Akademie AEGIS

 

DOVREfjell – odolné norské oblečení do lesa i do města… Novinka v ČR


dovrefjellNení příliš časté zde v tomto časopisu věnovat prostor testům oblečení. Občas však uděláme výjimku, zvláště když se jedná o něco nového zajímavého, výjimečného nebo neobvyklého. To je i případ norského kompletu zn. DOVREfjell. Je to zástupce nastupujícího trendu ve vývoji materiálů pro outdoorové použití a jako naprostou novinku ji poprvé v ČR otestovala pro náš časopis Akademie obranné střelby AEGIS.

Není oblečení jako oblečení

Doby, kdy sir Edmund Hillary vylezl na Mt.Everest ve svetru a bavlněné bundě nebo Amundsen s Scottem bojovali o prvenství na Jižním pólu zabaleni v kožešinách, jsou dávno minulostí. A nemusíme ani chodit do historie tak daleko, abychom viděli jak obrovským tempem kráčí vývoj v oblasti textilních materiálů pro všemožné obory lidské činnosti.
My se dnes zaměříme na vybavení a oblečení, které má chránit člověka proti rozmarům povětrnostních vlivů, ať už je to déšť, vítr nebo zima při jeho toulkách přírodou nebo každodenních cestách po městě.
V závislosti na podmínkách nám jednotlivé požadavky plní více kusů oblečení a využíváme ideálně tzv. systém vrstev, tedy kombinaci několik tenčích kusů oblečení se specifickými vlastnostmi. Základní vrstva na těle (tzv.funkční prádlo), má odvádět pot z pokožky a transportovat ho směrem ven, druhá vrstva slouží jako termoizolační (různé typy fleece) a vrchní vrstva ochranná chrání proti vnějším vlivům a zachovává vlastnosti vrstev pod ní. Právě u této vrstvy nás nejvíce zajímá její nepromokavost a také prodyšnost, tedy schopnost propouštět tělesnou vlhkost při zachování odolnosti proti promoknutí. Moderní materiály v sobě někdy kombinují vlastnosti více vrstev a mohou tedy sloužit i samostatně.příkladem materiálu, který je momentálně velmi na vzestupu je tzv. Soft shell, který v sobě spojuje vlastnosti teplého fleecu a zároveň chrání proti větru i slabšímu dešti.

Membrána COATEC – (r)evoluce v materiálech

Komplet zn. DOVREfjell (bunda a kalhoty) patří do již zmíněné třetí, ochranné vrstvy oblečení a má nás hlavně ochránit proti nástrahám počasí. Moderních materiálů, splňujících náročné požadavky na nepromokavost a maximální prodyšnost je řada. Nejčastěji se jedná o tzv. membránové materiály ((např. Gore
  • tex, Gelanots XP, HyVent, Climatic aj.), které jsou buď samostatné nebo jsou nalaminované na nosnou látku např. bundy.
    Na první pohled by se mohlo zdát, že nový materiál COATEC je jen jedním dalším z mnoha. A skutečně, dokud jsme s sami nepřesvědčili, pohlíželi jsme na to trochu nedůvěřivě. Přestože máme výbornou zkušenost s jiným materiálem podobných vlastností (H2P zn. River West k nám dovážela stejná firma jako DOVREfjell), tak oblečení s COATEC membránou je tenčí, lehčí a přitom deklaruje stejné vlastnosti.
    Membrána COATEC je vyráběna speciální technologií „Reactive Hot Melt“, při které je médium (polyuretan) zahříváno na teplotu, při které se stává tekuté a poté je rozprašováním nanášeno v mikroskopických kapkách na textilii. Vytvoří se tak jakási síť překrývajících se bodů s mezerami, kterými pronikají molekuly páry směrem ven, ale už ne voda směrem dovnitř. Kromě nepromokavosti a prodyšnosti je dosaženo velké pružnosti membrány a její odolnosti proti nízkým teplotám, při kterých jiné materiály ztrácejí část svých vlastností. Navíc je to moderní ekologický proces, při kterém se nepoužívají žádná rozpouštědla. Tato technologie umožňuje aplikovat membránu i na měkké a pružné textilie (jako je tomu u DOVREfjell), které jsou tak mnohem příjemnější na nošení.

