Akademie AEGIS

 

RUGER LCP – nejmenší z rodu Rugerů. První test v ČR!


Vždy jsme rádi, když se nám podaří získat exkluzivně některou z novinek na našem trhu a jako první (srpen 2008) vám zprostředkovat reálné dojmy a poznatky z testování. To je i případ nejnovějšího přírůstku do rodiny zbraní značky Ruger, navíc v kategorii, do které Ruger zatím příliš nepromluvil - malých záložních pistolí. Seznamte se, Ruger LCP v ráži 9 mm Bw. přichází.

RUGER LCP – nejmenší z rodu Rugerů

Malé záložní zbraně – svébytná kategorie

Původní význam „záložní zbraň“, (než jen ve vztahu právě k dané velikostní kategorii zbraní) je trochu jiný a zaslouží si širšího vysvětlení. Pokud máme něco jako „zálohu“, spoléháme se nejprve na něco HLAVNÍHO a teprve následně na ZÁLOŽNÍ variantu. U zbraní to tedy znamená nošení více než jedné zbraně, kdy je některá ta hlavní a další záložní.

Záložní zbraní je pro člena zásahové jednotky nebo pro vojáka např. i velká služební pistole ve stehenním pouzdře nebo na taktické vestě – hlavní zbraní je samopal nebo útočná puška. Pistole přichází většinou na řadu až v případě závady nebo vystřílené munice.

I při skrytém nošení samozřejmě existují důvody proč nosit více než jednu krátkou zbraň. V tomto případě je hlavní zbraň (s větší kapacitou, výkonnější ráží atd.) většinou skryta v některém ze standardních způsobů nošení, typicky v opaskovém pouzdře na boku a je v případě střelby primárně počítáno právě s ní. Zbraň druhá-záložní je většinou menších rozměrů a bývá umístěna jinde na těle, např. kotníkovém pouzdře a s jejím použitím se počítá v případě nouze, kdy je hlavní zbraň bez munice, je nefunkční nebo o ni střelec přijde (je odzbrojen, musí ji někde odložit atd.). Nošení záložní zbraně pro tyto účely souvisí nejvíce s mírou ohrožení nositele, oblastmi ve kterých musí fungovat atd. a bude jiné u běžného občana a jiné u agenta působícího v utajení…

Ze zmíněného popisu už ale vyplývá současné vymezení  pojmu „ malá záložní zbraň“ (někdy také „kapesní zbraň) nebo-li „Back-Up“ ve smyslu – nošení zbraně pro zálohu, tzv. Co kdyby. Chceme nosit u sebe zbraň, ale co nejvíce skrytou resp. utajenou (viz. popis v článku o výběru zbraně a pouzdra), a proto se k tomu nejvíce hodí malá, plochá zbraň, u které ale stále chceme pohodlné ovládání a dostatečný výkon a kapacitu. Samozřejmě, vzhledem k velikosti je to vždy něco za něco. Tuto velikost zbraně můžeme nosit také v takovém oblečení, ve kterém jinou větší zbraň neschováte. Malá velikost zbraně přímo vybízí k využití nestandardních způsobů nošení s důrazem na maximální skrytí/utajení.

                V rámci ČR jsou asi nejznámější pistole této kategorie Kevin (9 mm Bw.), Kel-Tec (7,65 Bw. i 9 mm Bw.), Beretta Tomcat (7,65 Bw.). Škoda, že se zde nevyskytují další, v USA populární typy jako je Seecamp, NAA Guardian, Rohrbaugh a další.

 

Zbraň v testu

Hned po první fyzickém seznámením se s touto pistolí v březnu 2008 na veletrhu IWA, jsem tušil, že se jedná o velice nadějnou a zajímavou zbraň, která si zaslouží bližší otestování. Proto jsem byl velice rád, že jsem nejdříve na akci MULTIDEMO 2008 MPI CZ (kde pistoli Ruger LCP dovozce poprvé představil a nechal vyzkoušet) a nyní pro test Speciálu Z&N, měl k dispozici jeden z několika málo kusů, které se v ČR zatím nacházejí a mohl ho podrobit standardnímu většímu testu. Samozřejmě tento test není schopen posoudit dlouhodobou životnost, spolehlivost a vliv většího počtu výstřelů na opotřebení zbraně, ale dobrou představu o funkčních a střeleckých vlastnostech ano.

