Akademie AEGIS

 

669 - Elitní záchranná a evakuační jednotka izraelského letectva


669Červený maják se roztančil, siréna pronikavě kvílí…Několik vojáků v místnosti, kteří hráli karty, četli si nebo se dívali na televizi pouští co má v rukou a běží k vrtulníku s již roztočenými rotory. AKCE! Někde potřebují pomoc elitních bojovníků-záchranářů Jednotky 669, kteří letí naplnit heslo podobných jednotek po celém světě: NIKOHO TAM NENECHÁME!

Kdo viděl dnes již legendární film Černý jestřáb sestřelen, vybaví si jistě scénu, kdy na místě zřícení prvního Blackhawku přistává malý vrtulník a pod palbou evakuuje zraněného vojáka. Podobné specializované jednotky zvané CSAR (Combat Search And Rescue – tj. volně přeloženo jako Bojové pátrání a záchrana) mají své nezastupitelné místo u moderních vyspělých armád dneška. Zejména armády angažující se ve válečných konfliktech, ať už na svém nebo cizím území, mají tyto jednotky vycvičené na vysoké úrovni.
Kromě států jako jsou USA nebo Izrael, měla i Armáda České republiky srovnatelnou speciální jednotku. Bohužel už o ní můžeme mluvit jen v minulém čase…Našimi spojenci v NATO uznávaná vrtulníková jednotka známá pod názvem Létající hroši (Flying Hippos) byla v minulém roce deaktivována.

Izraelci na CIAF 2004

V září 2004 se na leteckém dni CIAF 2004 v Brně-Tuřanech představilo izraelské letectvo na statické ukázce a kdo je častějším návštěvníkem této akce (letos byl již jedenáctý ročník) ví, že to byla ukázka netypická. Nejen svým rozsahem, ale i otevřeností a vstřícností jindy trochu odtažitých izraelských vojáků. K vidění byly dva letouny F 16 a jeden C130 Hercules, ve kterém se promítal film o historii a současnosti izraelského letectva (IAF) dokazující, že je nám Izrael i po létech vděčný za významnou pomoc v prvních dnech jeho samostatné existence. Dodnes tam každé malé dítě ví, že bez dodávek letadel z ČR by byl Izrael ztracen.
Součástí ukázek byla i expozice elitní záchranné jednotky izraelského letectva známá pod jednoduchým názvem Jednotka 669.

Jednotka 669

Jednotka spadající pod velení Speciálních vzdušných sil (KAHAM) se základnou v Tel Nof má jako své hlavní poslání záchranu posádek letadel a vrtulníků sestřelených nad nepřátelským územím včetně poskytování neodkladné lékařské péče. Kromě toho je nasazovaná i na jiné vojenské i civilní záchranné mise, pomáhá v civilním záchranném systému SAR (Search And Rescue), např. záchrana lidí v horách, ztracení turisté v poušti, přírodní katastrofy atd.. Ve válečném stavu však vykonává pouze svoji původní činnost, tj. záchranu sestřelených letců. Ročně provede jednotka 669 okolo 200 akcí, při kterých zachrání průměrně 250-300 vojáků i civilistů.

Trocha historie

V roce 1952 byla v rámci Izraelské armády (IDF – Israeli Defense Forces) založena jednotka MEDEVAC (Airborne Medical Evacuation Unit) složená z lékařů a záchranářů. Toto však ještě nebyla speciální jednotka CSAR jako 669 dnes, ale „jen“ lékařskou skupinou v rámci vzdušných sil Izraele.
V roce 1973, na svátek Yom Kippur byl Izrael napaden syrskou a egyptskou armádou. Oproti předcházejícím válkám byl Izrael zaskočen a v počátečních bojích utrpěl výrazné ztráty. Desítky izraelských letadel byly sestřeleny a letecká jednotka MEDEVAC nestačila díky svým malým zkušenostem a původně jinému určení reagovat na nastalou situaci. Záchranu posádek a tajných součástí vybavení letadel sice prováděly speciální jednotky z ostatních částí armády, ale ty měly mnoho jiné práce za nepřátelskými liniemi a nebyly schopny tyto nové úkoly plnit. Po konci války armáda vyhodnotila zkušenosti a poznala potřebu nové speciální jednotky bojových záchranářů složené z bojovníků i lékařů se schopností vyhledat sestřelený letoun a provést záchranu pilotů včetně poskytnutí lékařské pomoci.V roce 1974 tak byla jako přímý důsledek Jomkipurské války založena jednotka s prostým názvem 669.
Před vyklizením jižního Libanonu v květnu 2000 byla velká část operací Jednotky 669 právě tam. V průběhu devadesátých let tam byla izraelská armáda v denních bojích s vycvičenými a těžce vyzbrojenými skupinami a 669 byla často vysílána vyzvedávat zraněné vojáky. Samotné akce často probíhaly pod silnou palbou. Přesto od založení do současnosti zahynuli jen tři členové jednotky 669, všichni v roce 1992. Jeden zahynul při havárii vrtulníku v průběhu záchranné akce na moři a dva další, když se jim přetrhlo lano při slaňování.

