Akademie AEGIS

 

Skryté nošení zbraně s oblečením 5.11 TACTICAL SERIES


aegisteam Zaměříme na vybavení zn. 5.11 TACTICAL SERIES určené pro profesionální skryté nošení zbraně, konkrétně na dva „vlajkové“ produkty této firmy, kalhoty 5.11 a vestu 5.11. Výsledky intenzivního a dlouhodobého testování, kterého se účastnil tým instruktorů Akademie obranné střelby Aegis a střelců klubu obranné střelby Aegis IDPA Vám předkládáme právě nyní.

Test oblečení? Ano!

Testy zbraní, nožů, případně dalšího vybavení jsou v tomto časopisu věcí běžnou a vyhledávanou. Ale test oblečení? Chápu, že to může někomu z Vás připadat neobvyklé, ale značka 5.11 TACTICAL SERIES si naši pozornost rozhodně zaslouží. V současnosti se jedná v USA o nejrozšířenější typ oblečení strážců zákona, instruktorů ozbrojených složek, osobních strážců a dalších profesionálů v bezpečnostním sektoru. Vybavení 5.11 je také masivně používáno americkými vojáky a policisty v Afganistanu a Iráku, jak se můžeme sami přesvědčit téměř každý den v televizních zprávách. O něčem jistě svědčí i fakt, že kalhoty 5.11 jsou již mnoho let oficiálním vybavením studentů Akademie FBI v Quanticu (FBI National Academy Training Center, Quantico, USA). Výrobky firmy 5.11 TACTICAL SERIES jsou od minulého roku k dostání také v České republice a tak jsme se rozhodli je sami otestovat a přesvědčit se, jestli je jejich vychvalovaná kvalita a funkčnost skutečná nebo je jen výsledkem promyšlené marketingové strategie.

Skryté nošení zbraně

Skryté nošení obranné zbraně má své zákonitosti. Mít při sobě zbraň znamená jisté omezení našich běžných životních návyků, změnu nebo úpravu našeho šatníku a stylu oblékání. Zvlášť při potřebě nosit zbraň dlouhodobě, v různých prostředích, klimatických podmínkách apod. Zbraň nošená pod oděvem musí být na jedné straně skrytá před odhalením naším okolím, zároveň by měla být rychle a snadno dosažitelná v krizové situaci. „Prozrazením“ zbraně totiž ztrácíme cennou taktickou výhodu. Stačí se projít po frekventovaných místech ve městě nebo prostředcích hromadné dopravy, zaměřit se na to a možná budete překvapeni kolik špatně skrytě nošených zbraní objevíte. Už při volbě oblečení při odchodu z bytu je dobré myslet na možnost/nutnost odložit svrchní oděv např. v restauraci, změnu počasí atd. I v zimě raději oblékněte vrstvu navíc, abyste mohli nechat bundu rozepnutou. Složitější situaci mají lidé nosící zbraň v rámci své profese, např. policisté v civilu, osobní ochránci atd. Ti kromě zbraně musí nosit další vybavení, jako jsou náhradní zásobníky, pouta, obušek, vysílačka, balíček první pomoci, svítilna a mnoho jiných potřebných a užitečných věcí.

5.11 TACTICAL SERIES v testu

Poprvé jsem se setkal s 5.11 při svých toulkách internetem, kdy jsem si všiml, že většina instruktorů v různých výcvikových centrech obléká stejné kalhoty. Jako asi každého mě napadalo, co na nich může být tak zvláštního, že je nosí a zpočátku jsem se na to díval s mírnou podezřívavostí. Poprvé „naživo“ jsem je viděl na instruktorech z amerického Tactical Defence Institute, kteří u nás vedli v létě 2004 střelecký kurz a dostal chuť je také vyzkoušet a vytvořit si svůj názor. Těsně před objednáním z USA jsme objevili distributora v ČR a začali nosit první kalhoty…. Vrtá Vám hlavou, co znamená 5.11 ? Majitel firmy a „vynálezce“ těchto kalhot byl vášnivý horolezec a v místech odkud pochází jsou stupně obtížnosti lezeckých cest označovány 5.0 až 5.11. Symbolicky je tak naznačeno, že s výrobky 5.11 zvládnete i ty nejtěžší věci…

