Akademie AEGIS

 

Smith&Wesson 99 Compact


sw99Další obrannou zbraní v našem testu je kompaktní Smith&Wesson SW99 Compact, vzniklý ze spolupráce dvou světoznámých firem, německé Walther a americké S&W. Tuto zajímavou pistoli, vzhledově připomínající Walther P-99, jsme podrobili testování a výsledek vám předkládáme.

Walther v S&W kabátu ?

Jak to vlastně je? To je většinou jedna z prvních otázek každého, kdo vezme do ruky tuto pistoli. Vypadá jako Walther P-99, avšak název zbrojovky na závěru říká něco jiného. Jednoduše řečeno, velké značky, evropský Walther a americký Smith & Wesson spojili v roce 1999 své síly. Ekonomické souvislosti tlačí na všechny výrobce, zbrojaře nevyjímaje. To co známe celkem běžně z automobilového průmyslu, začíná pronikat i do dalších oblastí.
Tělo zbraně je vyráběno Waltherem v Německu a závěr v USA. Rozdíly mezi P-99 a SW 99 jsou malé a spočívají v pozměněném tvaru závěru a přidaných drážkách na přední části boků závěru.
Nevidíme do zákulisí, ale podle mého názoru na tomto spojení, u této konkrétní pistole ve všech jejích podobách, „vydělaly“ obě strany. Smith & Wesson získal do své produkce kvalitní moderní služební/obrannou zbraň s plastovým rámem, což po relativním neúspěchu typu Sigma musel jen uvítat. Na straně druhé, Walther P-99 se v USA americkému zákazníkovi lépe prodává pod značkou tradičního domácího výrobce...Naopak, pistole SW, oproti revolverům stejné značky, v Evropě nikdy velký úspěch neměly, ať už na civilním trhu nebo ve výzbroji státních složek. Ale to je námět na jiný článek...

Zbraň v testu

Do testu byla poskytnuta pistole SW99 Compact v ráži 9mm Luger patřící svými rozměry však spíše do třídy subkompaktních zbraní. Jako vhodné pouzdro pro praktické testování bylo vybráno otevřené samosvorné kožené zn. KM Sadllery původně pro P-99.
Test probíhal na přelomu února-března 2005 a střelecký test tentokrát proběhl na kryté pražské střelnici Avim.

