Akademie AEGIS

 

Grand Power K100 : Slovenský zázrak ?


czNa některé z testů v minulosti jsem se vysloveně těšil (např. ČZ Rami, Kel-Tec) a čekal jaký dojem získám (ať už to pak dopadlo jakkoli). Podobně to bylo s pistolí K100. Dal jsem si delší čas na sbírání informací a dojmů a výsledek vám předkládám právě nyní.

Pistole Made in Slovakia

S pistolí K100 jsem se poprvé fyzicky setkal v červnu 2003 na Mistrovství Slovenska IPSC v Nitře, kde byla tato zbraň hlavní cenou pro vítěze. V průběhu závodu ji bylo možné vyzkoušet a popovídat si s jejím konstruktérem ing. Jaroslavem Kuracinou. Tehdy ještě byl (z pochopitelných důvodů) dost tajemný, co se detailů konstrukce týče, ale první dojem ze zbraně se dal získat. Bohužel jsem si z K100 tenkrát nevystřelil, ale podstatě všichni z mých kolegů, kteří to zkusili hodnotili jako dva nejvýraznější dojmy vynikající úchop a překvapivě příjemný zpětný ráz.
V průběhu několika dalších měsíců se K100 objevila i na domácím přesyceném trhu a začala si získávat své místo na slunci. S tím zmizely i tajnosti „co se skrývá uvnitř“. Nutno objektivně konstatovat, že si do dnešních dnů (zatím) nezískala mnoho srdcí českých střelců. Zatím se na Slovensku prodalo cca 400ks a několik málo desítek v ČR. V současnosti se již vyvezly první kusy do Kanady a také do USA se v brzké době prý dostanou. V USA si zákazníky určitě najde, protože kromě kvality a ceny nabízí potřebnou míru originality a tu právě americký zákazník specificky oceňuje.

Originalita se cení

Ale sama o sobě by určitě nestačila. Třída do které K100 míří, tj. „full-size“ služební zbraně je z hlediska zájmu ozbrojených složek (K100 je také adeptem na novou zbraň slovenských policistů), ale i ostatních střelců tou nejobsazenější a prosadit se vedle Glocku 17, Sigu 226 nebo Waltheru P-99 není jednoduchá práce.
Pistole je produktem mladé slovenské společnosti Grand Power (založena roku 2002), sídlící v Banské Bystrici. Duší firmy je již zmíněný ing.J. Kuracina. K100 má za sebou cca desetiletý vývoj, jejím předchůdcem byla pistole K1. Grand Power je také výrobcem asi nejlepšího kompenzátoru na Sa 58 a její civilní samonabíjecí varianty (Hermex a Tactical).
Nejpozoruhodnější je na zbrani systém uzamčení hlavně. Různé modifikace uzamykání rotací hlavně se neosvědčili snad na žádné moderní pistoli, i když např. Beretta 8000 Cougar se stále vyrábí a nabízí. Tento systém je obecně více náchylný k závadám vlivem střeliva a vyžaduje skutečně „vychytané“ konstrukční řešení. Pokud ale spolehlivě funguje, tak má několik nesporných výhod. Všeobecně se má za to, že pokud se hlaveň pohybuje jen podle své podélné osy, má to příznivý vliv na přesnost střelby. Pro tento druh zbraně a jejího předpokládaného určení se tento vliv podle mého názoru přeceňuje a já ho vidím jako mnohem větší pro chování zbraně po výstřelu, tj. zdvih a zpětný ráz zbraně.
Na zbrani je další, dnes téměř nepoužívané (už vůbec u zbraní této kategorie) technické řešení rozborky/sborky zbraně. Systém je podobný jako u ČZ 83, tj. výklopný lučík a závěr se stahuje směrem dozadu-nahoru. Někteří moji kolegové střelci v tom spatřují zásadní problém této zbraně, ale já to tak úplně nevidím. Ano, není to úplně pohodlné a vyžaduje to cvik, ale přední strana lučíku funguje zároveň jako pružný doraz závěru a změkčuje zpětný ráz po výstřelu. V části testu věnující se praktickým poznatkům vám poradím drobný trik, jak učinit rozborku jednodušší.

