Akademie AEGIS

 

Zbrojířský kurz GLOCK


Před nedávnem jsme měli výjimečnou příležitost účasti na zbrojířského kurzu pro zbraně Glock - Glock Armorers Course, pořádaný přímo u výrobce v rakouském Deutsch-Wagramu. Tento kurz není běžně přístupný a o to více si účasti na něm ceníme.

Před nedávnem jsme měli výjimečnou příležitost účasti na zbrojířského kurzu pro zbraně Glock (Glock Armorers Course), pořádaný

Přestože i my v Akademii Aegis používáme Glocky mnoho let jako své hlavní zbraně (např. A.Vondráček postupně vlastnil pět Glocků různých modelů a jeho G17 má na kontě už přes 100 000 výstřelů...) a mohlo by se zdát, že v rámci "glockovské" údržby, rozborky, různých úprav atd. se není co nového dozvědět, opak je pravdou a tento kurz to jen potvrdil. Kontakt s profesionály přímo "od zdroje", kteří Glocky znají ze všech možných hledisek do těch nejmenších detailů, je výborná zkušenost.

Celodenní kurz měl poměrně intenzivní průběh a velice dobře kombinoval teoretickou přednášku s praktickým zkoušením na zbrani, kterou každý na začátku „vyfasoval“ a po celou dobu měl před sebou. Efekt výuky byl podpořen také podrobnými skripty.

Stručný obsah kurzu:

·          představení a charakteristika pistolí Glock

·          polní rozborka

·          podrobná rozborka

·          rozborka zásobníku

·          postupy při sborce

·          testování a kontrola funkce po sborce

·          preventivní údržba - čištění a mazání

·          servisní postupy a diagnostika

·          kompatibilita dílů

·          konfigurace spouště

·          mířidla

·          doplňky a úpravy

Zajímavou součástí kurzu u Glocku byla i exkurze do výrobní části zbrojovky. V Deutsch-Wagramu se vyrábí vše kromě hlavní a závěrů (tedy plastová těla zbraní a další plastové díly, zásobníky, drobné kovové součásti atd.) a také tu probíhá kompletace pistolí Glock. 

I když pro nás na kurzu nebylo něco opravdu absolutně nového nebo neznámého, tak jeho koncept a jednotlivé naučené "fígle" jsou pro nás, jako střelce i instruktory Akademie Aegis, jednoznačným přínosem a určitě se projeví v naší další činnosti.

Děkujeme zástupci zn. Glock v České republice, firmě MPI CZ s.r.o., za ojedinělou možnost účasti na tomto kurzu.

 



autor: Akademie Aegis datum: 08.02.2009