Akademie AEGIS

 

Kahr E9 v ráži 9 mm Luger


kahrTento test by se také dal nazvat „nedoceněný Kahr“… Americký Kahr u nás není příliš rozšířenou zbraní a pro mnohé je velkou neznámou. Provází ho pověst velmi kvalitně vyrobené pistole vyšší ceny a v USA také konfrontačně vedená reklama vůči zn. Glock. V mnoha časopisech nalezneme vyobrazení dřevěné kostky a pod ní nápis „ Why buy a BLOCK when you can own a Kahr?“ čili něco ve smyslu „ Proč kupovat Block (zřejmá narážka na Glock) když můžete mít Kahr?

Pistole Kahr

Reklama je reklama, fakta jsou fakta. Značka Kahr dnes představuje produkci pistolí v rážích 9 mm Luger, .40 SW a .45 ACP ve dvou základních velikostech. Dále se liší použitím ocelového nebo plastového těla a barevným provedením (černěné, lesklé nebo bi-tone). Společným znakem všech pistolí Kahr je použití jednořadého zásobníku.
V trochu nepřehledném značení jednotlivých modelů nám může pomoci nápověda, že pokud je v názvu písmeno P (v jakékoli kombinaci, např. TP, PM atd.) znamená to plastové tělo zbraně a číslovka 9, 40 nebo 45 ráži. Výjimkou ve značení je jen typ CW9 (concealed weapon), který má také plastové tělo a jeho název to nesignalizuje.
Celkově můžeme pistole Kahr zařadit do kategorie kompaktních (a některé modely do sub-kompaktních) pistolí určených primárně pro skryté obranné nošení. V USA je oblíbenou tzv. off-duty zbraní (policistou nošená zbraň mimo službu v civilu), např. policejní sbor v New Yorku ji oficiálně doporučuje svým příslušníkům jako jeden ze tří typů pro off-duty nebo záložní nošení.

Kahr E9 v testu

K dlouho očekávanému testu jsme ve skladu dovozce, firmy Banzai s.r.o., vybrali model E9 v ráži 9 mm Luger v atraktivní kombinaci Bi-tone tj. světlý závěr – černé tělo. Jedná se vlastně o ekonomičtější variantu (úpravy jsou spíše kosmetické) základního modelu Kahr K9.

