Akademie AEGIS

 

Test nože kukri


AYO GURKHALI!

kukriTak tento bojová pokřik nepálských Gurkhů, který v překladu znamená „ Gurkhové jsou tu !“ naháněl hrůzu všem jejich nepřátelům. Nemalou měrou se o to také přičinil i jejich nůž kukri.

Gurkhové

Jméno Gurkha odvozují tito divocí nepálští horalé od města Gorkha ve středním Nepálu. Názvu se někdy používalo jako synonyma pro všechny Nepálce. Okolnosti, za nichž byly vytvořeny vazby mezi britskou armádou a Gurkhy, jsou poněkud složité, ale faktem však zůstává, že jsou velmi pevné. Všichni Gurkhové v britské armádě jsou dobrovolníci a k odvodu je získával po dosažení sedmnácti let kočovný verbíř nazývaný „ gallahwallah“ (původem také Gurkha). Vedle fyzické odolnosti, váhy, výšky a všeobecné inteligence patří mezi odvodní kritéria také umění počítat a číst, protože přijetí do brigády Gurkhů se nepovažuje za právo, ale spíše za privilegium. Během devítiměsíčního výcviku se mění z negramotných divokých bosých horalů na spolehlivé příslušníky všeobecně uznávané elity novodobých válečníků.Gurkhové zvláště vynikají při nasazení v nočním boji a v extrémních přírodních podmínkách.
Nepřátelům naháněli hrůzu nejen svým pokřikem, ale také maximálním bojovým nasazením. Jejich odhodlanost, kombinovaná se statečností byla mnohdy naprosto odzbrojující. Například Němci, Japonci, ale i Argentinci šíří dodnes historky o obávaných Gurkhách a jejich nožích kukri. Gurkhové mají oficiální výjimku na nošení a používání nožů kukri v britské armádě.

Kukri – bojový nůž

Původní vzory těchto nožů těchto nožů se vyráběly v Nepálu již před 2500 lety. Přestože existuje více než 200 variant druhů kukri s délkou od 25 cm do 1 m, jsou nejpoužívanější a nejrozšířenější typy, které mívají délku od 30 do 40 cm. I když je nejznámější název nepálského nože – kukri, známe také další přepisy názvy jako např. khukhri nebo kchukri. Nůž nepálských horalů proslul nejen svým tvarem čepele, ale také jako rychlá a nebezpečná zbraň.
Těžký, zahnutý nůž Gurkhů připomíná svým tvarem australský bumerang. Čepel má ostří na vnitřní vyduté straně. Rukojeť bývá zhotovena z rohoviny, ze dřeva nebo z mosazi, hlavice rukojeti má charakteristický zvoncovitý tvar. Na čepeli u rukojeti je vypracován půlkruhový výřez s trnem, kterému Gurkhové říkají „hinduistický symbol síly“ a praktický význam má prý v boji pro zachycení protivníkovy zbraně nebo slouží pro lepší odtok krve.
Gurkhský nůž je nošen v pouzdře ze dřeva obaleného kůží z vodního buvola. Doplňkem kukri bývá nožík nazývaný „khanda“ a ocílka, které se říká „chakmak“. Kukri bylo nejen bojovou zbraní, ale používalo se např. ke sklizni polních plodin, k prosekávání cesty v džungli nebo k lovu či na přípravu masa i dřeva. A jelikož se tvar čepele osvědčil, přežil tento univerzální nástroj až do současnosti.

Užití kukri v boji z blízka

Zakladatel a hlavní instruktor Americké asociace bando Dr. Maun Gyuji (rodilý Gurkha), který sám sloužil v pluku Gurkhů, zasvětil celý svůj život ovládání a zdokonalování se v boji s kukri. V současné době on a jeho dva žáci Ron a Steve Minniksové pořádají kurzy v základech ovládání kukri. Nejprve se frekventanti kurzů učí základní techniky jen s dřevěnými replikami nožů. Jsou seznamováni s jednotlivými útočnými i obrannými technikami a také provádí základní pohyby se zbraní. Posléze dřevěné repliky vystřídají ocelové „originály“ Důležitou součástí výcviku v ovládání kukri je vedení seků na tvrdé předměty, nejčastěji jsou používány různé dřevěné kulatiny nebo špalky. Bojovník vybavený kukri, který při tréninku vede seky jen do vzduchu, není příliš dobře vybaven pro reálný boj.
Podle Dr. Gyuija jste schopni kukri používat šesti různými způsoby: sekat jako sekerou, tlouci tupou stranou čepele jako kladivem, řezat – užívajíc přitom horní třetinu čepele, bodat, bít rukojetí a nakonec použít kukri naplocho k omráčení.

Moderní verze kukri

Tak jako ve všech lidských činnostech, i ve výrobě chladných zbraní udělalo lidstvo obrovské pokroky. Modernizace se samozřejmě nevyhnula ani výrobě nožů kukri. Americká firma Cold Steel, sídlící ve státě Kalifornii, patří ke světové špičce ve výrobě různých chladných zbraní. Svou pozici na trhu si udržuje především velmi rozmanitým sortimentem zboží spolu s vynikající kvalitou. Proto jsem velmi uvítal možnost vyzkoušet a otestovat tři nože kukri od firmy Cold Steel. Byly to Gurkha kukri, LTC kukri a Mini Gurkha light kukri.
Všechny tyto nože jsou vyrobeny z uhlíkaté oceli označené jako Carbon V. Rukojeti všech tří nožů jsou z materiálu Kraton a zajímavostí je, že ať jsou celkové délky nožů různé – délky rukojetí jsou stejné. Všechny nože kukri od firmy Cold Steel jsou dodávány s koženým pouzdrem. V každé rukojeti je otvor pro závěsnou šňůru a od výrobce jsou nože velice kvalitně nabroušeny. Čepele jsou povrchově upraveny vrstvou teflonu.
Díky jemnému zdrsnění a vyhovujícímu tvaru rukojeti je úchop nože jistý a pevný. Kvalitu ostří, povrchovou úpravu a celkový „dojem“ z kukri jsem vyzkoušel na několika různých materiálech. Byly to například: měkké i tvrdé dřevo, různé tlošťky přírodních i umělých lan a provazů a zvířecí maso. Samozřejmě, že hlavně v seku, ale i v řezu a bodu se nože kukri dle mého názoru velice osvědčili. Průchodnost materiálem zajisté velice ovlivnily odlišnosti jednotlivých nožů mezi sebou. Tyto rozdíly jsou v celkové hmotnosti, délce a tloušťce čepele. Jediná negativní vlastnost se kterou jsem se setkal bylo, že čepele těchto nožů po určitém používání a opotřebování ztrácí svou povrchovou úpravu.
Ačkoli je můj názor subjektivní, mohu nože kukri od firmy Cold Steel velice doporučit. Tyto nože naprosto splňují nejen funkci bojového nože, ale i dobrého nástroje pro táboření či přežití.

Další informace naleznete na www.highlife.cz nebo na tel. 602313363.

Martin Hradecký

technické údaje
Gurkha kukriLTC kukriMini Gurkha light kukri
hmotnost623,7g.482g.394g.
délka43,2cm43,2cm37cm
délka čepele30,5cm30,5cm24cm
délka rukojeti12,7cm12,7cm13cm
ocelCarbon VCarbon VCarbon V
cena5 760 Kč4 959 Kč4 320 Kč


autor: Martin Hradecký datum: 06.01.2006