Akademie AEGIS

 

Nůž Ka-bar TDI Law Enforcement large


kabarAčkoli je nůž již od pravěku nepostradatelným pomocníkem člověka, je i v dnešní době stále považován za velmi účinnou a nebezpečnou zbraň. Je to v podstatě takové přirozené prodloužení ruky, které majiteli napomáhá vyřešit různé problémy. Tyto problémy mohou být od přeříznutí provazu, vytvoření otvoru na opasku až například po vyřešení krizové situace.

POMOC OD PROFESIONÁLŮ

Model nože TDI Law Enforcement large je další výrobek firmy Ka-bar na kterém se podílel pan John Benner. Jeho první spolupráce s touto americkou firmou byla na menším modelu nože TDI Law Enforcement. Před několika lety oslovila firma Ka-bar pana Bennera, jestli by byl schopen navrhnout speciální nůž určený pro policisty, vojáky či jiné členy ozbrojených složek. Zakázka byla přímo formulována, aby John navrhnul nůž s pevnou čepelí pro policejní použití. Návrh nože měl v sobě spojovat maximální a jednoduchou použitelnost s co možná největším ukrytím. Zároveň neměl velikostí ani tvarem působit agresivně. Toto se Johnovi povedlo na výbornou a návrh jeho nože začala firma Ka-bar sériově vyrábět a to pod označením TDI Law Enforcement a i se znakem jeho Tactical Defense Institute na čepeli tohoto nože. Výcvikové středisko Tactical Defense Institute se nachází v USA ve státě Ohio a ačkoli je v Americe takovýchto výcvikových center několik desítek, patří TDI mezi jedno z nejuznávanějších. Své prestižní postavení má hlavně díky osobnosti majitele a hlavního instruktora pana Johna Bennera. Tento příjemný starší pán je veterán různých ozbrojených složek s téměř třicetiletou praxí. Sloužil v USA jak v armádě tak i u policie. Byl dokonce zakladatelem jedné z vůbec první speciální zásahové jednotky SWAT v USA. U této speciálky působil dvacet let a fungoval zde i jako její velitel a koordinátor. V současné době John ve svém výcvikovém středisku TDI vyučuje nejen civilisty, ale také řadu různých ozbrojených sborů. Mimo střeleckých a taktických kurzů nabízí také kurz boje s nožem a obranu proti noži.

SPOLUPRÁCE NADÁLE POKRAČUJE

Díky návštěvě pana Bennera v České republice jsem měl možnost s tímto výjimečným profesionálem trénovat a studovat jeho systém výuky. Nejen pro mne, ale i pro mého kolegu z Akademie obranné střelby AEGIS Aleše Vondráčka, byl tento speciální týdenní instruktorský kurz velice přínosný. Řadu předvedených a vyučovaných technik jsme zařadili do systému naší výuky a dodnes si velice ceníme našeho přátelství s Johnem. Právě v tomto kurzu mi John detailně vysvětlil a předvedl používání tohoto nože (v té době teprve prototypu), který sám navrhnul. Mimo různorodou škálu technik mi bylo od Johna vysvětleno, že tento nůž je přímo navržen k tomu, aby jej bylo možno umístit na opasek hned za pouzdra na zásobníky. Jeho hlavní použití mělo být při krizové situaci, kdy útočník například napadne policistu a snaží se mu odebrat jeho střelnou zbraň. V tento moment si napadený policista „zajišťuje" svou dominantní rukou zbraň a druhou nedominantní rukou se snaží použít tento nůž. Jelikož i podle nejnovějších amerických policejních statistik zemře vlastní střelnou zbraní obrovské procento policistů, je tento nůž coby razantní a funkční prostředek naprosto využitelný.Už v létě v roce 2004, kdy byl John v Praze, měl s sebou na ukázku dva větší modely těchto zvláštních zahnutých nožů, určených údajně pro členy SWAT týmů. Původní návrhy těchto modelů nechal John vyrobit ve firmě Blue Creek Tool Co, u pana Doug Vettera.Tyto první modely byly vyrobeny z oceli D2 a rukojeť tvořila omotaná padáková šňůra. Nože se od sebe lišily pouze v druhu hrotu. Jeden měl drop point a druhý modifikovaný tanto. Oba tyto prototypy byly firmou Ka-bar později jen lehce pozměněny a v současné době se s velkým úspěchem sériově vyrábějí. John Benner se také podílel na vzniku dalšího nože tohoto typu určeného pro skryté nošení na noze. Tento model jsem měl možnost také vyzkoušet a musím konstatovat, že naprosto výtečně doplnil nabídkovou řadu nožů TDI. Komfortní pouzdro a menší úhel nože umožňuje tuto záložní zbraň dobře skrýt na noze, ale zároveň ji okamžitě a jednoduše použít, je-li to třeba. Zajímavostí je, že například americká firma FIN Designs vyrábí na modely nožů TDI speciální vnitřní kydexová pouzdra.

