Akademie AEGIS

 

5.11 Tactical series – KALHOTY 5.11 TDU


tduZnačka 5.11 Tactical series je již našemu čtenáři poměrně dobře známá. Taktické vybavení, oblečení a další doplňky si našly stálé místo ve výbavě mnoha profesionálů nosících zbraně, sportovních střelců i outdoorových nadšenců. Také některé jednotky z různých ozbrojených složek ČR objevili kvalitu a přednosti těchto výrobků a oficiálně jsou jimi vybaveny.

Pravidelně každý rok se v produkci firmy objevují zajímavé novinky, pro rok 2006 byly mj. představeny dvě nové řady taktického oblečení s názvem TDU a HRT. Na kalhoty 5.11 TDU se podíváme blíže…

Kalhoty 5.11

Největší popularitu ve světě i v ČR si získaly dnes již „klasické“ kalhoty 5.11 (The 5.11 „Original“ Tactical Pant – s výsledky podrobného testu jste se mohli seznámil v ZaN č.6/2005). Tyto kalhoty přinášejí, především lidem s potřebou dlouhodobě mít u sebe skrytou zbraň, mnohé technické detaily vylepšující komfort takto nošené pistole nebo revolveru. Jejich střih, materiál, originálně řešený pas, rozmístění kapes a opaskových poutek a v neposlední řadě nenápadný „civilní“ vzhled, to vše vytvořilo jakýsi „etalon“ kvality nošení zbraně. Tyto kalhoty jsou po řadu let oficiální výstrojí studentů americké Akademie FBI v Quanticu (FBI National Academy Training Center, Quantico, USA).
Nesporným znakem kvality a úspěchu je i fakt, že jsou některými jinými výrobci kopírovány ve snaze se originálu alespoň zevnějškem podobat…

TDU – Tactical Dress Uniform

Novinkou pro rok 2006 se staly kalhoty s označením TDU. S velkým zájmem se tradičně setkaly v USA, ale také např. na mezinárodním veletrhu IWA 2006 v Norimberku. Co nabízí nového, jiného, zajímavého?
Kalhoty TDU v sobě jedinečným způsobem kombinují přednosti a vlastnosti dvou druhů oblíbených kalhot, originálních 5.11 a další americké legendy, kalhot BDU resp. M65 (i u nás známých „kapsáčů- bédéúček“). Z 5.11 mají jednotlivé technické detaily a řešení pasu, z BDU pak volnější střih a velké stehenní „cargo“ kapsy, ovšem s řadou vylepšení (viz. detailní popis dále). Součástí kalhot jsou i vyjímatelné neoprenové chrániče kolen vložené zevnitř do zvláštní kapsy.
To co dělá z kalhot 5.11 skvělou volbu pro oblečení k nošení zbraně je originální řešení pasu kalhot – má celkem pět opaskových poutek, z toho tři jsou vzadu v místech, kde je opasek nejvíce namáhán při pohybu, kleku atd. Zbývající poutka jsou vpředu na stranách a nechávají dostatek místa vlevo i vpravo pro pouzdro na zbraň a další výbavu. Neomezují jejich polohu a tak je každý může nosit na místě dle svého zvyku. V těchto místech je pas kalhot pružný (řešený jako dva „tunely“ posouvající se proti sobě) a výborně se přizpůsobuje tělu ve všech polohách.
TDU kalhoty se nabízejí se v několika (šesti) barvách a dvou provedeních - bavlněný kepr (bavlněné odolné plátno) a lehčí rip-stop varianta. Do TDU kompletu ještě patří vrchní část – košile.

