Akademie AEGIS

 

Brokovnice Remington 1100 COMPETITION MASTER


remingtonZe široké nabídky legendárních brokovnic zn. Remington jsme vybrali model 1100 COMPETITION MASTER speciálně „ušitý“ na míru disciplínám praktické střelby IPSC.
Jedná se o samonabíjecí brokovnici s funkcí založenou na odběru plynů s uzamčeným závěrem.

Brokovnice pro praktickou střelbu IPSC

Mohlo by se zdát, že cokoli vyrobené „speciálně“ pro sportovní účely má další využití značně omezené. Není však sport jako sport. Praktická střelba IPSC vznikla v polovině sedmdesátých let minulého století jako sportovní odvětví napodobující a respektující použití služební zbraně strážců zákona. IPSC střelba do dnešní doby sice doznala mnoho změn vzdalující ji od reality, ale stále se jedná o dynamickou střeleckou disciplínu, která je nejen atraktivní podívanou, ale může být i v mnoha ohledech dobrým doplňkem střeleckého výcviku. V IPSC jsou k vidění nejen skutečné „formule F1“ vybavené kompenzátory, optickými zaměřovači atd., nepoužitelné k nošení, ale také „normální“ zbraně které ctí slovo „praktická“ z názvu tohoto druhu střelby. Takovou je i brokovnice Remington 1100 Competition Master.
Přestože brokové IPSC není v Evropě tak rozšířené jako z krátkých zbraní, má své příznivce také u nás (naše reprezentace si skvěle vedla na Mistrovství Evropy v Itálii nebo na velkých mezinárodních závodech v daleké Indonésii). V USA je praktická brokovnice populární jako součást závodů tří zbraní (3-GUN ) pistole-brokovnice-puška. Tento závod velmi dobře prověřuje univerzálnost střelců a snad bychom ho mohli vzdáleně přirovnat k atletickému víceboji. Letos (r.2005)na konci července proběhne první takový závod i v České republice, ve VVP Boletice pod názvem „3-GUN CZECH EURO OPEN 2005“ (www.czeo.cz) a dá se očekávat, že bude jedním z vrcholů domácí IPSC sezóny.

Legendární samonabíjecí brokovnice Remington 1100

Brokovnice Remington se bez nadsázky dají označit za legendární a jsou využívány pro sport, lov i jako policejní-vojenské zbraně. Opakovací „pumpa“ 870 je pravděpodobně nejrozšířenější ve své třídě na světě a v rámci USA to podobně platí i o modelech řady 1100. Od roku 1963, kdy se poprvé dostala tato zbraň na trh se jí prodalo několik milionů kusů. Milióntý kus byl prodán za devět let od začátku výroby, druhý milión byl pokořen v roce 1977, třetí v roce 1983 a tak bychom mohli pokračovat do dneška… Ani pozdější modernější model 11-87 (i když i ten je v policejních sborech USA oblíbený) na popularitě 1100 nic neubral.

1100 COMPETITION MASTER v testu

1100 Competition Master vychází z klasické 1100, funguje tedy na principu odběru plynů vznikajících při výstřelu a má uzamčený závěr. Tento typ je komorován pouze pro náboje do rozměru 12x70 a není tak určena pro „magnumové“ náboje 12x76. Další patrné rozdíly spočívají ve zvětšené a odlehčené páce závěru, zvětšení kapacity zbraně a úpravě chodu závěru pro rychlejší střelbu. Na první pohled upoutá zapažbení zbraně do šedého plastu. Díky vstřícnosti dovozce jsme měli zbraň (s kompletním dodávaným vybavením) k dispozici po dlouhých pět týdnů na přelomu února a března 2005. Praktický test probíhal na střelnici Fox Chloumek u Mělníka.

