Akademie AEGIS

 

Profesionální strážce a jeho vybavení


podvesAbychom pochopili smysl a účel osobních ochránců, je důležité si uvědomit určité historické souvislosti. Už od pradávna, co na Zemi žijí lidé a shlukují se do určitých společenství, existují mocnější a bohatší osoby než ostatní. Právě tyto důležité a vlivné osoby velice záhy pochopily, že potřebují ochranu nejen svých hmotných statků, ale i života. Za tímto účelem byli vybíráni především jedinci zdatní a tak bojovně způsobilí, jak jen to bylo možné. Ale jelikož nikdo nebrání cizího člověka jen z pouhé lásky k lidem, bylo normální, že se začala vyplácet odměna za vykonávanou práci službu. A tak se zrodila profese tělesných strážců.

Gorily nebo tělesní strážci

Poměrně nedávno, teprve přibližně po II. světové válce, byl objeven fakt, že kromě nezbytných tělesných proporcí osobního strážce musí také ochránce používat mozek. To, co nyní nabylo důležitosti, byl základní a hlavní princip ochrany - PREVENCE tzn. snažit se, aby k útoku vůbec nedošlo. Tělesný strážce se musel učit zcela novým činnostem a to nejen praktickým, ale také teoretickým. Obraz osobního strážce, jako tzv. gorily, chlapa s postavou stěhováka a s výrazem s "tlamou divočáka" byl na ústupu.
Osobní ochránci musí zůstat za všech okolností naprosto soustředěni na to, aby dokázali svou chráněnou osobu uchránit. To může znamenat, že jsou někdy nuceni ignorovat slovní urážky, nebo že musí z místa incidentu s klientem utéct. Osobní strážce by měl použít techniky boje zblízka, donucovací prostředky (teleskopický obušek, obranný sprej) či dokonce střelnou zbraň, pouze v případě, kdy je to nevyhnutelné, když potřebujete zastavit útok nebo získat čas k evakuaci chráněné osoby. Ať se již osobní strážce pohybuje nebo stojí na místě, musí pozorovat celý prostor nejen kolem chráněné osoby, ale také kolem sebe. Jedno ze základních pravidel pro tělesné strážce zní: SLEDUJ RUCE ! - protože ruce zabíjejí. Toto je základní princip pozorování každé osoby přistupující k V.I.P. (very important person - velmi důležitá osoba). Obecně lze osobní ochranu rozdělit do dvou základních skupin. Za prvé jsou to osobní strážci pracující pro státní sektor (ochrana vládních činitelů, ochrana důležitých svědků, atp.) a nebo osobní strážci pracující v soukromém sektoru (chrání například podnikatele, zpěváky,herce). Co se týká druhu ochrany, může být tato činnost okázalá nebo skrytá. Vždy ale platí, že osobní strážce je účinný jen na tolik, nakolik mu to „dovolí" osoba, kterou chrání.

Co všechno potřebuje bodyguard

Specifická činnost osobního strážce vyžaduje speciální, mnohdy i velice zvláštní vybavení. Vždy by ale mělo platit, že výbava bodyguarda by mu měla sloužit a ne překážet. Toto vybavení můžeme rozdělit do dvou skupin, a to na výbavu základní a doplňkovou. Mezi základní výbavu patří: vhodné oblečení - společenský oděv, svítilna, nářaďový nůž, mobilní telefon, teleskopický obušek a krátká střelná zbraň. Do doplňkové výbavy spadá např.: radiostanice s příposlechem, malý dalekohled, lékárnička, ochranná vesta, ruční detektor kovů a přenosný detektor pohybu, obranný sprej, zrcátko na teleskopické tyčce, atd.
Oblečení hraje důležitou roli i pro tělesného strážce. Samozřejmě platí i zde obecná poučka, že šaty dělají člověka. Přesto je velice důležité si uvědomit, že strážce chce mnohdy splynout s okolím, tudíž chce zachovávat nenápadnost. Podle toho je zvolena hlavně barevnost oblečení. Ochránce by měl vlastnit několik souprav kvalitního oblečení a to i pro řadu různých příležitostí, velký pozor by si měl dávat na volbu obuvi a spodního prádla. Boty by měly být střídmé elegance, zároveň ale velmi pohodlné a dobře přizpůsobivé na chodidlo. Nesmíme zapomínat na to, že bodyguard bude dlouho stát, ale třeba i běhat. Osobní strážce s nateklýma nohama je nefunkční. To samé platí i pro spodní prádlo, které by nemělo absolutně škrtit. Dále je dobré vlastnit kvalitní kožený opasek a silné a široké šle. A to hlavně kvůli vybavení a jeho váhovému rozložení. Řada tělesných strážců si také své oblečení upravuje, provádí různé vyztužení nebo zesílení exponovaných míst -např. tam, kde se nachází střelná zbraň. Vázanka ( kravata) by měla být na suchý zip či na gumičku. Skrcení způsobené vlastní kravatou je značně nepříjemné. Vynikající volbou je oblečení a doplňky od firmy 5.11 tactical series. Tato firma ve své nabídce nabízí přímo speciální oblečení určené pro bodyguardy. Je to např. sako VIP, bunda Monterey, speciální kabát nebo řada strhávacích kravat. Výborná je také vesta Tactical a speciální džínová bunda.
Svítilna je jednou z nejdůležitějších součástí vybavení osobního strážce. I zde radím nešetřit a nekupovat sice levné, ale nekvalitní výrobky. To co bodyguard očekává od své svítilny, je mimo její základní funkce také vhodné použití pro součinnost se střelnou zbraní. Vyhovovat by měla také svojí velikostí, svítivostí a způsobem zapínání. Mohu jen vřele doporučit svítilny od firem Sure-Fire, Pelican, Maglite, Streamlight.