Nezůstat stát na místě

Přestože je K100 opravdu čerstvou novinkou, už prošla několika menšími úpravami, které jsou výsledkem dobré zpětné vazby od profesionálních střelců. Oproti zbrani z roku 2003 jsou jiná standardní mířidla a také tvar kohoutu. S firmou spolupracuje jeden z nejlepších slovenských střelců IPSC Ernest Nagy střílející samozřejmě s K100. I na základě jeho zkušeností je přichystaná větší inovace pistole, jakýsi funkční „facelift“. Kromě nové standardní lišty na přídavné zařízení na rámu pod hlavní bude upraven tvar rukojeti, pojistky, náběhu do zásobníkové šachty atd.
Variabilita různých mířidel (tritiová, se světlovodným vláknem atd.) pojistek (plastová, kovová nebo úplně bez) a případných individuálních úprav je také plusem hovořícím pro K100.

Test

Hlavní zbraní do testu byla K100, která mi jen o kousek unikla jako hlavní cena v IPSC závodě Mosquito match letos v Komárně. Tuto zbraň mi ale ochotně půjčil Václav Vinduška, jeden z našich nejlepších IPSC střelců a můj kamarád a soupeř. Druhou K100, kterou jsem měl v ruce byla pistole s výrobním číslem EN01 Ernesta Nagyho a také jeho poznatky mi byly přínosem k vlastnímu testování. Třetím kusem byla osobní pistole p.Kuraciny a čtvrtou původní K100 z loňského prvního setkání.
Za několik týdnů jsem ze zbraně vystřílel cca 500 nábojů a „nacvakal“ dalších mnoho stovek. Aniž bych chtěl předbíhat výsledek testu, tento patřil k těm velmi příjemným.

