Akademie AEGIS

 

Para Ordnance LDA Hi-Cap Limited 9 „devatenácetjedenáctka“ v jiném kabátě…


para_ldaPistoli Para LDA jsem měl „v hledáčku“ docela dlouho. Po přečtení několika testů v zahraničních časopisech zajímalo i mě, jaká je zřejmě první pistole typu 1911 s DA (DAO) spouští, o které by se dalo prohlásit, že je úspěšná. Po delší době se shodou náhod podařilo netradičním způsobem jednu z variant Para LDA otestovat.

1911ka s dvojčinnou spouští ?

Model 1911 není potřeba zájemci o střelbu nijak zvlášť představovat. Spolu se zbraněmi jako jsou např. Browning HP nebo třeba Walther PPK patří k legendám, na které desítky let navazují desítky výrobců z celého světa (že 1911 není ani po takové době mrtvou záležitostí dokazuje fakt, že i v posledních letech zařadily nově do své produkce tyto pistole tradiční velké světové firmy, např. Sig a Taurus). Nicméně ani „klasice“ se nevyhnuly více či méně úspěšné pokusy o modernizaci a vylepšení. V případě typu 1911 se vývoj ubíral hned několika směry.
Prvním je uplatňování moderních materiálů, např. plastů při výrobě těla zbraně. Tak vznikly zbraně jako je izraelský Bul, americký Kimber. Směr druhý, který se týká i testované pistole Para LDA, patří do oblasti konstrukčních změn. Z pohledu dnešních nároků na moderní služební zbraně je hendikepem typu 1911 hlavně pouze jednočinná spoušť a malá kapacita původní jednořadé zbraně. Vysokokapacitní dvouřadé zásobníky v těchto zbraních nejsou v současnosti nijak neobvyklé (namátkou Springfield, STI atd.), ale změna spoušťového mechanizmu na DA/SA, případně DAO je pořád spíše raritou. Z minulosti připomeňme neúspěch firmy Colt s modelem Double Eagel. O to větší zájem a pozornost vyvolalo uvedení systému nazvaného LDA, tj. Light Double Action.

Zbraň v testu

V ČR mnoho pistolí Para LDA není, proto jsem s radostí uvítal možnost netradičního testu zbraně Para LDA Hi-Cap Limited 9 při příležitosti mé nedávné účasti na mezinárodním závodě v praktické střelbě IPSC v srbském Čačaku. V současnosti nejlepší střelec v divizi Production regionu bývalé Jugoslávie a můj kamarád Lubiša Momčilovič před asi rokem přešel z Tanfoglia právě na Para LDA. Předem jsem se s ním proto domluvil, jeho podrobil „výslechu“ a jeho pistoli testování.

