Akademie AEGIS

 

Nůž jednotek URN


sogMuži v černých kombinézách a kuklách. V neprůstřelných a taktických vestách - plně vyzbrojeni jsou v pohotovostní pozici a vyčkávají na povel. Během několika vteřin se ozve ve skrytých sluchátkách zásahového týmu „VPŘED! VPŘED! VPŘED!" Na daný povel se určití členové týmu spouštějí po lanech a vnikají do budovy okny. Akce běží na plné obrátky.

Další tým po vyražení dveří speciálním beranidlem vstupuje do místnosti. Při tomto momentu překvapení je důležitá rychlost, přesnost a naprosté sladění zasahujících týmů. Vybuchují omračující granáty. Po průniku okny se náhle jednomu členu „slaňovacího" týmu stává malá nehoda. Má problém zbavit se lana, které ještě před chvílí potřeboval, ale nyní mu překáží v pohybu. Lano se nějakým záhadným způsobem zamotalo. V černé rukavici se velice rychle objeví nůž, který jedním razantním pohybem lano přeřízne. Problém je vyřešen a člen speciální jednotky může dál pokračovat ve své činnosti. Tak například i takto může být použit nůž v některé z protiteroristických operací. V dnešním článku vám představíme nůž, kterým je vyzbrojen Útvar rychlého nasazení PČR.

NŮŽ SEAL PUP

Nůž Seal pup je výrobek od americké firmy SOG Specialiti knives, která sídlí v Lynrwodu ve státě Washington. O této firmě je známo, že používá nejmodernější technologie a neobává se ani velmi tvrdých testů svých výrobků. Produkce firmy SOG vzniká částečně v Japonsku a částečně v USA a sortiment nabízených výrobků lze rozdělit do tří základních kategorií. Na nože s pevnou čepelí (otevřené nože), nářaďové nože a zavírací nože. Většina nožů od firmy SOG vyniká užitkovým a střízlivým designem, nejen proto používá tyto nože řada speciálních armádních či policejních oddílů jako svoji volitelnou zbraň.

VÍCE VERZÍ

Firma SOG nabízí rozšířenou kolekci nožů Seal. Standardní verzi SEAL 2000, kratší verzi Seal pup a delší a mohutnější verzi Tigershark. Nůž Seal prošel podle firmy SOG testovacím hodnotícím programem, který zahrnoval tlak na hrot (ke hranici zlomení), uchování hran, ostrost, kroucení rukojeti silou, sekání, zatloukání, řezání šesti různých typů lan a provazů, ponoření nože do slané vody po dobu dvou týdnů, hodnocení odrazu světla a také testy pronikání průraznosti. V těchto testech si vedl nůž SOG Seal nadmíru dobře a stal se prý oficiálním nožem Navy Seal's.

MATERIÁL

Čepel je z vysokouhlíkaté oceli 440A a vyrábí se v japonském Seki. Povrchově je upravena nástřikem práškové barvy, díky kterému má čepel odolávat např. i slané vodě. Tvar Čepele je tvar Bowie. Od výrobce je nůž kvalitně nabroušen a v poslední třetině ostří je opatřen zubatým ostřím. Dále je čepel zalisována do rukojeti ze speciální hmoty Zytel, což je plast vyvinutý firmou Dupont de Neumours, který se většinou vyztužuje skleněnými vlákny. Rukojeť je tvarově vcelku dobře řešena a na zadní části je i opatřena otvorem pro závěsnou šňůru. Pouzdro je vyrobeno z materiálu Kydex a má několik možností uchycení. Např. na opasek či na taktickou vestu.

PRAKTIČNOST

Hlavní výhodou nože Seal pup je jeho skladnost. Pouzdro s nožem se dá bez problémů uchytit všemi směry a to jak na taktickou vestu, tak na opasek nebo např. na stehenní taktické pouzdro. Rukojeť umožňuje i velice pevné a jisté držení v rukavicích. Díky hladkému i zubatému ostří splňuje nůž jak potřeby pracovního, tak i bojového nástroje. Právě zubaté ostří např. výborně dělí pevné materiály. Právě proto nože s částečně zubatým či celozubatým ostřím jsou velice populární mezi skupinami záchranářů, nebo např. hasičů.

Na závěr velice dekuji firmě HIGH LIFE s.r.o. za poskytnutí nože a informacích o nožích SOG SEAL.

Nože Seal pup jsou oficiálně ve výzbroji Útvaru rychlého nasazení PČR od roku 2000.
„S těmito noži jsme plně spokojeni a splňují naše požadavky na nůž pro speciální protíterorístický útvar."
plk. JUDr. Libor Lochman,ředitel ÚRN PČR


Technické parametry
Druh nože:Otevřený nůž
Název:SOG Seal pup
Délka čepele: 120 mm
Délka rukojeti: 110 mm
Délka celková: 230 mm
Materiál čepele: 440A
Materiál rukojeti: Zytel plněný skleněnými vlákny
Hmotnost:142 g
Pouzdro: Pochva z Kydexu
Cena: 2990 Kč


autor: Martin Hradecký datum: 14.04.2006