Akademie AEGIS

 

Moderní bojový nůž APPLEGATE / FAIRBAIRN


applegate_fairbairnV současném moderním světě chce být stále více lidí ozbrojeno. Díky vysokému nárůstu kriminality se tomu nemůžeme ani divit. Útočníci bývají často velice agresivní a jejich počínání čím dál tím víc brutálnější. Proto volba zbraně pro sebeobranu může být velice rozhodující a důležitá. Sortiment nabízeného zboží je rozsáhlý a to od obranných sprejů, přes paralyzéry, teleskopické obušky, nože či střelné zbraně.

Pokud si zvolím nůž jako prostředek pro sebeobranu, tak tím získávám zároveň vynikajícího pomocníka pro běžný život. Daleko častěji budu svůj nůž používat jako pracovní nástroj než jako zbraň pro vlastní obranu. I přesto bych si měl neustále uvědomovat nebezpečnost použití nože v rámci krizové situace. Zde platí, že i necvičeny amatér je schopný nožem vážně zranit či usmrtit. Proto by měl být v sebeobranné situaci nůž použit jen tehdy, pokud už opravdu není jiná možnost.Doporučovány jako nože pro obranu bývají tzv. oné hand's. Tyto zavírací nože mají obrovskou výhodu a to, že je bez problémů lze otevřít jednou rukou. Většinou bývají opatřeny klipsem nebo speciálním pouzdrem, které umožňuje nejen pohodlné celodenní nošení, ale také snadné a pohotové tasení. Dnešní článek je zaměřen na moderní bojový zavírací nůž od firmy GERBER a to na APPLEGATE-FAIRBAIRN COMBAT FOLDER. Tento zajímavý nůž bývá např. v U.S.A. označován také jako street fighter knife. Navržen, vyvinut a designově upraven byl nejen plukovníkem Rexem Applegatem, ale i Billem Harseyem a Butchem Vallettinem. Už na první pohled je patrný obrovský vliv dýky F/S používaný u britských commandos.

Legendy se setkávají

Pánové Applegate a Fairbairn patří mezi světové legendy v oboru výcviku ozbrojených složek. William Ewart Fairbairn, který měl za II. světové války hodnost kapitána britské armády a fungoval jako instruktor u commandos , byl zpočátku velikým Applegatovým pomocníkem a konzultantem v rámci různých speciálních kurzů.Jeho praxe u Šanghajské policie a zkušenosti v boji zblízka a to s použitím chladných i střelných zbraní byly obrovským přínosem v novém pojetí výcviku. Svou roli zde sehrálo i to že kapitán Fairbairn byl jedním z prvních cizinců, který se velice intenzivně zabýval tréninkem japonského bojového umění jiu-jitsu a čínského wu-shu. Během II. světové války byl Brity oficiálně „zapůjčen" kapitán Fairbairn Američanům. Zde se podílel na výcviku u Úřadu pro strategické služby (OSS), který byl později známý pod zkratkou CIA.
Rex Applegate se narodil 21. června 1914 v Youcalle ve státě Oregon. Od mládí se zabýval různými zbraněmi a také úpólovými sporty. K šestým narozeninám dostal svou první střelnou zbraň - maloráž ku Stevens. Později se intenzivně věnoval boxu, zápasu a judu. Dalšími jeho koníčky byla také sportovní a lovecká střelba.
Zvrat v jeho životě začal, když byl v roce 1939 povolán do armády. Díky svým koníčkům a také samozřejmě své fyzické konstituci (váha mírně nad 100 kilo, výška 190 cm) byl přidělen k vojenské policii - military police (MP). V roce 1942 v březnu byl Applegate převelen od vojenské policie k nově vznikající OSS. Zde Applegate dostal funkci prvního nebo chceme-li hlavního vyučujícího důstojníka. Jeho prvořadým úkolem bylo založit výcvikové centrum pro záškodníky a špiony. Jelikož tito agenti měli převážně pracovat v týlu nepřítele, byl tradiční vojenský či policejní výcvik nepoužitelný. I když byl sám Applegate velmi dobrý střelec a zápasník, neměl žádné bojové zkušenosti. Proto začal získávat informace od vynikajících střelců, policistů, ale neváhal prý využít i znalostí vězňů odsouzených za nejtěžší zločiny. Samozřejmě, že přínosná byla i spolupráce s Brity.
Nejenom Fairbairnova návštěva v U.S.A., ale i Applegatův pobyt ve Velké Británii, kde absolvoval řadu kurzů commandos. V roce 1943 vyšla poprvé kniha kterou napsal tehdy ještě neznámý kapitán Applegate a už její název byl velice zvláštní. Zněl „Zabít, nebo být zabit". Tato kniha se časem stala učebnicí pro výcvik většiny amerických speciálních jednotek. Dodnes je tato kniha základem výcvikových systémů pro policii a speciální armádní síly v mnoha zemích světa. V době kdy vyšla, byla naprosto převratná a to hlavně díky myšlence o zavržení „fair play" při bojovém střetnutí. Přežij, vyhraj, zabij svého protivníka a to mnohdy jakýmkoli způsobem. Přesně podle hesla účel světí prostředky. Kniha obsahuje jak kapitoly o boji zblízka, tak boj s nožem, střeleckou přípravu a taktickou přípravu. Plukovník Applegate se snažil každé nové vydání své knihy aktualizovat a revidovat. Ještě na sklonku svého života se zúčastňoval výstav zbraní, odborných kongresů nebo působil jako bezpečnostní či výcvikový poradce.
Tento jedinečný muž zemřel ve věku 84 let, 14. července 1998 při odborném kongresu v San Diegu na srdeční zástavu.

