Akademie AEGIS

 

Ledvinky - nošení v létě


cz

Kam se zbraní v horkém létě ?

Horké léto… a pro nositele zbraně nastává zásadní otázka. Kam s ní? Lépe řečeno: Jak nosit zbraň skrytě, přitom pohodlně a v letním oblečení?
Na několik možností se podíváme blíže…

Léto budiž pochváleno, ale kam s ní?

Každý kdo nosí zbraň, zejména ten pro kterého se to stalo běžnou denní rutinou, se musel dříve nebo později zamyslet nad problémem způsobu nošení zbraně v „nestandardních“ podmínkách. V zimě nosíme několik vrstev oblečení, rukavice atd., naopak v létě jsme rádi, že toho máme na sobě co nejméně… Právě letní nošení zbraně resp. její nošení v horkém podnebí nás bude aktuálně zajímat více.
Tak jako kdykoli jindy, platí i v létě zásady skrytého nošení. Chceme mít zbraň ukrytou před cizími pohledy, ale zároveň pohotově a rychle dosažitelnou v krizové situaci. Nesmí nás omezovat v pohybu ani při běžných činnostech, jako je např. sezení v automobilu.
Samozřejmě, že i v horku lze nosit zbraň „standardním“ způsobem pod oděvem (bundou, košilí, vestou…) ale vždy na úkor osobního tepelného komfortu. Zkrátka a dobře, bude nám vedro.

Heuréka, ledvinka!

Možností jak nosit zbraň jinak než v opaskovém pouzdře, je více. Nejrozšířenější volbou bývá tzv. ledvinka. „Klasické“ civilní ledvinky asi známe všichni. Ledvinky na zbraně se jim podobají, až na to, že jsou uzpůsobené právě k nošení zbraně. Uvnitř skrývají buď pevně našité nebo polohovatelné pouzdro na zbraň, případně na náhradní zásobník. Společným znakem je i určitá velikost, aby se do ní vešla běžná zbraň nošené na sebeobranu. To v čem se zásadně ledvinky od sebe liší, je způsob otevírání. Nejpoužívanější je klasické zdrhovadlo (zip), do kterého je zapnut popruh sloužící k otevření krycího dílu ledvinky. Druhým nejčastějším způsobem uzavření je suchý zip. Každý ze způsobů má své výhody i nevýhody a nelze jednoznačně určit, který je lepší. Záleží na střihu a konstrukci ledvinky, ale také na kvalitě použitých prvků majících velký vliv na životnost. To platí i o další důležité součásti, nosném popruhu. Ten by měl být dostatečně široký, protože nese relativně velkou hmotnost zbraně, resp. dalších předmětů (doklady, klíče…)
Ledvinky nabízí ve své produkci skoro každý výrobce pouzder. Z těch světových jmenujme např. Blackhawk, Bianchi, Radar (pod nejčastějším názvem „fanny pack“), z domácích jsou to výrobky zn. Milec, Dasta nebo Mars.

Jiné možnosti?

Kromě ledvinek je ještě několik praktikovaných alternativních způsobů nošení-ukrytí zbraně. Mnoho střelců používá v létě (mnozí samozřejmě nejen v létě) vnitřní pouzdra. To přináší výhodu nošení zbraně na přibližně stejném místě jako ve vně na opasku a samotné tričko vytažené z kalhot ji lépe kryje. Nevýhodou je těsný kontakt s potícím se tělem = zvýšené nároky na údržbu zbraně a menší komfort nošení.
Samostatnou kapitolou nošení je speciální oblečení se systémem vnitřních kapes resp. panelů na které se připevňuje zbraň nebo další vybavení. Z několika výrobců používající tento způsob je asi nejpropracovanější systém zn. 5.11 Tactical series zvaný „back-up belt system“. Je použit v několika typech svrchních oděvů, pro léto je vhodná zejména vesta.
Zajímavostí je tzv. Bally band. Jedná se o pružný široký pás nošený kolem břicha, ve kterém jsou našité různé kapsy a prostory pro „výbavu“. Umožňuje překvapivě utajené nošení zbraně a případně jiných doplňků, jako jsou náhr.zásobníky, nůž, pouta, obušek atd. v nestandardním velmi letním oblečení typu tílko-šortky. Jsou s ním velmi dobré zkušenosti z horkých „horkých“ oblastí Iráku a Afghánistánu. Kvalitní značky jsou např. Galco, De Santis aj.

Ledvinka – tipy a triky

Ledvinka na zbraň je v našich končinách docela „profláknutá“ věc. Částečně na tom mají vinu sami výrobci, protože první výrobky počátku devadesátých let se podobaly (jak říká můj kamarád) „štítu na genitálie“ více než prostředku na nenápadné nošení zbraně. Také používání převážně černé barvy „civilnímu“ vzhledu nepřidá. Tvary se časem zmenšovaly a upravovaly, ale černá stále převažuje... Jsou ale možnosti jak si ledvinku přizpůsobit a sladit ji s oblečením. Rady a náměty k výběru, úpravám a používání ledvinek jsem shrnul do následujících bodů:
  • Vybírejte ledvinku co nejmenších rozměrů, pokud možno hned při nákupu si ji vyzkoušejte se svojí zbraní tak jak ji budete nosit (může se stát, že sice velikostí vyhovuje, ale zasekává se o mířidla, botku zásobníku atd.)
  • Pokud je to možné, chtějte jinou barvu než černou (někteří výrobci, např. Milec ji vyrábí, ale v obchodě mají jen tu černou...)
  • Některé ledvinky mají drobné, ale užitečné detaily jako je jištění přezky nosného popruhu suchým zipem nebo pomocná poutka pro uchycení ledvinky vpředu na opasek (lepší rozložení hmotnosti, menší pohyb ledvinky při rychlém pohybu a v neposlední řadě i pojistka proti odcizení zbraně)
  • „Zamaskovat“ účel ledvinky lze částečně např. našitím nášivky, připevněním přívěsku nebo karabinky s klíčem atd. Skoro všechny ledvinky mají vnější kapsu, kam se dá dát třeba mobilní telefon. Účelem všech podobných úprav je optické „rozložení“ tvaru ledvinky a odvedení pozornosti. Pozor na pravý opak, méně je někdy více.
  • U typů se zdrhovadlem lze zvětšit otevírací popruh pro jistější nahmátnutí.
  • S ledvinkou cvičte! Jen nosit nestačí. Je dobré trénovat různé způsoby otevření a tasení zbraně – oběma i jednou rukou, v sedě atd. Při intenzivním tréninku dochází k velkému opotřebení otvírání, hlavně suchých zipů. Zvažte proto nákup jedné ledvinky na trénování a druhé-stejné na nošení.


Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 9/2005

autor: Aleš Vondráček datum: 07.01.2006