Akademie AEGIS

 

Nejnovější z rodiny „čezet“ - ČZ 75 SP-01


czKaždá novinka z produkce České zbrojovky Uherský Brod je napjatě očekávána a těší se zájmu střelců. I když se až na výjimky jedná „jen“ o variace na osvědčenou konstrukci ČZ 75 ( na zásadně „ jinou“ zbraň si ještě asi nějaký čas počkáme…) přesto se jedná o zajímavé zbraně, které si zaslouží naši pozornost. To je i případ ČZ 75 SP-01.

ČZ 75 SP-01

Výrobce prezentuje SP-01 jako „velkou služební zbraň“, pro kterou předpokládá použití (a zájem) u speciálních jednotek. Hlavní oblastí, do které ale tato zbraň zatím směřuje, je pole sportovní praktické střelby IPSC, konkrétněji do divize Production. (divize Production zahrnuje zbraně služebního/obranného typu, min. ráže 9 mm Luger s SA/DA nebo DAO spouští a s minimem povolených úprav).
První velký úspěch s ní zaznamenal na loňském Mistrovství Evropy Angus Hobdell ziskem stříbra. Po tomto závodě s ní začal střílet také Adam Týc, který s ní po vynikajícím výkonu zaslouženě získal letos v srpnu ( na MS v Ekvádoru) titul Mistra světa. A. Hobdell se stejnou zbraní skončil třetí. I když by Adam asi vyhrál i s Glockem (s tím také vyhrál Mistrovství Evropy…), tudíž úspěch není jen ve zbrani, dá se očekávat nárůst počtu zbraní SP-01 v této divizi.

ČZ 75 SP-01 v testu

Více než měsíc jsem měl k dispozici ČZ 75 SP-01 spolu s třemi zásobníky a dvěmi pouzdry. Jedno bylo speciální IPSC sportovní pouzdro zn. CR SPEED, druhé nylonové zn. Dasta. Cílem testování bylo objektivně posoudit nakolik se liší střelecky od „klasické“ ČZ 75 a co nejlépe poznat silné i slabé stránky této zbraně. Kromě mě se praktického testu postupně účastnilo několik střelců. Byli mezi nimi začátečníci, kteří nezaujatě porovnávali SP-01 s ČZ 75B a ČZ 75D Compact, ale i střelci z domácí IPSC špičky divize Production, střílející jinými zbraněmi než je nová ČZ.

ZÁKLADNÍ POPIS
  • SP-01 je konstrukčně shodná s celou řadou ČZ 75, je to samonabíjecí pistole celoocelové konstrukce s uzamčeným závěrem (uzamčení pomocí uzamykacích ozubů) a SA/DA spoušťovým mechanizmem
  • Bezpečnostní prvky: blokace úderníku, bezpečnostní ozub kohoutu, manuální vnější pojistka (verze SP-01) nebo vypouštění kohoutu (SP-01 Tactical)
  • Hlavní rozdíl proti „původní“ ČZ 75 je především robustnější konstrukce těla zbraně a přidání univerzální lišty na přídavné zařízení jako je např. svítilna nebo laserový zaměřovač.
ZPRACOVÁNÍ
  • Zdá se (zaplaťpánbůh…) že je pryč doba ČZ , kdy byl co kus to originál. Po stránce kvality zpracování se řadí SP-01 do vyšší kategorie a tak jak ji vyndáme z krabice je připravená k použití.
  • První dojem ze zbraně v rukách je kladný. Závěr chodí hladce, bez velkého odporu, stejně tak všechny ovládací prvky. Povrchová úprava nenese ani po několika měsících používání viditelné známky nadměrného opotřebení.
OVLÁDACÍ PRVKY
  • ČZ 75 SP-01 má ovládací prvky shodné s ČZ 75 (resp. ČZ 75D), tzn. záchyt závěru, manuální pojistka (páka vypouštění kohoutu u verze SP-01 Tactical), tlačítko vypouštění zásobníku, kohout a spoušť.
  • Záchyt závěru je stejného provedení jako u policejní verze ČZ 75D Compact se stupňovitým hrubým zdrsněním hmatníku. Jeho ovládání při ručním vystavování závěru je pohodlné, vypouštění závěru ze zadní polohy (např. po zafungování tzv. střelecké pohotovosti při dostřílení do prázdného zásobníku) je pak přirozenější palcem levé ruky (střelec pravák).
  • Pojistka je oboustranná s přesným chodem a zřetelnými krajními polohami. Zbraň lze zajistit pouze při nataženém kohoutu.
  • Kohout s kulatým palečníkem se velmi dobře ručně vypouští i natahuje.
MÍŘIDLA
  • SP-01 je už v základním provedení standardně osazena „nočními“ tritiovými mířidly TRU DOT. Mířidla jsou kovová, muška je pevná (vsazená v drážce a zajištěná čepem), hledí je částečně stavitelné v drážce. Typ a tvar mířidel podle mého názoru této zbrani velmi „sluší“.
  • I když je možnost vyměnit mušku za provedení se světlosběrným vláknem, myslím, že tritiová muška je vhodnější.
SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS
  • I u hodnocení spoušťového mechanizmu musíme výrobce pochválit. Jednočinná spoušť je jemná s velmi krátkým chodem a krátkým tzv. resetem (o kolik je nutno po výstřelu pustit spoušť před dalším výstřelem).
  • DA spoušť není přehnaně tvrdá a vyznačuje se stejným odporem po celé její dráze.
MANIPULACE a PRAKTICKÉ POZNATKY
  • Mám ČZ 75 D v ruce každý den a proto mi nedělalo se rychle přizpůsobit i SP-01. S zbraní se manipuluje velmi pohodlně. Lze použít všechny způsoby držení zbraně (palce „přes sebe“ i „za sebou“) a velikost rukojeti je vhodná pro většinu velikostí rukou. Problémy se vyskytují (podobně jako u ČZ 75D) u střelců s krátkými prsty, kteří mají problém „umáčknout“ DA spoušť
  • Jednoznačně pozitivní dojem je z kvality úchopu. Úhel rukojeti, spolu s gumovými panely střenek a prostorem pro hřbet ruky umožňuje vysoký a přirozený úchop. Jednou větou : SP-01 se drží výborně.
  • Se zbraní jsou dodávány zásobníky na 18 nábojů. Přesahují šachtu asi o 1 cm a tato část je kryta plastovou botkou navazující vpředu na tělo zbraně a prodlužující úchopovou část. Zbraň tak pohodlně drží i velká dlaň.
  • Do zbraně je možné použít i zásobníky z ČZ 75 na 16 ran.
  • Přední a zadní strana rukojeti je opatřena zdrsněním podobným rybině na střenkách a i tento detail přispívá ke kvalitě úchopu, zejména v mokrých rukách. Subjektivně mi vyhovuje více než podélné rýhování na ČZ 75 D.
  • Závěr je opatřen zdrsněním v zadní i přední části, jeho natahování je bezproblémové jak „po izraelsku“, tak nadhmatem. Natahování zbraně (opět oproti ČZ 75D) nečinilo problémy ani slabším ženským rukám.
  • Celkově se manipulace a ovládání SP-01 výrazně neliší od ostatních verzí ČZ 75. Na první dojem je patrná jen znatelně větší hmotnost daná rozšířením a prodloužením těla zbraně a přidáním lišty.
  • Díky hmotnosti nabité zbraně cca 1,5 kg není SP-01 příliš vhodná pro skryté nošení.
  • Nasazování i snímání poděsné taktické svítilny M3 bylo bezproblémové.
STŘELBA
  • Za několik týdnů dostala zbraň „zabrat“ a byla otestována důkladně. Několik střelců vystřílelo tovární (Sellier a Bellot 115 gr. FMJ) i přebíjené munice cca 600 ks bez jediné závady.
  • Naměřená průměrná rychlost nábojů SaB byla 360,5 m/s.
  • Díky tomu, že zbraň ztěžkla „na čumák“ je hlavní vlastností zvýšená stabilita při rychlejší střelbě. Je znát i menší zdvih.
  • SP-01 se chová při střelbě velmi kultivovaně a rychlejší zklidnění zbraně po výstřelu je znatelné.