    Vybavení do města i na expedici – zn. DOVREfjell

    Každému asi vrtá hlavou ten podivný název – DOVREfjell. Jak již bylo řečeno, značka k nám přichází z Norska a zde tento název nese pohoří na východu země a hlavně obrovský národní park s rozlohou cca 1700 km2 a nejvyšším vrcholem Snohetta 2286 m.n.m. (mimochodem v překladu je název této hory stejný jako náš nejvyšší bod – Sněžka). Kromě výskytu vzácného divokého pižmoně se tento prostor vyznačuje celoročním nevyzpytatelným počasím, kdy vyrazíte na výlet v tričku při teplotách přes dvacet stupňů nad nulou a za pár hodin už čelíte sněhové bouři nebo lijáku. Proto je použití názvu DOVREfjell pro oblečení příznačné. I toto oblečení se snaží být univerzální a být s vámi připraveno na různé, často extrémně rozdílné počasí a rozsah teplot. Původně bylo toto oblečení vyvinuto pro podmínky norských lovců a rybářů, ale jeho uplatnění je samozřejmě mnohem širší. U DOVREfjell se jedná se o oblečení ze speciálního materiálu s membránou COATEC, které je nejen nepromokavé, prodyšné a nešustivé, ale také má až překvapivou odolnost proti natržení nebo probodnutí. Je velice překvapivé, kolik toho tenká bunda vydrží!

    Testujeme

    V polovině prosince 2006 jsme dostali na testování dva komplety DOVREfjell skládající se vždy z kalhot a bundy. Jeden komplet byl tmavě zelené barvy, druhý pak v kombinaci dvou odstínů zelené. V průběhu téměř dvou měsíců jsme bundy otestovali v různých podmínkách a prostředích. Kromě každodenního nošení v městském prostředím prošlo testem při třech celodenních výletech do přírody (z toho na jednom pršelo téměř celou dobu…) a dvou mnohakilometrových běžeckých trénincích (při kterých se nejlépe projevila prodyšnost materiálu). Komplet se osvědčil i při dvoudenním pobytu „pod širákem“ v Brdech a absolvoval s námi i celý den na střelnici na Štědrý den. Neplánovaně, ale se ctí obstálo oblečení v lednu při nastupujícím orkánu Kirill a následné sněhové kalamitě.
    Při všech podmínkách si materiál udržel 100% nepromokavost a funkční vlastnosti. Bundu ani kalhoty jsme po celou dobu neprali, ani neošetřovali vrchní látku impregnací. Vzhledem k vyšší nasákavosti materiálu však je do budoucna vhodné provádět pravidelně obnovování impregnační vrstvy (to však obecně platí pro všechny materiály) vhodným způsobem. Oblečení se dá bez problémů prát v pračce, proto se např. nabízí možnost aplikovat speciální „mokrou“ impregnaci, která se přidává přímo do pračky.
    Detailní popis a praktické poznatky nasbírané po dobu intenzivního testování následují pro větší přehlednost v bodech:

    Kalhoty DOVREfjell:
    • Ideální jako outdoorové kalhoty do přírody.
    • Zapínání kalhot je vpředu na klasický a suchý zip.
    • Uvnitř se nachází volná síťovaná podšívka, díky níž jsou příjemné na tělo.
    • Kalhoty mají zvýšený pas vzadu s pružnými prvky, dvě poutka na opasek vpředu, tři vzadu.
    • Dvě klasické boční kapsy se zipem, rozměr cca 15x15 cm.
    • Dále je kapsa na pravém stehně (šířka 16 cm, výška 20 cm) – zavírání na zip a dva druky, ty jsou podloženy plastovou výztuhou
    • podložkou pro zvýšení odolnosti proti vytržení z látky.
    • Kapsa je i vzadu vpravo na zadku se zavíráním na zip (14x15 cm).
    • Všechny zipy mají „taháčky“ usnadňující ovládání v rukavicích.
    • Kolena jsou tvarovaná pro pohodlný klek.
    • Na spodní vnitřní straně nohavic je vyztužení odolným materiálem proti odírání od bot.
    • Kalhoty jsou využitelné (vzhledem k úzkému střihu však s omezením) i jako převlekové – chybí snad jen rozepínání na bocích.
    • Dva vstupy „skrz“(např.ke spodním kalhotám) sloužící také jako přídavné odvětrání při intenzivním pohybu v délce 20 cm se zipem jsou vedle bočních kapes.
    • Oproti podobným outdoorovým kalhotám (bavlněným nebo z umělých směsí) se jeví jako teplejší.
    • Příprava na kšandy – knoflíky.
    • Kalhoty mají hmotnost 650g. (vel.XL).
    Bunda DOVREfjell:
    • Univerzálně použitelná bunda, střih tzv. parka, dobrá délka „přes zadek“.
    • Stahování bundy u krku v límci, v pase a na spodním okraji.
    • Rukávy s manžetami na suchý zip s možností mírného prodloužení rukávů podhrnutím vnitřní záložky.
    • Regulovatelný límec velmi dobře chrání proti větru.
    • Zapínání vpředu na zip s oboustranným jezdcem a druky.
    • U hlavního zipu vpředu na bundě se občas vyskytly problémy se zapnutím – vyžaduje to přesné nasazení jezdců zipu.
    • Bunda má vnitřní volnou síťovinu – pozor na suché zipy, které ji poškozují. Při případném nošení zbraně a jejím tasení se má podšívka tendenci zachytávat o zbraň a je tomu potřeba věnovat zvýšenou pozornost.
    • Tvarované lokty pro snazší ohyb ruky bez vyhrnování rukávů.
    • Odvětrávání pod pažemi v délce 23 cm, zip je krytý zvenku légou na suchý zip.
    • Výborný je tvar a konstrukce odnímatelné kapuce skryté v límci – kapuca je stavitelná (stahování obvodu a regulace výšky), neomezuje periferní vidění a má kšilt s výztuhou.
    • Zajímavostí je průvlek na vysílačku, handsfree atd. skrz jednou z kapes, s poutkem na externí mikrofon na levém rameni.
    • Kapsy:
      • dvě spodní 21 cm hloubka – 25 cm šířka, vstup 16 cm,
      • dvě náprsní šířka 18 cm, hloubka 15 cm
      • jedna nahoře na levé straně hrudi – zapínání na zip š.15 cm, h.20 cm– průvlek na drát od vysílačky,
      • vnitřní kapsa (levá strana) přístupná bez rozepnutí bundy (pod druky) š.15 cm ,h.13 cm
    • Kapsy jsou kvalitní, hluboké a rozměrné – oceňujeme šikmé kapsy na hrudníku, jsou dostupné i s nasazeným batohem.
    • Spodní kapsy dovolují rozměrově nošení např. teleskopického obušku a zavírají se na kombinaci zipu a dvou druků (ty jsou stejně jako u kalhot podloženy plastovou výztuhou).
    • Pravá spodní kapsa má uvnitř držáky na brokové náboje
    • Bunda ve velikosti XL váží pouze 1130g.
    • V kompletu jsme se několikrát prodírali skrz roští, keře a malé stromky. Nedošlo nikdy k žádnému mechanickému poškození.
    • Bunda se osvědčila při nošení různě velkých batohů (velkého zn. Gemma a menšího batohu Tasmanian Tiger).

