Akademie AEGIS

 

Kel-Tec P32 v ráži 7,65 Bw.


keltecDám Kel-Tecu ještě jednu šanci, řekl jsem si po špatném výsledku testu pistole P-11 v ráži 9mm Luger. Tato pistole u mě díky svému zpracování a střeleckým vlastnostem takřka úplně propadla. S P-32 to snad bude jiné… a bylo!

Revoluční „pistolka“ Kel-Tec P-32

  Pistole Kel-Tec P-32 v ráži 7,65Bw. vzbudila v roce svého uvedení (1999) na trh zcela zasloužený ohlas. Výrobce Kel-Tec CNC Industries už nebyl úplně neznámý, byť v oboru působil teprve od roku 1995. Tehdy představil svoji první zbraň, P-11 v ráži 9mm Luger (test zbraně v ZaN č.10/2004). Na přesyceném trhu se zbraněmi to byl „revoluční“ krok, protože zaujmout dnes zákazníka něčím novým a výjimečným se jen tak nepodaří. P-11, ať už je její kvalita jakákoli, nabízí koncept levné, přitom velmi moderní obranné/záložní zbraně. Je plochá, lehká, se standardními ovládacími prvky „velkých“ zbraní, přitom ve výkonné ráži s dostatečnou kapacitou.
  Výrobce šel s pistolí Kel-Tec P-32 ještě o kus dále. Výsledek? Ultraplochá a ultralehká zbraň v ráži 7,65Bw., předurčená ke skrytému/utajenému nošení (v USA je někdy tento působ nošení zbraně nazýván „deep concealment“ ). Obecně se dnes sice uznává jako spodní výkonová hranice obranného střeliva ráže 9mm Luger resp. 9mm Bw. (.380ACP), ale ani 7,65Bw. nemusí být za určitých okolností špatná volba. Například právě ve spojení se zbraní jako je P-32. „Mini“ zbraní s podobnými rozměry je na trhu několik, ale žádná se nemůže P-32 rovnat svou hmotností. Je až neuvěřitelné, že nabitý Kel-Tec váží pouhých 267g., prázdný jen 186g.!

Kel-Tec v testu

Pistoli P-32 jsem měl k dispozici téměř měsíc v březnu a dubnu tohoto roku. Cílem testu bylo poznat vlastnosti této zajímavé zbraně, důkladně ji prakticky vyzkoušet a také otestovat možnosti a různé způsoby nošení. To byla také podstatná část testu. K dispozici jsem měl lýtkové (kotníkové) pouzdro zn. Dasta, které jsem s Kel-Tecem chtěl důkladně vyzkoušet. Střelecký test probíhal tradičně na venkovní střelnici Fox Chloumek u Mělníka a na kryté pražské střelnici Avim.

