Akademie AEGIS

 

Tanfoglio – zbraně Mistrů


tanfoglio Zbraně značky Tanfoglio byly dlouhou dobu známé hlavně jako „klony“ našich ČZ 75.
Stále tomu tak z části zůstává, ale zároveň si „téčka“nebo chcete-li „tanga“ úspěšně budují jméno na poli sportovní praktické střelby IPSC a to ve všech divizích. V testu si představíme blíže modely Limited Custom HC, Stock Custom a L.

Zbraně mistrů

Modelová řada sportovních pistolí tohoto italského výrobce se bez nadsázky dá takto nazývat. Tanfogliem střílí IPSC v divizi Open několikanásobný Mistr světa Eric Grauffel, u nás je to dvojice „Fofrteam“, vícenásobní Mistři republiky Václav Vinduška (div. Production) a Petr Znamenáček (div. Standard).

Tanfoglio v testu

K testu jsme měli k dispozici hned několik zbraní. Základně to byl to model Limited Custom HC v ráži 9 mm Luger a typ s prostým označením L, také ve stejné ráži. Kromě toho jsme vyzkoušeli několik zbraní Václava Vindušky, jeho současný Stock Custom a „původní“ nejstarší Stock. Vše v ráži 9 mm Luger.

ZÁKLADNÍ POPIS
  • Konstrukčně se jedná o samonabíjecí pistole s uzamčeným závěrem (uzamčení do ozubů jako u ČZ 75) a DA/SA nebo jen SA spoušťovým mechanizmem dle konkrétního typu.
  • Limited Custom HC : zbraň určená pro IPSC divizi Standard, SA spoušť. Zbraň je dodávána v uzamykatelném kufříku zn. Negrini. Dále jsou v dodávce dva zásobníky, dva čistící kartáčky, navíc dvě vratné pružiny různé síly a výměnná muška se světlovodným vláknem.
  • L : Jedná se o model s prodlouženým závěrem, SA/DA spoušť. V jednoduchém plastovém kufříku jsou dva zásobníky a dva čistící kartáčky.
  • Oba typy mají shodné bezpečnostní prvky: blokace úderníku, mechanické pojistka a bezpečnostní ozub na kohoutu.
ZPRACOVÁNÍ
  • V některých detailech je znát rozdíl v cenové hladině obou zbraní, ale celkově můžeme hodnotit zpracování jako nadprůměrné. Zejména chod závěru je u obou zbraní hladký, bez znatelných vůlí.
OVLÁDACÍ PRVKY
  • Obě zbraně mají typově shodné ovládací prvky. Úplně stejný je záchyt závěru, Custom HC má navíc zvětšenou pojistku s oporou pro palec a tlačítko zásobníku.
  • Custom HC má odlehčený kohout s výrazným palečníkem. U obou zbraní je manipulace s kohoutem jistá a bezproblémová.
MÍŘIDLA
  • Oba typy jsou osazené stejným typem stavitelných mířidel (pevná muška, stavitelné hledí), nazývaným Supersight. U Custom HC je navíc v sadě výměnná muška se světlosběrným vláknem. Kombinace černého neorámovaného hledí a červeného vlákna se mi jeví jako výrazná a dobře čitelná. Tanfoglio jinak nabízí několik typů stavitelných i pevných mířidel, takže je možné si zbraň přizpůsobit svému vkusu i konkrétní sportovní disciplíně.
SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS
  • Custom HC : jednočinná spoušť má stavitelný přední i zadní doraz a tak je možné si spoušť upravit podle libosti. Základní zastavení „z krabice“ mi vyhovovalo, pouze jsem vymezil zadní doraz (imbus je přiložen). Jazýček spouště je skoro rovný. U podobných zbraní se předpokládá úprava spouště, proto není její hodnocení tolik relevantní.
  • L : Jednočinná spoušť nebyla u konkrétního kusu nijak oslnivá a zejména zjemnění chodu by si zasloužila. DA spoušť je poměrně s velkým odporem, ke konci dráhy znatelně narůstajícím. Jazýček spouště je výrazně zahnutý, až půlkruhový.
MANIPULACE a PRAKTICKÉ POZNATKY
  • Obě zbraně mají závěry opatřené zdrsněním vzadu i vpředu a jsou přizpůsobeny různým druhům natahování.
  • Custom HC: Tělo zbraně resp. rukojeť je univerzální (jedné velikosti) pro všechny ráže, ve kterých se zbraň vyrábí, tj. 9 mm Luger, .40 SW, .38 SA, 10 mm AUTO a .45 ACP. Úchopová část je v ráži 9 mm Luger o něco větší než by mohla být a vzdálenost mezi zadním hřbetem a přední stranou je relativně dlouhá. Přední a zadní zdrsnění (typ „jemná pyramida“) spolu s jemnou rybinou dřevěných střenek umožňuje velmi dobrý úchop. Hlaveň je typu „bull barrel“ kuželovitého tvaru s polygonním vývrtem.
  • L : Zbraň má gumové střenky, rukojeť je vpředu i vzadu podélně rýhovaná. Má výrazné probrání pro hřbet ruky a proto je vhodná i pro menší ruce. Pistole se drží velmi přirozeně. Hlaveň je drážkovaná, standardního tenkostěnného průřezu.
  • Pojistka je dobře ovladatelná palcem střílející ruky (obě zbraně) a dá se zajistit i při spuštěném kohoutu (to je rozdíl oproti ČZ 75, kde to lze pouze v SA režimu).
  • Typ Custom HC je na přední části těla opatřen přípravou na montáž optického zaměřovače, na každé straně jsou čtyři otvory se závitem.
  • Na HC Custom je standardně namontováno rozšíření zásobníkové šachty, tzv. trychtýř, který usnadňuje navedení zásobníku při přebití. Zásobník má duralovou prodlouženou botku vyrovnávající délku trychtýře, kromě toho se s takovým zásobníkem lépe manipuluje. Zásobník pro zbraň L má dno rovné kovové.
  • Kapacita zásobníku u L je uváděna 15 nábojů, přesto se do něj vešlo celých 17 a stále spolehlivě fungoval. HC Custom má zásobník standardně na 17, po drobných úpravách se tam vejde o jeden navíc.
  • Tanfoglio nabízí ke všem svým modelům velice širokou nabídku náhradních a výměnných dílů jako jsou různé tvary a velikosti pojistek, záchytů závěrů, mířidel, střenek atd., že si lze zbraň velice snadno upravit podle své libosti.
STŘELBA
  • Obou zbraní bylo vystřeleno dohromady 250 nábojů (100 ks SaB 115 gr. FMJ, 50 ks Fiocchi 115 gr. FMJ, 50 ks Fiocchi SUBSONIC 158 gr. FMJ a 50 ks Fiocchi TOP TARGET 124 gr. RNCP) bez závady. Je však známým faktem, že zejména model Custom HC je poněkud „mlsnější“. Pokud tedy přebíjíte (a většina IPSC střelců to tak dělá), pro konkrétní zbraň je potřeba náboje „vyladit“ a vyzkoušet. Podle získaných informací to bylo v minulosti hlavně konstrukcí zásobníku a dnes by měla být situace prý lepší.
  • HC Custom : V ráži 9 mm Luger je střelba velice příjemná. Hmotnost zbraně kompenzuje zdvih a spolu s dobrým úchopem činí zbraň pohodlně ovladatelnou. V IPSC s touto zbraní v ráži 9 mm Luger střílí hlavně ženy, „chlapi“ zvládají efekt výstřelu .40 SW lépe a využívají vyššího, tzv. major výkonu, se kterým je zásah v IPSC hodnocen více body. Díky dlouhé hlavni, plně stavitelným mířidlům (a spoušti) a stabilitě to může být vhodná zbraň i na mířenou střelbu.
  • L : Dojem ze střelby je průměrný. Částečně se na tom podepsala spoušť konkrétní testované zbraně, na druhé straně je ale rukojeť vhodnější i pro menší ruku a úchop byl všemi střelci hodnocen jako výborný. Chování zbraně při výstřelu nijak nevybočuje z průměru a je srovnatelné s podobnými zbraněmi stejné třídy.

