Akademie AEGIS

 

EXKLUZIVNÍ TEST: útočné pušky FN SCAR, F2000 a granátomet FN40GL


Měli jsme tu výjimečnou možnost účastnit se prezentace a testování zbraní zn. FN(Fabrique Nationale de Herstal - FN Herstal) určených pro ozbrojené složky, konkrétně FN SCAR spolu s granátometem FNGL40 a také FN F2000.

    (6,70MB .wmv)                                    (8,45MB .wmv)

Exkluzivní test: útočné pušky FN SCAR, F2000 a granátomet FN40GL

Současná produkce firmy FN Herstal je zaměřena spíše na trh vojenských a policejních složek a tak setkání s těmito zbraněmi nepatří k běžným událostem. O to více, když se jedná nejen o možnost je vidět, ale blíže se s nimi seznámit a hlavně vyzkoušet na střelnici. Takovou příležitost jsme měli v minulosti už několikrát, ať se jednalo o kombinaci puška/pistole v ráži 5,7x28 -  P90 a FN Five-seveN -  nebo kulomet Minimi…

V polovině února 2009 pořádal dovozce vojenských zbraní FN, firma CB SERVIS CENTRUM, spolu s jedním z útvarů Vojenské policie AČR, prezentační akci, na které byl mj. představen zbraňový systém SCAR – jako jeden z kandidátů na přezbrojení VP AČR – a na kterou jsme byli ke konzultacím přizváni.

Na akci byla předvedena útočná puška FN SCAR-L v ráži 5,56x45 (bohužel typ SCAR-H v ráži 7,62x51 momentálně nebyl k dispozici) včetně granátometu FN40GL ráže 40 mm, modulárně ve verzi podvěsné (40GL-L) i samostatné (40GL-St-A). Další předvedenou zbraní byla útočná puška konstrukce bullpup, FN F2000 v ráži 5,56x45.

 

FN SCAR – vítěz soutěže na nové zbraně pro americké jednotky SOCOM

Zbraňový systém SCAR (Special Operations Forces Combat Assault Rifle program) je výsledkem poptávky amerického velitelství speciálních operací SOCOM (Special Operations Command) reagující na zkušenosti mj. z bojového nasazení speciálních jednotek v konfliktech posledních let, tj. Iráku a Afghánistánu. Diskuse o menší účinnosti náboje ráže 5,56x45, např. ve vysokohorském prostředí při střelbě na delší vzdálenosti vedou k opětovnému „oživování“ ráže 7,62x51 (.308Win) u dlouhých zbraní-útočných pušek, podobně jako se u vojenských pistolí řeší návrat k ráži .45ACP od 9mm Luger.

Zadání SOCOMu, zveřejněné v roce 2004, obsahovalo zadání na novou zbraň pro speciální síly (nahrazující používané zbraně M4 resp. další typy) s často protichůdnými požadavky. Na straně jedné se požadovalo efektivní nasazení na delší vzdálenosti, na straně druhé vhodnost pro boj ve městech, uvnitř objektů a „skladnost“ ve stísněných podmínkách vozidel. To vše při maximální spolehlivosti, odolnosti, jednoduchosti údržby a také co největší shodnosti návyků ze zbraní M4/M16.

Řešením tohoto zapeklitého zadání zřejmě nemohla být jen jedna zbraň v jedné ráži. Belgická firma FN Herstal (která v tendru, s účastí devíti firem, zvítězila) zvolila systém dvou modelů zbraní ve dvou rážích (5,56x45 a 7,62x51) s co největším podílem shodných dílů a volitelnou délkou hlavně – uvádí se 90% kompatibilita dílů. Typ v ráži 5,56x45 je označován jako SCAR-L (Light) resp. v americkém značení Mk.16, typ v ráži 7,62x51 je SCAR-H (Heavy)/Mk.17. Systém zbraní SCAR byl oficiálně světu představen na veletrhu Eurosatory v Paříži teprve nedávno - v červnu 2008.

