Akademie AEGIS

 

Mezinárodní veletrh zbraní IWA 2005


zbranVe dnech 18.-21.3.2005 se v německém Norimberku konal již 32. ročník prestižního mezinárodního veletrhu IWA, na kterém se představují výrobci zbraní, střeliva, nožů, doplňků a v posledních letech také outdoorového vybavení. Letos své produkty nabízelo přes tisíc vystavovatelů z více než čtyřiceti zemí.

Zbraně…očima Aleše Vondráčka

  IWA, to jsou především zbraně. V posledních letech sice ubylo velkých překvapení, přesto i letos bylo k vidění několik zajímavých novinek.
  Berretta představila novou moderní služební pistoli Px4, která kromě obvyklých požadavků na tuto kategorii má povedený design a kapacitu 17+1 ran v ráži 9mm Luger, resp. 14+1 ve .40S&W. Firma Ruger vychází vstříc milovníkům větších ráží a pistole P345 je vyráběna pouze v ráži .45ACP s jednořadým zásobníkem. Rakouský Glock doplnil svoji řadu zbraní v r. 45GAP o kompakt G38 a subkompakt G39 a nově nabízí zbraně se zeleným tělem (barva Olive drab green). Steyr modifikoval své zbraně M9(40) a S9(40) do nové podoby s lištou na přídavné zařízené a upraveným tvarem rukojeti.
  Dva rivalové, Taurus a Smith & Wesson, pokračují v „souboji“ a na jejich stáncích bylo k vyzkoušení hned několik novinek. Taurus jako další výrobce doplnil svou produkci o řadu pistolí vzoru 1911, zde zvaných PT1911 v černěném a nerezovém provedení. Nenápadnou, ale zajímavou novinkou je pistole PT909, která se od své předchůdkyně PT908 liší „jen“ vysokokapacitním zásobníkem na 17 nábojů ráže 9mm Luger i přes své kompaktní rozměry. Z revolverů zaujal typ TRIAD, ze kterého je možné střílet náboje hned tří ráží, 9mm Luger/.38Special/.357Magnum. Smith & Wesson nezůstává pozadu. Jeho revolver 460XVR v “ďábelské” ráži .460 SW Magnum posouvá hranice toho, co je možné z krátké zbraně střílet zase o kousek dál. Zajímavým technickým detailem je výměnný kompenzátor na plášťované nebo olověné střely. V pistolích SW žádné revoluce nenastávají. Rozšířila se řada pistolí na bázi 1911 a SW začal v kooperaci s firmou Crimson Trace Lasergrips vybavovat své zbraně laserovým zaměřovačem integrovaným do střenek rukojeti.
  Z dalších novinek jmenujme Springfield, který jako další podlehl kouzlu náboje .45GAP a svoji výbornou služební pistoli XD nabízí nově v této ráži. Heckler & Koch přidal k sérii služebních/obranných pistolí P2000, nejmenší subkompaktní P2000SK. Česká zbrojovka Uherský Brod propagovala novou pistoli pro sportovní praktickou střelbu a vojenské/policejní účely SP-01 a na stánku jsme zahlédli i tradiční model ČZ75, ovšem s plastovým tělem. Další český výrobce zbraní, ČZ Strakonice, vystavoval řadu pistolí TT, které na jedné velikosti těla zbraně umožňují použití závěrů v ráži 9mm Luger, .40SW i .45ACP. Zajímavé technické řešení a výborná cena na českém trhu dávají tušit úspěch (dlouhodobý test těchto zbraní pro náš časopis právě začal…).

Pouzdra, doplňky…

  Z velkého množství různých pouzder nás zaujalo několik novinek a je potěšitelné, že se mezi nimi objevují i výrobky z ČR. Firma Dasta se v poslední době začala ještě více orientovat na vývoj pouzder a doplňků pro ozbrojené složky než v minulosti (je tradičním dodavatelem Policie ČR a dalších státních složek). Výsledkem je několik nových typů taktických stehenních pouzder na zbraně, včetně kombinace pistole s nasazenou svítilnou/laserem a taktická vesta, jejíž modulární systém umožňuje přizpůsobit rozmístění prvků podle přání nositele. Nové jsou i taktické popruhy na Sa61 Škorpion a Sa58 (Hermex, 585Tactical).
  Další český výrobce Milecholster přichází každou chvíli s něčím novým a zajímavým, proto i zde jsme čekali...a dočkali se. Nový způsob jištění zbraně v pouzdře je velmi jednoduchý, přitom velice spolehlivý. Tvoří jej plastový pásek přes závěr zbraně připevněný dvěma druky. Pokud jsou zapnuté oba, zbraň je v pouzdře bezpečně držena a je odolná proti násilnému vytažení. V případě potřeby se odjistí spodní druk a zbraň lze tasit přirozeným pohybem, přesto je stále jedním drukem dostatečně pevně jištěna. Tento způsob jištění je používaný jak samostatně, tak v kombinaci s mechanickou pojistkou (patent Milec).
  Z dalších pouzder nás upoutal u f. Blackhawk systém plastových pouzder CQC s pojistkou. Pouzdra na zbraně a doplňky jsou variabilní, lze je nosit jako opaskové s průvlekem nebo s pádlem, ale také jako taktické stehenní. Na stánku tohoto výrobce nás také všechny “namlsala” nová taktická svítilna špičkových parametrů Night-Ops pojmenovaná Gladius. Tak jako má SW svého Jerryho Miculka, Springfield R.Leathama, novou tváří Blackhawku se stal legendární americký střelec Tod Jarrett.
  I u nás velmi známá izraelská firma Fobus měla něco nového. Jednalo se o vnitřní pouzdro netypické konstrukce, jehož funkčnost je však podle našeho názoru už po krátkém vyzkoušení opravdu diskutabilní. Americká bezpečnostní firma Blackwater, známá svou činností v Iráku uvedla na trh ve spolupráci s f. Michaels of Oregon (Uncle Mike’s) svou vlastní řadu vybavení, pouzder atd. pod značkou Blackwater Gear a je znát, že se mnohé zkušenosti promítli i do nových výrobků. Toto hledisko je patrné především u zn. 5.11 TACTICAL SERIES, která si na právě na spolupráci s profesionály při vývoji svého taktického oblečení a vybavení zakládá. Na malém, ale „našlapaném“ stánku si mohl každý prohlédnout a vyzkoušet nové modely roku 2005, speciální bundy, vesty a kalhoty. Úplnou novinkou jsou odolné boty 5.11 určené nejen pro zásahové jednotky.