Jednotka 669 dnes

Jednotka se skládá ze čtyř částí. Největší z nich je RESCUE WING. Tvoří ji bojovníci se základním zdravotním výcvikem, jejich úkolem je samotná záchrana zraněných vojáků, zabezpečení místa přistání, jeho obrana a naložení zraněných do vrtulníku.
Druhou hlavní částí je EVACUATION WING, který tvoří lékaři a paramedici se základním bojovým výcvikem.
TECHNICIAN WING provádí údržbu techniky jednotky a také výběr a testování nového vybavení. CSAR SCHOOL WING zabezpečuje výběr a výcvik techniky CSAR pro 669 a také pro všechny speciální jednotky izraelské armády a civilní sektor.
Pověstně tvrdý výcvik izraelské armády se pochopitelně praktikuje i zde. Příslušníci Rescue Wingu absolvují vstupní osmnáctiměsíční výcvik a teprve po jeho úspěšném projití dostanou právo připnout si insignie jednotky a stanou se plnoprávnými členy Jednotky 669. I prostý výčet jednotlivých výcvikových bloků je zajímavý a dává představu o kvalifikaci členů jednotky.
  • 4 měsíce základní pěchotní výcvik na základně Mitkam Adam
  • 4 měsíce kurs bojového lékařství (combat medical course)
  • 14 dní u MEDEVAC
  • 10 týdnů pokročilého bojového výcviku obsahující např. vzdušné výsadky, navigaci, boj v budovách atd.
  • specializovaný výcvik u jiných speciálních jednotek izraelské armády
  • 8 měsíců výcvik CSAR/SAR, trénink záchrany zraněných ve všech možných podmínkách nasazení (ve dne/v noci, hory, jeskyně, vyprošťování z vozidel a letadel, záchrana na moři-ze vzduchu-na zemi atd.)
  • potápěčský kurs v Námořní potápěčské škole v Haifě
  • 3 týdny paravýcvik
  • navigační kurs země-vzduch, výcvik na všech typech používaných vrtulníků
  • zimní lyžařský výcvik
  • 14 dní na izraelské hranici nebo na okupovaných územích (opakuje se pravidelně 1x ročně) pro lepší poznání prostředí možných budoucích akcí
Doktoři a záchranáři z Evacuation Wingu projdou čtrnáctidenním kurzem složeným z týdenního CSAR výcviku a týdne základního bojového výcviku.
Obvyklý tým se skládá 6-8 bojovníků z Rescue Wingu a záchranáře s lékařem z Evacuation Wingu. Složení týmu na každou akci záleží na charakteru a podmínkách operace. Pro úkoly CSAR na nepřátelském území, tj. záchranu sestřelených letců (původní zákl. úloha jednotky) a záchrana zraněných vojáků jsou používané vrtulníky UH 60 Blackhawk a CH 53 s plným lékařským a záchranářským vybavením a palebnou podporou kulometů. Po příletu na místo zabezpečí bojovníci okolí vrtulníku, najdou zraněného, poskytnou neodkladnou péči pokud je potřeba a kryjí návrat do vrtulníku. Doktor a záchranář zůstávají v průběhu akce ve vrtulníku
V dobách míru jsou převážnou náplní činnosti jednotky civilní záchranné akce, při kterých jsou používány menší a vhodnější vrtulníky Bell 206 a 212 s posádkou jednoho lékaře a jednoho bojovníka. Je to vlastně dobrý výcvik pro hlavní úkoly v dobách války a možnost získávat zkušenosti pro mladší vojáky. Dále jednotka provádí civilní a vojenské převozy raněných.

Pohotovost 24 / 7 / 365

Jednotka má i v mírových dobách trvalou pohotovost na čtyřech základnách v Izraeli, několik týmů je neustále připraveno a na zavolání musí být do 15 minut ve vzduchu a do 30 minut kdekoli na území Izraele. Ve válečném stavu nebo při vojenských operacích jsou také týmy s vrtulníky rozmístěné v pohotovosti poblíž místa akce.
Přestože byla jednotka původně vytvořena pro záchranu sestřelených letců, tak tento úkol plnila ve své historii pouze jednou. 9. června 1999 v noci byl při akci v jižním Libanonu sestřelen vrtulník AH1 Cobra, který poskytoval podporu jednotce Seyeret Egoz. Byl několikrát zasažen a havaroval v místě akce. Vrtulník UH 60 Blackhawk, který byl v pohotovosti se záchranáři na palubě vyzvedl za 40 minut dvoučlennou posádku Cobry a dopravil ji do bezpečí. Protože vrtulník měl na palubě utajované vybavení, byla následující noci vyslána helikoptéra CH 53 s jednotkami Seyeret T’zanhanim, specialisty na výbušniny z jednotky YACHSAP a dalšími bojovníky z 669, kteří Cobru naložili a přivezli zpět do Izraele.

Zpracováno s využitím informací serveru www.isayeret.com

Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 1/2005

autor: Aleš Vondráček datum: 09.04.2006