Akademie AEGIS

 

Výcvikové terče Aegis – nová pomůcka pro realistický trénink obranné střelby


Pro trénink obranné střelby jsou terče jedním z nejpodstatnějších prostředků a jejich vhodným výběrem lze ovlivnit efekt celého střeleckého výcviku. Proto jsme připravili sérii výcvikových terčů Aegis.

Výcvikové terče Aegis – nová pomůcka pro reálný trénink obranné střelby

Při našich kurzech a výcvicích jsme používali a používáme (podle druhu a zaměření výcviku) celou řadu různých terčů – různé siluety se zónami, fototerče, trojrozměrné terče, terče papírové i kovové atd. – a po celou dobu zkoušíme nové druhy. Logickým vyústěním byl vývoj a realizace vlastních typů terčů, splňující potřeby a nároky moderních trendů ve výcviku obranné střelby.

Kromě našich zkušeností a názorů na to, jak by měl takový vhodný terč vypadat, jsme pro inspiraci také prozkoumali stovky fotografií z výcviků po celém světě, nechali si několik desítek typů terčů poslat z USA. Výsledkem všeho bylo vytvoření cca 150 vzorů, ze kterých se vybíralo až do finále.


Jaký byl náš záměr a kritéria pro vytvoření Aegis terčů?

·          tři druhy terčů – očíslované kruhy pro výcvik základních drilů a dva druhy terčů-postav pro základní i pokročilý výcvik

·          terče mají sloužit pro vytváření správných návyků při použití zbraně v obranné střelbě

·          terče primárně pro výcvik, ale vhodné i pro soutěže v obranné střelbě a kvalifikační testy

·          reálné rozměry postavy a zásahových zón

·          vhodnost použití pro střelbu z krátkých i dlouhých zbraní

·          vyznačení vnitřních zón takové, aby bylo dostatečně kontrastní a znatelné z větší vzdálenosti, ale přitom nerušilo (a opticky terč „nerozbíjelo“) při střelbě na vnější/větší zásahovou plochu

·          rozměry zón terčů proporčně odpovídající rozložení zón na terčích IDPA a IPSC (pro možnost univerzálního tréninku pro sportovní i reálnou střelbu)

·          různé barevné provedení pro:             

§          různé pozadí dopadové plochy na střelnici (větší nebo menší kontrast)

§          různé podmínky výcviku, např. nácvik střelby za  snížené viditelnosti a se svítilnou

§          rozlišení terč/neterč

§          větší variabilitu a pestrost výcviku

·          použití kvalitních barev i papíru zaručující vyšší odolnost proti povětrnostním vlivům (vítr, déšť…)

Výsledkem jsou tři druhy terčů v pěti variantách. Terč č.1 je základní a univerzální variantou terče-postavy pro trénink použití zbraně při obraně nebo služebním zákroku. Jednoduché, ale realistické tvary postavy i vnitřních zón jsou navržené pro možnost tréninku hlavního principu obranné střelby – zasahovat maximálně rychle při dostatečné míře přesnosti (tj. zásahy do vitální zóny na těle).

Terč č.2 se hodí nejen pro trénink základních střeleckých technik, ale i pro pokročilejší výcvik resp. pro povelový trénink na alternativní zásahové plochy. Obsahuje také dvě samostatně použitelné zásahové zóny (vedle hlavy postavy, oddělitelné podle vyznačených linií). Terče č.1 a 2 umožňují střelbu ve dvou úrovních přesnosti.

Terč č.3 je na první pohled „nejobyčejnější“ ze série, ale při vhodné metodice výcviku poskytuje několik možností využití. Je určený především pro nácvik základních technik – zapichování na cíl, střelba opakovaných výstřelů a správného poměru rychlosti a přesnosti v závislosti na vzdálenosti cíle. Nepravidelné rozložení čísel „pomáhá“ jejich horšímu zapamatování, při postupné střelbě podle čísel se trénují různé směry přenosu střelby. Po rozstříhání mohou jednotlivé kruhy s čísly samostatně sloužit pro různé varianty střeleckých cvičení zaměřených na rozpoznání/identifikaci cíle.

Terče Aegis budeme samozřejmě hlavně používat při výcvikové činnosti Akademie Aegis, ale chceme dát možnost je používat i širšímu okruhu zájemců. Kromě možnosti je zakoupit na našich kurzech, jsou dostupné např. na střelnici Avim v Praze. Vítáme také poptávku z ozbrojených složek, střeleckých klubů, střelnic atd., kterou jsme připraveni naplnit za výhodných podmínek.


Pokud vás terče zaujaly, stáhněte si kompletní podrobný popis terčů, případně nás kontaktujte přímo na info@aegisteam.cz



autor: Akademie Aegis datum: 04.05.2009