Akademie AEGIS

 

Nářaďový nůž Spirit Plus - dílnička do kapsy


spiritNářaďové nože obecně jsou nepochybně v současné době asi stejně populární jako speciální nože typu "one hand". Obrovským kladem nářaďových nožů - tzv. multi tools je jejich univerzálnost. Používají se všude tam, kde je potřeba hned několika nástrojů, například na údržbu nebo úpravu výstroje a výzbroje, opravu různých pomůcek, techniky či prostředků.

Je samozřejmé jasné, že toto universální nářadí - nářaďový nůž -nemá nahradit profesionální nástroje, se kterými člověk většinou pracuje i několik hodin denně. Přesto je ale jejich kvalita naprosto dostačující pro příležitostné použití.

Novinka z USA

Za otce moderních nářaďových nožů je považován pan Tim Leatherman z USA. Vývoj a výroba jeho nového multifunkčního nástroje mu prý trvala přibližně osm let a během této doby údajně vyrobil stovky prototypů těchto nožů. Firma pana Leathermana byla první na světě, která přišla na trh s koncepcí takovéhoto universálního nástroje. Tak jako v jiných odvětvích tak i zde tuto firmu následovala celá řada konkurentů. Mezi další uznávané výrobce nářaďových nožů patří např. firmy Gerber, SOG, Schrade, Buck a samozřejmě také švýcarský Victorinox.

Kvalita ze Švýcar

Nožířskou výrobu začal majitel a zakladatel švýcarské firmy Victorinox, pan Karl Elsner, již v roce 1884. V roce 1891 získal svou první zakázku na dodávku vojenských nožů pro švýcarskou armádu. Krátce na to vyvinul pan Elsner lehký a elegantní „důstojnický nůž". Ačkoli tento nůž nebyl oficiálně uznán v armádě jako nůž pro důstojníky, byl a je velice oblíbený u vojáků takřka po celém světě. Název VICTORINOX je odvozen od jména Elsnerovy matky. Ta když v roce 1909 zemřela, spojil Karl její jméno Victoria, s názvem nerezové oceli Inox a vzniknul tak název VICTORINOX. Jako ochrannou známku kvality používá tato firma erb s helvétským křížem. Vyrábí nejen kapesní mnohaúčelové nástroje, ale také třeba vysoce kvalitní řeznické nože. Výrobky firmy Victorinox tvoří součást švýcarského dědictví a stejně jako hodinky, banky či čokoláda proslavily Švýcarsko téměř po celém světě.
Zajímavost: Koncem dubna 2005 bylo oficiálně ohlášeno spojení dvou švýcarských nožířských firem. Firma Victorinox koupila malou, ale celosvětově známou firmu Wenger. Tato firma měla obrovské existenční problémy a i když se spojila s firmou Victorinox, je pěkné, že Wenger zůstává jako součást Victorinoxu samostatnou firmou s vlastním logem.

