Akademie AEGIS

 

Střelecký kurs Tactical Defense Institute : Poprvé v České republice


tdiPřed časem jsme přinesli informace o americkém střeleckém výcvikovém středisku Tactical Defense Institute a avizovali konání kurzu v České republice.
Tato akce proběhla a o své zkušenosti a dojmy se s vámi tímto článkem podělím.

TDI – Tactical Defense Institute, Ohio USA

Ve Spojených státech, ve kterých je tradice nošení zbraní zcela odlišná od Evropy, funguje mnoho výcvikových center, ve kterých může zájemce trénovat. Po celých USA je takových několik desítek, od těch největších a nejznámějších (Gunsite atd.) až po malé s omezeným regionálním významem. TDI patří spíše mezi ty menší, alespoň co se areálu střelnice týče, ale systémem výcviku a osobností majitele-šéfinstruktora Johna Bennera mezi nejuznávanější.
John Benner je „veterán“ ozbrojených složek se třicetiletou praxí v armádě i policii, byl zakladatelem jedné z vůbec prvních zásahových SWAT jednotek v USA, kde působil dvacet let. Dnes vlastní TDI – Tactical Defense Institute (podrobnější článek O TDI vyšel v ZaN č.6/04), ve kterém probíhá po celý rok mnoho kurzů pro civilisty i ozbrojené sbory a také sám vede výcviky po celých USA. V areálu TDI na ploše 75 hektarů se nachází několik střelnic, včetně 300m puškové a několika specializovaných např. na taktické nácviky s automobily atd. Přínosnou „lahůdkou“ jsou tři LF domy („Live Fire House“ - stavby ve kterých je možné střílet do všech směrů a imitovat např. interiéry budov atd. ) a také dvoupatrový dům určený pro taktický a noční nácvik systémem „force on force“ při kterém je realita situace dosažena používáním cvičné značkovací munice a také „bojem“ proti živému protivníkovi. Tady si může každý ověřit drily a návyky, získané při předchozím výcviku a ověřit funkčnost vyučovaných technik.

TDI a Akademie obranné střelby AEGIS

Spolupráce a plánování společných aktivit se rozvíjí od roku 2003, kdy došlo k našemu prvnímu kontaktu. Kurzy obranné střelby AEGIS pořádáme s kolegou Martinem Hradeckým od roku 2000, profesionálně se výukou lidí zabýváme a nové zkušenosti aktivně vyhledáváme. Po naší zkušenosti s izraelskými instruktory jsme chtěli poznat na vlastní kůži další, léty prověřený styl bojové střelby.
Po měsících příprav se v srpnu tohoto roku uskutečnil první podobný kurs na našem území, kdy na pozvání Akademie obranné střelby AEGIS přijeli špičkoví instruktoři z USA, aby zde vedli výcvik. Spolu s Johnem Bennerem přijel jako další instruktor Petr Janda, který je kromě svého působení v TDI také výrobcem špičkových kydexových pouzder na skryté nošení zn. FIN Designs ( více viz. ZaN č. 7/04). Bez pomoci Petra by se ostatně Johnova návštěva ČR jen těžko uskutečnila.

Na výcviku

Účastníci kurzu byli vybíráni a dá se bez nadsázky říci, že se dala dohromady (až na pár výjimek z objektivních důvodů) výjimečná skupina, převážně instruktorů a členů ozbrojených složek z různých útvarů Policie ČR, Vězeňské služby ČR, Celní správy ČR a elitních jednotek Armády ČR. Mnozí jsou uznávanými autoritami a osobnostmi v oboru a já osobně si velice cením jejich přítomnosti na výcviku, protože svými otázkami a připomínkami přispívali ke kvalitě kurzu. Není snadné se stát znovu studentem, přijímat jiné názory, často výrazně odlišné od toho čemu sám člověk věří, co mu funguje a co učí jiné. Skutečný profesionál se učí pořád, vyvíjí se a umí si vybrat nové techniky a výukové metody. Vzhledem k vysoké úrovni účastníků bylo tempo vysoké a během týdenního kurzu se probralo hodně témat a oblastí střeleckých technik a taktických postupů.
Oba instruktoři se ukázali být vynikajícími učiteli a zkušenými střelci. Tak jak to má být, vše o čem mluvili byli schopni okamžitě předvést a vysvětlit co, proč a jak. Velice rychle poznali, že mají před sebou opravdu zkušené střelce lačné nových informací a atmosféra byla vnikající. John Benner na nás udělal opravdu výborný dojem. Léta zkušeností a praxe ze služby i z instruktorské práce s lidmi z něj udělaly studnici, ze které jsme čerpali maximum možného. Svým střeleckým uměním se mohl měřit s každým a je živoucím důkazem, že fyzický věk není omezení.
Obsahem kurzu bylo předvedení výcvikového systému TDI pro krátké zbraně a část byla věnována dlouhým zbraním. Taktika řešení střeleckých střetnutí byla průběžně součástí celého výcviku a nebylo pochyb, že to není o dělání děr do papíru…

Spolupráce pokračuje

Hlavní přínos celého kurzu? Desítky popsaných stránek poznámek a stovky fotek. Poznali jsme jak to dělají jinde, měli možnost vidět některé nové a velice zajímavé věci a přemýšlet o nich. Mnozí začali nové techniky a postupy praktikovat při svém výcviku, včetně naší Akademie obranné střelby AEGIS. Setkali jsme se s instruktory profesionály, kteří nám měli co dát a zároveň si i oni odvezli nové podněty. Celkově byli všichni spokojeni a vynaložené prostředky a čas považují za dobrou investici do zvyšování svých dovedností.
Osobně si setkání s Johnem Bennerem velice cením,stejně tak jeho pozvání k němu do TDI, které spolu s M.Hradeckým určitě využijeme. I John je rád, že mohl trénovat tuto skupinu, zanechali jsme v něm ten nejlepší dojem a těší se na další spolupráci.

Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 12/2004

autor: Aleš Vondráček datum: 09.01.2006