Testujeme

Krátkým, intenzivním, cca měsíčním testem prošly dvoje rip-stopové kalhoty TDU v khaki barvě. V této době s námi v Akademii obranné střelby Aegis absolvovaly několik výcvikových kurzů v různém počasí i vlastních tréninků s krátkými i dlouhými zbraněmi. Zde je několik praktických poznatků:
  • Z hlediska komfortu nošení zbraně a volnosti pohybu není rozdíl mezi TDU a originálními 5.11 kalhotami, které používáme standardně. Zbraň i ostatní vybavení na opasku drží spolehlivě a ani při polohách jako je klek, hluboký předklon atd. nedochází (nebo jen minimálně) díky konstrukci pasu k posouvání kalhot resp. k vytahování opasku.
  • Oproti „klasickým“ 5.11 kalhotám je střih TDU znatelně volnější v oblasti nohavic a sedu.
  • Rip-stopové lehčí kalhoty se v porovnání s čistě bavlněnými kalhotami lépe osvědčily v teplém počasí, ale také v dešti, po kterém uschly relativně rychle.
  • Nákoleníky jsou přínosem, byť se samozřejmě nemohou vyrovnat skořepinovým chráničům. Je třeba dávat pozor při jejich vyjímání z vnitřní kapsy skrz malý otvor (nám se povedlo jeden natrhnout…). Nejlepší způsob je nákoleník stočit a rozvinout jej až uvnitř resp. venku.
  • Při nošení chráničů kolen je potřeba počítat s větším pocením pod nimi, zvláště pak v horkém počasí.
  • Vnitřní konstrukce stehenních „cargo kapes“ je systému BBS (Belt Back-up System), tj. jedna vnitřní plocha je opatřena suchým zipem na který je možno umístit některé z vhodných pouzder 5.11 (např. na pouta, zásobník, teleskop.obušek atd.). Kromě toho je uvnitř ještě jedna kapsa s přepážkou schopná pojmout až 4 pistolové zásobníky držící ve svislé poloze. Vstup do kapsy je bezproblémový díky velkému rozsahu otevírání chlopně na suchý zip.

Shrnutí – doporučení

5.11 TDU jsou pohodlné kalhoty co vydrží drsnější namáhání, s dobrým volným střihem a různými „vychytávkami“, které z nich dělají především univerzální oblečení pro různé přiležitosti - na střelnici, do práce (např. bezpečností agentury, ozbrojené složky) nebo do třeba lesa. Výborně se osvědčily i jako „cestovatelské“ outdoorové kalhoty. Zkrátka všude tam, kde je potřeba odolné a funkční oblečení, které navíc dobře vypadá, můžete po 5.11 TDU s klidem sáhnout.
Pro nošení zbraně nabízí veškerý komfort „starých-dobrých“ kalhot 5.11 bez omezení. Cena je velmi příznivá a z materiálů a barev si lze vybrat nejvhodnější kombinaci.
Akademie obranné střelby AEGIS DOPORUČUJE vybavení zn. 5.11 TACTICAL SERIES.

5.11 TDU kalhoty – podrobný popis:

název výrobku:
  • 5.11 TDU kalhoty
výrobce:
  • 5.11 Tactical Series, USA
materiál- provedení:
  • plátno- kepr 212g. - 65% polyester / 35% bavlna
  • rip-stop 206g. - 65% polyester / 35% bavlna
barvy:
  • plátno kepr – černá, námořnická modrá-tmavá (Dark Navy), TDU zelená
  • rip-stop – černá, TDU khaki, sytě hnědá (Brown), námořnická modrá-tmavá (Dark Navy), TDU zelená, digital camo
velikosti:
  • XS – 4XL ve třech délkách (short, regular, long)
cena:
  • 1550,-Kč (všechna provedení)
funkce a charakteristika:
  • 6 kapes – dvě boční (pravá s malou vnitřní kapsičkou), dvě zadní (14x16cm), a dvě stehenní „cargo“ kapsy (20x23cm) se zapínáním na suchý zip
  • Stehenní kapsy jsou vybaveny  tzv.BBS systémem (vnitřní suchý zip pro uchycení různých pouzder), uvnitř skryté další dvě svislé kapsy např. na zásobníky (jedna pojme až 4 pistolové zásobníky).
  • Integrované vyjímatelné neoprenové nákoleníky.
  • Stahování nohavic šňůrkou na spodním okraji.
  • Zesílené-obšité lemy bočních kapes pro nošení např. nože, svítilny resp. čehokoli s klipsem.
  • Pružný pas s 5.11 systémem opaskových poutek pro nošení zbraně a jiné výbavy.
  • Zapínání kalhot je na druk, zip a vnitřní knoflík - použité značkové prvky - zip YKK, druk PRYM.
  • Dvojité zesílení kolen a sedací části.
  • Trojité švy a namáhaná místa zpevněná prošitím.
  • Ošetřeno Teflonem pro zvýšení odolnosti proti vodě.
zástupce v ČR: autorizovaný prodejce:
  • DETEX s.r.o., prodejna Zbraně Husitská, Husitská 115/86, Pha 3-Žižkov, tel.222780150, www.detex.cz


autor: Aleš Vondráček datum: 01.08.2006