Pistole Ruger LCP (Lightweight Compact Pistol) má v ČR několik „soupeřů“ ve stejné kategorii, které už jsou tu dlouhodobě a střelci je dobře znají. Samozřejmě je to již zmíněný český Kevin a hlavně Kel-Tec, se kterým svou tvarovou příbuznost Ruger LCP ani neskrývá. A také proč ano? Podobnou cestou, kdy si někdo vzal předobraz z úspěšné pistole a snažil se něco ze svého hlediska vylepšit, se vydalo mnoho výrobců (nemusíme chodit daleko, vezměme si pistoli Glock a její následovníky…).

 

ZÁKLADNÍ POPIS

·          Samonabíjecí pistole s uzamčeným závěrem (uzamykání do výhozního okénka), ocelovým závěrem a plastovým tělem.

·          Spoušťový mechanizmus je DAO konstrukce s částečně předepnutým kohoutem bez palečníku (bližší popis dále v části Spoušťový mechanizmus)

·          Jediným bezpečnostním prvkem je dlouhý chod a odpor spouště

·          Zbraň je dodávána v nylonovém pouzdru-přenosce spolu s jedním zásobníkem, zámkem a manuálem.

 

ZPRACOVÁNÍ

·          I když zbraň patří ke kategorii, kde se nepředpokládá enormní životnost, resp. desítky tisíc vystřílených nábojů a tudíž nevyžaduje odpovídající „top“ zpracování a kvalitu materálu, můžeme o LCP říci, že je solidně vyroben. Porovnání s velmi podobnou pistolí Kel-Tec vyznívá ve prospěch zn. Ruger.

·          Mírné výhrady lze mít ke stopám po obrábění funkčních vnitřních ploch závěru, zvláště v místech dráhy hranolu hlavně a jeho zadní části. Také na vnějších plochách závěru (např. hmatníky závěru) jsou stopy po obrábění vidět více, než by bylo záhodno (i když se jedná v tomto případě spíše o estetické hledisko) a zbytečně dávají napovědět v jaké cenové kategorii se LCP pohybuje.

·          Naopak výrazně kladné body LCP získává při posuzování spoušťového mechanizmu, vymezení vůlí a chodu ovládacích prvků.

·          Celkově hodnotím úroveň zpracování v dané kategorii za více než odpovídající a hlavně nedegradující ostatní funkční vlastnosti této zbraně.

 

ÚCHOP

·          Malá a plochá zbraň bude vždy oproti svým větším kolegyním vždy trochu v nevýhodě a nezbývá, než ve světle ostatních předností, se s tím poprat a vyrovnat. Nejvíce bude záležet na konkrétní velikosti vaší dlaně a délce prstů.

·          U LCP není rukojeť pouze hranatou „krabičkou“. Má na bocích prolisy na palec i výrazné funkční rýhování, stejně tak je zdrsněna přední a zadní část rukojeti. Také vybrání pro hřbet ruky je dobře tvarováno pro dostatečně vysoký úchop bez rizika zranění závěrem.

·          Pro většinu dlaní bude úchop rukojeti možný pouze dvěma prsty (prostředníkem a prsteníkem), malíček pak vychází na hranu resp. až pod dno zásobníku. Jak se později ukázalo při střelbě, není to velký hendikep jak by se mohlo zdát.

·          Celkově lze hodnotit řešení rukojeti jako velmi dobré, více bude však vyhovovat střelcům s menší rukou. 

 

OVLÁDACÍ PRVKY

·          Zbraně této kategorie mívají většinou (kromě spouště) jen vypouštění zásobníku, Ruger LCP však ještě přidává záchyt závěru. Ten je zapuštěný do těla zbraně na levé straně, slouží však pouze k ručnímu vystavení závěru (ideálně pro kontrolu zbraně nebo její odložení ve viditelně bezpečném stavu).

