Akademie AEGIS

 

Heckler & Koch USP Compact .45ACP


aegisteamVyzkoušeli jsme moderní pistoli Heckler & Koch USP Compact ve výkonné ráži .45 ACP.

Chci .45 ACP !!!

Kdybych uvažoval o nákupu kompaktní pistole pro časté nošení a věděl jen tolik, že chci ráži .45 ACP, měl bych v zásadě tři možnosti. První se nabízí něco na bázi Coltu 1911, s jednořadým zásobníkem. Výhodou je léty prověřená konstrukce, zbraň je plochá a ergonomicky dobře řešená a většinou se při střelbě chová kultivovaně. Nevýhodou je ale jednočinná spoušť a u zbraní s celoocelovou konstrukcí i větší hmotnost.

Zcela jistě bych nepominul zn. Glock, konkrétně model 36. O kvalitě Glocků není třeba mnoho diskutovat, a i typ 36 si zachovává vše co dělá Glocka Glockem, tj. spoušťový mechanizmus, vysoká spolehlivost, jednoduché ovládání atd. S jednořadým zásobníkem je také G36 velmi úzký a vyrovná se 1911.
Třetí velkou oblastí, ve které se dá „lovit“ jsou zbraně klasické SA/DA konstrukce s kohoutem, uzpůsobené pro náboj .45 ACP, v kompaktní velikosti. Snad každý významný výrobce má v nabídce podobnou zbraň a výběr je podmíněn jen našimi preferencemi, sympatiemi k té které značce a v neposlední řadě hloubkou peněženky.
Jen tak mimochodem, já bych koupil Glocka…

Heckler & Koch USP

Řada USP vychází z pistole SOCOM vyvinuté pro potřeby speciálních vojenských jednotek. Díky původním požadavkům na tuto zbraň má i „komerční“ USP řadu vlastností, které z ní dělají jednu z nejmodernějších soudobých pistolí této třídy. Heckler & Koch je výrobcem, který se specializuje na vojenské a policejní zbraně a např. jeho samopal HK MP5 je v různých variantách etalonem kvality a užitných vlastností a také je nejoblíbenějším a nejrozšířenějším samopalem v pistolové ráži na světě.
HK USP Compact je zmenšenou verzí „velkého“ USP a vyrábí se v rážích 9mm Luger, .40SW a .45ACP. Kromě klasického černěného provedení se nabízí i s nerezovým závěrem. HK USP patří do tzv. velké pětky nejrozšířenějších služebních zbraní, kterou tvoří spolu s Glockem 17(19), Sigem 226(228), Berettou 92 a Waltherem P-99. Právě tyto zbraně se spolu utkávají ve většině tendrů na policejní pistole po celém světě.
Z USP Comp. vychází pistole P2000, která jde v konceptu služební univerzální zbraně ještě dále a její test pro vás v budoucnu rádi připravíme.

HK USP Compact .45 v testu

Do testu se nám dostal HK USP Compact v ráži .45 ACP a jeho poznávání proběhlo na konci října 2004. Jako vhodné pouzdro pro testování střeleckých technik jsem vybral nylonové opaskové pouzdro zn. DASTA české výroby.

