně nám byl přislíben do redakčního testu a tak doufejme, že se s ním budeme moci blíže seznámit. Tyto zbraně mohou být přínosem pro nově zavedenou národní divizi „Single Stack“ v rámci praktické střelby IPSC, což je divize právě pro jednořadé typy 1911. ČZ patří k hlavním podporovatelům tohoto sportu v celosvětovém měřítku a tak na stánku kromě prezentace úspěchů firemních střelců ČZ probíhala i atraktivní show v podání našich špičkových reprezentantů Adama Týce a Martina Kameníčka.
To však není všechno! K možná nenápadnějším, ale o to zajímavějším novinkám patřil u ČZ kompaktní 75 D v provedení s plastovým tělem (typ 75 BD COMPACT P), ČZ 75 B COMPACT v ráži .40SW s kapacitou 10+1 nebo modifikace SP-01 s názvem SP-01 SHADOW. Detailem, který ocení hlavně střelci-leváci v českých složkách vyzbrojených “policejním“ kompaktem 75D P-01 je možnost dovybavení oboustrannými ovládacími prvky.
Také u dalších značek se dalo najít něco nového. Beretta kromě loňské nové pistole Px4 Storm a karabiny Cx4 Storm představila jako pokračování této linie pušku Rx4 v ráži .223 Rem. Je to podobně futuristická plastová zbraň směřující hlavně k zákazníkům z ozbrojených složek. V pistolích je nová „faceliftovaná“ klasika typu 92, s přetvarovaným designem těla zbraně a ovládacích prvků spolu s výměnnými gripy rukojeti. Zajímavým detailem je krytka na railu na příslušenství (kterou známe spíše u dlouhých zbraní) která je nasazena, pokud není lišta osazena např. svítilnou. Pistole má název 90TWO. Kromě jmenovaných je novým přírůstkem také malorážková pistole 22 NEOS.
Na stánku tradičního rakouského výrobce Steyr-Mannlicher nás zaujala špičková odstřelovací puška SSG 04 v r.308 Win. a také samonabíjecí varianta útočné pušky AUG s označením AUG-Z (zivil) v ráži .223 Rem., která je nyní dosažitelná i u nás a je vhodná např. pro zájemce o praktickou střelbu IPSC.
Slovenský výrobce Grand Power, resp. konstruktér p. J.Kuracina představil pokračování pistole K100 ve variantě K100 Mk6. Po zkušenostech s předcházejícím typem byla přetvarována úchopová část rukojeti a přidána lišta na přídavné zařízení. Taurus každý rok uvede něco nového a ani letos nezklamal. Pistole 24/7 dostala kompaktní „sestru“ 24/7 PRO CS a také typ s prodlouženým závěrem (24/7 PRO LS). Nové varianty jsou i u malých obranných pistolí PT-111 PRO a PT-609 PRO. Zbývá si jen postesknout, že český distributor zn. Taurus nemá zájem poskytnout své zbraně do redakčního testování…
Začali jsme u AR-15 a také u nich tento blok věnovaný zbraním zakončíme. Tyto populární zbraně v různých modifikacích vyrábí mnoho firem, nás zaujaly modely značek Oberland Arms a Sabre Defence. Také s nabídkou doplňků k nim se „roztrhl pytel“. Nejširší výběr byl u firem TDi a Leapers.

… boom taktických svítilen

Mimo zbraní v různých podobách tvoří podstatnou část toho co zde bylo k vidění různé doplňky a vybavení pro všechny oblasti střelby.
Letošní rok byl, alespoň pro mne, ve znamení prudkého nárůstu nabídky taktických svítilen vhodných pro použití se zbraní (ať už ruční nebo poděsné typy). Nové technologie jsou nyní dostupnější za rozumné ceny i pro menší výrobce a je to na šířce nové nabídky znát. Je to hlavně nástup nové generace vysoce výkonných LED diod s obchodním názvem Luxeon s výkonem 1, 3 a 5W. Zvláště ty dvě výkonnější se vyrovnávají tradiční xenonové žárovce (používané u taktických svítilen nejvíce), co do intenzity světla, ale s menší spotřebou vydrží déle svítit. Novinkou letošního roku je jejich použití v poděsných zbraňových svítilnách. Takové modely nalezneme nyní u f. Streamlight (modely TLR-1 a TLR-2 v kombinaci s laserem), Surefire (X-200) nebo u f. Ledwave (model Z-6). Poděsné xenonové svítilny v několika variantách dále nabízejí zn. Glock (GTL-10), Laser products (LAS/TAC 2), ITI/Streamlight (M3, M6…), Surefire (Nitrolon) atd.
Ruční svítilny s Luxeon diodou nabízí v několika modelech i česká firma ESP, známá především díky vynikajícím teleskopickým obuškům.
Americký Blackhawk loni představil svítilnu Gladius (kromě nastavitelného světelného výkonu má funkci stroboskopického světla), která zůstává stále zajímavou novinkou a přidal další modely Xiphos a Falcata.
Nejznámější výrobce taktických osobních svítilen Surefire má pro rok 2006 připravenu novinku s názvem KROMA. Je to univerzální ruční svítilna s kombinací výkonné LED diody a barevných diod, používající speciální reflektor čočkou TIR (Total Internal Reflection - směruje rozptýlený kužel světla do jednoho úzkého paprsku a tím zvyšuje jeho výkon/dosah). Perličkou je vývoj reflektoru (i když je přenositelný, těžko o něm mluvit jako o ruční svítilně) o neuvěřitelném výkonu 3000 lumenů (pro srovnání, typická ruční xenonová svítilna má cca 60-110). Toto světlo je hlavně určeno pro montáž na kulomety ráže .50 na armádní džípy.

… a to ostatní

V sortimentu pouzder se potvrzuje trend vývoje služebních pouzder s několikanásobným jištěním proti neoprávněnému vytažení. Podle počtu pojistek se rozlišují tyto pouzdra na úrovně tzv. Retention level (za dostačující se považuje alespoň Level 2 – dvě na sobě nezávislé způsoby jištění). Výrobci se předhánějí ve vývoji systému pojistek, které jsou pohotově odjistitelné (ideálně prostým úchopem zbraně v pouzdře), automaticky zajistitelné (zasunutím zbraně do pouzdra) a spolehlivé. Nové pouzdro má firma RADAR, které má kromě pojistek další řadu možností nastavení podle zvyklostí uživatele. Podobně koncipované pouzdro bylo nově vidět i na stánku f. Vega nebo francouzské firmy GK.
Blackhawk rozšířil produkci plastových CQC pouzder s pojistkou Sherpa (určených hlavně pro skryté nošení) i na služební pouzdra. Uvedl pouzdro úrovně L2 a ve vývoji je i L3. Pozadu nezůstávají ani naši domácí výrobci Dasta a Milec.

Co nás ještě zaujalo?

Z dalších poznatků a zajímavostí z letošního ročníku IWA 2006 jmenujme například další nástup airsoftových zbraní a vybavení pro ně. I v ČR je tento trend patrný.
Trochu neoprávněně zůstává ve stínu velkých výrobců optiky, puškohledů a zaměřovačů český tradiční výrobce MEOPTA, který udělal za poslední roky velký skok v kvalitě, snese srovnání s jinými špičkovými výrobky a cenově je velmi konkurenceschopný. Malý, ale zajímavý byl stánek britské firmy BCB International, nabízející balistickou ochranu, prostředky pro přežití a výbavu pro vojáky i outdoorové nadšence.
Známá značka taktického oblečení a vybavení 5.11 Tactical series má jako novinku dva střelecké opasky typu „instructors belt“ (modely Trainer a Operator) speciálně určené pro skryté nošení zbraně a nové barevné vzory populárních taktických bund 3v1 resp. 5v1. Když u oblečení ještě chvíli zůstaneme, pozoruhodné jsou bundy a kalhoty f. RIVERS WEST, které jsou vyráběné ze speciálního nepromokavého fleecu (membrána H2P) který je mimo uvedených vlastností také velmi odolný, např. odolnost proti probodnutí hřebíkem je neuvěřitelná!
Firma Tasmanian Tiger, patřící do skupiny Tatonka (jeden z největších výrobců outdoorových batohů) má širokou nabídku specifických batohů o různé velikosti. Tyto jsou používané armádními specialisty a jsou oblíbené i u našich vojáků z misí v Iráku.
Z oblasti střelecko-taktického výcviku nejen pro ozbrojené složky jsou nové barevné fototerče s množstvím variant (terč-neterč) za jejichž vývojem stojí známý policejní instruktor a autor knihy „Manuál obranné střelby“ Pavel Černý. Terče uvádí na trh f. ESP.

Příští ročník výstavy IWA proběhne v termínu 9.-12.3.2007 a každému, kdo chce mít v této oblasti rozhled (a není jen sběračem katalogů…), můžeme výjezd do Norimberku doporučit.

autor: Aleš Vondráček datum: 18.04.2006