 

MÍŘIDLA

·          Mířidla - hledí (drážka) a muška - jsou vytvořena při obrábění závěru, jsou tedy pevná a relativně jemného obrazce. Přesto je můžeme brát jako plnohodnotná a ani při střelbě na 15 metrů nebrání dobrým zásahům.

 

SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS

·          I když to platí obecně, u malé zbraně s relativně horším úchopem je to ještě výraznější, srdcem zbraně je její spoušťový mechanizmus. U pistole LCP je použit mechanizmus s kohoutem bez palečníku, který je natažením závěru předepnut do cca poloviny své dráhy. Druhá polovina je pak dokončena promáčknutím spouště.

·          Výrazně kladně hodnotím „naladění“ spouště, co se týče odporu a jemnosti chodu, dráhy spouště i tvaru jazýčku spouště. Velice dobře se dá odhadovat bod spuštění a tím pádem dosahovat i namáčknutí spouště těsně před ním a do velké míry kompenzovat delší dráhu spouště.

·          Pokud zůstaneme u příměru spoušťového mechanizmu se srdcem, pak konstatujme, že v LCP tluče srdce velmi zdravé.

 

MANIPULACE A PRAKTICKÉ POZNATKY

·          Závěr lze ovládat (natahovat) poměrně malou silou, nebude to dělat problém ani méně silově vybaveným jedincům.

·          Dráha závěru směrem dozadu je dostatečně vysoko nad rukou a nehrozí (ani při dobrém vysokém úchopu) zranění dlaně mezi palcem a ukazovákem.

·          U LCP se nejedná o klasický DAO systém (jako třeba u DAO revolveru, nebo u pistole Kevin), protože při selhaném výstřelu není možno opakovaným promáčknutím výstřel zkusit opakovat. Kohout zůstává v přední poloze a spoušť není v záběru. Odstranění selhače z důvodu špatného náboje je možné pouze opakovaným přetažením závěru.

·          Na zbrani nefunguje tzv. střelecká pohotovost, tj. po posledním výstřelu nezůstává závěr otevřený v zadní poloze.

·          Pistole má vnější vytahovač, funkci výstražníku má boční průřez čela závěru dosedající na nábojovou komoru, kterým je přítomnost náboje dobře vidět.

·          Rozborka se provádí vysunutím čepu z levé strany, sejmutím závěru dopředu a dále vyjmutím kovové vodící tyčky s vratnou pružinou a hlavně.

·          Vratná pružina je dvojitá.

·          Pro LCP lze pro stejné tvary použít pouzdra na pistole Kel-Tec, to bylo i pouzdro Fobus s pádlem, které jsme používali jako základní typ při střeleckém testu.

·          LCP jsme vyzkoušeli i v několika dalších pouzdrech resp. druzích nošení, pro které je malá zbraň výhodná. Byly to dva typy kotníkových pouzder, vnitřní pouzdro s klipsem, opaskové nylonové pouzdro a ledvinku II.generace Aegis.

·          Osobně bych přivítal možnost instalace klipsu přímo na zbraň (tak jako u Kel-Tecu), se kterým by se dále možnosti nošení rozšířili.

 

STŘELBA

·          Střelecký test se zaměřil se na chování zbraně při dynamické střelbě v obouručním i jednoručním držení a posouzení jejího ovládání při technikách obranné střelby. K tomu byly zvoleny o odpovídající terče, včetně speciálního trojrozměrného taktického terče Tac-man. Celkem bylo vystříleno 70 ks nábojů zn. Fiocchi.

·          Výsledek praktického střeleckého testu potvrdil převážně příznivé dojmy z předchozí manipulace se zbraní a dá se říci, že zbraň příjemně překvapila. Přes malé rozměry zbraně a relativně velký výkon ráže 9 mm Brovning se zbraň ve všech režimech ovládala velmi dobře a má všechny předpoklady při dobré střelecké technice posloužit i méně silově disponovaným střelcům.

·          Na kratší vzdálenost se typ spoušťového mechanizmu nijak negativně neprojevoval a rychlost i přesnost opakovaných výstřelů byla velmi dobrá.

·          Na kratší vzdálenost je přirozené cílit ne tolik přes mířidla, ale „skrz“ rovnou horní plochu závěru. Určitě však lze doporučit zvýraznění mušky transparentní, např. oranžovou nebo zelenou barvou.