Kalhoty 5.11 (The 5.11 „Original“ Tactical Pant)
  • Původní kalhoty 5.11 byly vyrobeny jako horolezecké a to už v roce 1968.
  • Celkem pět lidí testovalo sedm kalhot (pět barvy khaki a dvoje zelené) po více než pět měsíců při různých činnostech s různým stupněm zátěže.
  • Kalhoty 5.11 jsou vyrobené ze silné 100% bavlny, mají dvojité sedlo v rozkroku a dvojitá kolena. Do takto vzniklé kapsy můžeme vložit diskrétní neoprenoveé nákoleníky 5.11.
  • Kalhoty se vyrábí v barvách: khaki, digital-camo desert (pouštní maskovací vzor), navy (tm.modrá), písková, OD green (zelená), charcoal (popelavě šedá), černá.
  • Všechny švy a spoje jsou několikrát prošité a zpevněné a ani po celém testu není na žádných kalhotách znát opotřebení. Dokonce ani na místech zvýšeného otěru, tj. na krajích zadních nebo předních kasách, kde se nejčastěji nosí zavírací nůž s klipsnou, nejsou kalhoty prodřené (přesto mají nejnovější série kalhot tato místa zesílená obšitím). Mírné zesvětlání je viditelné pouze na zelených kalhotách.
  • Kalhoty mají dvě klasické kapsy na bocích, dvě „cargo“ kapsy na stehnech, malou kapsu např. na telefon, zásobník nebo svítilnu na pravém stehně (nové modely pro rok 2005 ji mají na levé straně) a k tomu ještě dvě velké zadní kapsy rozměru cca 22x18cm. Pravá zadní kapsa má ještě všitý pomocný popruh (u původních horolezeckých kalhot určený pro karabiny).Všechny kapsy jsou uzavírané suchým zipem.
  • Zapínání je kombinací klasického zipu s drukem a záložním vnitřním knoflíkem.
  • Na pravé straně vpředu pod opaskovým poutkem je kovový „D“ kroužek na klíče apod.
  • Originální a pro nositele zbraně nejpřínosnější je řešení pasu kalhot. Opaskových poutek je pět, z toho tři jsou vzadu v místech, kde je opasek nejvíce namáhán při pohybu, kleku atd. Zbývající poutka jsou vpředu a nechávají dostatek místa vlevo i vpravo pro pouzdro na zbraň a další výbavu. Neomezují jejich polohu a tak je každý může nosit na místě, kde je zvyklý. V těchto místech je pas kalhot elastický a výborně se přizpůsobuje tělu v nestandardních polohách.
  • Střih kalhot je velmi pohodlný a nechává velkou volnost pohybu, zároveň je v oblasti boků a pasu uzpůsobený pro komfortní nošení zbraně. Ani po mnoha hodinách nošení různých zbraní (Glock17, Glock19, Glock26, ČZ85) a dalších věcí na opasku (1-2 zásobníky, nářaďový nůž, svítilna) se dobrý dojem nekazí. Věci jsou na svém místě a opasek se nijak nedeformuje a neposouvá.
  • Stehenní „cargo“ kapsy jsou poměrně ploché a ten kdo je zvyklý na jiné „kapsáče“, musí nošení některých věcí přehodnotit. Naopak velké zadní kapsy umožňují pohodné nošení i předmětů, které do jiných kalhot na tato místa nedáme. Dají se zde přenášet CD-ROMy, ale i teleskopický obušek.
  • V malé kapse vpředu na stehně se dá dobře nosit mobilní telefon, zásobník nebo svítilna, ale tato kapsa je špatně dosažitelná v sedu, typicky v automobilu.
  • Kalhoty 5.11 se osvědčily i jako odolné „outdoorové“ kalhoty do přírody i pro běžné městské nošení. Výhodou těchto kalhot je to, že vypadají velmi „civilně“ a dají se nosit aniž by přitahovaly nežádoucí pozornost.
  • Barevná i tvarová stálost je i po mnoha praních vynikající, pouze zelené kalhoty mírně zesvětlaly.
  • Kalhoty se vyrábějí i v „lehké“ variantě z nylonu (jsou výborné zejména do horkých letních měsíců) a také jako dva typy krátkých kalhot (Tactical Short a Academy Short).

