Akademie AEGIS

 

TEST: karabinová konverze CAA Roni-G1 Změňte svého Glocka v malý samopal...


Myšlenka jednoduše udělat z krátké zbraně dlouhou je stará mnoho desítek let a historicky souvisela především se snahou lépe zvládat pistole střílející dávkou. Poslední dobou, a zejména poslední dva roky, zažíváme znatelnou renesanci různých "udělátek", které se pokouší o totéž... A jednou z konverzí, které nejvíce změní vzhled pistole na malý samopal, je typ Roni-G1 od izraelské firmy CAA.

Z pistole "puška"? Nic nového pod sluncem...

Jak bylo řečeno, myšlenka samotná není nijak revoluční. Na počátku dvacátého století resp. za první světové války se můžeme potkat s několika typy automatických krátkých zbraní (např. Mauser C96 nebo Steyr M1912), ke kterým je pro zvýšení ovladatelnosti připevněna přídavná pažba, často sloužící i jako pouzdro. V modernější historii, konkrétně v sedmdesátých a osmdesátých létech dvacátého století, se pak s podobným řešením setkáváme u pistolí H&K VP70, APS Štečkin nebo Beretta 93R.

Proč karabinová konverze u samonabíjecí pistole?

Pokud pomineme potřebu stabilizovat automatické pistole při střelbě dávkou, k čemu je vlastně dobré udělat ze samonabíjecí pistole vzhledově cosi jako "malý samopal", byť střílející jednotlivými ranami? Základní odpověď je poměrně jednoduchá, a co víc, i dává smysl. Pokud dosáhneme pomocí nějakého adaptéru nebo konverze ergonomie držení pistole jako má krátký samopal nebo karabina, získáme tím mnohem větší jistotu, rychlost a přesnost zásahu na větší vzdálenosti. Pokud konstrukce adaptéru umožňuje také montáž zaměřovače, např. kolimátoru, tento efekt se ještě zvýrazní. Dalším důvodem (a také odpověď na otázku, proč většina těchto výrobků pochází z Izraele) je legislativní situace, ve které je možné nosit zbraň neskrytě, ale není možné vlastnit samopal...I zde může být konverze dobrým řešením.

Dostupná technická řešení jsou různá, od jednoduchých nástavných pažeb až po kompletní "kapotáž", kde původní pistoli prozrazuje jen vyčnívající rukojeť. Ani pro český trh nejsou karabinové konverze neznámou věcí. V minulosti se zde prodávaly konverze Mech Tech CCU, do kterých se vkládal rám pistolí Glock nebo 1911 a také samotné nástavné pažby (např. Fobus). Ale nutnost takovou konverzi registrovat (Mech Tech) nebo špatná ergonomie (Fobus) byly příčinou proč nedoznaly většího rozšíření.

Teprve rok 2009 a 2010 přinesl vlnu novinek v této oblasti (s některými se můžete seznámit na jiném místě tohoto časopisu v reportáži z veletrhu IWA), které pokrývají celou škálu druhů – od jednodušších vylepšených přídavných pažeb až po komplexní sofistikované řešení.

A k těm patří i testovaná konverze CAA Roni-G1 pro pistole Glock.

CAA Roni v testu

Do několikatýdenního testování nám byla společností PROARMS CZ zapůjčena jedna z prvních konverzí Roni-G1, která byla do ČR dovezena a v rámci jejího poznávání prošla rukama více jak desítky střelců, kteří s různými typy mířidel vystříleli stovky nábojů. Zajímavé bylo hodnocení především uživatelů z řad ozbrojených složek, kteří mají zkušenosti s krátkými samopaly. Osobně také mohu srovnávat ergonomii konverze Roni s malými PDW samopaly, např. HK MP5K, HK MP7, B&T MP9/TP9.

Konverzi jsme vyzkoušeli kromě Glocku 17 v ráži 9 mm Luger a Glocku 23 v ráži .40 S&W také s horkou novinkou – Glockem 4.generace G17 Gen4 .


ZÁKLADNÍ POPIS

  • konverze Roni-G1 je doplněk zbraně měnící ergonomii ovládání a střelecký projev krátké zbraně

  • umožňuje montáž zaměřovače a dalšího taktického příslušenství

  • je vyrobena z odolného polymeru s některými kovými prvky (čepy, nástavec hlavně...)

  • konverze není hlavní částí zbraně a nepodléhá registraci !

  • celková hmotnost bez vložené zbraně je 1470 g.

  • délka 470 – 553 mm dle nastavení pětipolohové teleskopické pažby

  • šířka (bez bočních railů) je 43 mm

  • zatím se dodává pouze v černé barvě, zelené a khaki provedení bude dostupné v průběhu roku 2010

  • vyrábí se pro pistole: Glock 17, 18, 19, 22, 23, 31, 32, 34, 35 (18, 34, 35 s některými jinými díly-nutno specifikovat při objednávce ), SIG 220, 226, 229, 2022, Jericho, Springfield XD, HK USP 9

  • výrobce: CAA Tactical – Izrael, www.caatactical.com, info@caatactical.com

  • dovozce: PROARMS CZ s.r.o., www.proarms.cz, tel.602258669, proarms@proarms.cz

  • cena: 12 990,- Kč (duben 2010)

  • záruka 30 měsíců

MANIPULACE A PRAKTICKÉ POZNATKY

  • Montáž na zbraň je velmi jednoduchá:

1. přes mířidla zbraně na hmatníky závěru se nasadí plastový blok s bočními natahovacími pákami

2. při vytažené pažbě se vytáhnou dva čepy a vysune se přední a zadní objímka

3. odklopí se bočnice konverze a do výřezů se vloží zbraň

4. zavře se bočnice, přetáhnou se objímky a zajistí čepy

  • Další nastavení se týká posunu nástavce hlavně – podle toho, zda v konverzi použijeme velkou (G17) nebo kompaktní (G19) pistoli, se osune tak, aby bez mezery navazovala na ústí hlavně

  • S konverzí se dají použít jen pistole Glock s novějším rámem s lištou na příslušenství, jen se standardními mířidla (nelze např. s hledím Truglo). Také nelze použít modely "C" s kompenzátorem

  • Na konverzi jsou čtyři raily – 5,5 cm spodní s odnímatelnou sklopnou přední ručkou, dva 8,5 cm boční např. pro nasazení svítilny a 24 cm dlouhý horní rail primárně určený pro zaměřovač nebo mířidla

  • Rozsah nastavení pětipolohové teleskopické pažby je 8 cm

  • Výškově nastavitelná lícnice se pohybuje v rozsahu 1cm

  • Prostor lučíku a tím přístup ke spoušti kryje páková pojistka ovládaná ukazovákem

  • Na botce pažby je držák na náhradní zásobník

  • V přední části spodního railu je vytvořena zábrana proti sklouznutí ruky před ústí zbraně

  • Na pravé straně u výhozního okénka jsou závity pro instalaci lapače prázdných nábojnic

  • Po vyjmutí přední kovové části (nástavce hlavně) lze použít i zbraň s tlumičem do 35,5 mm šířky

  • Za příplatek 460,- Kč je k dispozici závěs na nosný popruh

STŘELBA

  • Pokud je na konverzi také vhodný zaměřovač, je celek při střelbě velmi podobný dojmu z malého samopalu a celková ergonomie se jeví jako velmi příjemná, neomezující a nastavitelná v dostatečném rozsahu pro různé střelce.

  • