Akademie AEGIS

 

Teleskopické obušky


obusekV současné době se nedá s určitostí říci, kdo první vynalezl a posléze použil vysunovací úderovou zbraň. Například tzv. zabijáky používaly již za II. světové války jednotky britských Commandos či složky německého gestapa.

Většinou u těchto obušků byl poslední díl tvořen pružinou, proto byl a je zrovna tento bojový prostředek nevhodný např. pro kryty, páky atp. Pevné teleskopické obušky se vyrábějí ve dvou základních variantách - kalené či nekalené. Mohou být také z různých materiálů a i několika délek. Povrchová úprava bývá zpravidla černá nebo lesklá. Standardně se nosí buď přímo v kapse, nebo v pouzdře na opasku.

ZAČALI AMERIČANÉ

Přibližně v osmdesátých letech dvacátého století začala americká firma ASP výrobu svého teleskopického obušku složeného z pevných dílů. Zpočátku byly tyto speciální úderné prostředky určené jen pro příslušníky různých bezpečnostních složek. Postupem času se teleskopické obušky začaly rozšiřovat po celém světě. Přibývali další výrobci, kteří se snažili také vyrobit tyto americké Police Battons. V současnosti jsou tyto vysunovací prostředky velice rozšířené nejen u různých ozbrojených složek a sborů, ale i u soukromých bezpečnostních služeb či obyčejných civilistů. Je bezesporu obrovskou výhodou mít u sebe tento menší podlouhlý předmět, který jsem schopen jedním razantním pohybem - máchnutím ruky - změnit na vynikající zbraň pro sebeobranu. Nejen díky skladnosti, ale i např. snadné ukrytelnosti jde o velmi oblíbený moderní obranný prostředek. Hlavně u policistů představuje teleskopický obušek tzv. střední úroveň použití síly a vyplňuje mezeru mezi použitím boje beze zbraně a použitím střelné zbraně. Teleskopické obušky jsou také velice oblíbené u bodyguardů. V posledních několika letech jsou těmito prostředky vybavovány i některé speciální útvary Policie ČR.

KVALITA Z ČECH

Naučit se zacházet s teleskopem není až tak náročné. Mnohdy může jen samotné tasení obušku, spojené s kovovým zvukem vysunujícího se obušku do pohotovostní pozice, odradit útočníka od zamýšlené akce. Někdy může i amatérské „uhoď, jak umíš" pomoci vyřešit určitou problémovou situaci i necvičenému laikovi. Samozřejmě (a to zdůrazňuji a doporučuji) je velice vhodné projít alespoň základním kurzem v ovládání a bojovém použití teleskopického obušku pod vedením kvalifikovaného instruktora. Praxe ukázala, že jsou velice vhodné pro výuku filipínských bojových umění, jako je např. eskrima nebo kali. Cíleně vybrané a zjednodušené techniky z těchto bojových systémů se velmi osvědčily. Umožňují kombinovat různé údery, kryty, páky, ale i např. odváděcí i znehybňovací techniky.
Poslední dva roky jsem měl možnost otestovat a vyzkoušet kalené teleskopické obušky od české firmy Euro Security Products. S těmito obušky jsem např. prorážel dřevěné dveře, nouzově rozbil okénko u automobilu, rozlámal dřevěnou židli, prováděl přítahy či jinak použil svou vlastní váhu. Dále jsem vedl desítky úderů do železné tyče, zkoušel vypáčit pomocí teleskopického obušku dveře či se „bránil" proti železné židli a baseballové pálce. Tyto české obušky obstály na výbornou, proto je mohu jen vřele doporučit, a to nejen díky kvalitě, ale i ceně.
Teleskopické trubky kalených obušků jsou tepelně zušlechtěny, a proto se tyto obušky vyznačují značnou odolností proti deformaci při tvrdém úderu. Mají kvalitní gumovou rukojeť s originálním povrchem. Vyrábějí se ve třech základních provedeních, a to krátký (délka v otevřeném stavu 40,5cm), střední (délka v otevřeném stavu 53cm) a 67cm dlouhý. Jako doplněk lze dokoupit taktické zrcátko či přídavnou svítilnu. Bližší informace na www.eurosecurity.cz

autor: Martin Hradecký datum: 03.03.2006