ZÁKLADNÍ POPIS, ZPRACOVÁNÍ
  • Samonabíjecí pistole se uzamčeným závěrem (do hranolu výhozního okénka), ocelovým závěrem a plastovým tělem.
  • SA/DA spoušť
  • Bezpečnostní prvky: Vypouštění kohoutu, mechanická pojistka, blokace úderníku, nucený odskok kohoutu, bezpečnostní ozub kohoutu
  • Precizní zpracování vnějších i vnitřních povrchů, funkčních ploch atd. je příkladné a odpovídá renomé výrobce. Kvalita s sebou přináší i menší opotřebení zbraně a životnost pistole této třídy leží za hranicí mnoha desítek tisíc výstřelů.
  • Pistole je bohužel opatřena nestandardní lištou na přídavné zařízení (svítilna) a pokud ji chceme používat, musíme zakoupit příslušnou redukci.
OVLÁDACÍ PRVKY
  • Masivní záchyt závěru na levé straně zbraně (sloužící také jako rozborný čep) je snadno ovladatelný palcem pravé nebo levé ruky podle návyku střelce. Jeho délka je vhodně zvolená a je dobrým kompromisem pro dlouhé/krátké prsty.
  • Páku pojistky/vypouštění kohoutu je možné pro leváka přemístit na pravou stranu těla zbraně. Její chod oběma směry (nahoru zajišťuje a dolů vypouští kohout) je krátký a přesný.
  • Kohout má kulatý palečník s příčným rýhováním a zřejmě se nepředpokládá jeho ruční vypouštění palcem nestřílející ruky. I tak je manipulace s kohoutem bezpečná a jistá.
  • Mé největší výhrady jsou ke způsobu vypouštění zásobníku. Podobně jako u Waltheru P-99 je řešeno nikoli jako tlačítko, ale pomocí oboustranné páky v kořeni lučíku. Její ovládání standardní způsobem, tj. palcem ruky držící zbraň (s případnou malou změnou úchopu podle velikosti ruky a délky prstů) je nepřirozené a méně pohodlné než typické tlačítko. Mnoho střelců to řeší tak, že se naučí vypouštět zásobník ukazovákem střílející ruky (tuto alternativu také nabízí výrobce).
MÍŘIDLA
  • Mířidla na této zbrani jsou velice dobře řešena, jejich silueta přirozeně navazuje na tvar závěru. Hranolová muška i hledí (tvaru lichoběžníku) jsou částečně stavitelné v drážce, jejich obrazec je ostrý (někomu se subjektivně zdá příliš hrubý) a zvýrazněný třemi bílými body.
SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS
  • Nelze než opět pozitivně hodnotit. Podobně jako u zn. SIG a Beretta je i u HK USP chod a odpor spouště v obou režimech hladký a plynulý.
  • Výrobce udává odpor SA spouště 2kg a DA 5kg., vzhledem k výbornému chodu určitě není do spouště potřeba „sahat“ a snažit se ji za každou cenu upravovat.
MANIPULACE
  • HK USP Compact řadím mezi „ uživatelsky přátelské“ zbraně na které si rychle zvyknete. Robustní konstrukce a tvar rukojeti trochu omezují střelce s malou rukou resp. krátkými prsty.
  • Páka pojistky/vypouštění kohoutu je umístěna na těle zbraně přesně v místě, kde ovlivňuje oba základní způsoby poskládání palců (přes sebe, za sebou). Správný úchop na této zbrani má velký vliv na zvládání zdvihu a zpětného rázu při střelbě a tak je potřeba najít nejlepší kompromis pro konkrétní ruce.
  • Rukojeť je opatřena zdrsněním na všech stranách a spolu s botkou na zásobníku přispívá k jistotě držení zbraně. Na bocích rukojeti u náběhu do zásobníkové šachty jsou půlkruhové prolisy usnadňující vyjmutí zásobníku s rovným dnem.
  • Vysoký závěr se dobře natahuje a všechny způsoby natahování jsou použitelné.
  • Veškerou manipulaci jsem vyzkoušel i v rukavicích a i tak je zbraň plně ovladatelná.
  • Pistole má na vytahovači červený výstražník signalizující náboj v komoře a ve srovnání s některými jinými zbraněmi je výrazný a na první pohled ( i pohmatem) čitelný.
STŘELBA
  • Hlavní záměr střelecké části testu byl objektivně zjistit, jak velký vliv má výkonná ráže spolu s vysoko položenou hlavní na ovladatelnost zbraně při dynamické střelbě. Celkem jsem vystřílel 100 nábojů Sellier a Bellot a Fiochii bez závady, testování proběhlo na konci října na střelnici Avim v Praze.
  • Zvolené pouzdro DASTA se při testování osvědčilo. Přestože patří k levnějším druhům, tak požadavky na skryté nošení plní více než dostatečně.
  • Po několika mířených výstřelech a krátkém seznámení jsem „za studena“ prošel sérii cvičení a měřil výsledky timerem. Jednalo se o typické základní střelecké techniky vhodné k drilovému tréninku, jako terč jsem použil siluetu lidské postavy s vyznačenou vitální zónou na hrudníku. Cílem bylo umístit všechny rány právě do ní resp. mít kontrolu nad zásahy a to vše maximálně rychle. Výsledky jsou orientační a časy se jistě dají ještě o něco stlačit dolů, ale i tak se z toho dalo mnohé poznat:
    1) Tasení s nábojem v komoře – 2 rány obouruč – vzdálenost 7m :
    - Průměrný celkový čas 1,26s., nejrychlejší 1,18s., nejpomalejší 1,42s.
    2) Tasení s nábojem v komoře – 1 rána obouruč – vzdálenost 7m :
    - průměrný čas 1,00s., nejrychlejší 0,93s., nejpomalejší 1,08s.
    3) Tasení s nabitím – 1 rána jednoruč – vzdálenost 4m :
    - průměrný čas 1,15s., nejrychlejší 1,11s., nejpomalejší 1,24s.
    4) Tasení s nábojem v komoře - 1 rána jednoruč – vzdálenost 4m :
    - průměrný čas 0,93s., nejrychlejší 0,89s., nejpomalejší 1,02s.
    5) pohotovostní poloha s nábojem v komoře – 6 výstřelů co nejrychleji s kontrolou zásahů (měřené prodlevy mezi výstřely) – vzdálenost 4m :
    - průměrný čas mezi výstřely 0,23s., nejrychlejší 0,22s., nejpomalejší 0,24s.

Shrnutí

V ráži .45 ACP se u této zbraně projevuje výrazný zdvih zbraně a její efektivní zvladatelnost u fyzicky slabšího jedince je diskutabilní. Jedná se však o kvalitní moderní zbraň konstruovanou v souladu s požadavky na obrannou/služební zbraň s vysokou mírou bezpečnosti a jako takovou ji lze doporučit. Pistoli HK USP Compact osobně řadím do širší špičky obranných zbraní, ale volil bych vhodnější ráži 9mm Luger. Kromě příznivého vlivu na chování při střelbě nabízí větší kapacitu (13+1) a menší rozměry a hmotnost.

Testovanou pistoli naleznete na pultě pražské prodejny Frankia Lov.

Hodnocení – klady a zápory:

+ kvalitní zpracování
+ vhodné pro leváka (oboustranné ovládací prvky)
+ chod DA i SA spouště
- horší zvladatelnost při dynamické střelbě

HK USP Compact– technické údaje
Ráže.45 ACP
Celková délka180 mm
Délka hlavně96 mm
Délka záměrné143 mm
Výška128,5 mm
Šířka34 mm
Odpor spouštěSA 20N, DA 50N (dle výrobce)
Prázdná hmotnost708 g. (bez zásobníku)
Kapacita zásobníku8 ran


Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 1/2005

autor: Aleš Vondráček datum: 05.01.2006