Akademie AEGIS

 

Reálná zkouška pepřového obranného spreje SABRE RED


sabreJedním z běžně dostupných, volně prodejných obranných prostředků jsou slzotvorné spreje. S pověstí jednoho z nejlepších se k nám v poslední době začala dovážet z USA značka SABRE. Rozhodli jsme se prověřit realistickým testem nakolik je tato pověst oprávněná a jak sprej skutečně funguje.

Test naostro!

Test obranného spreje, aby měl nějakou hodnotu, nemůže proběhnout jinak než způsobem použití v modelové obranné situaci. Je třeba vytvořit reálný scénář, ve kterém je adekvátní tento prostředek použít v běžném životě.
Představte si následující situaci: Mladá pohledná žena kráčí letním podvečerem ze zaměstnání. Je realistka, takže ví, že na ní může číhat mnohé nebezpečí a snaží se tomu především předcházet, ale někdy si nevybíráme… Ví, že musí cestou domů projít málo osvětleným podchodem pod tratí, proto si včas rozepne kabelku a nahmátne sprej. (Už dávno před tím si ho vyzkoušela, ví jak se s ním zachází, ví „kde se to mačká“ a na jakou asi vzdálenost se trefí do místa velikosti obličeje.) Přistoupí k ní muž a požádá ji o cigaretu. Snaží se slušně odpovědět, že nemá a udržuje si dostatečný odstup. Muž se snaží navázat hovor a na odmítání reaguje podrážděně. Náhle vytahuje z bundy nůž na podporu svých argumentů… STOP. Zde situaci na chvíli zastavíme.
Z popisu situace vyplývá zásadní, velmi důležitá věc. Nestačí jen mít „něco“ v kapse nebo v pouzdře na opasku. Je třeba si umět předem situaci představit a připravit se na ni. Paranoia? Myslíte, že tváří v tvář útočníkovi budete schopni něco bleskem vymyslet? Kéž by jste si to uvědomili dříve než bude pozdě. Tak jako u jakéhokoli jiného obranného prostředku, je nutné znát nejen způsob ovládání, bezpečnostní zásady použití, ale také co nám vlastně má jeho použití přinést za efekt. Očekávat například, že se útočník po zásahu dávky dráždivé látky sesype ve zlomku vteřiny, je nesmysl.
Zpět do situace: Žena na nic nečeká, tahá sprej a stříká první přímou dávku do útočníkova obličeje…Ustupuje, udržuje si vzdálenost, znovu a znovu stříká a zasahuje. Jakmile je to možné, otočí se využívaje dezorientace a oslepení útočníka a utíká pryč… To vše za předpokladu, že má kvalitní „fungující“ sprej. Jak dopadl v podobném testu sprej SABRE RED se dozvíte vzápětí.

Co je to kvalitní „fungující“ sprej?

Kvalita obranného spreje je dána několika faktory. Základ je náplň. Nejpoužívanější látkou v současnosti je Oleoresin Capsicum (OC), což je výtažek z kajenského pepře. Typická koncentrace je 5 nebo 10% a maximální koncentrace je v ČR dána vyhláškou Ministerstva zdravotnictví. Při stejné dráždivé látce jsou tedy hlavní rozdíly mezi výrobci v typu/kvalitě trysek a nosném médiu. Nezanedbatelný vliv na pozdější použití má druh spouštěcího mechanizmu a jeho zajištění proti nechtěnému zmáčknutí (např. v kapse) resp. jeho intuitivní odjištění při použití. Všichni výrobci také nabízejí různé velikosti sprejů.