Do kompletu SCAR patří i nový modulární granátomet ráže 40x46 (vycházející z typu ULG pro FN F2000) FN 40GL/Mk.13, s možností podvěsu na pušku nebo jako samostatná zbraň – montovaná na platformu s výsuvnou pažbou, pistolovou rukojetí a spouští se stejnou ergonomií jako v podvěsu. Konstrukčně je tento granátomet zajímavý výklopnou hlavní (po otevření směrem dopředu lze hlaveň vytočit vlevo nebo vpravo) umožňující snazší manipulaci při nabíjení a použití delších granátů. Jeho ergonomie také umožňuje ovládání spouště, aniž by střelec musel změnit úchop rukojeti pušky. Ke granátometu jsou dodávaná sklopná mířidla, montovaná buď na horní lištu v samostatné verzi nebo na boční rail pušky při granátometu podvěšeném.

 

Střelecký test a praktické zkušenosti s FN SCAR-L

Pro střelecký test byla k dispozici verze SCAR-L v ráži 5,56x45 se 14“ hlavní, vybavená kolimátorem Aimpoint CompM4 a sklopnými kovovými mířidly. Náš střelecký test se zaměřil na základní zhodnocení ovládání zbraně, chování při střelbě jednotlivými ranami a krátkými i dlouhými dávkami na vzdálenost cca 50 metrů. Prakticky jsme vyzkoušeli také samostatný granátomet FN GL40 – střelbou značkovacích granátů – a vliv podvěšeného granátometu na střelbu ze zbraně puškovými náboji.

Logicky se – co se ovládání a střelby týče - nabízí srovnávání se zbraněmi AR-15/M4, se kterými máme zkušenosti. Samostatná zbraň SCAR-L se chová při střelbě velmi podobně jako jiné „pístové“ AR-15, čili velmi dobře a to i při střelbě dávkami. Po krátkém zvyknutí si na charakteristiku zdvihu zbraně při střelbě šlo krátké dávky 3-4 nábojů pohodlně udržet v siluetě terče. Na dobrém chování zbraně má, kromě systému samotného, svůj podíl i pažba. Na první pohled, a bylo to i naše prvotní mínění,  vypadá poněkud neobvykle, ale funguje na jedničku. Je sklopná (což umožňuje právě konstrukce s pístem – a i v této poloze lze vést střelbu) na pravou stranu, délkově nastavitelná v šesti krocích a navíc má dvoupolohovou integrovanou lícnici. Masivní botka pažby drží v rameni velmi dobře.

V porovnání se standardní puškou AR-15/M4 ocení rozdíly nejvíce střelci-leváci, protože SCAR má ovládání pojistky a záchytu zásobníku na obou stranách. Manipulace se zásobníkem je mírně ztížena pouze pokud je nasazený i granátomet, který překrývá cca polovinu délky zásobníku a přebití resp. doražení zásobníku při nabití vyžaduje větší pozornost. Při podvěšeném granátometu je střelba z pušky příznivě ovlivněna jeho přidanou hmotností (1,36kg). Oboustranná resp. přemístitelná je i natahovací páka závěru, podle preference střelce může být vlevo nebo vpravo.

Celkově lze po vystřílených několika stovkách nábojů hodnotit dojem z FN SCAR-L velmi pozitivně ze všech úhlů pohledu. Zajímavé by jistě bylo vyzkoušet současně i SCAR-H, nejen pro porovnání se SCAR-L, ale i pro obecné posouzení ovladatelnosti zbraně této konstrukce ve výkonnější ráži 7,62x51. Doufejme, že tato možnost bude a umožní nám své hodnocení aktualizovat.

 

Základní popis zbraní systému SCAR:

-          zbraně v obou rážích jsou založeny na funkčním principu odběru plynů z hlavně působících na píst (systém vychází ze zbraně F2000)

-          uzamčení závěru pomocí rotačního závorníku

-          spodní část, pouzdro závěru (lower a upper receiver) a předpažbí je vyrobeno z extrudovaného hliníku

-          volba režimu střelby je jednotlivými výstřely nebo plnou dávkou

-          SCAR-L používá standardní M16/M4 zásobníky, SCAR-H pak modifikovaný zásobník z FN FAL

-          oboustranné ovládání záchytu zásobníku a pojistky/voliče režimu střelby