CÍLE TESTU A POSUZOVANÉ VLASTNOSTI:
  • hlavním cílem bylo ohodnotit spoušťový mechanizmus LDA
  • získat základní dojem z ovládání a manipulace
  • posoudit chování zbraně při dynamické střelbě
ZÁKLADNÍ POPIS
  • Para LDA Hi-Cap Limited 9 je celoocelová samonabíjecí pistole na bázi typu 1911 s uzamčeným závěrem (uzamykací ozuby), spoušťovým DAO mechanizmem a dvouřadým zásobníkem.
  • Bezpečnostní prvky: dlaňová pojistka, blokátor úderníku, manuální vnější pojistka.
ZPRACOVÁNÍ
  • Kvalita materiálu, povrchové úpravy i zpracování celkově odpovídá cenové kategorii této zbraně i pověsti výrobce. Testovaná zbraň měla za sebou mnoho tisíc výstřelů a tak se dala dobře posoudit míra opotřebení funkčních ploch, součástek atd.
  • Zbraň se vyrábí v atraktivní povrchové úpravě nazývané Sterling. Tělo zbraně je nerezové, závěr je opatřen černým lakem Para Kote a jeho boky jsou vyleštěné.
ÚCHOP
  • Daní za dvouřadý zásobník je přece jen objemnější rukojeť a malé dlaně budou mít problém pohodlně zbraň uchopit.
  • V základu je rukojeť zdrsněna na zadní spodní části (od dlaňové pojistky dolů) a také plastové panely střenek mají hrubou pyramidovou rybinu. Přední část rukojeti je bez zdrsnění, proto byla majitelem polepena jemným smirkem pro jistější úchop. To se dá jen doporučit.
  • U pistolí 1911 se na kvalitě úchopu podílí výrazný „bobří ocas“ – součást dlaňové pojistky, dovolující vysoké držení a zabraňující kontaktu závěru s rukou.
OVLÁDACÍ PRVKY
  • Na zbrani se nachází záchyt závěru, spoušť, vnější pojistka a tlačítko záchytu zásobníku.
  • Manuální pojistka je na zbrani spíše z tradice 1911, v poloze „zajištěno“ blokuje pohyb závěru. Je oboustranná a ovládací plocha je zvětšená. Ideálně také slouží k umístění palce střílející ruky, po odjištění na ní zůstává i při střelbě.
  • Záchyt závěru je standardní (neprodloužené) délky, ale jeho ovladatelnost je i přes rozměry rukojeti dobrá, zejména palcem druhé ruky.
  • Tlačítko zásobníku v kořeni lučíku by (opět vzhledem k objemu rukojeti) zasloužilo větší plochu pro snadnější nahmátnutí při přebíjení, protože i větší ruka si na něj musí přehmátnout a změnit úchop.
MÍŘIDLA
  • Na zbrani jsou typická sportovní mikrometrická mířidla, přesto nejsou přehnaně vysoká a nepraktická.
  • Kovové hledí s obdélníkovým plátkem je podélně jemně rýhované a plně stavitelné. Muška je usazena v drážce.
  • Mířidla jsou černá bez zvýrazňovacích bodů.
SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS
  • Dostáváme se k tomu hlavnímu, co je na zbrani hodno zvláštní pozornosti. Spoušťový mechanizmus nese název LDA (Light Double Action). V zásadě se jedná o „normální“ DAO (double action only - pouze dvojčinná spoušť) spoušť s vnějším kohoutem bez palečníku.
  • Chod spouště je přes svou délku velmi jemný s minimálním odporem, netypickým pro jiné DA spouště (cca polovičním). Aby zbraň prošla v divizi Production, musí mít minimální odpor cca 2,2 kg. To se na první pohled může stále zdát ještě dost, zvlášť při srovnání s jednočinnými spouštěmi, ale ve spojení s délkou a jemností chodu je výsledek příjemně překvapující.
  • Příjemné překvapení, tak se opravdu dá nejlépe LDA spoušť charakterizovat. Je lehká a jemná se znatelnou polohou namáčknutí cca v polovině dráhy. V této poloze spoušť „ztvrdne“ (naroste odpor) a Po velice krátké době jsem si na ni zvyknul a vůbec mi nepřipadalo, že bych měl v ruce neznámou pistoli.
MANIPULACE A PRAKTICKÉ POZNATKY
  • První pocit ze zbraně je velmi jemný chod závěru s malým odporem. Zbraň vychází z konstrukce pro náboj .45 ACP, proto je závěr pro 9 mm Luger relativně hmotný a výsledné bezchybné samonabíjecí funkce je dosahováno měkkou vratnou pružinou. To je pro střelce výhodou, protože natahování závěru nevyžaduje nadměrnou sílu.
  • Na testované zbrani je závěr opatřen výraznými hmatníky vpředu i vzadu (šest půlkruhových drážek vzadu a tři vpředu), to spolu se zmíněným malým odporem usnadňuje manipulaci s ním.
  • Ve zbrani je hlaveň s neděleným náběhem do nábojové komory a je výrobcem garantováno i bezproblémové použití nábojů se zvýšeným tlakem 9 mm +P.
  • Vratná pružina má prodloužené vedení po celé délce závěru.
  • Technickou specialitou Para Ordnance je tzv. „power extractor“ což je zesílený robustní vnitřní vytahovač složený ze dvou dílů.
  • Plastové panely střenek jsou připevněny šrouby typu Torx.
  • Negativem je velká hmotnost zbraně. Po patnácti minutách intenzivního sušení jsem měl pocit, že mi asi upadnou ruce…
  • Ovládání zbraně nijak nevybočuje ze standardu zbraní 1911, snad pouze manuální pojistka mi připadá u LDA zbraně nadbytečná.
  • S Para Ordnance je dlouhodobě spojeno jméno Todd Jarrett, špičkového střelce IPSC a mnohonásobného mistra USA. Jako jediný dokázal vyhrát se zbraněmi Para Ordnance ve čtyřech divizích US National Championship (Limited, Limited 10, Open, Production). Vystřílel s nimi více než milion výstřelů…
STŘELBA
  • Sám jsem ze zbraně vystřílel 100ks nábojů S&B (FMJ 115gr.) a během dvou dnů závodu „okoukal“ dalších cca 200 ran, které vystřílel její majitel s náboji zn. Prvi Partizan (srbská výroba). Nedošlo k žádnému problému nebo závadě. Pro náboje s poloplášťovou střelou Lubiša často preventivně čistil a promazával náběh do nábojové komory.
  • Při střelbě je zbraň velice stabilní, s minimálním zdvihem a malým zpětným rázem. Tento efekt je kombinací hmotnosti zbraně a dobrého vysokého úchopu. Střelba je příjemným zážitkem a pokud nemyslíte na to, že má „jinou“ spoušť, tak to ani nepoznáte.
  • Vícenásobné výstřely (tzv. dvojstřely) jsou stejně rychlé jako s čímkoli jiným v rozmezí 0,16 – 0,19 s. Pravda je, že dráha spouště je relativně dlouhá, ale tak jemná, že s tím prst nemá jinou námahu než obvykle. Tzv. „reset“ spouště po výstřelu je přiměřeně krátký.
  • Dojem z celku „zbraň-mířidla-spoušť-ovládání-střelba“ byl pro mě pocitově velmi dobrý a přirozený. Po pár mířených výstřelech a vyzkoušení opakovaných výstřelů jsem si zkusil několikrát absolvovat stejné situace jako předtím s Glockem. Výsledek byl v podstatě stejný (jistě, s větším soustředěním – přece jen máte v ruce jinou zbraň…)