ZÁKLADNÍ POPIS
  • Zbraně Kahr jsou samonabíjecí pistole s uzamčeným závěrem do výhozního okénka, buď celoocelové konstrukce ( jako testovaný E9) nebo kombinace plastové tělo-ocelový závěr.
  • Spoušťový systém je DAO (pouze dvojčinný) s přímoběžným, částečně předepínaným úderníkem.
  • Bezpečnostní prvky: dlouhý chod DAO spouště, blokace úderníku
  • Plastové krabička obsahuje kromě zbraně také dva jednořadé zásobníky.
ZPRACOVÁNÍ
  • Hlavní chvála na zbraň a na to „co umí“ bude přece jen zaznívat později. Úroveň zpracování je dobrá, ale přece jen ne vynikající. Dojem kazí několik, spíše kosmetických, detailů (nestejnoměrné sražení hran, stopy po obrábění na vnitřních plochách atd.), které by ale přece jen neměly na zbrani dané cenové kategorie být.
  • Naopak nejpřísnější kritéria snese povrchová úprava závěru i těla pistole a velice solidně působí provedení zásobníků.
OVLÁDACÍ PRVKY
  • Kromě spouště je na zbrani „jen“ záchyt závěru a tlačítko vypouštění zásobníku v kořeni lučíku.
MÍŘIDLA
  • Jedním slovem: výborná. Trochu připomínají „sigovská“ mířidla a pro tuto zbraň jsou velmi vhodná. Jsou nízká, velmi dobře čitelná a bíle zvýrazněná tečkou na mušce a proužkem v ose zářezu hledí.
  • Kovová muška je napevno usazena a hledí je částečně stavitelné v drážce.
SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS
  • DAO spoušť se bude vždy vyznačovat dlouhým chodem, u testované zbraně je to cca 12 mm. Je však hladká a se stejným odporem po celé dráze. Ten není nijak velký a ani po dlouhém suchém nácviku necítí prst únavu.
  • Pohyb spouště je přenášen jednostranným táhlem na pravé straně
MANIPULACE a PRAKTICKÉ POZNATKY
  • Po čtrnáct dní přelomu srpna-září 2005 jsem zbraň poměrně intenzivně testoval a seznamoval se s ní. Na testu se podílelo více lidí, např. můj kolega z Akademie obranné střelby Aegis M.Hradecký, letošní Mistr republiky IPSC div. Production V.Vinduška, několik instruktorů Celní správy ČR a speciálně u této zbraně i několik žen.
  • První dva dojmy ze zbraně jsou, že je velmi plochá a že velmi dobře „sedí“ do ruky. Při delším zkoušení se ale plochost zbraně projevuje paradoxně mírně negativně tím, že je potřeba více ohýbat ukazovák na jazýčku spouště abychom mačkali prostředkem posledního článku prstu a ne až kloubem. To by mohlo vést k nežádoucímu strhávání. Po čase se na to dá zvyknout a nečiní to žádný problém, resp. na střelbě se to neprojevovalo.
  • Ovládání závěru je výborné. Jeho profil je nízký a osa hlavně je ose ruky blízko. Síly k natahování nejsou potřeba příliš velké, přitom samotná vratná pružina je poměrně tvrdá (jak se můžeme zjistit při rozborce)
  • Veškerá manipulace (natahování, vystavování závěru, kontrola zbraně, simulace odstraňování závad, manipulace se zásobníkem atd.) byla i pro ženské ruce docela snadná (a nejednalo se o žádnou obryni…).
  • Díky hladkému tělu bez pojistek a jiných ovládacích prvků (vyjma zmíněného záchytu závěru) jsou možné všechny způsoby držení zbraně z hlediska „poskládání“ placů na zbrani.
  • Rozborka je náročnější. Vyžaduje stažení a držení závěru v přesné poloze a vyražení záchytu závěru pomocí nějakého předmětu. U konkrétní (nové) zbraně to vyžadovalo velkou sílu, záchyt držel pevně.
  • Velké výhozní okénko usnadňuje pohledy do zbraně při její kontrole a také je výhodou při případném odstraňování závad.
  • Ústí zásobníkové šachty by prospělo zkosení hran pro snadnější zavádění zásobníku do zbraně. Samotný zásobník má plastovou botku přesahující obrys zbraně a o kousek prodlužuje úchopovou plochu rukojeti.
  • Gumové střenky zn. Hogue, který je pro Kahr vyrábí jsou velkým plusem pro kvalitu úchopu této pistole. Zbraň se drží velmi dobře, jen ve výřezu pro hřbet ruky jsou odhalené hrany kovového těla, které při snaze o co nejvyšší úchop po chvíli tlačí do dlaně.
  • Dojem z manipulace před prvním výstřelem je jednoznačně pozitivní, vše je přirozené, rychle jsem si na pistoli zvykl a rád s ní „sušil“.
STŘELBA
  • Praktický test obsahoval vystřelení 100 ran se zaměřením na chování a ovladatelnost zbraně při střelbě a získání základního dojmu. Použité střelivo bylo přebíjené s FMJ 124gr. střelou, laborované přibližně na parametry tovární munice Sellier a Bellot (IPSC faktor 135) a také originální SaB 115 gr. FMJ. Při střelbě nedošlo k žádné závadě. Střelecký test proběhl na střelnici Fox Chloumek u Mělníka.
  • Naměřená průměrné hodnoty rychlosti střely (ze série deseti výstřelů) dosahovaly 331 m/s. Ve stejný okamžik jsem měřil také rychlosti z ČZ SP-01 (120 mm hlaveň oproti 89 mm u Kahru E9) a rozdíl byl jen 29,5 m/s ve prospěch delší hlavně.
  • Už první výstřely jsou velkým překvapením. Zbraň se chová tak klidně, jako by to snad ani nebyl malý lehký kompaktík. Bez přehánění je to vynikající.
  • I při rychlých sériích na vzdálenost 5 – 10 metrů zůstává ovladatelnost nadprůměrná a rychlost střelby omezuje jen dlouhý krok spouště. Velmi dobře se zbraň chová i při střelbě jednou rukou.
  • Při střelbě se ještě více projevují kvalitní a dobře zvolená mířidla pro tuto zbraň.
  • Na vzdálenost 15 jsem dosáhl nejlepšího rozptylu (vstoje bez opory) pěti výstřelů cca 10 cm, střední bod zásahu byl shodný se záměrným bodem.

Shrnutí

Kahr E9 je velice příjemné překvapení. Hlavně díky chování při střelbě a pohodlné manipulaci získává mé vysoké hodnocení a doporučení. Menší kapacita je kompenzována malými rozměry a plochá zbraň se velmi dobře ukrývá při nošení. Myslím, že zejména pro mnoho žen bude Kahr výbornou volbou.
Děkuji firmě Banzai s.r.o. za zapůjčení zbraně do testu.

Hodnocení – klady/zápory:

+ chování při střelbě
+ mířidla
- drobné nedostatky ve zpracování

Technické parametry: Kahr E9
ráže9 mm Luger
kapacita7 + 1
délka celková152 mm (6”)
délka hlavně89 mm (3,5”)
výška114 mm (4,5”)
šířka23 mm (0,9”)
odpor spouště3,5 – 5 kg (údaj výrobce)
prázdná hmotnost682 g. (24 oz.)
cena21.000 – 27.000.- Kč podle modelu a provedení
výrobceKahr Arms – USA, www.kahr.com
dovozce do ČRBanzai s.r.o.


srovnávací tabulka vybraných modelů pistolí Kahr
model K9P9P9 CovertP40P45MK9PM9
ráže 9 mm Luger9 mm Luger9 mm Luger7,65Bw..40 SW.45 ACP9 mm Luger
materiál těla ocelplastplastplastplastocelplast
kapacita 7+17+16+16+16+16+16+1
délka celková 152 mm152 mm152 mm155 mm160 mm135 mm135 mm
délka hlavně 89 mm89 mm89 mm89 mm90 mm78 mm72 mm
výška 114 mm114 mm101mm116 mm122 mm101 mm101 mm
šířka 23 mm23 mm23 mm24 mm25,5 mm23 mm23 mm
prázdná hmotnost 707 g.500 g.478 g.529 g.580 g.679 g.472 g.



autor: Aleš Vondráček datum: 17.03.2006