NŮŽ TDI LARGE

Samotný nůž TDI large je vyroben z jednoho kusu materiálu z oceli AUS-8. Jeho váha je 181 gramů. Celková délka tohoto nože je 19,7 cm. Rukojeť je vyrobena ze zytelu, což je speciální plast vyvinutý firmou Dupont de Neumours, který bývá vyztužen skleněnými vlákny. Délka čepele je 9,2 cm a ostří je kombinované (hladké i zubaté). Rukojeť má na určitých místech vybrání a i zdrsnění. Toto vše pro lepší, kvalitnější a komfortnější úchop nože. Rukojeť se skládá ze dvou částí a každá část je k čepeli přimontovaná třemi imbusovými šrouby. Čepel, rukojeť i pouzdro jsou v černé barvě. Na čepeli je mimo nápisu KA-BAR a 1483 Taiwan také znak Tactical Defense Institute. Typ hrotu je tzv. drop point - snížený hrot. Pouzdro je plastové (kydex) a samosvorné. Je doplněno dvěma nylonovými pásky s druky a suchými zipy. Každý tento pásek je s pouzdrem spojen dvěma speciálními šrouby. Všechny modely nožů TDI od firmy Ka-bar jsou vyráběny na Taiwanu.

TEST NOŽE

  • Test tohoto většího modelu TDI jsem zaměřil (tak jako u jiných mnou testovaných nožů) nejen na odolnost a komfort při používání a nošení, ale hlavně také na bojové využití. Nůž jsem testoval přibližně měsíc a půl a necelý měsíc měli také možnost tento model nože vyzkoušet i specialisté z armády.
  • Model nože TDI large je svým způsobem (stejně jako jeho malý bratříček - TDI originál) naprosto ojedinělý a převratný. A to nejen díky svému specifickému tvaru a účelnému designu, ale hlavně díky jeho jednoduchému používání.
  • Jeden z největších kladů je právě jeho jednoduché a přirozené držení. Toto držení je velice podobné tzv. pistolovému držení a právě pro cílovou skupinu lidí pracujících v různých ozbrojených složkách je toto držení nože naprosto vyhovující (stejné držení jako u krátké střelné zbraně). Nůž se velmi kvalitně drží také díky specifickému vybrání na rukojeti, l další zdrsněná místa na noži velice napomáhají ke komfortnějšímu držení a ovládání nože.
  • Černá povrchová úprava čepele je výtečná a i při hrubším zacházení drží v celku dobře. V černém barevném provedení je i rukojeť nože a pouzdro (firma Ka-bar nabízí také tyto modely v zeleném nebo i pískovém provedení).
  • Bojové techniky - různé kombinace bodů, řezů a seků, jsem vyzkoušel nejen na dřevěné tréninkové desce a speciální dřevěné 3D figuríně, ale také i na pověšeném kusu masa - vepřové krkovici. Nůž se ovládal výborně a hlavně rychlé přímé body byly naprosto přesné a také velmi razantní. Bodnout silně a přesně s tímto nožem jde velmi dobře, protože zde může být využíván instinkt ukázání si na svůj cíi - zasáhnout plochu. Na pověšeném kusu masa jsem se zaměřil nejen na seky a tažené řezy (které se dařilo provádět velmi dobře), ale i na rychlé přímé razantní body a to hlavně i na části masa, kde jsem i bez problémů prorážel kosti. Rychlé tasení z pouzdra naprosto splnilo mé očekávání. Nůž jsem vždy chytil dobře a vyhovujícím způsobem. Vyzkoušel jsem vyjmout nůž z pouzdra také při imitovaném boji na zemi. l zde byla dosažitelnost a okamžitá použitelnost výborná.