Pepřové spreje SABRE RED

Spreje SABRE vyrábí americká firma Security Equipment Corporation, která funguje od roku 1975. Řada sprejů SABRE RED, která je předmětem našeho testování obsahuje 10% OC a základně se rozděluje na série H2O, tj. nosné médium je destilovaná voda a DPS (Dual Propellant System) kde je použito kombinace dvou nosných látek ke zvýšení účinnosti a většímu počtu dávek při stejném množství náplně ve spreji. Kromě účinnosti je to hlavní výhoda uváděná u této značky.
Spreje SABRE RED se nabízí v provedení s tryskou CONE, vystřikující látku v širokém kuželu nebo tryskou DIRECT STREAM, což je obdoba tzv. tekuté střely, úzkého směrovaného paprsku. Každý si tedy může vybrat dle osobních preferencí.
Náplň sprejů je netoxická a nehořlavá, na přírodním základě. Obsahuje barvivo, které ulpívá na pokožce a oblečení, lze tedy útočníka identifikovat i později. Pod UV lampou je možné zasažení sprejem rozpoznat ještě 48 hodin poté.
Spreje Sabre Red typ Pocket Magnum, dle informací dovozce, používá policie v New Yorku (NYPD), stejně tak další složky v USA.

Test

Kromě testu účinnosti v modelové situaci jsem chtěl ověřit nakolik odpovídá deklarovaný počet možných dávek (kolik jednovteřinových stisknutí jsme schopni vystříknout) skutečnosti. Toto jsem vyzkoušel s nejmenším SABRE RED – DIRECT STREAM s náplní 22 gramů, u kterého výrobce udává celých 35 sekundových výstřiků. Přiznám se, že vzhledem k mini velikosti mě výsledek překvapil. Skutečně vydržel 34 přibližně jednosekundových stisknutí! Jen u posledních zhruba čtyř výstřiků bylo znát snížení tlaku. Na vzdálenost 2-3m je možno bezproblémově trefovat prostor o průměru cca 20cm.
Hlavní a očekávanou zkouškou „co to umí“ byl reálný test na člověku. Použitý sprej byl SABRE RED – CONE (DPS) s náplní 60ml.Figurantem-útočníkem byl můj kolega, instruktor fyzické a speciální přípravy z Útvaru vzdělávání Městské policie Praha a figurantkou-obráncem jedna z frekventantek nástupního kurzu. Připravili jsme situaci podobnou té z úvodu článku, poučili všechny zúčastněné a několikrát vše vyzkoušeli „nanečisto“ s cvičným vodním sprejem. Útočník měl úkol pokusit se překonat účinky spreje a dokončit útok, obránce se měl chovat jako ve skutečnosti, tj. ve správný okamžik sprej použít a snažit se získat prostor pro únik. Mohl se tedy pohybovat a opakovaně zasahovat útočníka sprejem. Výsledek je s komentářem dokumentován fotosérií.
Podle těch, kteří měli tu smůlu a museli Sabre Red použít proti agresivnímu zvířeti, funguje spolehlivě i na psy.

Shrnutí

Sprej SABRE RED skutečně funguje jak má! Dá se vřele doporučit všem jako obranný prostředek. Podle typu a velikosti umožňuje 25 až 40 sekundových stisknutí a tak jej můžete před případným použitím „naostro“ vyzkoušet a něco natrénovat. K dostání je v mnoha prodejnách po celé republice v sedmi druzích a cenách od cca 180,- do 500,-Kč. Dovozcem do ČR je firma PROARMS CZ s.r.o., která pro obchodníky nabízí velmi zajímavé podmínky, takže pokud jste spreje Sabre Red v té „vaší“ prodejně zatím nesehnali, nezoufejte a chtějte je.

Velice děkuji kolegům-figurantům, Slávkovi a Evě za jejich přínos a účast na testu.

Zásady použití spreje:
  • Vyzkoušejte sprej předem jestli funguje a na jakou vzdálenost jste schopni se trefit.
  • Pozor na použití ve větru, zasažení sebe sama je velmi pravděpodobné.
  • Noste sprej stále na stejném přístupném místě (kapsa, na opasku…). Zahrabaný v batohu nebo kabelce je vám sebelepší sprej k ničemu.
  • Správné použití je použít několik krátkých stisků (než stisknout a držet) podle potřeby a současně se pohybovat směrem od útočníka


Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 9/2005

autor: Aleš Vondráček datum: 09.01.2006