Nože…očima Martina Hradeckého

  O poznatky z této oblasti jsem požádal M.Hradeckého, s jehož testy chladných zbraní se na stránkách tohoto časopisu pravidelně setkáváte. Zde jsou jeho postřehy.
  V rámci chladných zbraní bylo dle mého soudu na letošní výstavě IWA 2005 bylo k vidění mnoho. Většina výrobců, a to z celého světa, zde pravidelně vystavuje své výrobky a hlavně představuje žhavé novinky. Překvapilo mě kolik výrobců upravilo či modifikovalo řadu svých (mnohdy i úspěšných) modelů. Například firma Gerber předvedla nové typy otevřených, nářaďových i zavíracích nožů. Velice mě zaujal nový otevřený nůž z kategorie „ na přežití“, speciálně určený pro piloty vrtulníků nazvaný LMF. Příjemným překvapením bylo také „upravení“ nože Applegate-Fairbarn Combat Folder. Výrobce doplnil tento zavírací nůž kovovým klipsem a dalším zajišťovacím mechanizmem pojistky liner-lock.
  U stánku f. Spyderco jsme chvíli diskutovali o kvalitě a výdrži hrotů některých nožů této značky. Velmi se mi líbil sebekritický pohled zástupců firmy na věc a náprava tohoto problému na mnoha nových modelech, jejichž hrot je mnohem odolnější proti zlomení. Z takto inovovaných modelů jmenujme známý zavírací nůž Endura, který má nově kromě masivnějšího hrotu i větší otvor pro otevírání jednou rukou.
  Americký Ka-bar představil také mnoho novinek, kterým kraloval speciální nůž TDI-Law Enforcement Knife. Z americké produkce mě dále „oslovily“ nože firmy DARKOPS. Zajímavostí je, že tyto nože navrhuje bývalý „navy-seal“ Paul Basal.
  Ruské výrobce reprezentovala hlavně dagestánská firma Kizlyar. Vystavené nové modely loveckých i vojenských nožů budily zasloužený zájem návštěvníků.
  Bojové nože, převážně řady „military“, byly k vidění u několika stánků. Nelze nezmínit italskou značku Extrema Ratio a její modely otevřených nožů Golem a Venom či zavíracích M.P.C., R.E.S., nebo Fulcrum Folder. Své nové bojové taktické nože předvedly také firmy Heckler & Koch, M.O.D., nebo Blackwater.
  I firma Buck nabídla nové nebo „vylepšila“ stávající. Hlavně u nože SBT Police Knife jsou tyto úpravy (dle mého soudu) ku prospěchu. Namísto nýtů jsou použity imbusové šrouby (lze tedy nůž rozebrat, vyčistit atd.) a materiál rukojeti je nově G-10.
  Z českých vystavovatelů jmenujme firmu Mikov, která zde představila svou kompletní nabídku. Zájem budily převážně exkluzivní vyhazovací nože z damaškové oceli.
  Asi nejvíce na mě z celé výstavy z oblasti výrobců nožů zapůsobil stánek f. Cold Steel. Hlavním důvodem nebyly ani tak chladné zbraně, jako lidé, kteří je předváděli a mluvili o nich. Výtečně jsem si popovídal (díky překladateli Jirkovi…) s Ronem Balickim,, který na mě zapůsobil profesionálním, ale i přátelským dojmem . Tento odborník na bojové sporty natočil pro Cold Steel řadu nových výukových DVD. Ron je expert na filipínské bojové umění a na systém boje Jun Fan Jeet Kune Do, ale samozřejmě se podílí i na testování výrobků firmy

Příští ročník výstavy IWA proběhne v termínu 10.-13.3.2006 a každému, kdo chce mít v této oblasti rozhled, můžeme výjezd do Norimberku doporučit.

Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 6/2005

autor: Akademie Aegis datum: 21.06.2005