Akademie AEGIS

 

Předváděcí akce pro ozbrojené složky ČR – účast „v barvách“ 5.11 Tactical series


Ve dnech 20. a 21.6. pořádala společnost MPI CZ s.r.o. velkou prezentační akci v prostorách střelnice Střelná u Vsetína.


Několik desítek pozvaných zástupců z různých ozbrojených složek ČR mělo možnost shlédnout a důkladně prakticky vyzkoušet množství vybavení, výzbroje a výstroje od mnoha známých výrobců, např. GLOCK (zbraně), BRÜGGER&THOMET (zbraně: např. novinka - odstřelovací puška APR308 a samopal MP9), AIMPOINT (zaměřovače), ZVI (zbraně: puška Falcon 12,7mm a novinka – pistole Kevin v ráži 9mm Makarov), SIMUNITION (výcvikové systémy FX), SAFARILAND (pouzdra), BLACKWATER GEAR (taktické vybavení), LEDWAVE (svítilny), UNCLE MIKE’S (pouzdra a taktické vybavení) a další. Na místě byli přítomni i někteří zástupci přímo výrobců, kteří svou odborností garantovali kvalitu prezentací.

Na této akci pochopitelně nemohl chybět přední světový výrobce taktického oblečení a vybavení 5.11 TACTICAL SERIES, který zde představil některé novinky, některé dokonce poprvé v ČR! Značku 5.11 v ČR zastupuje firma NO LIMIT SURPLUS s.r.o., která je také dovozcem špičkových batohů, pouzder na dlouhé zbraně, taktických vest atd., zn. TASMANIAN TIGER. Výrobky obou těchto značek jsou v ČR používány (vč. oficiálního zavedení do výstroje) u některých jednotek Armády ČR, Policie ČR nebo Celní správy ČR, proto bylo dobré, že měli příležitost se s nimi seznámit i další příslušníci jiných složek.

Prezentaci firmy 5.11 a Tasmanian Tiger (TT) zajišťovali Aleš Vondráček a Martin Hradecký, český oficiální 5.11 Tactical Test Team, který dlouhodobě testuje a používá produkty 5.11 a TT v rámci činností Akademie Aegis.

Z novinek zn. 5.11 jmenujme nové boty ADVANCE, což je nízká varianta špičkových bot HRT, ovšem s určením do horkého podnebí, tj. jsou v barvě pískové s vnitřní konstrukcí zajišťující maximální odvod vlhkosti a cirkulaci vzduchu a také bočním zipem pro snadné nazouvání/vyzouvání. Dalšími novinkami byla ucelená řada taktických rukavic (s kevlarem, nomexové, zateplené…), speciální nylonové střelecké opasky TRAINER a OPERATOR, kombinéza JUMPSUIT z nového nehořlavého materiálu FR-x3, „obří“ zavazadlo OUTBOUND atd.

Výše avizovanou horkou aktualitou, která byla při této příležitosti poprvé představena, je ZB-7 TRAUMA PAD. Jedná se o speciální anti-trauma vložku pod neprůstřelnou vestu, zcela nové konstrukce, využívající polymerické materiály. Princip anti-trauma vložky pod balistickou spočívá v tom, že zatímco samotná balistická vrstva zachytí střelu, tato vložka omezuje průhyb vesty v místě zásahu směrem do těla, protože tento průhyb může způsobit vážné poranění, i když střela neprojde skrz. Materiál, ze kterého je ZB-7 vyroben má takové vlastnosti, že v „klidovém“ stavu je podobný např. plastelíně a teprve v okamžiku zásahu ztuhne a zadržuje deformaci vesty. Samotný plát ZB-7 je tvořen množstvím tvarovaných polí uvnitř pružného plastového krytu a je určený pro vkládání do speciálního trika s kapsou na hrudníku. Celek je ohebný a neomezuje výrazně pohyby těla.
Více informací naleznete zde a zde.

autor: Aleš Vondráček datum: 11.07.2007