Akademie AEGIS

 

Instruktor z TDI na návštěvě v Praze


Na návštěvu do ČR přijel náš kolega a kamarád Petr Janda, externí instruktor výcvikového centra Tactical Defense Institute (Ohio, USA). Setkali jsme se s ním a strávili spolu příjemný čas, mj. i na střelnici.



Od roku 2004, kdy do ČR na naše pozvání přijeli instruktoři amerického výcvikového střediska Tactical Defense Institute (TDI) aby tu vedli střelecko taktický výcvik, uplynula už řada let, ale pořád na tuto přínosnou zkušenost rádi vzpomínáme. Výcvik tehdy vedl John Benner, majitel a šéfinstruktor TDI a spolu s ním jeden z jeho instruktorů, Petr Janda.

Profesionální život Petra Jandy se nedotýká pouze zbraní a výcviku, ale v současnosti především pracuje pro známého výrobce nožů, firmu KA-BAR, pro kterou navrhl několik pevných i zavíracích nožů (Ka-Bar Fin) a chystá několik dalších novinek. Petr také stojí za značkou Fin Designs, ručně vyráběných kydexových pouzder na pistole a nože Ka-Bar TDI, které patří ve své kategorii k tomu nejlepšímu.

S Petrem jsme měli příležitost se v červenci znovu potkat při jeho návštěve v Praze a kromě příjemného posezení a povídání jsme s ním zašli i na střelnici. Petra nejvíce zajímalo si vyzkoušet pistoli Grand Power K100, proto jsme mu pistoli zajistili a jeho první dojem ze střelby byl poměrně pozitivní. Kromě toho si zastřílel z Glocku 17 Gen4 a Steyru M9-A1. Nás samozřejmě zajímaly novinky z amerického "střeleckého světa". S Petrem jsme probrali nejen aktuální situaci v TDI, ale např. i zajímavosti z výcviku firmy Xe/Blackwater, kterých se Petr v nedávné době zúčastnil. Několik nových technik se zbraní nám Petr předvedl a vysvětlil.

Vždycky je přínosné mít možnost se potkávat s profesionály v oboru, tím spíš, když s nimi máme přátelské vazby a úplně nejlepší je se potkat na střelnici :-) Jsme rádi, že jsme měli možnost Petra přivítat v Praze, strávit s ním příjemý čas a doufáme, že se podaří plánovaná naše návštěva a výcvik v TDI.



autor: Akademie Aegis datum: 21.07.2010