ZÁKLADNÍ POPIS
  • Samonabíjecí brokovnice s funkcí založenou na odběru plynů s uzamčeným závěrem. Hlaveň má výměnné zahrdlení a ventilovanou lištu.
  • V kořeni lučíku je umístěno tlačítko pojistky s integrovaným „dětským zámkem“ umožňujícím speciálním klíčem uzamknout ovládání zbraně a zvýšit tak její bezpečnost při uložení.
  • Součástí dodávky je poměrně bohaté příslušenství. Ke zbrani jsou dodávány tři výměnné „čoky“ zahrdlení včetně speciálního klíče pro jejich výměnu. Dále sada světlovodných vláken mířidel (viz. dále) a nosičem střeliva „sidesaddle“ na sedm kusů brokových nábojů, který se připevňuje na levou stranu plochy pouzdra závěru.
ZPRACOVÁNÍ
  • Kovové části zbraně jsou matně černěné a všechny ovládací prvky působí masivním dojmem. Na první pohled se může zdát, že zbraň bude málo odolná proti poškrábání povrchů, ale po celém testu jsme byli opakem příjemně překvapeni. Na nejvíce namáhaném místě, tj. v oblasti nabíjecího okénka resp. podavače bylo „popsání“ od nábojů minimální, vzhledem ke stovkám a stovkám nabíjených nábojů až neuvěřitelně malé.
  • Po rozebrání zbraně a pohledu na spoušťový-bicí mechanizmus resp. na vnitřní plochy si jen potvrdíme první dojem z kvality zpracování přímo úměrný renomé značky Remington.
OVLÁDACÍ PRVKY
  • Jak už bylo řečeno v úvodu, ovládací prvky jsou přizpůsobené pro jednoduchou a přirozenou manipulaci, hlavně při nabíjení/dobíjení zbraně.
  • Natahovací páka závěru je zvětšená a odlehčená odvrtáním.
  • Pojistka je odjišťována ukazovákem a její chod je hladký s přiměřeným odporem.
MÍŘIDLA
  • Jednou z předností této zbraně jsou její mířidla, resp. muška se světlovodným vláknem zn. HiViz. V sadě dodávané se zbraní je celkem osm výměnných vláken různého průměru a barev (bílá, reflexní zelená a červená). Výměna je velmi jednoduchá a rychlá pomocí přiloženého nástroje. Zamíření zbraně probíhá srovnáním plochy lišty hlavně s výrazným bodem této „mušky“
  • Přibližně v polovině lišty na hlavni je pomocná kovová „perlička“, která však při přilícení zbraně částečně zakrývá mušku a tak je její smysl nejasný. Naštěstí se dá bez problémů vyšroubovat.
SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS
  • Krátký, jemný, příjemný. Tak by se dal v krátkosti popsat chod spouště.
  • Charakteristika spoušťového mechanizmu u zbraně „z krabice“ je nadstandardní a se zbraní můžete jít rovnou závodit.
MANIPULACE a PRAKTICKÉ POZNATKY
  • Zbraň má tzv. střeleckou pohotovost, tj. otevřený závěr po vystřelení posledního náboje.
  • Pro případné použití nosného řemenu jsou na pažbě a hlavni dva závěsné body.
  • Na konci pažby je gumová botka zvláštní konstrukce tlumící výrazně zpětný ráz zbraně. Je označovaná R3 Recoil Pad a pochází z dílen firmy Sims Vibration Laboratory
  • Nabíjení resp. dobíjení zbraně vyžaduje jistý cvik vzhledem ke konstrukci nabíjecího otvoru. Klapka je uprostřed vybavena obdélníkovou pojistkou, kterou je nutné nabíjeným nábojem odjistit a uvolnit (také funguje pro spuštění zachyceného závěru). Náboj je třeba zakládat více kolmo než u jiných brokovnic a právě tento dril vyžaduje delší čas na jeho podvědomé zvládnutí. Zpočátku se někdy nepodařilo náboj zasunout na první pokus (zvláště při dobíjení za pohybu atd.), ale po nějaké době „sušení“ se tento problém sám vyřešil. Stejně je ale škoda, že pojistka klapky není o pár milimetrů delší…
  • Podavač v zásobníkové trubici je výrazné oranžové barvy pro snadnější kontrolu prázdné zbraně.
  • Dlouhé předpažbí protažené až k pouzdru závěru umožňuje dobrý úchop většině střelců s různě dlouhými pažemi.
  • Přilícitelnost zbraně je velmi přirozená, hlaveň s ventilovanou lištou a světlovodnou muškou usnadňuje „nahození“ zbraně do ramene.
  • Delší manipulace s touto brokovnicí je poměrně namáhavá, díky své hmotnosti skoro čtyř kilogramů a délce přes metr to není žádný „drobek“
STŘELBA
  • Střelecký test se zaměřil zejména na vyzkoušení spolehlivosti funkce zbraně s různými druhy munice, ovládání zbraně při rychlé střelbě na více cílů a subjektivní porovnání střeleckého komfortu s konkurenční Benelli M3. S tím mi byl velmi nápomocen kolega Miloš Miller, dlouholetý vynikající IPSC střelec.
  • Při několika příležitostech bylo ze zbraně vystřeleno okolo 200 ks nábojů různých výrobců (hlavně Cheddite a Sellier&Bellot), různých gramáží, délek a velikostí broků. Od skeetových 2,0 a 2,4mm, přes 3mm, 3,9mm, 4mm, 4,5mm až po 6,1mm. Náplně se pohybovaly od 24 do 36g.
  • I přes upozornění dovozce, že z počátku před „zajetím“ zbraně mohou být s náboji nižších gramáží problémy, se toto nepotvrdilo a zbraň fungovala tak jak měla. Podle mého názoru se nejlépe osvědčila kombinace velikosti broků okolo 3mm a hmotnosti 32-34g.
  • Pro zajímavost jsme vystřelili také několik nábojů s gumovou kulovou střelou, se kterými samozřejmě samonabíjecí cyklus nefunguje.Ze zbraně lze vystřelit i náboje magnum, ale díky délce rozevřené nábojnice tato „zakopává“ ve výhozním okně a odstranění závady je problém.
  • Chování zbraně při střelbě je plně srovnatelné s konkurenční Benelli M3. Díky vyšší hmotnosti a výborné botce R3 se 1100 je zpětný ráz bezproblémově zpracovatelný i slabším střelcem a rychlost střelby je omezena jen návykem na mířidla a celkovým sžitím se s brokovnicí. Dovolím si tvrdit, že se na zbraň dá zvyknout už po krátké době.
  • Hmotnost zbraně se negativně projevuje zejména při rychlých dlouhých přenosech střelby na více cílů od sebe vzdálených. Se setrvačností brokovnice je potřeba se naučit počítat a přizpůsobit se.