Nezapomeňte na ...

Další součástí základního vybavení pro osobního strážce je nářaďový nůž. Toto universální nářadí mi může velmi pomoci v momentě, kdy potřebuji nůž, kleště, šroubovák nebo řadu jiných nástrojů. I tady platí, že kvalita je vyvážena cenou. Stejně jako u svítilny je ďůležité vhodně zvolené pouzdro. Kvalitní nářaďové nože jsou například od firem Gerber, Leatherman či Victorinox.
Mobilní telefon by měl být vždy dobitý a plně funkční. V některých případech může také nouzově nahrazovat radiostanice.
Teleskopicky obušek je nejen vhodná a dobrá zbraň pro sebeobranu, ale také vynikající pomocník osobního strážce. Ve svém složeném stavu se dá velice pohodlně nosit a to buď v pouzdře či v kapse u bundy, nebo přímo zastrčený za opaskem. Vždy je toto na volbě nositele. Samotný obušek se skládá většinou ze tří do sebe zapadajících trubek, které se při vysunutí zaseknou v rozloženém stavu. Teleskopický obušek lze používat nejen pro údery, kryty, páky, ale i pro znehybňovací techniky. S kvalitním teleskopem jsme schopni nouzově rozbít lapř. i sklo u automobilu. Jako doplněk můžeme také opatřit teleskopický obušek taktickým zrcátkem nebo přídavnou svítilnou. Doporučuji používat pouze kalenou verzi těchto obušků. Co do kvality a ceny jsou vynikající výrobky od české firmy Euro Security Products.

Pistole či revolver?

Poslední součástí základního vybavení bodyguarda je střelná sbraň. Zda si strážce zvolí pistoli či revolver je opravdu jen a jen na jeho volbě. Současné světové trendy ale naznačují, že většina profesionálních osobních ochránců používá samonabíjecí pistole. Mezi nejoblíbenější značky patří Glock, SIG-Sauer, Heckler & Koch a Beretta. Vždy minimálně v ráži 9 mm Luger. Kvalitní a vhodné pouzdro na zbraň a náhradní zásobník je samozřejmostí. Používání tzv. záložní zbraně je k uvážení. Osobní strážci, kteří pracují ve zvlášť rizikových oblastech, používají jako své hlavní zbraně převážně automatické útočné pušky.

Vhodné doplňky

V rámci doplňkové výbavy se využívají a to hlavně pro činnost v týmu, speciální radiostanice. K nim se většinou také používá příposlech s mikrofonem. Vždy by celý tým měl dodržovat pravidla radioprovozu a používat specifické smluvené signály. Často se používá kódové označení osob nebo určitých procedur. Samotné radiostanice by měly být kompaktní a vždy funkční a dobité. Velmi oblíbené jsou radiostanice od firmy Motorola.
Je dobré také vlastnit malý dalekohled (8x20, 10x25) většinou s gumovým povrchem. Využitelnost je při obhlídce okolí rizikových míst a při protisledovacích technikách. Nejvíce jsou využívány dalekohledy od firmy Tasco a Bushnell. Při poskytování první pomoci velice oceníme malou přenosnou lékárničku, která obsahuje základní zdravotnický materiál.
Bodyguard může mít ve své výbavě také zavírací nůž, většinou typu one hand. Tyto nože lze bez problémů otvírat jednou rukou a díky klipsu nosit např. v kapse u kalhot. Mezi speciální zbraně patří nože či bodce z tvrzeného plastu. Toto „vybavení" je většinou používáno v případě, kdy ochránce nemůže používat standardní výbavu.
Obranný sprej bývá opravdu pouze doplňkový obranný prostředek pro osobního strážce. V rámci universálního použití doporučuji aerosolový pepřový sprej, který je i velikostně vhodný pro každodenní nošení. Vynikající jsou výrobky od firmy Aerko International a Sabre.
Určité zakázky vyžadují také použití speciálních detektorů. Jsou to např.: ruční detektor kovů, přenosný detektor pohybu a nebo detektor dopisních výbušnin.To, že tyto přístroje někdo vlastní, nemusí ještě znamenat, že je umí také ovládat. Každý, kdo tyto přístroje používá, by měl být seznámen s jejich funkcí a manipulací.
Při pyrotechnické prohlídce nám může velice pomoci malé taktické zrcátko na teleskopické tyčce - vynikající náhrada je speciální zrcátko namontované na teleskopickém obušku.

Neprůstřelná vesta

Jako poslední doplněk výbavy osobního strážce je ochranná nebo chceme-li neprůstřelná vesta. Je-li něco pro bodyguardy, co do svého významu téměř životně důležité, je to právě balistická ochrana. Používají je jak tělesní strážci tak i chráněné osoby. Tyto vesty se vyrábějí z různých materiálů a existují také různé třídy odolnosti. Mimo standardní klasické neprůstřelné vesty některé firmy také vyrábějí různé blůzy, pláště a společenské vesty, které jsou v neutrálních barvách a mohou se nosit pod košilí nebo v kombinaci s volným oblečením, aniž by to vzbuzovalo zvýšenou pozornost okolí.
Ve světě je velice oblíben také ochranný balistický kufřík. Tento kufřík je vizuálně shodný s kufříkem typu diplomat. Jeho obsah však tvoří balistická odolná zastěna, která se otevřením kufříku vymrští ven a vytvoří svislou „stěnu" mezi útočníkem a ochráncem.

autor: Martin Hradecký datum: 31.10.2006