Shrnutí

Tanfoglio se vyvíjí. Neustálé modifikace a změny dovedly podobu zbraní řady Limited a Stock do podoby ve které obstojí v konkurenci. Custom HC je v IPSC v div. Standard a Open soupeřem zbraním na bázi 1911 a mnoha střelcům vyhovuje jeho ergonomie a vlastnosti. Porovnání nechám na vás. Nicméně dle mého názoru za své peníze získáváte odpovídající hodnotu.
Typ L nijak neoslnil, ale to neznamená, že není dobrou zbraní. Předností je hlavně dobrý úchop. Není to typicky sportovní zbraň a s pevnými vhodnými mířidly je i „nositelná“ a využitelná jako obranná zbraň.
Děkuji firmě SUPRA Praha s.r.o. za poskytnutí zbraní a střeliva Fiocchi ( které do ČR také dováží) do testu. Dále děkuji Václavu Vinduškovi za konzultace a sdílení dlouholetých zkušeností se zbraněmi Tanfoglio i za ochotné zapůjčení svých zbraní na vyzkoušení.

Hodnocení – klady/zápory: Limited Custom HC v ráži 9 mm Luger

+ plně stavitelná mířidla a spoušť
+ sada pružin a světlovodná muška v základní soupravě
+ chování při střelbě
- žádné výrazné mínus jsem neobjevil

Hodnocení – klady/zápory: Typ L v ráži 9 mm Luger

+ vedení závěru po celé délce

+ využitelnost pro sport i obranné nošení
+ povrchová úprava
- chod spouště, charakteristika DA spouště

Technické parametry:
zbraňLimited Custom HCL
ráže9 mm Luger9 mm Luger
kapacita1715
délka celková225 mm220 mm
délka hlavně121 mm121 mm
prázdná hmotnost1200 g.1180 g.
cena36.900,- Kč20.300,- Kč
cenaTanfoglio, Itálie, www.tanfoglio.it
dovozce do ČRSUPRA Praha s.r.o.www.supra.cz




autor: Aleš Vondráček datum: 29.03.2006