Akademie AEGIS

 

Springfield M1911-A1 Custom Target


spring1911Od supermoderní pistole Springfield XD z předchozích testů se dnes podíváme na druhý konec výrobní řady krátkých zbraní stejné značky, ke klasické a nestárnoucí M1911-A1.

  Klony resp. kopie legendární 1911ky zbrojovky Springfield patří k nejkvalitnějším z mnoha značek, které se původním Coltem nechaly inspirovat. Spolu s kanadskou Para-Ordonanc se zaměřují převážně na služební a obranné zbraně, i když ve své nabídce mají i špičkové vyladěné sportovní speciály, např. pro disciplíny praktické střelby IPSC. U většiny ostatních vyhlášených značek jako jsou SPS, STI atd. je tomu spíše naopak.
  Co vlastně je na této zbrani zvláštního, že i po desítkách je tak oblíbená a rozšířená? Právě desítky let ji prověřily po všech stránkách. Spolu s americkými vojáky prošla snad všemi válkami a konflikty po celém světě, až do roku 1985, kdy byly nahrazena Berettou. A právě válečné nasazení v různých podmínkách dokonale prověřilo její spolehlivost a nadčasovost konstrukce. Zbraň je to jednoduchá, odolná a spolehlivá.
  Střelci také oceňují kvalitní ergonomii rukojeti. Zvláště u původního jednořadého modelu je i přes celkové větší rozměry zbraně rukojeť velmi plochá, což je zase výhodou u skrytého nošení. Z dnešního pohledu je nevýhoda malá kapacita, obvykle 8 nábojů u standardní jednořadé pistole, a také jednočinná spoušť. I přesto, že se dnes vyrábí i modely „devatenácetjedenáctky“ s velkokapacitním zásobníkem, v různých rážích a také s dvojčinnou spouští, tou „pravou“ zůstává jednořadá 1911 v ráži .45ACP.

Springfield 1911A1 - řada Custom Loaded

  Námi testovaná zbraň Custom Target patří do modelová řady „Custom Loaded“. Ta, jak název napovídá, je „nabita“ mnoha prvky a úpravami, které jinak nacházíme u dražších typů nebo je dostáváme za příplatek.
  Komfort ovládání zvyšují prodloužené resp. zvětšené ovládací prvky ( pojistka, dlaňová pojistka, stavitelná spoušť), střelecké vlastnosti zlepšuje zvětšené výhozní okénko, titanový úderník a prodloužené vedení vratné pružiny.

Zbraň v testu

  Testovanou zbraň 1911-A1 Custom Target (katalogové označení výrobce je PI9132L) jsem měl k dispozici na přelomu ledna a února 2005. Střelecký test proběhl, jako již tradičně, na otevřené střelnici Fox Chloumek u Mělníka.