Bojový nůž A/F

Zavírací bojový nůž Applegate/Fairbairn je pro rychlé a snadné otevření jednou rukou vybaven na čepelí kolíkem. Jelikož je tento kolík na obou stranách čepele, není problém nůž otevřít i nedominantní rukou. Nůž má tzv. kombinované ostří. To znamená, že část ostří je hladká a část zubatá. Právě tato kombinace je dle praktických zkušeností odborníků ideální kompromis. Na noži od firmy Gerber je ostří rozděleno na sedmicentimetrové hladké a čtyřcentimetrové zubaté.
Čepel má dýkovitý tvar a je vyrobena z 425 modifikované oceli. Dále je na čepeli podpis pánů Applegata a Faírbaírna a také vyraženy nápisy GERBER U.S.A. a COMBAT FOLDER. Rukojeť je tvořena ocelovým jádrem, které je pokryto speciální hmotou a to kombinací tvrzeného skla a silného nylonu. Dále je rukojeť opatřena i otvorem pro závěsnou šňůru.
Nůž je vybaven pojistkou linerlock. Což je systém, který má mezi příložkami rukojeti velkou plochou pružinu. Jakmile se čepel otevře, pružina zapadne za její zadní konec a tím je čepel zajištěna. Chceme-li nůž zavřít, musíme prstem (ideálně palcem) pružinu odtlačit tak, aby vyšla ze zadního konce čepele. Vhodně zpracovaná rukojeť umožňuje jistý úchop nože např. i v potřísněné ruce nebo v rukavici. Zdrsněná vybrání na bocích rukojeti mohou též napomáhat jak při orientaci o poloze ostří, tak i kvalitě a pohodlnosti úchopu nože.
K noži je dodáváno též speciální nylonové pouzdro. Je opatřeno suchým zipem a umožňuje umístit na opasek jak ve vertikální, tak i v horizontální poloze.
Děkuji firmě HIGH-LIFE za poskytnutí nože a informacích o noži A/F. Objednávky na nůž A/F za exkluzivní cenu lze na www.high-life.cz nebo na tel.602313363.