·          Spoušť po výstřelu zůstává předepnutá a její chod má jednu zvláštní charakteristiku. Přestože lze vymezit tzv. reset už po krátkém, několikamilimetrovém popuštění spouště a opakovaným stisknutím docílit dalšího výstřelu (uvolnění kohoutu), výrobce v manuálu říká, že takto nemusí dojít k iniciaci zápalky (resp. že to není zaručeno) a výslovně doporučuje pouštět spoušť až do přední-uvolněné polohy. V rámci testu došlo při zmiňované technice spouštění, tj. s využitím krátkého resetu, ke dvěma selhaným ranám. Tento problém by stál za řešení, protože pokud by to takto spolehlivě fungovalo, byla by to velká výhoda a žádná jiná zbraň této kategorie tuto funkci nemá.

·          Úchop rukojeti spíše dvěmi než třemi prsty je, oproti předpokladům, při střelbě dobrý a ani při střelbě jednou rukou to není velký problém.

·          Rozměry rukojeti (resp. vzdálenosti spouště od hřbetu rukojeti – u LCP je to 62 mm) mají zásadní vliv na polohu prstu na spoušti při střelbě. Ideální polohu spouštěcího prstu, tj.prostředkem posledního článku na jazýčku spouště, lze udržet většinou pouze při mířené střelbě. Při opakovaných výstřelech sklouzává prst na spoušť až na kloub nebo na druhý článek, ale bez výrazného vlivu na strhávání zásahů.

 

Náš názor

                Ruger LCP je jednoznačně oživením nabídky malých „záložních“ zbraní a dle mého názoru má velmi co nabídnout a obstojí i v přímém poměřování s pistolemi Kevin a Kel-Tec. Oproti Kevinu je lehčí a z mé zkušenosti i ergonomičtější, proti Kel-Tecu boduje lepším zpracováním. To vše za velice dobrou cenu (v září 2008 se nabízí za 7.900,-)!

Chování při střelbě, tedy předpoklad pro efektivní použití v sebeobraně, je v dané kategorii nadprůměrné. Jako obranná zbraň má všechny předpoklady – malá hmotnost a rozměry, výkonná ráže s dostatečnou kapacitou, výborné možnosti skrytého/utajeného nošení – vám co nejlépe posloužit. Co chtít víc?   

 

 

Hodnocení –klady/zápory:

Ruger LCP v ráži 9 mm Bw.

+ chování při střelbě, dobře zvladatelný zpětný ráz ráže 9 mm Bw.

+ cena

- výraznější zápory nenalezeny

 

 

Hodnocení – vlastnosti: (1* min., 10* max.)

Ruger LCP v ráži 9 mm Bw.

 

ZPRACOVÁNÍ

 * * * * * * * * 8/10

OVLÁDÁNÍ-MANIPULACE

* * * * * * * * * 9/10

VHODNOST PRO SKRYTÉ NOŠENÍ

* * * * * * * * * * 10/10

CHOVÁNÍ PŘI STŘELBĚ

* * * * * * * * * 9/10

POMĚR CENA/KVALITA/UŽITNÁ HODNOTA

* * * * * * * * * 9/10

 

 

Ruger LCP – technické údaje:

ráže:

9mm Bw. (.380 Auto)

délka celková:

131 mm (5,16“)

výška:

91 mm (3,6“)

šířka - rukojeť:

18-19 mm

šířka – závěr :

19 mm (v místě hmatníků)

délka hlavně:

2,75“ (2,75“)

hmotnost prázdná vč. zás.:

266 g. (9,4 oz.)

kapacita:

6+1

odpor spouště:

cca 3,6 kg (8 lb.)

výrobce:

Sturm, Ruger & Co., Inc., Lacey Place, Southport, CT 06890, Fax: 203-255-5201, www.ruger.com

zástupce v ČR :

MPI CZ s.r.o., Pod Vinicí 12, 143 00 Praha 4, Tel:  (+420) 225 273 863, Fax: (+420) 225 273 864, www.mpicz.cz, e-mail: info@mpicz.com

 

 

 



autor: Aleš Vondráček datum: 29.01.2009