ZÁKLADNÍ POPIS
  • Samonabíjecí pistole s uzamčeným závěrem (do bloku výhozního okénka), s přímoběžným úderníkem a spoušťovým mechanizmem SA/DA. Stejná zbraň se dále vyrábí ve variantě DAO resp. QA (tzv. quick action)
  • Zbraň je vybavena tlačítkem vypouštění napnutého bicího mechanizmu a dalšími bezpečnostními prvky. Těmi jsou blokace úderníku a výstražníky náboje v komoře a nataženého úderníku.
  • Zbraň je dodávána v plastovém kufříku spolu s poměrně bohatým příslušenstvím. Sada obsahuje dva zásobníky (jeden s plochou patkou a druhý s prodlouženou oporou na malíček), výměnný hřbet rukojeti, několik výměnných mušek mířidel (různé výšky), lankový zámek na zbraň a několik pomůcek a nástrojů na seřizování mířidel a výměnu hřbetů rukojeti.
ZPRACOVÁNÍ
  • Na první pohled i „pohmat“ je zřejmé, že úroveň zpracování (povrchová úprava, vůle, hladký chod závěru a spouště atd.) odpovídá renomé značky.
  • Zejména bych vyzdvihl odolnost černění závěru a hlavně, které v průběhu testování nedoznalo žádné újmy. Ani po mnoha taseních z pouzdra a četné manipulaci nejsou na zbrani patrné žádné šrámy, kterým se nelze při běžném užívání zbraně vyhnout. Ani po střelecké části testu nebyly na vnějších plochách hlavně v místě uzamykání typické stopy opotřebení (resp. jen velmi jemné) a to je neobvyklé. Výrobce označuje povrchovou úpravu jako „melonit“.
  • Kvalita a pečlivost výroby se pozná zejména na opracování vnitřních ploch zbraně, včetně těch nefunkčních. I zde nelze než přičíst kladné body pro „malého“ Smith&Wessona. OVLÁDACÍ PRVKY
    • Vypouštění zásobníku je řešeno jako pravolevé, tedy nesporně výhodné pro levoruké střelce. Samotné provedení je podobné jako např. u HK USP, tedy nikoli obvyklé tlačítko, ale oboustranná páka v kořeni lučíku. Ta se stlačuje směrem dolů a její ovládání je podle mého názoru nepřirozené, resp. vyžadující delší návyk a také větší změnu úchopu (pootočení zbraně v ruce) než u tlačítka.. Standardní ovládání tohoto prvku palcem ruky držící zbraň je nepohodlné pro většinu typů rukou (délka, tloušťka a ohebnost palce) a proto mnoho střelců řeší tento „problém“ tak, že vypouští zásobník ukazovákem. Moje výhrady proti tomuto způsobu jsou zejména při nutnosti rychlého odstranění zásobníku (ať už při vynuceném nebo taktickém přebití), kdy se ukazovák dostává do prostoru spouště a hrozí její nechtěné zmáčknutí. Viděl jsem několik střelců, u kterých je tento způsob plně funkční, ale mé výhrady zůstávají…
    • Naopak se mi velmi líbí provedení záchytu závěru. Ten je výrazný, dlouhý, přitom plochý a nevyčnívá ze siluety zbraně. Jeho umístění a délka nabízí rovnocenné ovládání (spouštění závěru) oběma nejčastějšími způsoby, tj. jak palcem ruky držící zbraň, tak palcem ruky druhé.
    • Oválné tlačítko vypouštění napnutého úderníku je umístěno na horní levé straně závěru a nejlépe se ovládá palcem levé ruky (střelec pravák). Ke stisknutí není třeba velké síly.
    MÍŘIDLA
    • Mířidla na SW99 jsou plastová a jsou koncipována jako hledí usazené v drážce a stranově mikrometricky stavitelné a výměnná muška. Spolu se zbraní jsou dodávány čtyři různě vysoké. Muška i hledí jsou zvýrazněny bílými body.
    • Muška je usazena v závěru pomocí roztažitelného čepu a dle mého názoru bude častá výměna vést k velkému opotřebení. Nejlepším řešením bude zbraň nastřelit na nejčastěji používané střelivo a mušku přilepit.
    • K jinak poměrně zdařilým mířidlům mám však jednu výhradu. Přestože je to primárně obranná a nikoli terčová zbraň, poměr šířky mušky a zářezu hledí není ideální. Výsledkem je dost hrubý obrazec mířidel s velkými „světly“ po stranách mušky.
    • Zejména hledí vystupuje výrazně se siluety závěru a díky použitému materiálu (plast) bude málo odolné proti mechanickému poškození.
    SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS
    • Chod spouště je velmi charakteristický. Samotná dráha dvojčinné spouště (tj. po vypuštění úderníku) je poměrně dlouhá, ale s rovnoměrným odporem. Máme také možnost bicí mechanizmus nevypouštět, potom dráha při prvním výstřelu je stejná, ale s menším odporem. Takto má jazýček spouště ještě jednu polohu zhruba uprostřed, můžeme si ho tedy „předepnout“, resp. jen do této polohy při opakovaných výstřelech spoušť pouštět.
    • SA spoušť se mi subjektivně jevila jako dlouhá.
    • Pro nošení zbraně s nábojem v komoře bych určitě preferoval DA režim první rány.
    MANIPULACE a PRAKTICKÉ POZNATKY
    • Při prvním úchopu zaujmou hladké tvary se zakulacenými hranami a kompaktní rozměry pistole. Zejména závěr na ústí zbraně je výrazně „sražen“, více než u podobných jiných zbraní. Kulatý je i lučík se zdrsněnou přední částí.
    • Základní manipulace se závěrem a ovládacími prvky je přirozená a relativně pohodlná, samozřejmě až na úchop daný velikostí rukojeti.
    • Závěr má nevýrazné zdrsnění hmatníků na přední i zadní straně ( v tom je rozdíl proti „originálu“ P-99) a to spolu dvojitou vratnou pružinou vyžaduje pevnější stisk při natahování. Částečně je to usnadněno výškou závěru a tím, že nahmátnutí (zvláště při dynamickém natažení při tasení bez náboje v komoře) nepřekáží žádná pojistka nebo jiný ovládací prvek.
    • Rukojeť pistole je poměrně členitá a přestože je vzhledem ke kategorii zbraně krátká, úchop je jistý. Podíl na tom má zdrsnění (na přední a zadní straně v podobě drážek a „čudlíky“ na jejích bocích), vybrání pro hřbet ruky a také výměnné zadní hřbety dovolující upravit držení pro různě velké ruce. Na bocích, na levé i pravé straně rukojeti je mělké vybrání pro palec „silné“ ruky.
    • Ostré hrany pák vypouštění zásobníku po intenzivnějším nácviku tasení, delší střelbě atd. nepříjemně tlačí do kloubu prostředníku a časem poctivě trénujícímu střelci jistě vytvoří charakteristický mozol…
    • Přítomnost náboje v komoře je sice signalizována ukázáním červené značky na zadní straně vytahovače, ale samotný vytahovač nemění polohu a není to tak možné poznat pohmatem. Až se časem barva setře nebo zašpiní, výstražník přestane plnit svou funkci.
    • Zajímavý a nikde neuváděný poznatek. Do uzamčené hlavně (do nábojové komory) je zboku velmi dobře vidět a tak vizuální kontrola náboje v hlavni je snadnější a spolehlivější než vytahovačem.
    • Velké výhozní okénko usnadňuje pohledy do zbraně při kontrole a také zjednodušují případné odstraňování závady- zádržky.
    • Rozborka je jednoduchá. Před spouští je dvoustranné „šoupátko“, po jeho stažení závěr odskočí a je možné ho sejmout směrem dopředu.
    STŘELBA
    • Ze zbraně bylo vystříleno 100ks přebíjeného i továrního střeliva (115gr. FMJ Sellier a Bellot) bez závad. Celkový dojem ze střelby je nevýrazný a jedním slovem průměrný. Pistole nepřekvapí, ale ani nezklame. Zpětný ráz je hlavně díky dvojité vratné pružině a kvalitnímu úchopu dobře zvladatelný.
    • Trochu překvapivě při střelbě není rozdíl ať střílíme s rovným dnem zásobníku nebo s prodlužující botkou. Dno zásobníku nemá vliv na jistotu úchopu ani zvladatelnosti povýstřelového efektu, ale spíše na kvalitu nahmátnutí zbraně při tasení.
    • Nejsem nijak dobrý „mířenkář“, ale i tak jsem očekával od prvního nástřelu na 15m více. Ani opakovaně se mi nedařilo dosáhnout lepšího soustřelu než cca 15cm. Částečně to lze připsat dlouhé jednočinné spoušti a malému zvyku na ní. Obecně je však přesnost zbraně pro obranné účely dostatečná a výsledky ostatních režimů střelby (tasení-dvojstřel, vícenásobné výstřely…) byly odpovídající a dobré.
    • Při nošení nabité zbraně na opasku (používal jsem otevřený kožený průvlek zn.KM Sadllery) je překvapivě dobře rozložena její váha. Provedl jsem mnoho tasení při „sušení“ i střelbě a po určité době je „ukázání“ na cíl rovnocenné jiným zbraním a jeho rychlost a jistota bude přímo úměrná získanému návyku.
    • Při tasení a střelbě ze skrytého nošení se opět příznivě projevila „ohlazenost“ tvarů pistole a je tak minimalizována možnost zachycení za podšívku bundy atd.

