Akademie AEGIS

 

Mistrovství Celní správy ČR ve střelbě


Ve dnech 25.-26.6.2007 se na střelnici v Přelouči konalo 23.Mistrovství Celní správy ČR ve střelbě ze služebních zbraní, které tentokrát organizačně zajišťovalo Celní ředitelství Hradec Králové, ve spolupráci s Akademií obranné střelby AEGIS.

Pro tyto závody jsme navrhli-upravili střelecké disciplíny, kompletně zajišťovali činnost rozhodčích (A.Vondráček působil jako hl.rozhodčí) a také zpracování výsledků. Dá se bez nadsázky říci, že závody Celní správy v této podobě výborně navazují na systém služební přípravy a reprezentují moderní trendy a podoby střeleckých soutěží v disciplínách praktické/obranné střelby, které mají pro příslušníky ozbrojených složek svůj přínos. Také účastníci hodnotili pozitivně směr, kam se tento závod ubírá.
Závodu se účastnilo 18 tříčlenných družstev z osmi celních ředitelství (Praha, Brno, Ostrava, H.Králové, Plzeň, Olomouc, Č.Budějovice a Ústí n/L.) a soutěžilo se v pěti střeleckých disciplínách.
Závod se skládal z pěti disciplín, mířené střelby na 25m (10ran) v omezeném čase 1 minuta, štafety družstev (překážková dráha, po které se řešily kovové a papírové terče), střeleckého parkuru (výběr z klasifikačního závodu K1 IDPA na 20 ran) a ze dvou situací navozující podmínky služebního zákroku s použitím zbraně. Na jedné situaci byl střelec nejprve nucen spoutat ruce figuríny, poté se krýt a řešit útočníky – na druhé pak musel tasit a použít teleskopický obušek k úderu a odstrčení dvou útočníků a (tak jako se to může reálně stát) v rámci eskalace situace následně co nejrychleji použít k obraně palnou zbraň.

autor: Aleš Vondráček datum: 12.07.2007