Akademie AEGIS

 

Bul M-5 Ultra X v ráži 9 mm Luger


bulV testovaných zbraních nemohou určitě chybět zástupci „nesmrtelného“ modelu 1911. Tentokrát jsme z řady modelů izraelské značky Bul vybrali model M-5 Ultra X v ráži 9 mm Luger.

Bul v testu

Když se řekne „devatenácetjedenáctka“, většině se vybaví „něco velkého“ v ráži .45 ACP. To lze u značky Bul samozřejmě najít také, my jsme ale do testu jsme zvolili zbraň z opačného konce řady velikostí. Nejmenší provedení typu M-5 (který v mnoha variantách tvoří základ nabídky výrobce) nese označení Ultra X. Námi testovaný kus byl v ráži 9 mm Luger. Pistoli jsme měli k dispozici spolu s dvěma pouzdry (Dasta a Bianchi) na přelomu dubna -května více než tři týdny a prošla poměrně intenzivním zkoušením.

ZÁKLADNÍ POPIS
  • Bul M-5 ve všech verzích je samonabíjecí pistole s uzamčeným závěrem – uzamykání ozuby (podobně jako např. ČZ 75) – jednočinným spoušťovým mechanizmem, ocelovým závěrem a polymerovým tělem.
  • V ráži 9 mm Luger, .40 SW i .45 ACP je použit dvouřadý velkokapacitní zásobník.
  • Zbraň je vybavena tradičními bezpečnostními prvky „1911“ tj. dlaňovou pojistkou a vnější mechanickou pojistkou. Zbraň není vybavena blokací úderníku.
  • Typ Ultra X je primárně určen pro účely skrytého sebeobranného nošení.
ZPRACOVÁNÍ
  • Kromě mírné vůle ve vedení závěru (závěr je veden v drážkách kovového bloku vsazeného do plastového těla) a stopách po obrábění na vnitřních plochách závěru (hlavně na ploše sběracího hřebenu) nelze mít zásadní námitky. Silnostěnná hlaveň je precizně vyleštěna a její vůle jsou minimální. Chod závěru, pojistek i spoušťového mechanizmu je vynikající a hladký.
  • Testovaná zbraň má již několik měsíců svého majitele, který ji nosí a pravidelně střílí, proto bylo možné posoudit vliv několika tisíc výstřelů na opotřebení zbraně. „Popsání“ funkčních ploch je téměř neznatelné a velmi odolná je i povrchová úprava kovových částí zbraně.
  • Celkový dojem ze zpracování a chodu zbraně je velmi dobrý a odpovídá deklarované kvalitě.
OVLÁDACÍ PRVKY
  • Zbraň je osazena záchytem závěru, která jen minimálně vystupuje z obrysu těla zbraně a přesto je velmi dobře ovladatelný palcem levé i pravé ruky (střelec pravák).
  • Jednostranná manuální pojistka na levé straně má zvětšené „křídlo“, což hodně ulehčuje její ovládání. Zároveň ale příliš nevyčnívá a nehrozí tak zachycení o oděv při skrytém nošení. Její chod je přesný a vyžaduje přiměřenou ovládací sílu.
  • Manipulace s kohoutem (natahování a spouštění) bylo pro střelce se silnými prsty mírně komplikováno výrazným „bobřím ocasem“. Nic nepřekonatelného, jen je potřeba si zvyknout a věnovat těmto činnostem větší pozornost.
  • Dlaňová pojistka je u Bulů kovová s protaženým a zvednutým „bobřím ocasem“.
  • Spoušť je vyrobena z plastu a je odlehčena dvěma otvory. Plastové je také tlačítko vypouštění zásobníku. Zajímavostí je, že u zn. Kimber ( se kterou je Bul často srovnáván) je to přesně naopak, spoušť a tlačítko zásobníku jsou kovové a dlaňová pojistka plastová.
MÍŘIDLA
  • Protože je Ultra X určen pro skryté nošení, je osazen pevnými kovovými mířidly, která jsou tvarována s důrazem na zakulacení hran a přechodů. Zejména tvar hledí je dle mého názoru vynikající.
  • Hledí i muška jsou částečně stavitelné pouze stranově posuvem v drážce.
SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS
  • Jednočinná spoušť je velmi jemná s krátkým chodem. Pro střelce zvyklého na jiný druh pohybu spouště (u SA/DA zbraní) je přímá spoušť z počátku náchylnější ke strhávání. Chod spouště přirozeně „vyladěné“ větším počtem výstřelů je příjemný, přitom zůstává její odpor na bezpečné úrovni.
MANIPULACE a PRAKTICKÉ POZNATKY
  • Už z popisu zpracování zbraně je zřejmé, že manipulace s ní je bezproblémová. Ovládání závěru i všech ovládacích prvků nevyžaduje nadměrnou sílu, i ženy ji hodnotily z tohoto pohledu velice příznivě. To vše i přesto, že díky krátké hlavni a pro zmírnění zpětného rázu je ve zbrani dvojitá vratná pružina.
  • Šířka rukojeti, přestože skrývá dvouřadý zásobník, je subtilní a menší už ani asi být nemůže. Úchop je přirozený a kvalitní pro malé i větší ruce.
  • Střelci s velkými dlaněmi pozitivně hodnotili výrazné vybrání rukojeti pro hřbet ruky a dlouhý bobří ocas. Ten jim dovoluje posunout ruku co nejvýše to lze, bez rizika poranění pohybujícím se závěrem.
  • Zdrsnění rukojeti je natolik jemné, že ani po dlouhém „sušení“ neřeže do dlaní, ale zároveň dost drsné pro manipulaci ve zpocených nebo mokrých rukách.
  • Přestože mířidla nemají tradiční zvýraznění např. bílou barvou, hodnotím jejich obrazec a „hrubost“ kladně. Po velmi krátkém čase jsem jim přivykl a pomáhají k příznivému dojmu ze zbraně při suchém nácviku i pozdější střelbě.
  • Do zbraně lze použít zásobníky z delších modelů M-5 s kapacitou až 18 nábojů.
  • Zkoušená pouzdra obstála s různým výsledkem. Kožené pouzdro s mechanickou pojistkou zn. Bianchi je sice výborně zpracované, ale ovládání pojistky prostředním prstem při tasení je tak nepřirozené, že k získání jistoty by vedla velmi dlouhá cesta… Nylonové pouzdro Dasta je lepší volbou, dobře drží na opasku a jeho cena je příznivá.
STŘELBA
  • Díky vstřícnosti majitele a dostatku času na praktickou střeleckou část testu vystřílelo několik střelců dohromady cca 400 ks nábojů, převážně zn. Sellier a Bellot, Magtech a přebíjené munice. Pouze s přebíjeným střelivem došlo k několika závadám, jinak zbraň spolehlivě fungovala.
  • Zbraň jsme zkoušeli v různých režimech střelby, v různém počasí, na kryté střelnici Avim Praha i venkovní Fox Chloumek u Mělníka.
  • V ráži 9 mm Luger se zbraň při střelbě chová dobře, i když nijak nadprůměrně. I při dynamické střelbě je zbraň ovladatelná, pozitivně jsou vnímána mířidla a jednočinná spoušť.

Shrnutí

Pro zastánce zbraně typu 1911, který ale chce nositelnou pistoli v ekonomičtější ráži je Bul M-5 Ultra X jistě zajímavou možností. Je to kvalitně zpracovaná moderní zbraň, která ale není nijak „přešlechtěná“ a je pořád spíše užitným a užitečným nástrojem, než ozdobou do vitríny.

Hodnocení –klady/zápory:

+ rozměry a kapacita zásobníku
+ manipulace se závěrem
- SA spoušť pro sebeobrannou zbraň

Technické parametry Bul M-5 Ultra X
ráže9 mm Luger
kapacita12+1
odpor spouště3,5-4,5 lb
délka celková175 mm
délka hlavně80 mm
délka záměrné123 mm
výška120 mm
šířka37 mm
prázdná hmotnost730 g.
výrobceBul Transmark, www.bultransmark.com
dovozce do ČRBanzai s.r.o.


Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje Speciál 2005

autor: Aleš Vondráček datum: 20.01.2006