Akademie AEGIS

 

Výcviky v roce 2009... absolvovali jsme


Uplynulý rok nám přinesl také řadu nových zkušeností a kontaktů. Jako instruktoři Akademie Aegis neustále vyhledáváme a absolvujeme kurzy pod vedením zahraničních instruktorů, z nichž některé i zveme do České republiky. Každá taková nová zkušenost je přínosem nejen pro nás osobně, ale i pro metodiku a obsah našich výcviků.


Kurzy SecureWorldwide Ltd.

Na začátku roku 2009 jsme prošli výcvikovým kurzem pyrotechnické prevence dle standardů německého školícího střediska SecureProfessionals Academy s názvem SPA Improvised Explosive Device – Pyrotechnical Prevention for Bodyguards“ pod vedením Dr.Andrease Giesena a také školením „Anti-Kidnapping Concept“ - Ochrana proti únosům. Andreas je zkušený profesionál, instruktor a bezpečnostní expert mj. s dlouholetou vojenskou praxí pyrotechnika, při které působil i v zahraničních misích (např. Kosovo).


Střelecký systém NTTC

Velice zajímavou zkušeností bylo setkání s jinou než izraelskou nebo americkou střeleckou školou, konkrétně stylem NTTC „Nouvelle Technique de Tir de Combat“. Dnešní „evropská“ podoba tohoto stylu však vychází z amerického systému vyučovaného Chuckem Taylorem (zakladatel a instruktor American Small Arms Academy), který v devadesátých letech absolvovali příslušníci švýcarské armády a přenesli ho do Evropy. Kromě Švýcarska (které ho v roce 1995 oficiálně zavedlo do armády) se systém NTTC rozšířil např. v Belgii a Francii. Nás s NTTC pro pistoli-pušku-brokovnici seznámil francouzský instruktor Christian Goblas, který se podílel na jeho zavedení ve francouzské armádě, jejímž příslušníkem od roku 1981. Při své vojenské kariéře výsadkáře absolvoval mise např. v Čadu, Iráku nebo bývalé Jugoslávii, nyní působí jako instruktor výcvikového střediska pozemních jednotek francouzského letectva.


SUAREZ INTERNATIONAL – poprvé v České republice

Na konci srpna 2009 se v České republice uskutečnily dva kurzy vedené Gabrielem Suarezem a jeho pomocníkem Richardem Coplinem. Jednalo se o pokročilé kurzy, „Close Range Rifle Gunfighting“ – Kurz střelby na krátkou vzdálenost z pušky a „Zero to Five Feet - Pistol“ – Boj s pistolí na velmi krátkou vzdálenost, ve kterém byla podstatná část vedena systémem Force on Force, tedy „síla proti síle“, kde bylo v modelových situacích využíváno airsoftových zbraní.

Gabe Suarez bez nadsázky patří mezi nejvýraznější instruktorské osobnosti v USA. Patří k přímým žákům jednoho z „otců zakladatelů“ moderního způsobu bojového použití zbrani, legendárního Jeffa Coopera. Spolu s tím konkrétně Gabe Suarez získal cenné zkušenosti při svém patnáctiletém působení v policejních složkách USA (South California). Při své službě vystřídal řadů různých druhů činností, od hlídkové služby v uniformě na ulici, člena jednotky SWAT a odstřelovačů nebo fungoval v utajení jako agent protigangového a protidrogového útvaru. Za roky své služby absolvoval desítky přestřelek a jeho osobní zkušenosti, které se později promítali do jeho výcviků jsou z evropského hlediska nepředstavitelné a obrovské.

Absolvování kurzů a možnosti trénovat se špičkovým instruktorem, jakým je Gabe Suarez v nás zanechalo jednoznačně kladný dojem a bylo přínosem pro nás nejen jako pro střelce, ale také jako instruktory.



IBA – International Bodyguard Association
LSS – London School of Surveillance

Podle svých specializací a zájmů se účastníme různých výcviků a školení i samostatně. Martin Hradecký, jehož doménou je svět osobní ochrany, se účastnil několika kurzů pořádaných pod hlavičkou mezinárodní organizace IBA, zaměřených na jednotlivé oblasti osobní ochrany, sledování a detekce sledování, sebeobranu D.A.R.T. (Defence And Restrain Tactics) atd.. Velkým zážitkem bylo seznámení se s Jamesem Shorttem, člověkem s bohatou vojenskou minulostí v britské armádě (Paras, SAS...) a praxí v oblasti osobní ochrany, který většinu z těchto kurzů osobně vedl.




autor: Akademie Aegis datum: 31.12.2009