Akademie AEGIS

 

Vyzkoušeli jsme: automatický Kalašnikov AKM a AKSM


Na konci měsíce listopadu roku 2007 jsme měli možnost vyzkoušet si a otestovat dva modely originálních sovětských automatů Kalašnikov AK-47 a to přímo modely AKM (Avtomat Kalašnikova modernizirovannyj) a AKSM (Avtomat Kalašnikova modernizirovannyj so skladujuščimsja prikladom). Tyto zbraně jsou modifikované verze automatu Kalašnikov AK-47 a jejich výroba byla zahájena v roce 1959.
Tyto neobvyklé zbraně jsme si vyzkoušeli díky naší velmi dobré spolupráci s firmou Proarms . Na testu se s spolu s námi také podílel náš externí instruktor pan Václav Vinduška.



Obě zbraně jsou v ráži 7,62x39 a disponují zásobníky na třicet ran. Jsou vybaveny pouze klasickými pevnými mířidly a standardními popruhy. Fungují v režimu zajištěno, střelba jednotlivými výstřely a střelba dávkou. Oba modely mají pouzdro závěru zhotovené z lisovaného plechu, které bylo již dostatečně odolné a navíc podstatně lehčí než původní pouzdro u AK-47. Plynová trubice u AKM a AKSM je opatřena půlkruhovými otvory umístěnými bezprostředně za uzlem odběru plynů, na rozdíl od kulatých otvorů AK.
Asi nejdůležitější vnitřní změna (oproti AK-47) spočívá v aplikaci zpomalovače kadence ve spoušťovém mechanismu.

Zbraně jsme testovali jak v klasické „mířence“, tak i s dynamickým nahozením do ramene a opakovaným výstřelem. Stříleli jsme také v různých polohách a samozřejmě jsme si nenechali ujít i střelbu dávkou. Obě zbraně nebyly nijak upravované ani zastřelené. O to víc nás velmi pozitivně překvapil lehký chod spouště u obou modelů a relativní přesnost. Samotné chování zbraně po výstřelu bylo také bezproblémové. Během celého testu jsme vystříleli cca 300 nábojů a neměli jsme jedinou závadu. Zbraně vždy fungovaly výtečně. Navíc model AKSM je vybaven krátkým kompenzátorem se zkoseným čelem. Tento kompenzátor má bránit uhýbání zbraně směrem doprava a nahoru a vypomáhat při střelbě v méně stabilních pozicích. Toto se prokazatelně osvědčilo při srovnávací střelbě dávkou z obou Kalašnikovů. Model AKSM se choval při tomto testu minimálně o třídu lépe než model AKM. Celkový dojem ze střelby z těchto zbraní byl opravdu výborný.

Akademie AEGIS připravuje na rok 2008 novinku v podobě speciálního seznamovacího kurzu, kde si účastníci budou moci vyzkoušet několik zajímavých plně automatických zbraní…



autor: Akademie Aegis datum: 07.12.2007