 

Technické údaje zbraní systému SCAR:

SCAR-L                  model STD            model CQC          

Ráže:                      5,56x45                  dtto

Kadence:                600-650 ran/min.    dtto

Hmotnost*:              3,297 kg                  3,190 kg

Délka 1:                   827-890 mm            729-796 mm

Délka 2:                   642 mm                   548 mm

Délka hlavně:          351 mm (14“)          253 mm (10“)

 

SCAR-H                  model STD            model CQC

Ráže:                      7,62x51                  dtto

Kadence:                575-625 ran/min.    dtto         

Hmotnost:               6,621 kg                  3,512 kg

Délka 1*:                 897-960 mm            823-886 mm           

Délka 2**:                712 mm                   638 mm

Délka hlavně:          406 mm (16“)          330 mm (13“)

pro americké speciální jednotky je vyráběna také hlaveň 5,56x45s délkou 457 mm (18“) resp. 508 mm (20“) u 7,62x51

 

Granátomet          GL40-L                   GL40-St-A

podvěšený             samostatný

ráže:                       40 mm                     dtto

úsť.rychlost:           76 m/s                     dtto

dostřel:                   max. 400 m s nábojem 40x46

hmotnost:                1,36 kg                    2,67 kg

délka:                      -                              528-685 mm

délka 1- s vyklopenou pažbou

délka 2 - se sklopenou pažbou

* prázdná hmotnost bez zásobníku

 

 

FN F2000 – futuristický bullpup pro 21.století

Spolu se SCAR-L byla možnost vyzkoušet i dřívější (byla představena v březnu 2001 na veletrhu IDEX) konstrukci moderní útočné pušky FN F2000 v ráži 5,56x45.

Konstrukčně se jedná o systém bullpup (podobně jako zbraně stejné kategorie např. rakouský Steyr AUG, francouzský FAMAS, britský SA-80 ze sedmdesátých a osmdesátých let 20.století – nebo z těch modernějších, podobnějších F2000, izraelský Tavor), charakteristické umístěním závěru a zásobníku za spoušťové ústrojí s rukojetí. Tím se dosahuje především výhody zkrácení celkové délky zbraně při zachování délky hlavně (např. F2000 má celkovou délku 690 mm při 15,75“ hlavni a SCAR-L se 14“ hlavní má celkovou délku 827-890 mm, tedy o 13,7–20 cm více – přitom s hlavní o 4,5 cm kratší…). Nevýhodou je horší manipulace se zásobníkem při přebíjení a také někdy problémy s ergonomií pažby. Výsledkem je však kompaktní zbraň s dobrou manévrovatelností v omezeném prostoru, přitom využívající lepších balistických vlastností dlouhé hlavně.

Na F2000 je použito několik zajímavých technických detailů, stojících za pozornost. Kromě nezvykle provedeného vyhazování prázdných nábojnic (viz.popis níže) je to použití standardních zásobníků M16 s dobře vyřešeným záchytem, vyměnitelná přední část podpažbí s třemi raily a také v jedné z verzí (F2000 Standard) integrovaný optický zaměřovač se zvětšením 1,6x, jehož profil velmi dobře navazuje na obrysy zbraně. V jiné verzi (F2000 Tactical) je místo optiky prodloužená lišta pro montáž jiného zaměřovače, např. kolimátoru. F2000 je možné také doplnit podvěsným granátometem GL1 ráže 40mm.

 

Střelecký test a praktické zkušenosti s FN F2000

Pro střelecký test byla k dispozici verze F2000 Standard v ráži 5,56x45 se 14“ hlavní, vybavená integrovanou 1,6x optikou. Náš střelecký test se zaměřil na základní zhodnocení ovládání zbraně, chování při střelbě jednotlivými ranami a krátkými i dlouhými dávkami na vzdálenost cca 50 metrů. Vzhledem k velkým zkušenostem s jinou bullpup zbraní stejné ráže - Steyrem AUG-Z - bylo ovládání porovnáváno právě s touto zbraní. Samozřejmě se nešlo vyhnout přímému porovnávání se současně testovanou FN SCAR-L.