Shrnutí

Para Ordnance LDA ve verzi Hi-Cap Limited v ráži 9 mm Luger je velmi kvalitně zpracovaná zbraň typově odvozená od modelu 1911 se spoušťovým mechanizmem LDA. Aplikace dvojčinné spouště s její výbornou charakteristikou odstraňuje hlavní „nedostatek“ zbraní na bázi 1911 – SA spoušť a v testované variantě je Para LDA především nadstandardní variantou pro disciplíny praktické IPSC střelby pro divizi Production. Jiné modely s tímto spoušťovým mechanizmem jsou pak i vhodné pro účely skrytého nošení, např. Para CCO, Carry atd.. Nevýhodou pro nošení zůstává větší hmotnost zbraně (daná celoocelovou konstrukcí) , pro sportovní využití je to spíše výhoda. Podepisuje se to na lepším chování zbraně při výstřelu a stabilitě při rychlé dynamické střelbě. Zbraň také bude dobře snášet vysoké tréninkové zatížení. Pro vyšší cenu se však v našich končinách masovou záležitostí jistě nestane, ale „fajnšmekrům“ kteří ji dokáží ocenit, ji můžeme jen a jen doporučit.

Hodnocení – klady/zápory Para Ordnance LDA Hi-Cap Limited 9

+ kvalita zpracování
+ charakteristika LDA spouště
+ vysoká kapacita 18+1
- vyšší cena
- hmotnost zbraně

Para Ordnance LDA Hi-Cap Limited 9 – technické údaje
kód testovaného typuTX189SR
ráže9mm Luger
celková délka216 mm (8,5“)
délka hlavně127 mm (5“)
výška146 mm (5,75“)
prázdná hmotnost1134g. (40oz.)
kapacita zásobníku18+1
výrobcePara-Ordnance Mfg. Inc, 980 Tapscott Road, Toronto – Kanada
www.paraord.com
zástupce v ČRPROARMS CZ s.r.o. – modely LDA a vybrané typy
www.proarms.cz, tel.602258669


Para LDA Hi-Cap Limited – další varianty

LDA Hi-Cap Limited .40 – ráže .40 SW, kapacita 16+1, povrchová úprava Sterling

LDA Hi-Cap Limited .45 – ráže .45ACP, kapacita 14+1, povrchová úprava Sterling

COVERT BLACK LDA Hi-Cap Limited 9 – ráže 9 mm Luger, kapacita 18+1, povrchová úprava Para Kote Covert Black (černé provedení)

+ dalších cca 30 modelů se spoušťovým mechanizmem LDA – jednořadé, různé ráže, délky hlavní atd.

autor: Aleš Vondráček datum: 11.01.2007