ZÁKLADNÍ POPIS
  • Celoocelová samonabíjecí pistole „full-size“ velikosti s uzamčeným závěrem (uzamykací ozuby), jednočinným spoušťovým mechanizmem a jednořadým zásobníkem.
  • Zbraň je dodávána v kvalitním plastovém kufříku spolu se dvěma nerezovými zásobníky (kapacita 7 ran), čistícím kartáčkem a sadou nástrojů pro rozborku a nastavení zbraně.
BEZPEČNOSTNÍ PRVKY
  • Do zbraně je integrován zámek nazvaný I.L.S. (Integral Locking Systém) sloužící jako tzv. dětská pojistka uložené zbraně. Je situován do domečku bicí pružiny těsně pod dlaňovou pojistku a je vyřešen velmi elegantně a nenápadně. Po vložení klíčku a otočení o devadesát stupňů doprava zablokujeme bicí pružinu resp. kohout ve spuštěném stavu a tím i pohyb závěru. K zámku jsou přiloženy dva klíčky.
  • Jednoduchou výměnou zadní části rukojeti lze dodatečně vybavit zámkem i dříve vyrobené pistole, pokud o to máme zájem.
  • Na horní části nábojové komory je zářez umožňující vidět, je-li náboj uvnitř. Není to však příliš zřetelné, zvláště při horším osvětlení.
  • Tradičními bezpečnostními prvky u typu 1911 je dlaňová pojistka, vnější mechanická pojistka a ozub kohoutu.
  • Model Custom Target, vzhledem ke svému určení pro sportovní terčovou střelbu není vybaven blokací úderníku.
OVLÁDACÍ PRVKY
  • Výrazný tvar odlehčeného kohoutu oceníme při časté manipulaci s ním při natahovaní nebo spouštění.
  • Vnější pojistka je oboustranná, její pravé křídlo (ovládané střelcem levákem) je asi o třetinu užší než levé. Chod pojistky je velmi přesný a lehký, její hrany jsou ale ostré a při delším sušení je to cítit.
  • Pistole je osazena odlehčenou hliníkovou spouští. Ta je stavitelná (klíč-imbus je v dodávce) a místo pro prst je podélně rýhované.
  • Dlaňová pojistka je nadstandardního zvětšeného typu a její vrchní část tvoří výrazný tzv. bobří ocas.
  • Záchyt závěru standardní (neprodloužené) délky je i u nové zbraně pohodlně ovladatelný bez nutnosti použití větší síly. Ovládání palcem levé ruky je bezproblémové a intuitivní, ten kdo upřednostňuje palec druhý, bude muset zbraň v ruce více vytočit.
  • Klasické válcové tlačítko vypouštění zásobníku je umístěno v kořeni lučíku na levé straně a nelze jej přemístit na opačnou stranu.
MÍŘIDLA
  • Už název zbraně napovídá, pro co je určena. Tomu odpovídá i zvolený typ mířidel. Hledí je plně stavitelné, robustní konstrukce. Velký, obdélníkový plátek hledí je podélně jemně rýhovaný, stejně jako muška. Ta je usazena v drážce a zajištěna šroubkem.
  • Přestože je hledí stavitelné, je zapuštěno do obrysu závěru a nevylučuje zbraň ani z občasného skrytého nošení. Ostré hrany hledí však budou trhat podšívky sak a kabátů…
SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS
  • Tak jak vyndáme zbraň z krabice, je připravena na střelbu. Dráha jednočinné spouště je krátká, chod je jemný a odpor přiměřený. Charakteristika spouště z výroby nadstandardní a velmi příjemná.
ÚCHOP, DRŽENÍ ZBRANĚ
  • Jak už bylo mnohokrát řečeno, nadčasová, přitom jednoduchá ergonomie rukojeti u 1911ky je jednou z věcí, které ji udělalo tak střelecky oblíbenou. Ploché tvary u jednořadé zbraně, sklon rukojeti a tvarování „bobřího ocasu“ jsou prvky tvořící kvalitu úchopu u této pistole.
  • Na zbrani jsou kvalitní dřevěné střenky s výraznou zdrsňující rybinou, která však není příliš ostrá a ani při dlouhodobé manipulaci neodírá dlaň. Je přišroubována šrouby (Torx) s vnitřním šestiúhelníkem. Tmavě hnědé střenky nejen výborně funkční, ale ve spojení s nerezovou zbraní působí také esteticky a dotvářejí image zbraně.
  • Jemná „pyramidová“ rybina je na zadní části rukojeti (domečku) a spolu se střenkami vytváří sladěný celek.
  • Tvar „bobřího ocasu“ zlepšuje úchop a zabraňuje při vysokém držení zbraně „kousání“ kohoutu do hřbetu ruky.
  • Zvětšené a prodloužené křídlo pojistky slouží výhodně jako opora pro palec střílející ruky.
MANIPULACE a PRAKTICKÉ POZNATKY, STŘELBA
  • Jako první dojem z manipulace je vynikající úroveň zpracování, takřka nulové vůle a hladké chody závěru, ovládacích prvků i spouště. Hlaveň také nevykazuje znatelné vůle, funkční plochy jsou dokonale vyleštěné. Všechny hrany závěru i těla zbraně jsou zaobleny.
  • Závěr je zdrsněný nejen v zadní části, ale také vpředu a dává střelci možnost zvolit různý styl natahování.
  • Trochu neplánovaně, zato vydatně, jsme vyzkoušeli ovladatelnost zbraně za ztížených podmínek. Při testování na začátku února byla teplota na střelnici těsně nad nulou a většinu času pršelo. I tak byla manipulace s ovládacími prvky bezproblémová a držení zbraně (hlavně díky kvalitě střenek) jisté.
  • Zbraň je vybavena mnoha prvky z kategorie Custom, které jsou jinak za příplatek. Jsou to zejména velký „bobří ocas“, prodloužená oboustranná pojistka a dlouhé vedení vratné pružiny, stavitelná odlehčená spoušť, odlehčený kohout a zvětšené výhozní okénko. Dalším, jindy dopláceným prvkem, je titanový úderník.
  • Střelecký test byl tentokrát zaměřen na přesnost zbraně na různé vzdálenosti, ověření nastřelení a porovnání výsledků s různými druhy munice.
  • Ze zbraně jsem v průběhu jednoho dne vystřílel spolu s dalšími dvěma střelci 50 nábojů zn. Remington UMC s FMJ střelou 230gr. a Fiochii FMJ 230gr. bez závady.
  • Při střelbě je potřeba věnovat pozornost poskládání palců při úchopu. Při příliš vysokém držení může docházet k přibržďování závěru a tím ke vzniku závad v samonabíjecí funkci.
  • Zpětný ráz a chování zbraně při střelbě je díky větší hmotnosti zbraně příjemné a spolu s charakteristikou náboje .45ACP plně vyhovuje určení zbraně pro terčovou resp. zábavnou střelbu.
  • Stejnou zbraň (a různé její modifikace) Springfield nabízí i s mířidly typu Novak vhodnějšími pro skryté nošení.

Shrnutí

  Springfield M1911-A1 Custom Target v ráži .45ACP z řady „Custom Loaded“ je velmi kvalitně zpracován a vybaven mnoha nadstandardními prvky, které z něj činí dobrou volbu nejen pro milovníky klasiky, ale i krásných zbraní obecně. Nerezová ocel v kombinaci s dřevěnými střenkami pistoli prostě sluší. Pokud uvažujete o nákupu zbraně typu 1911, značku Springfield nemůžete vynechat.
  Cena typu Custom Target je aktuálně v nabídce dovozce pod 30000 Kč a to nastavuje poměr cena/užitná hodnota velmi příznivě.

Zbraň a střelivo Remington do testu poskytla firma PROARMS s.r.o., www.proarms.cz , která je dovozcem do ČR.

Hodnocení – klady/zápory Springfield M1911-A1 Custom Target v ráži .45 ACP

+ velmi kvalitní zpracování z výroby
+ chod jednočinné spouště
+ nadstandardní doplňky už v základu
- vyleštěné povrchy závěru a těla zbraně jsou náchylné k poškrábání


Technické parametry Springfield M1911-A1 Custom Target
ráže.45 ACP
kapacita7+1
délka celková215mm (8,5”)
délka hlavně127mm (5”)
délka záměrné178mm (7”)
prázdná hmotnost1050 g.
cena (u dovozce PROARMS)29.900,-Kč
www stránky výrobcewww.springfieldarmory.com


Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 4/2005

autor: Aleš Vondráček datum: 07.02.2006