Akademie AEGIS

 

BUCK SBT POLICE KNIFE - Taktický zavírací nůž


buckDnešní test byl zaměřen na nový taktický zavírací nůž od firmy Buck, který má označení 882 SBT Police Utility Knife. Tento nůž je žhavou novinkou roku 2004 a byl vyvíjen převážně pro taktické, záchranářské a pohotovostní složky. V rámci spolupráce s firmou Buck se na vývoji tohoto nože také podíleli specialisté z firmy Strider Knives Concact Defense.


Ze Strider Knives to byli hlavně Mick Strider a Duan Dwyer, kteří již řadu let navrhují a vytváření speciální nože pro armádu či jiné ozbrojené síly. Oba jsou bývalí vojenští specialisté a tudíž vědí na co klást důraz pří vývoji bojových nožů. S firmou Buck úspěšné spolupracují již několik let.
Z firmy Contact Defense se podílel na vývoji nože SBT Police Knife Steve Tarani. Pan Tarani je bývalý profesionální ochránce zákona, který v současné době působí jako instruktor boje z blízka a taktický expert pro různé vládní agentury, armádu a civilní organizace. Jeho specializací je také boj s nožem. V současné době se celá řada výrobců nožů snaží velice úzce spolupracovat s experty různých bojových umění nebo s policejními a armádními specialisty. Je jedině dobře, že do vývoje bojových nožů stále více zasahují tito odborníci.

Buck

Buck je jednou z nejznámějších amerických nožířských značek. Ve své továrně v El Cajonu v Kalifornii vyrobí údajně asi 50 tisíc nožů týdně.
Ačkoli je firma Buck velice hrdá na svou historii, nelpí tolik na tradičních postupech, nebojí se používat nejnovější technologie a materiály k výrobě svých produktů. Například na výrobu čepelí používá kvalitní oceli jako je S30V, BG-42 či ATS34. na výrobu rukojeti využívá různé materiály, a to jak plast, dřevo, tak i kov. Zde asi nejznámější je G10 - což je epoxidová pryskyřice plněná skleněnými vlákny.

SBT Police Utility Knife

Nůž SBT Police Utility Knife váží 133,2 g, délka rukojeti je 11,8 cm a délka čepele je 8,9 cm.
Čepel je vyrobena z vynikající oceli ATS34 a rukojeť z materiálu TACCOM (taktický kompozit - nylon vyztužený skleněnými vlákny). Na čepeli je částečně hladké a částečně zubaté ostří. Pro jednoruční otevření je zde použita kombinace kolíku i otvoru. Naprosto není problém nůž otevřít i nedominantní rukou.
Na rubové straně čepele nad otvorem a kolíkem jsou speciální výřezy pro lepší a kvalitnější úchop. Tyto výřezy jsou i na rukojeti, a to na dvou místech - u přechodu z čepele na rukojeť a na konci rukojeti. Umožňují i pevnější reverzní úchop nože. Rubová část čepele je ještě upravena speciálním zdrsněním, které má pomáhat otevřít nůž při použití obou rukou.
Rukojeť je výtečně ergonomicky vyřešena. Oba díly rukojeti jsou napevno k sobe přidělány čtyřmi speciálními nýty. Vnitřní dutý prostor je vyztužen ocelí. Na konci jedné strany rukojeti je otvor pro závěsnou šňůru. Díky jemnému zdrsnění na obou částech rukojeti se s nožem velmi dobře pracuje např. v různých rukavicích nebo při mokré či jinak potřísněné ruce.
Kovový klips lze přidělat na obě strany rukojeti. Nůž SBT Police Knife je vybaven pojistkou Linerlock.
Velice děkuji firmě Highlife za poskytnutí nožů a speciálních informací o nožích Buck. Bližší informace na tel. 602 313 363 nebo na www.highlife.cz.