Test

Samotný test nože Applegate/Fairbairn od firmy Gerber jsem pojal částečně jako výzvu. A jelikož se o tomto noži už hodně napsalo a ještě více namluvilo, sám jsem byl velice zvědavý, jak jednotlivé mini testíky dopadnou.
  • Pro začátek jsem nůž podrobil několikatýdennímu celodennímu nošení s velmi častou manipulací. Hlavně jsem si musel zvykat na to, že nůž nemá klips, proto pokud jsem nechtěl nůž nosit např. jen v kapse, musel jsem používat originální speciálně šité nylonové pouzdro. Jelikož toto pouzdroje zajímavě řešeno a umožňuje nošení na opasku jak v horizontální, tak ve vertikální poloze, velmi rychle jsem si zvykl a i při tasení šlo jen o čas strávený nácvikem.
  • Dalších několik testů bylo zaměřeno na specifické věci, jako např. na bodné techniky, řezy - s využitím zubatého ostří i bez, techniky seků nebo výdrž nože při páčení. Část testů jsem například provedí i v rukavici.
  • V rámci bodných technik bylo provedeno několik testů. Nejdříve jsem velice razantním reverzním držením a to i s pomocí druhé ruky probodl zlaté stránky - bytové stanice (tloušťka 3,5 cm). Další bylo propíchnutí standardní ; pneumatiky ze strany a to rychlým přímým bodem - zde mě nůž nezklamal a pneumatikou „projel" k mému údivu velmi lehce. Poslední byl test hrotu, kde jsem vedl přibližně 30 bodů s následným páčením do různých směrů. Bodal jsem do dubového dřeva a i zde nůž dopadl na výbornou. Hrot se nezlomil ani neohnul.
  • V rámci seků jsem provedl dva mini testy, které po sobě bezprostředně následovaly. Na pověšeném laně o průměru 2,5 cm jsem vyzkoušel diagonální seky vedené z pravé strany. Při prvním pokusu na jednom lané jsem uspěl bez problémů. Na další sek bylo lano zdvojnásobeno. Zde se mi „povedlo" naseknout jen lano a půl.
  • Další věc, která mě velice zajímala, byla kvalita jak zubatého tak i hladkého ostří. Zubaté ostří jsem vyzkoušel na různých tloušťkách pracovních a horolezeckých lan a také při hrubším ořezávání dřevěných materiálů. Hladké ostří bylo zkoušeno při jemnější práci a to např. na různých potravinách, textiliích či dřevu. Nůž se ve všech řezných technikách choval výtečně a to i díky tomu, že je od výrobce kvalitně nabroušen. Silové páčení přišlo na řadu při vytváření třísek ze středně dlouhé dřevěné latě,
  • Poslední test byl zaměřen na pojistku. Vedl jsem velice razantní údery rubovou stranou čepele do dřevěné desky. Pojistka po třetím úderu nevydržela a nůž se mi prolomil. Test jsem ještě několikrát zopakoval a vždy se nůž po 2-3 úderech prolomil do zavírací polohy. Pro vysvětlení jen uvádím, že řada jiných značkových nožů, které byly vybaveny stejným či podobným typem pojistky, nevydržely ani jeden jediný úder. I když je tento test do jisté míry zavádějící, ukazuje na určitou kvalitu testovaného nože.

Zajímavost

Nůž Applegate/Fairbairn Combat Folder mají ve své výzbroji například i armádní specialisté z 601. SKUPINY SPECIÁLNÍCH SIL GENERÁLA MORAVCE. Tato jednotka se skládá z cca 500 specialistů a je plně profesionální. Je určena především pro použití na cíle strategického významu, na akce vojenskopolitické povahy a na akce, při kterých není z různých důvodů možné použít konvenční síly. Plní úkoly průzkumu v týlu nepřítele, zjišťují zpravodajské informace a podílejí se na boji proti terorismu. Část této jednotky v současné době operuje v Afghánistánu.

Technické parametry
Druh nože:Zavírací nůž
Název:Applegate / Fairbairn
Délka čepele: 135 mm
Délka rukojeti: 140 mm
Délka celková: 255 mm
Pojistka: Linerlock
Materiál čepele: Modifikovaná 425
Materiál rukojeti: Kombinace tvrzeného skla a silného nylonu
Hmotnost:185 g
Pouzdro: Speciální nylonové
Cena: 3900 Kč


autor: Martin Hradecký datum: 04.06.2006