Shrnutí

Brokovnice Remington 1100 Competition Master, je špičkovým nástrojem nejen pro praktickou střelbu IPSC. Díky výměnnému zahrdlení je vhodná i pro lovecké použití a spolehlivost a odolnost ji předurčuje i pro služební/obranné účely. Poměr cena/užitná hodnota vychází podle mého mínění velice příznivě a ve své třídě je více než důstojnou konkurencí u nás nejrozšířenějším zbraním Benelli a lze ji vaší pozornosti rozhodně doporučit.
Dovozcem kompletního sortimentu brokových i kulových zbraní (také střeliva) Remington do ČR je firma PROARMS CZ s.r.o.(bližší informace získáte na www.proarms.cz , tel. 602258669), které také velmi děkuji za zapůjčení zbraně, stejně tak f. Frankia Lov za poskytnutí střeliva zn. Cheditte.

Hodnocení –klady/zápory:Technické parametry:

+ kvalita zpracování
+ chování při střelbě
+ mířidla HiViz se světlovodným vláknem
- nemožnost použití střeliva 12x76
Technické parametry: Brokovnice Remington 1100 COMPETITION MASTER
ráže12 x 70 (2 3/4”)
kapacita8+1
délka celková1070mm (42 1/8”)
délka hlavně559mm (22”)
prázdná hmotnost3,6kg (8 lb.)
výrobce/dovozcewww.remington.com / www.proarms.cz



Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 7/2005

autor: Aleš Vondráček datum: 09.01.2006