Shrnutí

Jednoduše by se dalo říci, že ČZ 75 SP-01 prodělala podobný proces jako když se ČZ 75 Compact měnila v „policejní“ ČZ 75 D (P-01). Ponechala si výbornou ergonomii řady ČZ 75, protáhla tělo zbraně k ústí hlavně, vytvořila se lišta … a tím se přidalo skoro čtvrt kila (hlavně) na předku zbraně. Výsledkem je robustní a poměrně těžká zbraň, což má ale za následek kladný vliv na chování při střelbě. Něco za něco.
Jako sportovní náčiní pro IPSC je to výborná zbraň, pro policejní speciální jednotky už její využití nevidím tak růžově, ač se nás o tom snaží marketing výrobce přesvědčit. Pokud od začátku vznikala jako zbraň plně využívající mezí pravidel IPSC dané divize( a přitom hledající i jiné oblasti využití), nebylo by nic špatného to přiznat. Nicméně je férové říci, že oproti jiným zbraním v divizi Production je SP-01 stále plnohodnotnou služební zbraní, ne jen vyšlechtěným sportovním speciálem.
Přestože považuji ČZ 75 SP-01 za velmi dobrou zbraň s nadstandardními střeleckými vlastnostmi, mým představám o univerzální obranné/sportovní zbrani bohužel nevyhovuje.

Hodnocení –klady/zápory:

+ výborný úchop
+ klidné chování zbraně při střelbě
+ tritiová mířidla
- vyšší hmotnost


ČZ 75 SP-01 a SP-01 Tactical
ráže9 mm Luger
kapacita18 + 1
délka celková207 mm
délka hlavně114 mm
délka záměrné155 mm
výška147 mm
šířka37 mm
prázdná hmotnost1180 g.
výrobceČeská zbrojovka Uherský brod a.s., www.czub.cz


srovnávací tabulka parametrů ČZ SP-01 - ČZ 75B
zbraňČZ SP- 01ČZ 75 B
ráže9 mm Luger9 mm Luger
kapacita18 + 116 + 1
délka celková207 mm206 mm
délka hlavně114 mm114 mm
výška147 mm138 mm
šířka37 mm35 mm
prázdná hmotnost1180 g.1000 g.


ČZ 75 SP-01 je prezentována jako vhodná zpraň pro speciální jednotky. U těchto jednotek je asi nejrozšířenější zbraň Glock 17.
Jak dopadá základní srovnání parametrů ČZ SP-01 a Glocku 17?
srovnávací tabulka parametrů ČZ SP-01 - Glock 17
zbraňČZ SP- 01Glock 17
ráže9 mm Luger9 mm Luger
kapacita18 + 117 + 1 (19 + 1*)
délka celková207 mm186 mm
délka hlavně114 mm114 mm
délka záměrné155 mm165 mm
výška153 mm**138 mm (155 mm**)
šířka37 mm30 mm
prázdná hmotnost1180 g.703 g.
spoušťový mechanismusSA/DASafeAction (DAO)
lišta na příslušenstvíanoano
mířidlatritiovápevná (tritiová volitelně)

* s botkou „+2“
** včetně zásobníku
*** včetně zásobníku s „+2“ botkou


Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje Speciál 2005

autor: Aleš Vondráček datum: 06.01.2006