ZÁKLADNÍ POPIS
  • Samonabíjecí pistole s uzamčeným závěrem (rotací silnostěnné hlavně – šneková kulisa v zadní části hlavně pohybující se po příčném čepu záchytu závěru).
  • Dvojčinný spoušťový mechanizmus, který je vsazen do rámu a tvoří vedení závěru. Vnější kohout.
  • Dvouřadý zásobník s jednořadým vyústěním.
  • Závěr ocelový, rám zbraně z polymeru (polyamid GF30)
  • Bezpečnostní prvky: bezpečnostní ozub na kohoutu, blokátor úderníku, vnější mechanická pojistka
  • Povrch hlavně i ostatních kovových součástí je upraven teniferací (podobně jako Glock), pro zvýšení tvrdosti a otěruvzdornosti.
  • Spoušť, vodící tyčka vratné pružiny a pojistka jsou plastové.
ÚCHOP
  • Tvar rukojeti je velmi podobný zbraním typu ČZ 75 a proto je velmi přirozeně příjemný. Hluboké probrání pro hřbet ruky a výrazný „bobří ocas“ umožňují stejně kvalitní úchop pro velkou i malou ruku. Zdrsnění dozná časem změny, ale i v tomto provedení je dobré a jemný vzorek na bocích a zadní straně rukojeti je funkční. Dojem z prvního uchopení pistole do ruky je výrazně pozitivní, až překvapivý. Jedná se o jednu z nejlépe zpracovaných rukojetí soudobých moderních pistolí. Především hodnotím univerzálnost pro různě velké ruce. Na hřbetu rukojeti dole je výřez (zřejmě pozůstatek po K1?) sloužící k nasazení přídavné pažby, která ale pro běžné pouití nemá smysl. Někteří střelci si podelší době stěžovali na to, že je ostré hrany tlačí do dlaně. Řešením je výroba „špuntu“ podobně jako pro Glocky.
  • Pokud je zásobník ve zbrani, jeho patka kopíruje tvary rukojeti a podílí se na kvalitě úchopu.
OVLÁDACÍ PRVKY
  • Všechny prvky, tj. pojistka, záchyt závěru i vypouštění zásobníku jsou oboustranné.
  • Záchyt závěru je zajímavé konstrukce, jeho tvar je jakýsi rámeček spojený vpředu (čepem) i vzadu. Je plochý a nenarušuje siluetu zbraně, přitom je jeho ovladatelnost stále výborná. Je dostatečně dlouhý, takže ovládání pravým nebo levým palcem závisí jen na preferencích střelce.
  • Záchyt zásobníku je mírně zapuštěn v rámu a jeho dostupnost je dobrá. Na jedné z testovaných zbraní bylo tlačítko s větší plochou a aniž by to byl typicky sportovní doplněk, zlepšovalo to jeho dostupnost bez nutnosti velké změny držení.
  • Pojistka. Nejvíce diskutovaný prvek na této zbrani a v základní variantě také největší nedostatek. Pochází z předchozího typu K-1, který měl volitelnou možnost střelby dvourannými dávkami. Působí trochu křehkým dojmem a také její krajní polohy nejsou nijak výrazné (chybí typické „cvaknutí“ známé z většiny 1911, ale i např. ČZ 75). Lze ji zajistit pouze při nataženém kohoutu. Vystupuje také výrazně ze siluety zbraně a komplikuje některé typy úchopů, resp. poskládání palců. Na zbrani p. Kuraciny jsem si vyzkoušel nový tvar plochých kovových křídel pojistky (viz. foto) a náhle je dojem o třídu lepší. Na přání není prý problém dodat zbraň zcela bez vnější pojistky (navíc ušetříte pár stokorun). Já bych tuto možnost určitě preferoval, protože pokud nefunguje zároveň pro vypouštění kohoutu je z určitého pohledu nadbytečná. Zbraň umožňuje bezpečné nošení náboje v nábojové komoře a stav zbraně, kdy potřebujeme zajistit nabitou zbraň s nataženým kohoutem se vymyká (mimo zbraně typu 1911) snad všem kvalitním metodikám výuky obranné střelby. Ale chápu, že konzervativní zákazník si ji vyžaduje…
  • Kohout se dobře ovládá, natahování resp. vypouštění je bez problémů.
MÍŘIDLA
  • Základní typ, na rozdíl od pojistky, je výborný. Zakulacený vnější tvar dává předpoklad snížené možnosti zachycení o oděv při tasení a také při dynamickém nabití zbraně nehrozí poranění ruky.
  • Muška je pevná, hranolová a zvýrazněná bílým bodem (nabízí se také se světlovodným vlákem). Hledí je stranově stavitelné v drážce a také zvýrazněné bílou barvou. Druhou variantou je hranatější „sportovní“ hledí, s drážkovaným plátkem. Doporučuji určitě základní variantu, z praktických důvodů. Pro zajímavost, původní hledí bylo velmi nízké a plastové. SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS
  • Protože jsem měl v ruce několik zbraní, troufnu si tvrdit, že vysoká kvalita chodu a odporu spouště je standardní u všech. Zvláště chod dvojčinné spouště je plynulý, hladký, bez nárůstu odporu. Nevyžaduje žádné úpravy, časem se ještě zjemní sám.
MANIPULACE
  • Další body K100 získává při „sušení“ před střelbou. Pokud pomineme řešitelný problém se standardní pojistkou, je ovládání závěru i všech prvků na zbrani výrazně pozitivní. Na některé zbraně si musíte zvykat, u některých hledat specifické postupy ovládání, ale u K100 (zvláště pokud by byla úplně bez vnější pojistky) můžete bez problémů aplikovat všechny varianty držení zbraně, způsoby natahování závěru a další drily.
  • Ovládání závěru, díky způsobu uzamčení, nevyžaduje nadměrně velkou sílu a to je určitě výhoda nejen pro fyzicky slabší jedince. Zdrsnění rybinou je provedené nejen vzadu, ale i vpředu.
  • Určitým oříškem, zvláště v začátku, je rozebírání a skládání zbraně. Jak bylo řečeno dříve, je nutné vyklopit lučík, stáhnout závěr (přetlačit vratnou pružinu) a vyhnut nahoru z drážek rámu. Lučík ve vyklopené poloze nedrží, je nutné ho tam fixovat ručně. Slíbený trik je to, že je možné lučík úplně vyháknout a opřít zvenku o rám. Po konzultacích s konstruktérem je to možné bez vlivu na životnost, lučík je dostatečně pružný. Při skládání je třeba vložit hlaveň do správné polohy a postupovat obráceně než při rozborce. Tento způsob není z nejpohodlnějších a vyžaduje cvik, ale pokud chceme po majiteli naučit se jiné složitější např. bezpečnostní návyky, tak i toto určitě zvládne…
STŘELBA
  • Nedá se než pokračovat v chvalozpěvu. Všichni, kdo z K100 něco nastříleli, resp. mají s čím porovnávat,se shodují na velice kultivovaném a klidném chování zbraně při střelbě. Pokud vycházíme ze zvládnuté techniky (postoj, držení atd.) je přínos tohoto způsobu uzamčení závěru znatelný. Vnímání chodu závěru a průběhu výstřelu je jiné než u „klasické“ konstrukce, ale objektivně příjemné. Spolu s ergonomicky zpracovanou rukojetí a spoušťovým mechanizmem funguje celek při střelbě výborně a nedá se mu nic vytknout.

