Akademie AEGIS

 

Kel-Tec P-11 : Zklamání Made in USA


keltec_p11Jsou zbraně, které se testují dobře a jsou takové, na kterých hledáte (někdy téměř marně) něco výrazně pozitivního. Jsou zbraně, u kterých si říkáte, že je vlastně znáte a jde jen o to srozumitelnou formou sdělit své dojmy ostatním…a zbraně jejichž testování „protrpíte“: Kel-Tec P11.

Pistole zn. Kel-Tec nejsou horkou novinkou, dokonce ani u nás. Přestože firma Kel-Tec CNC Industries nemá zbrojní historii sahající desítky let do minulosti, podařilo se jí v polovině devadesátých let (rok 1995) upoutat pozornost zajímavou a nadějnou zbraní. Jednalo se o koncept levné pistole v ráži 9mm Luger, která využívá moderních výrobních technologií (s obráběním materiálů na CNC strojích má firma Kel-Tec zkušenosti od roku 1991) a chlubící se především minimálními rozměry a hmotností v kombinaci s výkonným nábojem 9mm Luger. Tato pistole prodávající se pod názvem P-11 je i předmětem našeho testu.
Zbraň patří do skutečně zajímavého segmentu kategorie obranných a záložních zbraní. Vyznačuje se snahou o maximální redukci rozměrů a hmotnosti, při zachování polohy všech ovládacích prvků jako u „velkých“ služebních-obranných typů a náboje alespoň 9mm Luger s kapacitou typických 10+1 nábojů. Tvary a hrany zbraně se zakulacují,nic z nich „nevyčuhuje“ a vše je podřízeno skrytému nošení. V takové konfiguraci může sloužit svému majiteli i jako hlavní nošená zbraň, se kterou je možno trénovat bez omezení. Kromě P-11 je takovou zbraní na českém trhu např. Taurus Millenium. Kel-Tec vyrábí konstrukčně stejnou pistoli také v ráži .40 SaW a 9mmBw. Pistole P-32 v ráži 7,65Bw. je pak skutečným „mrňousem“ s rozměry 129x89mm, šířkou 19mm a plně nabitá (7+1) váží 267g!

Kel-Tec P11 – první dojmy

Z papírové krabice velké jako dopisní obálka vybalíte zbraň, dva zásobníky a zámeček na spoušť. Vezmete zbraň do ruky a nevíte jestli vám ji v obchodě nevyměnili za její asijskou kopii. Proč? Hrubé dílenské zpracování se prostě nedá přehlédnout. Plochy závěru, jeho hmatníky v zadní části, mířidla atd. vypadají jako nedopracovaný polotovar… Možná by to bylo snesitelné u pistolky za 5000,- , ale u zbraně skoro třikrát dražší ? Dobrá. Řeknete si, že to jak to vypadá ještě nic nemusí znamenat a že ostatní přednosti zbraně vám to vynahradí. Konec detektivky vám prozradím předem. Nevynahradí.

Základní popis:

  • Pistole Kel-Tec má plastový rám, vyrobený z polymeru DuPont ST-8018, do kterého je vsazen hliníkový blok skrývající DAO spoušťové a bicí ústrojí. Jeho boky tvoří vedení pro drážky ocelového závěru.
  • Závěr je uzamčený do hranolu výhozního okénka, pokles a zákluz hlavně je řízen otevřenou kulisou.
  • Bezpečnost zbraně se zakládá pouze na velkém odporu DAO spouště a nemá žádné další bezpečnostní prvky jako je blokátor úderníku apod.
  • Jediné ovládací prvky jsou záchyt závěru a tlačítko vypouštění zásobníku na levé straně.

Kel-Tec v ruce

  • Závan optimizmu se dostaví při uchopení zbraně do ruky. Zbraň má příjemné, ploché tvary a úchop je na tak malou rukojeť překvapivě jistý. Plastové tělo zbraně má rybinovité zdrsnění na bocích rukojeti a podéné na přední a zadní straně.
  • Hlavní a skutečnou předností této pistole jsou její malé rozměry a hmotnost. Plně nabitá má pouhých 559g. při délce 142mm, výšce 109mm a šířce 26mm.
  • Ovládání závěru a běžná manipulace (vystavování závěru a jeho natahování, vypouštění zásobníku atd.) je dobrá a nelze k ní mít větších připomínek.
  • P-11 má mechanická otevřená mířidla, hledí je podélně stavitelné v drážce.
  • Vratná pružina (dvojitá drátěná) neklade výrazně velký odpor. To je na jedné straně výhodou při ovládání závěru, ale (jak se později potvrdilo) má vliv na velikost zpětného rázu.
  • Charakteristika spouště je dána použitím zvláštní bicí pružiny. U všech mě známých zbraní je pohybem spouště (resp. natažením kohoutu) bicí pružina stlačována. U Kel-Tecu je to naopak. S podobným řešením jsem se ještě nesetkal a domnívám se, že díky tomu je omezena možnost úprav chodu spouště. Odpor DAO spouště je odpovídající faktu, že se jedná o jediný bezpečnostní prvek, ale není nijak přehnaně velká.