SWISS TOOL SPIRIT PLUS

Od roku 1998 vyrábí firma Victorinox také speciální nářaďové nože označené jako Swiss Tool. Základem konstrukce nejen těchto, ale i většiny nářaďových nožů jsou kleště, které se v zavřené poloze nacházejí uvnitř dvou částí tvořících rukojeť. Nářaďový nůž Spirit se liší od prvního modelu Swis Tool velikostí, váhou, ale hlavně tím, že obě ramena rukojeti nejsou přímá, ale v polovině délky mírně ohnutá. Díky tomuto ohnutí je úchop značně pohodlnější. Svou roli zde samozřejmě také hrají zaoblené hrany rukojeti. Tento multífunkční nástroj je smontován pomocí nýtů (z toho vyplývá, že oprava či výměna nebude okamžitá). Všechny nástroje na noži Spirit jsou jištěny, a to nejen proti samovolnému vyklopení, ale hlavně proti nežádoucímu zavření. Tento důležitý bezpečnostní prvek je zajištěn hřbetní pružinou a jistícím vybráním, do kterého zapadá uzamykací ozub. Zaklopení je možné až po odsunutí šoupátkové pojistky s vratnou pružinou. Samotný nůž Spirit váží 205 g a v zavřeném stavu měří 10,5 cm. Je vyroben z kvalitní nerezové oceli a zajímavostí je, že nástroje na noži jsou různě tvrzené a tepelně zpracované. Záleží na druhu nástroje a jeho určení. Nůž se skládá z tenkých kleští, dvou a tří milimetrových šroubováků, nože s kombinovaným ostřím, nůžek, pilky na kov a dřevo, pilníku, otvíráku na lahve, výstružníku,bodce a otvíráku krabic.
Dále pak také křížového šroubováku, otvíráku na konzervy, dláta a škrabky, víceúčelového háčku, odstraňovače izolace, stahovačky a ohýbačky drátů a kleští na izolaci. Pokud nám toto nestačí, můžeme si doplnit svou kapesní „dílničku" ještě o vybavení označené jako PLUS. Je to vývrtka na korkové špunty i s mini šroubováčkem, klička nebo mini ráčna a samozřejmě také sada přídavných nástavců. Nástavců je šest a jsou to šestihran 3 a 4, křížový 0 a 3 a zkrutný 10 a 15. Dále se k noži dodává kožené nebo nylonové pouzdro.

Test nože

  • Nůž SwissTool Spirit Plus jsem nosil, používal a zkoušel přibližně jeden měsíc. Měl jsem i docela solidní porovnání, jelikož již řadu let několik značkových nářaďových nožů nejen vlastním, ale i používám. Spirit se mnou byl i na týdenním vandrování po Českém Švýcarsku a byl mi opravdu velkým pomocníkem,
  • V prvé řadě jsem samozřejmě vyzkoušel nůž. Tento nůž má kombinované ostří a tvarové připomíná břitvu (nemá hrot). S nožem se pracovalo velmi dobře, a to hlavně také díky tomu, že výborně funguje pojistný systém všech nástrojů u tohoto universálního výrobku,
  • Štípat různě silné dráty s rozdílnou tvrdostí nebyl pro „Spiriťácké" kleště absolutně žádný problém. Dotáhnout nebo povolit několik matic šlo také velmi dobře. Kvalita stisku je určena výborným zpracováním rukojeti.
  • Křížový i standardní šroubovák jsem několikrát vyzkoušel při sice malých, ale náhlých a vynucených opravách. Oba šroubováky fungovaly výtečně.
  • Otvírák konzerv prošel testem na několika různých konzervách. Fungoval dle očekávání skvěle. S otvírákem na lahve nebyl také žádný problém.
  • Pilkou na dřevo jsem odřízl několik větví z listnatých i jehličnatých stromů. Dále jsem pak také přeřízl několik dřevěných latí. Pilka posloužila svému účelu velmi dobře.
  • Papír ale i například telefonní dvoulinku stříhaly nůžky naprosto perfektně. Tyto nůžky jsou od výrobce určeny na měkký a tenký drát až do 40 HRc.
  • Bodec jsem vyzkoušel pro vytvoření dalšího otvoru v koženém opasku. S vývrtkou to nebylo úplně jednoduché, ale na vínku jsme si nakonec stejně pochutnali.
  • Chtěl jsem také otestovat ráčnu i s několika nástavci, Nástavce v ráčně velmi dobře drží a samotná manipulace je naprosto dostačující. Důležité je si ale uvědomit omezené použití tohoto vybavení.
  • Nůž Spirit je moderní víceúčelový nástroj, který dle mého soudu naprosto splňuje požadavky na něj kladené.
Technické parametry
Druh nože:Nářaďový nůž
Název: SwissTool Spirit plus
Výrobce: Vicforinox
Váha:205 g
Délka v uzavřeném stavu:10,5 cm
Pouzdro: Nylonové
Použitý materiál:nerezová ocel


autor: Martin Hradecký datum: 15.03.2006