Akademie AEGIS

 

FULCRUM COMPACT - kompaktní taktický otevřený nůž


fulcrumV poslední době je velice populární a žádané, aby řada výrobců chladných zbraní určitou část své produkce zaměřila na výrobky určené speciálně pro policii a armádu. Některé tyto výrobky jsou velice zdařilé a své uplatnění nacházejí u většiny ozbrojených složek z celého světa. Je všeobecně známé, že například pro specialisty na osvobozování rukojmích slouží nůž k podobným účelům jako napr. potápěčský nůž potápěčům.

KVALITA Z ITÁLIE

Dnešní test byl zaměřen na velice zajímavý nůž od italské nožířské firmy EXTREMA RATIO. Ačkoli je tato firma mladá - začala fungovat v roce 1997, je velmi úspěšná. Jejími zakladateli jsou pánové Maurizio Castrati a Mauro Chiostri. Oba se velice aktivně podílejí na výrobním procesu své firmy. Sestavování sortimentu a návrhy nových nožů má na starosti pan Castrati. Chiostri je detailista, který má na starosti vývoj prototypů a testovací oddělení.
Firma EXTREMA RATIO vyrábí převážně nože určené pro armádu, policii a jiné ozbrojené složky. Samozřejmě, že její výrobky jsou také určeny pro civilní trh. Většina výrobků je velice specifická. Jsou to otevřené a zavírací speciální nože. Na výrobu čepelí všech svých nožů používá tato firma korozivzdornou kobaltovou ocel značenou N690. Mimo vyšší obsah molybdenu a chrómu je také v této oceli vanad a samozřejmě kobalt. Díky takovémuto složení je údajně tato ocel pevnější a odolnější a zároveň i lépe a déle drží kvalitní ostří. Na výrobu rukojetí svých nožů používá tato italská firma kraton, plast forprene, slitinu hliníku anticorodal a nebo titan. Čepele mívají také černou nitrátovou ochrannou vrstvu, která má chránit před poškozením, korozí a odrazy světla. Některé nože byly přímo navrženy pro určité speciální jednotky. Například nůž Col Moschin byl vyvinut pro elitní jednotku parašutistů Col Moschin z brigády Folgore. Zavírací nůž Fulcrum II T byl určen pro jednotku G.I.S. - což je speciální intervenční jednotka italských karabiniérů / protiterorístický oddíl. Model nože T.F.S. Pilot byl vyvinut pro piloty vrtulníků a letadel a model T.F.S. DL byl určen pro výsadkáře jako pomůcka v nouzi.

FULCRUM COMPACT

Testovaný nůž Fulcrum Compact je jedním z pevných nožů ze série Fulcrum. Jeho celková délka je 21 centimetrů a váha 200 gramů. Čepel je vyrobena z korozivzdorné kobaltové oceli N690 a její délka je 11 centimetrů. Má tvar modifikovaného tanta a kombinované ostří. Povrchová úprava čepele je provedena nitrátem zirkonia. Síla čepele je 6,3 milimetrů a tvrdost 58 HRC. Rukojeť je výtečně ergonomicky řešena a je vyrobena z materiálu Forprene, což je druh polymeru, který je částečně odolný proti vysokým teplotám, některým chemikáliím a snese i hrubší mechanické zatížení. Pro dobrou údržbu je rukojeť snadno rozložitelná. Kovová část nože je vytvořena z jediného konstrukčního celku. Masivní záštita velmi dobře zajišťuje, aby ruka i při razantním bodu nesjela na ostří. Na hřbetní straně nože, za záštitou, je dvoucentimetrové speciální zdrsnění. Robustní trn je ukončen otvorem pro závěsnou šňůru. Kruhový otvor pro upevnění lanka, provazu apod. je také na spodní části záštity. Rukojeť noze je smontována dvěma šrouby s imbusovou hlavou. Každý nůž má vlastní výrobní číslo. To, co tento nůž řadí mezi tzv. extra třídu, je jeho pouzdro.Toto pouzdro je vyrobeno ze speciálního tvrdého plastu ABS. Zkratka ABS znamená akrylonitril-butadien-styren. Tento materiál je černý termoplast, který je velice pevný a odolný vůči kyselinám, vysokým teplotám a působením vody. Pouzdro je doplněno o Tek-Lok, což je speciální uzamykatelný systém. Tento systém vyrábí americká firma Blade-Tech a na jeho vývoji se podíleli nožíři a designéři Bob Terzuola a Tim Wegner. Výhodou tohoto systému je, že jej lze nastavit nejen do horizontální či vertikální pozice, ale že jej lze Í upravit na šířku opasku nebo popruhu. Tek-Lok je ještě vybaven i tzv. Perma-Klipem (tvarovaný kus plastu fungující jako pojistka).
Při testování mi byl velmi nápomocen člen speciální policejní zásahové jednotky Tomáš F. Velice mu tímto děkuji a těším se na další spolupráci.
Materiál vznikl ve spolupráci s panem Klimkem a firmou Highlife. Bližší informace a objednávky na www.highlife.cz.

