Akademie AEGIS

 

Remington 700 LTR (Light Tactical Rifle), r.308Win


Výjimečná odstřelovačka !

remington700ltrPokud jsme hovořili o modelové řadě brokovnic Remington 1100 jako o legendě, co můžeme jiného říci o puškách „sedmistovkách“ téže značky? Jsou prostě zbraně, které v téměř nezměněné podobě, ale v desítkách variant, překonávají věky… Seznamte se s modelem 700 LTR.

Úloha odstřelovače…

Většina má o práci odstřelovače zkreslené představy vytvořené akčními filmy. Skutečnost je však zcela odlišná a ke zvládnutí tajů této profese na vysoké úrovni vede dlouhá a nelehká cesta. Umění být špičkovým odstřelovačem, ať už policejním nebo armádním, zdaleka neznamená jen být dobrým střelcem. Předpokladem jsou zdravotní, fyzické i osobnostní dispozice, psychická odolnost a vyrovnanost. Adept tohoto „řemesla“ musí být obdařen i jistou inteligencí a matematickými schopnostmi při propočítávání balistických hodnot, vyznat se v druzích a typech střeliva, vlastnostech a nastavení optického zaměřovače a mnoha dalších věcech. Samostatnou kapitolou je maskování v různém prostředí, výběr zbraně, střeliva, optiky, údržba zbraně… Zkrátka, být sniperem je víc než jen umět mačkat spoušť.
Zajímavé je, že většina špičkových odstřelovačů jsou nejlépe nadprůměrní střelci z krátkých zbraní, ale málokterý i v této oblasti dosahuje špičky. Asi si každá z činností vyžaduje jinou osobnost střelce, typicky je to vidět na vztahu ke zbrani. Dlouhá zbraň je mnohem více spjata se střelcem, je mu přizpůsobena „na míru“ . Dobrý odstřelovač svou pušku hýčká jako miminko a její čištění a ošetřování se spíše podobá alchymii.

Remington 700 LTR

Puška 700 LTR (zkratka názvu LTR znamená Light Tactical Rifle - Lehká Taktická Puška). je odlehčenou verzí základního modelu 700, s určením této zbraně jako „městská odstřelovačka“ pro policejní účely. V podmínkách zástavby se nepředpokládá střelba na delší vzdálenost než cca 100 – 150m, a těmto vzdálenostem kratší hlaveň této pušky v ráži .308Win zcela vyhovuje. Nicméně jak se později ukázalo, „eltéerko“ se vyrovná delším (a dražším) puškám i na dvoj-trojnásobnou vzdálenost. Pro zamýšlené použití je větší mobilita relativně krátké a lehké zbraně výhodou, např. při přepravě ve vozidlech, transportu zbraně při zaujímání střelecké pozice atd.

700 LTR v testu

Pro test nám byla zapůjčena zbraň osazená dvojnožkou Harris a puškohledem Leupold Vari-X III 3,5-10x40 s přisvícením. Spolu se zbraní jsme na test dostali i střelivo Remington a Hornady. Jelikož nikdo z nás z Akademie obranné střelby AEGIS nemá potřebné znalosti ve střelbě ze zbraní tohoto typu, požádali jsme o provedení střeleckého testu našeho kamaráda Michala, odstřelovače-instruktora z policejní zásahové jednotky. Ten se daného úkolu “profesorsky” ujal a jeho poznatky a názory mají váhu zkušeností z mnoha let praxe a testování různých dlouhých zbraní. Za jeho přínos bych mu velice rád touto cestou poděkoval.
Test byl prováděn převážně v obtížných klimatických podmínkách za teplot kolem bodu mrazu na střelnicích v Poříčanech a Libavá, a také na 100m dráze střelnice Fox Chloumek v průběhu února 2005.