Shrnutí

Marně přemýšlím, co se dá zbrani výraznějšího vytknout a pokud znáte mé předchozí testy tak víte, že s tím opravdu problém nemám. Drobnější nedostatky se dají odstranit a některé výtky střelců jsou dané spíše subjektivními zkušenostmi nebo odlišnými zvyklostmi z jiných zbraní. Nicméně i o těch (jak jsem se přesvědčil) je schopen konstruktér J.Kuracina uvažovat a případně je odstranit.
Cena zbraně je dalším faktorem při rozhodování, co koupit. Při průměrné ceně okolo 15.000,- Kč je konkurence o řády tisíců dražší a K100 se může stát skutečnou štikou v českém rybníku. Bezdůvodně je v pozadí zájmu našich střelců, domnívám se, že by si zasloužila vaši větší pozornost.
Shrňme si to tedy. Výborná erogomie, chování při střelbě, plná variabilita ovládacích prvků pro praváka i leváka, nízká cena. Až se budete rozhodovat o univerzální zbrani na nošení a sportovní disciplíny praktické střelby, zkuste i K100 a uvidíte. Dokonce si dovedu představit, že za určitých okolností by mohla nahradit mého Glocka G17 a větší pochvalu už věru nejsem schopen vyslovit…

Dovozcem do České republiky je firma KORA BRNO - KROKO a.s. ( www.korabrno.cz ), informace o výrobci f. Grand Power naleznete na www.grandpower.sk nebo www.k100.sk



Hodnocení –klady/zápory:

Grand Power K100, r. 9mm Luger
+ ergonomie rukojeti
+ chování při střelbě
+ kvalita zpracování
+ cena
- tvar a provedení základní pojistky

Grand Power K100, ráže 9mm Luger – technické údaje
ráže9mm Luger
Celková délka202,5 mm
Délka hlavně108 mm
Délka záměrné156 mm
Výška133,5 mm
Šířka40 mm
Prázdná hmotnost820 g. (s pr.zásobníkem)
Kapacita zásobníku15


Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 12/2004

inovovaná Grand Power K100 Mk6        aktualizováno 30.1.2006

autor: Aleš Vondráček datum: 07.01.2006