  • I test hrotu dopadl výtečně. Ačkoli jsem provedl desítky bodů s následným lámáním do různých směrů, samotný hrot nebyl ohnut ani zlomen. Bez problémů probodnul také tento model nože i čtyři kusy naskládané silné kůže z opasku. Probodnutí standardní pneumatiky ze strany bylo pro TDI nůž víceméně hračkou.
  • Nůž Ka-bar TDI large jsem vyzkoušel také ovládat i v několika speciálních rukavicích. Byly to hlavně protiúderové, kevlarové a nomexové rukavice. Tyto rukavice se převážně používají u armády, policie či u záchranářských týmů. Nůž se v rukavicích ovládal stejně dobře jako bez nich. Vyzkoušel jsem také manipulaci s nožem v mokrých, zakrvácených nebo nao-lejovaných rukou, l zde se nůž (podle mého subjektivního pocitu) ovládal velmi dobře.
  • Pouzdro jsem přidělal na opasek, taktickou vestu a i na taktické stehenní pouzdro na krátkou střelnou zbraň. Co se týká opasku, tak zde doporučuji zvolit širší tzv. military opasek. U užších, např. kožených opasků, je problém s určitou vůlí pouzdra na opasku a může to být znát při tasení. Přichycení na vestu je výborné a to hlavně pokud je taktická vesta vybavena systémem MOLLE, jelikož přímo na tento systém je toto pouzdro navrženo, l u stehenního pouzdra na střelnou zbraň je určující, jestli je vůbec kam tento nůž přidělat, ale pokud to pouzdro umožňuje, tak i toto nošení nože je dobrá volba.
  • Setkal jsem se pouze s jedinou negativní věcí a tou bylo spojení samotného pouzdra s nylonovými popruhy. Zde došlo, hlavně díky hrubšímu zacházení a velice častému přenda-vání pouzdra, k vytržení jedné podložky i s imbusovým šroubem.
  • Samozřejmě jsem nůž také vyzkoušel coby klasický řezný nástroj. V lese jsem odsekával a následně zahrocoval různě silné větve od několika druhů stromů. Zahrotil jsem také smrkovou lať. Ostří fungovalo vždy super a hlavně část zubatého ostří odvedla svoji práci dokonale. Sekal jsem také několik různých lan a vyzkoušel jsem i nouzově odříznout z horolezeckého lana. Nůž vždy fungoval výborně. Dal jsem tento nůž také „osahat" přibližně dvaceti lidem. Každému z těchto lidí různých profesí se testovaný nůž ovládal bez problémů.
  • S testováním a vyzkoušením nože TDI large od firmy Ka-bar mi také velice pomohli vojenští specialisté. Díky tomu, že se dlouhodobě externě podílím na výcviku boje zblízka u Útvaru speciálních operací Vojenské policie, požádal jsem několik příslušníků o vyzkoušení a otestování tohoto speciálního nože. S testovaným modelem byli velice spokojeni, nůž se jim velmi dobře ovládal (a to i v rukavicích) a také i bezproblémově nosil (taktická vesta, stehenní pouzdro).
  • Značnou výhodou tohoto nože je jeho okamžité použití a to hlavně v boji na kontaktní vzdálenost či přímo při boji na zemi. Například oproti dnes tak populárním zavíracím nožům neztrácíte někdy až drahocenný čas otevíráním a upravováním úchopu nože v ruce.
    Velice děkuji za pomoc při testování nože příslušníkům Útvaru speciálních operací Vojenské policie (SOG)


Bližší informace o nožích a objednávky na tel. 602313363 nebo na www.highlife.cz


Technické parametry
NázevTDI Law Enforcement large
Celková délka:19,7 cm
Délka čepele:9,2 cm
Váha:181 g
Ocel:AUS-8
Rukojeť:zytel
Tvrdost:57-58 Hrc
Pouzdro:Kydex a nylon
Cena:2500 Kč


autor: Martin Hradecký datum: 04.12.2006