Akademie AEGIS

 

Cop Tool – nástroj do džungle velkoměsta


Vývojem či zdokonalováním vybavení pro členy různých ozbrojených sborů se již řadu let zabývá mnoho firem. Tento celosvětový „souboj“ o to kdo vyvine universálnější a zajímavější součást výzbroje či výstroje bude určitě ještě nějaký čas trvat. Někteří výrobci již dávno pochopili, že je velice důležité, spojí-li své síly s profesionály z oboru. Tímto způsobem vzniknul i nástroj CopTool model 22, který vám v tomto článku představím.



Wilson Tactical

Výrobcem nástroje CopTool je americká firma Wilson Tactical. Tato firma nabízí převážně různé doplňky na střelné zbraně, sebeobranné prostředky a samozřejmě nože. Specializuje se na integrální (pevné) nože nadstandardní kvality. Asi nejznámější jsou modely bojových nožů s označením Fighter. Firma Wilson Tactical klade velký důraz na informaci, že své nože vyrábí kompletně ve Spojených státech amerických..

CopTool byl speciálně vyvinut pro potřeby běžného policisty v USA. Cílem vývoje bylo zkonstruovat nástroj, který není jen nožem, ale také dlátem, nástrojem na přeřezávání pásů, rozbíječem skla a kladívkem. Jako designér se na vývoji „coptoolu“ podílel pan Roy Huntington, jehož několik desítek let zkušeností ze služby u San Diego Police Department bylo velmi přínosných. CopTool je promyšlený, robustní a plně funkční pracovní nástroj do džungle velkoměsta.

Cop Tool model 22

Celková délka tohoto modelu je 160 mm. Hmotnost je 132 g. Tento universální nástroj je vyroben z oceli D2. Tato ocel obsahuje dostatečné množství uhlíku(min. 1,4%), které společně s chromem (cca 12%) vytvářejí velké karbidy. Díky tomu není sice ostří příliš jemné, ale o to méně opotřebovatelné. Model 22 je vyroben z jednoho kusu materiálu a právě díky tomu s ním lze i silově páčit. Hodí se také například k otvírání dřevěných beden. Čepel je široká 25 mm a její tloušťka je 4,8 mm. Výrobce uvádí, že tvrdost čepele je 58-60 HRC. CopTool je vybaven zubatým ostřím o celkové délce 40 mm. Na rubové straně čepele je integrovaný řezač lan a pásů. Na místě hrotu je tento nástroj oboustranně zbroušen do tvaru dláta(sekáčku). Rukojeť je vyřešena speciálně omotanou nylonovou (padákovou) šňůrou. Na čepeli je dále několik specifických vybrání a to mezi ostřím a rukojetí. Tyto vybrání do jisté míry zlepšují úchop nože. Zadní část nástroje je „bojově“ zkosena a opatřena otvorem pro závěsnou šňůru. CopTool je vybaven samosvorným kydexovým pouzdrem s jednoduchým okem umožňující připevnění na opasek. V současné době firma Wilson Tactical nabízí v řadě CopTool model 22 a model 22 Thunder Ranch, které se liší pouze označením Thunder Ranch na čepeli. Dále jsou to: model 23 Special Response Tool (SRT) určený pro zásahové skupiny policie a model 24 Fireman Tool určený pro hasiče a záchranáře. Všechny tyto nože-nástroje mají téměř shodný design.

Název nože-nástroje: CopTool m.22
Firma: WilsonTactical
Země původu: USA
Ocel: D2
Celková délka: 160mm
Hmotnost: 132g
Pouzdro: samosvorné kydexové
Rukojeť: omotané nylonové lanko
Tloušťka čepele: 4,8mm
Cena: 2850,-kč

Test nože

Test nástroje CopTool model 22 jsem samozřejmě v prvé řadě zaměřil na vyzkoušení funkce nože a jeho zubatého ostří. Zubaté ostří fungovalo výborně, nařezat zeleninu, tvrdý papír, plast, dřevo či lana nebyl problém. Jediná „vada na kráse“ je celková délka jeho ostří – pouhé čtyři centimetry.

Dále jsem zkoušel také dlátem odstranit barvu na automobilu. I zde nástroj naprosto splnil co se od něj očekává. Dláto jsem vyzkoušel i při páčení. CopTool vše ustál bez nejmenší újmy a to hlavně díky svému pevnému a robustnímu zpracování. Například američtí policisté odstraňují za pomoci výše uvedeného dláta, prošlé známky technické kontroly vozidel.

Testoval jsem i integrovaný řezač lan a pásů. Bez problémů jsem několikrát přeřízl tenké lanko a byl jsem také schopen na jedno říznutí přeříznout celý list papíru A4. Vyzkoušel jsem samozřejmě řezač pásů přímo na bezpečnostních pásech v automobilu. Řezač fungoval výborně. Důležité je vědět, že se musí tento pás řezat šikmo v úhlu. Rozříznout staré maskovací kalhoty šlo také výtečně.

Nůž jsem zkoušel ovládat i v několika různých rukavicích. Zaměřil jsem se na nomexové a kevlarové rukavice používané policisty nebo vojáky takřka po celém světě. Nůž-nástroj jsem ovládal stejně kvalitně jako bez rukavic.

Rukojeť je pouze omotána nylonovým lankem, přesto se CopTool drží velmi jistě a pevně. I vybrání na čepeli umožňuje kvalitnější úchop. A to jak ukazovákem tak palci.

Výborně se osvědčilo také samosvorné kydexové pouzdro. Nůž v pouzdře velmi dobře a pevně drží – „nerachtá“ ani se nevysouvá. Jednoduchý tvar pouzdra i možnost jeho připevnění k opasku dále zvyšuje užitnou hodnotu tohoto nástroje.

Tento téměř nezničitelný nástroj je opravdu použitelný v mnoha rozličných situacích.

Velice děkuji panu Henningu Bethelovi za poskytnutí nože do testu a základních údajů o tomto noži/nástroji. Bližší informace a objednávky na www.5.11tacticalseries.cz nebo na tel. 603514873.



autor: Martin Hradecký datum: 10.02.2008