Kel-Tec při střelbě

  • Do poslední chvíle jsem doufal, že dojem ze střelby zvrátí mé sílící negativní hodnocení pistole v průběhu testování. Bohužel, střelba z P-11 není nijak příjemná.
  • Zpětný ráz ráže 9mm Luger je na hranici, možná i kousek za hranicí možností této zbraně (docela by mě zajímal dojem z ráže .40SaW….) I když se zbraň velmi dobře drží, při výstřelu (zvláště při pokusu o několikanásobnou rychlejší střelbu) „cestuje“ z ven z úchopu. Rozhodně to není vhodná pistole pro fyzicky slabého jedince, např. jemnou ženu. Schopnost ovládat obrannou zbraň znamená více než že nám po výstřelu nevypadne z ruky… Po cca dvacátém výstřelu jsem začal cítit bolest dlaně jako důsledek zpětného rázu. Při další střelbě byla bolest zřetelnější.
  • Praktické střelecké testování proběhlo na střelnici Fox Chloumek u Mělníka. V průběhu vystřílených 100 ran (115gr.FMJ SaB) nedošlo z žádné závadě. Test zahrnoval ověření nastřelení zbraně na 15m, střelbu vícenásobných výstřelů, střelbu s tasením zbraně na kovové i papírové figury - se zaměřením na chování zbraně při střelbě a její ovládání při praktické manipulaci a posouzení DAO spouště
  • Zbraň má velice úzkou spoušť, která při delším „sušení“ nebo střelbě nepříjemně řeže do prstu. Asi si je tohoto nedostatku výrobce vědom, protože v sortimentu doplňků nabízí i rozšiřující „návlek“ na spoušť.
  • Délka DAO spouště a její odpor není omezujícím faktorem při střelbě a určitě střelce v ničem „nebrzdí“ ani neomezuje. Vyžaduje však delší dobu na zvyknutí si než klasická SA/DA spoušť.
  • Při dostřílení do prázdného zásobníku a zafungování tzv. střelecké pohotovosti (otevřený závěr po poslední ráně usnadňující přebití) nešlo několikrát vůbec závěr záchytem závěru uvolnit.
  • Ocelový závěr je veden hliníkovými drážkami bloku v těle zbraně. Kombinace ocel/hliník není podle mého názoru předpokladem závratné životnosti zbraně. I když jsem v úvodu psal, že pistole této kategorie je vhodná jako hlavní nošená zbraň se kterou by mělo být možno trénovat bez omezení, to jak bude vypadat po několika tisících výstřelech je otázka. Po testu jsou patrné stopy relativně velkého opotřebení (jak je patrné z některých fotografií).

Shrnutí

Pro mě osobně je Kel-Tec P-11 velkým zklamáním. P11 je sice možná nejlehčí zbraní v této ráži na trhu (alespoň výrobce to vyhlašuje) a také v USA jednou z nejlevnějších v dané kategorii (doporučená cena dle oficiálního webu je těsně přes 300 USD, průměr u prodejců se však pohybuje okolo 240-250 USD), ale bohužel za cenu kvality zpracování, která je výrazně podprůměrná.

Hodnocení – klady / zápory:Kel-Tec P-11, ráže 9mm Luger

+ nízká hmotnost
+ malé rozměry
- chování při střelbě
- kvalita zpracování


technické údaje: Kel-Tec P11
ráže9 mm Luger
kapacita10+1
délka celková142mm
délka hlavně79mm
výška109mm
šířka26mm
prázdná/nabitá hmotnost400g./559g.
odpor spouštěcca 4,5kg (údaj výrobce)


Vyšlo tiskem v Zbraně a Náboje 10/2004

autor: Aleš Vondráček datum: 25.05.2006