Test

Test nože Buck Police Knife jsem se snažil zaměřit nejen na odolnost a výdrž, ale i na speciální možnosti jeho využití.
  • Během měsíčního „zkoušení" jsem nůž nejen nosil každý den u sebe, ale snažit se ho í používat pro různé účely. Zajímavé bylo vyzkoušení přeřezání několika speciálních plastových pout v případě, že nejsou po ruce kleště či jiný nástroj a jsem nucen použít jako prostředek nůž. Zde se velice osvědčilo zubaté ostří, kde stačilo většinou jediné rychlé trhnuti nože směrem k sobě.
  • Nůž jsem také během měsíčního nošení nechal na „sucho" vyzkoušet 25 lidem různých profesí. Byl to např. výrobce nožů, sběratel zbraní, policista, prodejce nožů, voják, cvičenec boje s nožem, bodyguard, ale také úředník, lékař nebo ekonom. Z této škály lidí byl pouze jediný, kterému nůž SBT Police Knife nesedl. Mně osobně tento nůž vyhovoval, a to jak velikostí, tvarem, váhou i vzhledem.
  • Různé bodné a řezné techniky jsem vyzkoušel na speciální dřevěné desce k tomu účelu zhotovené a používané. Těchto technik jsem provedl stovky, a to například i s použitím protiúderových či nomexových (nehořlavých) rukavic. Nůž se vždy choval naprosto bez problémů a i manipulace (otvírání a zavírání nože) v rukavicích byla vyhovující.
  • Dále jsem provedl, jako vždy, test odolnosti hrotu. Tento nůž jsem podrobil větší zátěži než provádím normálně. Vedl jsem do měkkého, středně tvrdého a tvrdého dřeva vždy dvacet silných bodů s následným lámáním do různých směrů. Hrot nože nebyl po tomto testu zlomen ani ohnut.
  • Hladké ostří bylo vyzkoušeno na všemožných materiálech. Za zmínku stojí - dřevo, maso, textil, různé provazy a gumy, zelenina, plast a úprava a obnažení elektrického vodiče. Nůž vydrží poměrně dlouho ostrý, a to hlavně díky kvalitnímu nabroušení od výrobce Během testování jsem neměl jediný problém s hladkým ani zubatým ostřím.
  • Zajímala mě také tvrdost nože Buck - Police. Výrobce uvádí 59-62 HRC. Rockwellův index tvrdosti se určuje tvrdoměrem s diamantovým hrotem. Hrot se zatíží a měří se jeho vnik do čepele. Stupnice HRC má rozsah od 20 do 70. Testovaný nůž 882 SBT Police Knife má tvrdost čepele 62 HRC (měřeno na profesionálním přístroji).
  • Jako poslední jsem se zaměřil na pojistku Linerlock a její výdrž a odolnost. Musím se přiznat, že tento test mě velice překvapil. Přovedljsem rubovou částí nože 20 silných úderů do dřevěného trámku. Nůž po těchto dvaceti ranách zůstal stále otevřený a až po následném vyzkoušení a kontrole jsem objevil malou deformaci té části pojistky, která je v kontaktu s čepelí a zajišťuje ji v otevřeném stavu. Mimo tohoto problému jsem ještě zjistil menší vůli čepele. Ačkoli došlo k mírnému „zničení" nože - odolnost a výdrž je velice nadstandardní. Dovolím si tvrdit, že velký vliv na kvalitu tohoto nože mají materiály, z kterých je vyroben.

Zajímavost

K vyzkoušení jsem měl také tréninkovou verzi nože SBT Police Knife. Rukojeť tohoto nože je vyrobena ze stejného plastu, akorát v modré barvě a jeho čepel z oceli 420 je tupá a bez hrotu. Ačkoli s tréninkovou variantou nože Buck lze do určité míry nacvičovat různé bojové drily, myslím si, že jeho využití je jinak minimální.

Technické parametry
Název882 SBT Police Utility Knife
Druh nože:Zavírací nůž
Délka rukojeti:11,8 cm
Délka čepele:8,9 cm
Celková délka:20,7 cm
Váha:133,2 g
Materiál čepele:ATS 34
Tvrdost:62 HRC
Pojistka:Linerlock
Rukojeť:TACCOM
Cena:5 900 KČ


autor: Martin Hradecký datum: 02.03.2006