Cíle testu a posuzované vlastnosti:
  • nastřelit zbraň na 100m
  • zkontrolovat přesnost kliků puškohledu Leupold
  • posoudit odpor a chod spouště
  • posoudit chod závěru a podávání nábojů ze schránky
  • zhodnocení zpětného rázu a chování zbraně při střelbě v různých polohách
  • pevnost nožiček Harris
  • pevnost montáže optiky
  • povrchová úprava zbraně
  • zkontrolovat přisvícení osnovy
  • zkontrolovat paralaxu zaměřovače
  • kontrolní nástřely na 100-300m , porovnat se zbraní Sako TRG-22
Výsledky testu :
  • Puška je velmi lehká – výhoda pro manipulaci, transport, pro střelbu z volné ruky a v polohách (sed, klek), nevýhoda pro stabilitu a tlumení zpětného rázu
  • Malá délka zbraně je výhodou pro manipulaci, transport – vhodná pro rychlé použití
  • Chod závěru je kultivovaný, přesný a hladký – na první “šáhnutí” je znát velmi dobré zpracování - první znak výborné zbraně
  • Spoušť je příjemně tvarovaná, chod má ideální délku, je plynulý a odpor po jemném namáčknutí bodový- další znak kvality.
  • Zpětný ráz je značný, na vině je nízká hmotnost zbraně (něco za něco...) a absence úsťové brzdy, zbraň po každé ráně „uskočí“ z polohy a je tak ovlivněna rychlost opakovaného výstřelu. Lepší pocity jsou při střelbě v polohách z volné ruky, kdy se zbraň drží pevněji a je více zapřena v rameni.
  • Výškově stavitelné nožičky Harris jsou standardní, nemají žádné výrazné slabiny. Kdo umí střílet „z batohu“, asi to bude výhodou, je to hodně preferovaný styl v US Army.
  • Nábojová schránka se obtížně plní náboji, poslední náboj se obtížně umísťuje, chce to velmi trpělivě pracovat. Kapacita 4 nábojů není velká, z taktického hlediska není schránka ideální řešením, zásobníky jsou rozhodně ve výhodě.
  • Pažba je subtilní, to znamená pro střelce s velkou rukou možná nepříjemné pocity, obvykle se používají u odstřelovacích pušek výraznější provedení pažeb. Pažba se též hůře posazuje do ramene, celkově to koresponduje s celkovou velikostí zbraně.
  • To co dělá z 700 LTR vynikající nadprůměrnou zbraň, je hlaveň. Bude to „malej zázrak“, kanelování (tj. výrazné probrání plochy hlavně po jejích bocích pro zvětšení plochy ) zřejmě bude provedeno velmi přesně a plně funguje. I když je hlaveň krátká, dosahuje mimořádných kvalit, už jen pro tu hlaveň je zajímavé si pušku koupit, dá se s ní vrhnout do střeleckých soutěží a konkurovat „dospělým“ puškám.
  • Zbraň byla testována od 100m do 300m, vždy dosáhla rovnocenných výsledků s „většími“ puškami, na vzdálenost 300m v poloze vleže předvedla mimořádné výsledky (viz. foto). Porovnáváno bylo s puškou SAKO TRG-22. Pro přesnou střelbu není tato konkrétní zbraň osazena nejvýhodnějším typem puškohledu, možná by se z ní dalo střelecky „vyždímat“ ještě více.
  • Puškohled Leupold Vari-X III 3,5-10x40 (s přisvícením záměrné osnovy), kterým byla zbraň osazena je standardní produkt firmy, není to vrcholný výrobek, ale také to není žádný „hobby“ výrobek za pár “šupů“. Korekce mají velmi měkký krok, to však je bolavé místo tohoto výrobku, v rukavicích nelze poznat kolik kliků střelec provedl. Podle evropských zvyklostí není obvyklé mít na točítku dvojí stupnici – jednu po 100 yardech, druhou po MOA, přesnější je klikat po spodní stupnici dle tabulek. Klik 1 MOA na 100m je opravdu na hrubou střelbu, toto asi střelcům bude vadit nejvíce, na 300m to je totiž už 1 klik/8,7cm! - a to je moc! Tento puškohled je proto výhodnější pro vojenské účely, pro střelbu na větší vzdálenosti, celkový rozsah výškové korekce je 60 x 1 MOA = 174cm/100m, to je 360stupňů na 1 otočku točítka, točítka jsou značena pro náboj s váhou střely 168grs, s rychlostí cca 800m/s.
  • Přisvícení záměrné osnovy je ve standardní kvalitě a svou funkci plní.
  • Nastavení paralaxy fungovalo, objektivně by však tato část testu chtěla více prostoru.
  • Povrchové zpracování je kvalitní, použité materiály plně odpovídají nárokům na odolnost a životnost zbraně pro dané účely.
  • Hlavní část praktického střeleckého testu byla prováděna se střelivem 308Win firmy SB s váhou střely 168grs, typem HPBT 2200. Dále bylo vyzkoušeno a porovnáno několik desítek kusů munice od f. Remington (střela 168grs BTHP MATCH), Hornady (150grs SST) a Sako (168grs HPBT RACEHEAD SIERRA). Už na 100m se očekávaně projevila mírná nevýhoda lehké střely Hornady, která je ale spíše loveckou municí. Během testu nedošlo k žádné závadě na munici nebo zbrani.

Celkové hodnocení:

Jedná se bezesporu o velmi vydařený výrobek, vyrovná se „dospělým“ odstřelovačkám a poměr cena/užitné vlastnosti vyznívá více než příznivě. Koupě této zbraně je velmi výhodná, dle precize střelby se puška tlačí o třídu výše než je! Její výkon zejména na 300m byl pozoruhodný.
Děkujeme firmě PROARMS CZ s.r.o., která je dovozcem sortimentu zbraní a střeliva Remington a střeliva Horandy za zapůjčení zbraně a velmi vstřícný postoj k jejímu testování. Další informací můžete získat na www.proarms.cz nebo na tel. 602258669.

Technické parametry:

Remington 700 LTR vychází z modelové řady 700 (700P) a její modifikace spočívají předvším v odlehčení a zkrácení hlavně a přizpůsobení (polymerová plastová pažba, matné černěná fosfátovaná povrchová úprava atd.) pro policejní účely. Funkčně je to opakovací kulovnice s upraveným Mauserovým závěrem.

Remington 700 LTR
ráže.308 Win
Celková délka998mm
Délka hlavně20” tj. 508mm (model 700P má hlaveň 26”)
Prázdná hmotnost3,4kg (model 700P cca 4,1kg)
Kapacita schránky4
Výrobce/dovozcewww.remington.com / www.proarms.cz


Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 8/2005

autor: Aleš Vondráček datum: 09.01.2006