ZÁKLADNÍ POPIS
  • P-32 je samonabíjecí pistole s uzamčeným závěrem (to je v této ráže velmi výjimečné), plastovým tělem a DAO spouští s předepnutým kohoutem.
  • Bezpečnost zbraně je dána pouze délkou a odporem chodu spouště.
  • Kapacita zásobníku je 7 nábojů ráže 7,65Bw (.32ACP).
ZPRACOVÁNÍ
  • Do testu jsem měl zapůjčenou zbraň, která měla již něco za sebou a proto úroveň opotřebení vypovídá o kvalitě zpracování a odolnosti povrchové úpravy. Pistole byla po mnoha stovkách výstřelů překvapivě ve velmi dobrém stavu, ani na závěru nebyly patrné výraznější „oleštění“ černění.
  • Bohužel, podobně jako u P-11 jsou na vnitřních plochách závěru výrazné stopy po frézování, ale celkově je úroveň zpracování dobrá.
OVLÁDACÍ PRVKY
  • Na zbrani není kromě plastového tlačítka vypouštění zásobníku žádný jiný ovládací prvek.
  • Pozitivní vlastností je fungující střelecká pohotovost, tj. po posledním výstřelu (resp. při prázdném zásobníku) zůstává závěr otevřený díky vnitřnímu záchytu závěru. U této zbraně vnější záchyt není nutný, protože se ani snad vynucené přebití nepředpokládá. Samozřejmě po vložení nového zásobníku stačí stáhnout závěr o několik milimetrů dozadu a ten pohybem vpřed nabije náboj do nábojové komory.
MÍŘIDLA
  • P-32 nemá klasická mířidla. Nad kohoutem na závěru je půlkruhový zářez s bílým bodem a vpředu náznak trojúhelníkové mušky. Míření probíhá víceméně podél vrchní hrany závěru, ale po zvýraznění předních „mířidel“ oranžovou reflexní barvou se pocit (a také efekt při střelbě) zlepšil.
SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS
  • Zbraň má spoušťový mechanizmus se skrytým kohoutem bez palečníku označovaný jako DAO, ale „klasické“ DAO to není. Natažením závěru dochází k předepnutí kohoutu do zhruba poloviny jeho dráhy a „ukáže se“ ve výřezu zadního čela závěru. Tvoří tak vlastně výstražník signalizující natažení náboje do nábojové komory.
  • Předepnutím kohoutu je dosaženo poměrně příjemného chodu spouště, přitom s dostatečným (bezpečným) odporem.
MANIPULACE a PRAKTICKÉ POZNATKY
  • Přes své malé rozměry působí zbraň „dospěle“ a nemáme pocit, že bychom drželi nějakou hračku.
  • Díky absenci ovládacích prvků je P-32 velice hladká, veškeré linie jsou „kulaté“ a plně podřízené skrytému nošení.
  • Tato konkrétní zbraň byla vybavena kovovým klipsem nahrazujícím pouzdro a skutečně posouvá možnosti nošení zbraně zase o kousek dále.
  • To, co dělá z Kel-Tecu P-32 výjimečnou zbraň, je tloušťka zbraně pouhých 19mm a hmotnost prázdné/nabité pistole 186g. resp. 267g !
  • Kovový zásobník italské zn. MEC-GAR má kapacitu sedm nábojů.
  • V rámci testování jsem se zaměřil právě na „nositelnost“ zbraně nestandardním způsobem. Pistoli jsem nosil v kotníkovém pouzdře, měl ji s sebou za opaskem kalhot při běhání a také ji několikrát nosil v kapse u košile resp. v kapse u kalhot. Využíval jsem klipsu a myslím, že je to nejlepší způsob nošení této zbraně. Samozřejmě pohotovost tasení není nijak závratná, ale je to kompenzováno možností velice komfortního a utajeného nošení i na místech, kam jiné zbraně nedáme.
  • Testované kotníkové pouzdro zn. Dasta se ukázalo jako vynikající. Ve vhodných kalhotách není nošení podobné zbraně pouze filmovou záležitostí. Několikrát jsem nosil nabitého Kel-Teca na noze, nejdéle jedenáct hodin nepřetržitě. Velice dobře je pistole dosažitelná zejména při jízdě autem.
  • Ovládání nízkého závěru je dobré,jeho úchop je jistý a žádný z testujících střelců s tím neměl ani malý problém.
  • Malé rozměry zbraně a vzdálenost spouště od hřbetu rukojeti znamenají, že spoušť téměř nelze mačkat posledním článkem prstu a poskládat obě ruce do úchopu je pro některé střelce problém.
  • Rozborka zbraně se provádí stažením závěru o pár milimetrů dozadu a vyjmutím rozborného čepu (nehtem) na levém boku. Vyjmeme dvojitou vratnou pružinu a hlaveň. Pozor, lůžko pružiny u ústí zbraně je samostatný díl, který je lehké ztratit.
STŘELBA
  • Při několika příležitostech vystřílelo několik střelců (čtyři muži a jedna žena) okolo 400ks nábojů zn. Sellier a Bellot bez jediné závady. Vzhledem k určení zbraně jsme stříleli především na krátké vzdálenosti do deseti metrů na terče tvaru lidské siluety s vyznačenou vitální zónou. Zkoušeli jsme různé techniky střelby s tasením, střelbu za pohybu, jednou rukou, z různých poloh. Vzhledem k počtu vystřílené munice myslím, že jsme tuto pistoli dobře poznali.
  • Ze zbraně je překvapivě dobrá střelba jednou rukou nejen díky malému zpětnému rázu. Při držení jednoruč se lépe ovládá spoušť při sérii rychlých výstřelů a druhá ruka není tolik potřeba ke zvládání zbraně při střelbě.
  • Ovládání DAO spouště je díky předepnutí kohoutu dobré a po několika desítkách výstřelů bylo umisťování zásahů jen otázkou úchopu při tasení.
  • Při delším tréninku mírně vadí kovový klips, resp. jeho ostré hrany, které řežou do ruky, ale jehlový pilník by to spravil.
  • Zkoušel jsem i nástřel zbraně na 10 a 15m. Je těžké srovnat „mířidla“ pro mířenou střelbu, ale i tak myslím, že je rozptyl a umístění zásahů plně dostačující pro tento druh zbraně.
  • Přestože se střeleckým komfortem nemůže rovnat větším zbraním, s P-32 jsem se „sžil“ za krátkou dobu a dojem z praktického testu je příznivý.

Shrnutí

  Pistole Kel-Tec P-32 ve mně rehabilitovala tuto značku a určitě je výbornou volbou, pokud chceme malou obrannou pistoli stále ještě s relativně dostatečným výkonem střeliva. Její rozměry ji přímo předurčují k utajenému nošení, proto může být vhodnou volbou i jako druhá záložní zbraň tam, kde je to potřeba. S klipsem se nabízí mnoho způsobů nošení a plně tak můžeme využít výjimečných parametrů této zbraně.

Hodnocení –klady/zápory:

+ rozměry a hmotnost pistole
+ přídavný klips na nošení
+ funkce střelecké pohotovosti
- horší úchop velkou rukou


Technické parametry Kel-Tec P-32, ráže 7,65Bw.
ráže7,65Bw. (.32ACP)
kapacita7+1
odpor spouště23N (údaj výrobce)
délka celková129 mm
délka hlavně68 mm
délka záměrné96 mm
šířka19 mm
prázdná hmotnost186 g.


srovnávací tabulka vybraných parametrů – „kapesní“ pistole
zbraň Kel-Tec P-32KevinČZ 92Beretta TomcatTaurus PT25SW Sigma 380PSM (IŽ-75)
ráže 7,65Bw.9mm Bw.6,35Bw.7,65Bw.6,35Bw.9mmBw.5,45x18
kapacita 7+16+18+17+19+16+18+1
délka celková 129mm116mm128mm125mm133mm147mm155mm
prázdná hmotnost 186g.400g.400g.410g.349g.400g.460g.


Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 6/2005

autor: Aleš Vondráček datum: 03.02.2006