U bullpupů je vždy problémem použití „pravoruké“ konfigurace zbraně levorukým střelcem, protože výhozní okénko je velmi blízko jeho obličeje. Řešení jsou různá, (např. se mění směr vyhazování nábojnic - Steyr AUG) a právě toto je první z velkých odlišností F2000. Výhozní okénko se nachází na pravé straně zbraně téměř u ústí hlavně. Prázdné nábojnice jsou tedy od závěru postupně vytlačovány trubicí směrem dopředu a vypadávají otvorem ven. Na zbrani tedy není klasické výhozní okénko, kterým je vidět do nábojové komory. Pro vizuální kontrolu stavu zbraně (náboje v komoře) slouží klapka na horní straně zbraně v ose zásobníku. Výhody tohoto řešení jsou však vykoupeny složitějším odstraňováním případné závady.

Velmi dobře, a oproti AUG lépe, je vyřešeno vypouštění zásobníku. U F2000 je záchyt umístěn na přední straně zásobníkové šachty a přirozeně se ovládá stlačením nahoru. Naopak méně vyhovoval otočný selektor režimu střelby situovaný uvnitř lučíku a ovládaný ukazovákem. Déle nám trvalo srovnat se s použitou optikou (zvětšení 1,6x s modifikovaným „T“ záměrným křížem), z hlediska zachování potřebné vzdálenosti od očnice s poměrně malým průměrem, při „nahození“ zbraně z pohotovostní do střelecké pozice. Po několika desítkách opakování to už výrazný problém nebyl, ale přesto bychom asi raději volili variantu s Picatinny lištou (F2000 Tactical) a konkrétní zaměřovač vybírali podle potřeby (kolimátor vs. optika s pevným nebo proměnlivým zvětšením).

Zbraň nemá funkci střelecké pohotovosti, tj. po posledním výstřelu ze zásobníku nezůstává závěr v zadní poloze usnadňující identifikaci prázdné zbraně a přebití.

Chování při střelbě bylo opět velmi dobré, podobně jako u SCAR-L. Krátká délka zbraně (resp. poloha rukojeti a předního úchopu) umožňuje držení s pevně zamknutými lokty blízko u těla a zvládat zbraň i při střelbě dávkou. Kompaktnost zbraně se pozitivně projevuje při stranových přenosech na více cílů, při změně polohy ze stoje do kleku a při dynamických pohybech obecně. Problematičtější je ovládání suvné spouště s relativně dlouhou dráhou a větším odporem, ale po zkušenostech s AUG-Z můžu tvrdit, že je to jen otázka zvyku. „Horší“ spoušť u F2000 byla citelněji vnímána také kvůli přímému srovnávání se SCAR-L.

 

Základní popis zbraní systému F2000:

-          funkčním princip je založen na odběru plynů z hlavně působících na píst

-          uzamčení závěru pomocí rotačního závorníku

-          pažba  a další vnější části zbraně jsou vyrobeny z odolného nárazuvzdorného plastu

-          volba režimu střelby je jednotlivými výstřely nebo plnou dávkou

-          v USA je dostupná i „civilní“ samonabíjecí varianta FS2000, lišící se delší, 443 mm (17,44“) dlouhou hlavní

 

Technické údaje F2000:

Ráže:                      5,56x45

Kadence:                850 ran/min.           

Hmotnost*:              3,8 kg                     

Celk.délka:              690 mm                                                 

Délka hlavně:          400 mm (15,75“)

* - prázdná hmotnost bez zásobníku

___________________________________________________________________

informační zdroje:

1) konzultace s dovozcem

2) materiály a CD prezentace FN Herstal

3) www.fnherstal.com - FN Belgie

4) www.fnhusa.com - FN USA

5) článek ATM č.2/09 „SCAR-nová zbraň pro americké speciální jednotky“

6) vlastní poznatky z testu

 

Za možnost účasti na této zajímavé akci děkujeme p.Havelkovi z firmy CB SERVIS CENTRUM a p.Schröpferovi z Pohotovostního oddělení Velitelství VP Stará Boleslav.



autor: Akademie Aegis datum: 20.04.2009