Jak obstál v testu:

  • Kvalitu ostří a to jak hladkého i zubatého jsem vyzkoušel na mnoha rozličných materiálech. Například různě silná lana a provazy z několika materiálů, kabely, gumové hadice, X"kousky vepřové kůže i textii, atp. Nůž je od výrobce kvalitně nabroušen a práce s ním nebyla nijak problematická.
  • Test hrotu jsem provedl na měkkém i tvrdém dřevě. Fuicrum obstál na výbornou a ačkoli jsem provedl desítky bodů s následným lámáním do různých směrů, hrot nebyl zlomen ani ohnut. Silové páčení bylo zkoušeno na metrovém bambusu o průměru šesti centimetrů, S nožem se mi pracovalo velice dobře a samotné „rozštípnutí" bylo otázkou několika okamžiků.
  • Nůž se výtečně ovládá i v mokrých či jinak potřísněných rukou. Bezproblémové bylo také použiti i několika zvláštních rukavic (nomexové, protiúderové, kevlarové). Vyzkoušel jsem s testovaným nožem odsekávat a zahrocovat různě silné větve listnatých i jehličnatých stromů. Zde hlavně díky čtyřce nti metrovém u zubatému ostří šlo tuto činnost provádět rychle a kvalitně.
  • Černá povrchová úprava čepele je výtečná a i po nadměrné zátěži drží. Vyzkoušel jsem i několik vrypů ostrým hřebíkem a výsledek mne velice kladně překvapil.Konečné povrchové zpracování provedené nitrátem zirkonia se osvědčilo.
  • Výtečné plastové samosvor-né pouzdro má obrovskou výhodu a to tu, že lze nůž vyndat už v kvalitním úchopu. Velice se mi osvědčil také systém Tek-Lok. Pouzdro není pro- blém uchytit na opasek jak v horizontální tak i vertikální pozici. Připevňoval jsem Fulc-ruma na několik různých opasků a pouzdro vždy dobré drže-lo.Vyzkoušel jsem také připevnit pouzdro na taktickou vestu používanou policií ČR. Místo bylo velice vhodné pro okamžité použití nože. Nůž nepřekážel ani při vyndávání dalších věcí z vesty (náhradní zásobníky, atp.). Nevadil ani při založení samopalu v rameni. Spolu se mnou tento nůž testoval také člen speciální policejní zásahové jednotky.
  • Pro bojové použití je velmi důležité, jak rychle jsme schopni nůž uvést do stavu pohotovosti. U otevřených nožů stačí vytáhnout nůž z pouzdra. Podle odborníků na boj s nožem platí, že aby čepel měla dostatečný ran/vy účinek, nesmí její délka klesnout pod devět centimetrů. S Fulcru-mem jsem, samozřejmě jako s každým mnou testovaným nožem, vyzkoušel bojové použití a i různé bojové aplikace. Standardní i reversní úchop byl dle mého soudu naprosto vyhovující a to hlavně díky kvalitní záštitě. Bodné i řezné techniky byly naprosto bezproblémové. Samozřejmě, že tento nůž je díky své velikosti omezen, ale pro specifické účely, pro které byl vyroben je naprosto dostačující.
  • Probodnutí standardní pneumatiky ze strany, nebo několikeré proražení ocelového plechu se podařilo noži od Extrema Ratio na výbornou. Hrot ani povrchová úprava čepele nebyla zničena.
  • Tento kompaktní otevřený bojový nůž se mi velice zamlouval a naprosto splnil mé očekávání.

Technické parametry
Druh nože:Otevřený bojový nůž
Název:Fulcrum Compact
Výrobce: Extrema Ratio
Délka rukojeti: 10 cm
Délka čepele: 11 cm
Síla čepele: 6,3 mm
Celková délka: 21 cm
Váha:200 g
Ocel:N690
Tvrdost: 58 HRC
Materiál rukojeti: plast Folprene
Číslo nože: COQ0860
Pouzdro: tvrdý plast ABS


autor: Martin Hradecký datum: 08.05.2006