Akademie AEGIS

 

Dagestánský bojový nůž


kizlyarFirma Kizlyar sídlí ve stejnojmenném dagestánském městě. Dagestán patří mezi 22 republik Ruské federace a překlad tohoto slova ve svém původním významu znamená „země hor". Nalézá se mezi centrálním hřbetem Kavkazu a Kaspickým mořem. Už v minulosti byl Dagestán známý svým užitným zbožím - uměleckým zpracováním kovů a dřeva, řezbou do kosti a kamene, výrobou koberců či šperkařstvím, to vše na vysoké úrovni. Velmi dávnou historii má také výroba zbraní, napr. Aul Amugi byl výrobcem vyhlášených čepelí pro výrobu kinžálů a kavkazských šavlí.

V současné době je dagestánská firma Kizlyar jedním z největších výrobců nožů v Ruské federaci. Firma se orientuje jak na produkci tradičních kavkazských zbraní, tak i na výrobu moderních zavíracích i otevřených nožů. Čepele jsou vyráběny z ruské oceli označené jako 65- X13 (údajně je to obdoba 440 A,B nebo též české oceli AK5) anebo také z kvalitní damascénské oceli vlastní produkce. Produkty firmy Kizlyar se staly v roce 2001, 2002 a 2003 držiteli certifikátu „100 nejlepších výrobků Ruska" a v roce 2004 na výstavě IWA v Norimberku obdržely první místo v oboru nejlepší umělecky zdobený nůž. Nabídka nožů by se jednoduše dala rozdělit na lovecké nože zdobené různými motivy s koženým pouzdrem a na bojové, tzv. military nože. Vzhled těchto nožů je velice jednoduchý, je zde kladen maximální důraz na funkčnost. Pouzdra bývají plastová a tvrdost čepele se pohybuje od 56 do 58 HRC.

Military nože

Military nože Phoenix a Korshun byly navrženy pro potřeby policie a armády. Například předchůdce těchto nožů, s označením ONK l, byl vyroben pro protidrogové agenty z ruské GOSNARKOKONTROL (feděralnoje agenstvo po borbě s nězakonym oborotom narkotikov). Podle ředitele firmy Kizlyar jsou tyto bojové nože velmi populární u ruských vojáků nasazených v Čečensku. Nůž Korshun P (na hřbetní straně čepele je pila) byl a je používán vojsky ministerstva vnitra Kazachstánu. Bojový nůž Phoenix od firmy Kizlyar je vyroben z nerezavějící oceli 65-X13. Jeho celková délka je 30 cm. Nůž má jednostranné ostří a dýkovitý tvar čepele. Celková délka záštity je 5,5 cm a šířka 0,5 cm. Čepel je dlouhá 17,5 cm. Rukojeť je vyrobena z gumy ruské provenience označené jako MPR (je odolná např. benzínu a oleji). Délka rukojeti je 12,5 cm, šířka 3 cm a tloušťka 1,8 cm. Celou rukojetí prochází trn, který je zakončen vystupující speciální hlavicí s otvorem pro závěsnou šňůru. U horní části záštity je dvoucentimetrové zdrsnění pro pohodlnější palcové držení nože. Na hřbetní části čepele, hned za záštitou, je vyraženo výrobní číslo každého nože. Pouzdro je vyrobeno z plastu a lze jej nosit jak na opasku, tak na taktické vestě čí na noze (myšleno tím stehenní pouzdro). Délka tohoto pouzdra je 23 cm a šířka 6,4 cm. Pouzdro je samosvorné. Barva čepele, rukojeti i pouzdra je černá. Tvrdost nože je 57 HRC a váha 275 gramů.

Test

V rámci testu bojového nože Phoenix od firmy Kizlyar jsem se zaměřil na výdrž, razantnost a „pohodlnost" při použití tohoto nože.
  • Nůž Phoenix se dobře drží jak v pevném, tak i reverzním úchopu. Při použití tzv. šavlového (palcového) držení můžou někomu vadit ostřejší hrany záštity. Ačkoli dýkovitý tvar není nejvhodnější pro řezání různých materiálů, pokud je nůž kvalitně nabroušen, lze s ním s určitou dávkou síly oddělovat i různé materiály.
  • Jeho největší klad je průnik při bodu. Jako u každého mnou testovaného nože byl proveden i zde základní minitest hrotu. Vedl jsem několik desítek bodů do tvrdého dřeva s následným lámáním do různých směrů. Test dopadl na výbornou - nůž nebyl ohnut ani zlomen. Dále jsem vyzkoušel probodnutí pneumatiky na několika místech (což byla pro tento military nůž hračka) a jako poslední test jsem chtěl deseti razantními body vyzkoušet prorazit standardní kovový sud o síle plechu 1 mm. Podařilo se mi to každým bodem s tím, že průraznost byla samozřejmě dána razantností techniky. Nůž po skončení tohoto testu nebyl ohnut ani zlomen, jen samotná špička hrotu byla mírně sražena.
  • Sekání lana mě částečně zklamalo, poněvadž se mi podařilo přeseknout jen lano o tloušťce 1 cm. Cokoli silnějšího Phoenix jen nasekl, a to hlavně (dle mého názoru) díky klínovému neboli V-profilu ostří. Naopak přesekání latě či zašpičatění trámku splnil tento bojový nůž výtečně.
  • Nůž v pouzdře velmi dobře drží a lze jej bez problémů vyndat rovnou v kvalitním úchopu. I v rukavicí jde Phoenix bezpečně používat a díky oboustranné záštitě není problém ani s mokrou či jinak potřísněnou rukou. Ne každému vyhovuje dýkovitý tvař čepele, právě proto další military model Korshun má tzv. styl čepele Bowie.
  • Co bych vytknul bojovým nožům od firmy Kizlyar, je absence alespoň malé části zubatého ostří na čepeli. Praxí je ověřeno, že kombinované ostří nože pro ozbrojené složky je opravdu nejvhodnější.


Technické parametry
NázevPhoenix
Druh nože:otevřený bojový nůž
Číslo nože:2558
Délka rukojeti:12,5 cm
Šířka rukojeti:3 cm
Tloušťka rukojeti:1,8 cm
Materiál rukojeti:guma MPR
Ostří:jedno-hladké
Tvar čepele:jedno-hladké
Délka čepele:dýkovitý
Celková délka:30 cm
Délka záštity:5,5 cm
Šířka záštity:0,5 cm
Váha:275 g
Tvrdost:57 HRC
Materiál pouzdra:tvrzený plast
Délka pouzdra:23 cm
Šířka pouzdra:6,4 cm
Barva nože i pouzdra:černá


Velice děkuji panu Caisovi za informace o nožích a poskytnutí nože Phoenix do testu. Kontakt na www.kizlyar.cz nebo na tel. 603 225 466.

autor: Martin Hradecký datum: 21.06.2006