Vesta 5.11 (The 5.11 Tactical Vest)
  • Po několik měsíců jsme testovali jednu vestu v barvě khaki, v této barvě je velmi univerzální a dá se nosit k různým kalhotám. Testovali jsme především skryté nošení zbraně a to jak přímo ve vestě, tak i „klasicky“ na opasku pod vestou.
  • Vesta je vyrobena ze silné 100% bavlny a na většině ploch je ve více vrstvách. Podobně jako u kalhot, i na vestě jsou všechny spoje několikrát prošité a zpevněné.
  • Vesta má celkem 16 kapes různých velikostí. Umožňuje nošení takřka nekonečné kombinace vybavení podle osobních preferencí každého. Přední dvě kapsy na pravé straně pojmou i zásobník do dlouhé zbraně. Větší kapsa vlevo vpředu má uvnitř našitá pružná poutka držící uložený zásobník, obušek, svítilnu… Do menších kapes na předním dílu můžeme uložit ostatní potřebné předměty jako je telefon, klíče atd. Vnitřní velké kapsy na suchý zip pojmou mapy, letenky, doklady a jiné podobné věci.
  • Systém kapes je velmi funkční a promyšlený a variabilní. Stejně tak střih a důmyslné detaily zlepšují komfort nošení
  • Ve vestě je systém „Back-Up Belt System“ – dvě velké vnitřní kapsy se suchým zipem do kterých lze připnout různá pouzdra dodávaná zvlášť (zbraň, zásobníky, pouta, teleskop.obušek, obr.sprej atd.) Levák i pravák si vše může nastavit tak jak potřebuje.
  • Pokud se rozhodnete ve vnitřní kapse nosit zbraň, tasení bude vyžadovat dlouhý nácvik a nikdy nebude tak pohodlné jako z opasku. Na straně druhé tento systém umožňuje nosit zbraň utajeně. Velikost zde nošené zbraně má své limity a ideálně se zde budou nosit menší, lehčí a plošší pistole. Už Glock 17 je dle našeho názoru na hranici nositelnosti a možná i kousek za ní. Při takto nošené zbrani (střelec pravák) a současně naplněných kapsách na levé straně je tloušťka vesty značná a nápadná.
  • K tasení zbraně z vesty jsou potřeba obě ruce. Tasení jednou rukou, resp. rozepnutí suchých zipů je problematické.
  • Všechny věci nošené ve vestě byly nošené v kapsách, vše je pohodlné a dobře nositelné i při větší hmotnosti takto naložené vesty. Pomáhají pomocná poutka, kterými lze vestu na levém i pravém boku přichytit k opasku.
  • Na bocích jsou stahovací pásky na druky.
  • Vesta se zapíná vpředu na dvojcestný zip a pomocný druk na ním. Pokud nosíme zbraň na opasku, stačí i zapnutí jen ta pásek s drukem. Takto je tasení bezproblémové a druk se pokaždé sám rozepne při odhození cípu vesty.
  • Zadní díl vesty je rozdělený a záda tak lépe větrají.
  • Doporučujeme nosit o číslo větší vestu, při naplnění kapes resp. nošení zbraně je to výhodné.
  • Při nošení více věcí v předních kapsách je dobré něco mít i v kapsách vzadu, jinak vesta „visí“ dopředu.
  • Při nošení zbraně ve vestě je potřeba mít zapnuté jak pomocná poutka na bocích, tak poutko na přední straně nad zipem, jinak se zbraň příliš pohybuje.
  • V zadních bočních kapsách jde nosit menší láhev o objemu do 1l, ideálně se nám osvědčila 0,5 l plastová láhev pro piloty US AirForce. V zadní vnější kapse by šel nosit i camelbag o objemu do 0,75l.
  • Výhoda – vše co večer s vestou svlékneme, ráno si zase oblečeme a máme to na stejném místě, na kterém jsme zvyklí.
  • Vesta se vyrábí v několika barvách – černá, khaki, zelená a digital desert camo.

Shrnutí

Kalhoty i vesta zn. 5.11 TACTICAL SERIES v dlouhodobém testu obstály na výbornou. Shodli jsme se s kolegy, že kalhoty se nám staly „druhou kůží“ a nosíme je téměř stále. Zejména při dlouhodobém nošení zbraně oceníte rozdíly oproti jiným kalhotám, které jste nosili do této doby. Zkrátka, nejsou kalhoty jako kalhoty! Také vesta 5.11 je velmi specifická a je až překvapivé, kolik věcí se v ní dá pohodlně nosit. Proto jsme se rozhodli, že instruktoři Akademie obranné střelby AEGIS budou standardně vybaveni věcmi zn. 5.11, protože jsou funkční a vyzkoušené.
Výsledek testu je jednoznačný :
AKADEMIE OBRANNÉ STŘELBY AEGIS DOPORUČUJE VYBAVENÍ zn. 5.11 TACTICAL SERIES.
Pokračujeme ve zkoušení dalšího vybavení 5.11 a v některém z dalších čísel se s Vámi o zkušenosti a poznatky opět podělíme.

Více informací o produktech 5.11 naleznete na www.511tactical.com a nově také na českých stránkách www.511tacticalseries.cz . Výhradní zástupce pro ČR je firma NOLIMIT SURPLUS. Reprezentační prodejnu 5.11 v Praze naleznete v prostorách firmy Frankia Lov.

Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 6/2005

Střelecké hodinky 5.11 HRT

autor: Aleš Vondráček datum: 16.12.2005