    Shrnutí – doporučení

    Po mnoha týdnech intenzivního nošení a zkoušení co „umí“ oblečení DOVREfjell můžeme s klidným svědomím prohlásit, že počáteční trocha nedůvěřivosti se rychle rozplynula. Na vlastní kůži jsme se přesvědčili, že kombinace materiálu, střihu a vlastností u tohoto zajímavého kompletu je unikátní. Nepromokavost a prodyšnost jako u nejlepších výrobků na trhu a k tomu neuvěřitelná odolnost a promyšlený funkční střih. Určitě bychom však přivítali více barevných kombinací než jen odstíny zelené.
    Bunda má univerzální široké použití pro různé typy aktivit, kalhoty prokázaly své uplatnění hlavně v lese, na procházkách se psem a ve volném čase. Ať už jste tedy lovec, rybář, turista nebo jen někdo hledající oblečení popsaných vlastností, seznamte se s horkou novinkou v ČR, vybavením DOVREfjell. Akademie obranné střelby AEGIS DOPORUČUJE oblečení zn. DOVREfjell.

    Hodnocení –klady/zápory:

    Komplet bunda / kalhoty zn. DOVREfjell + vlastnosti membrány
    + funkční střih a technické detaily, např.řešení kapuce, zapínání kapes atd.
    + vysoká odolnost proti mechanickému poškození
    + univerzálnost použití – příroda i město
    -omezený výběr barevných kombinací

    Oblečení DOVREfjell – podrobný popis:

    název výrobku:
    • bunda a kalhoty DOVREfjell
    výrobce:
    • Friluftsmagasinet AS, Nøsteveien 67, 3400 Lier, Norsko
    materiál - provedení:
    • fleece s membránou COATEC
    • vrchní materiál je impregnován teflonem (Du PontTM Teflon® fabric protector)
    • vnitřní síťovaná podšívka – 100% polyester
    • antipeelingová úprava, tj. nežmolkovatí.
    barvy:
    • tmavě zelená
    • kombinace tmavě a světle zelené
    velikosti:
    • XS – 5XL
    další údaje:
    • možno prát v automatické pračce běžnými pracími prášky
    cena:
    • bunda 5990 Kč
    • kalhoty 3990 Kč
    • záruka 3 roky
    zástupce v ČR:
    • CZ BMI, s.r.o., Havlíčkova 260, 280 02 Kolín 2, tel.: 321 761 014, www.czbmi.cz
    autorizovaný prodejce:

    autor: Aleš Vondráček datum: 18.02.2007
     
  •