    Shrnutí

    Pokud je Walther P-99 vaše oblíbená zbraň, ale přece jen chcete něco menšího pro každodenní nošení, SW99 Comp. je možným řešením. A co více, kvalitním řešením. Zachovává si všechny přednosti „originálu“, je velice dobře zpracován, nabízí dobrou ergonomii a poměr cena/užitná hodnota je odpovídající.
    Za poskytnutí zbraně do testu děkuji firmě Frankia Lov s.r.o.. Dovozcem zbraní Smith&Wesson do České republiky je C.E.F. s.r.o.

    Hodnocení – klady/zápory: Smith&Wesson 99 Compact, ráže 9mm Luger

    + výměnné hřbety rukojeti
    + velmi odolná povrchová úprava závěru
    + hladké tvary a zakulacené hrany, kompaktní rozměry
    + dobrý úchop krátké rukojeti
    - charakteristika spouště
    - ovládání vypouštění zásobníku
    - mířidla


    Technické parametry: S&W 99 Compact
    ráže9 mm Luger
    kapacita10+1
    délka celková168mm
    délka hlavně89mm
    prázdná hmotnost625g.


    srovnávací tabulka vybraných parametrů – subkompaktní pistole
    SW99 CompactGlock 26ČZ Rami
    Ráže9mm Luger9mm Luger9mm Luger
    Kapacita10+110+110+1
    Celková délka168mm160mm167mm
    Délka hlavně89mm88mm76mm
    Hmotnost625g.560g.695g.


    Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 5/2005

    autor: Aleš Vondráček datum: 23.04.2006
     
  •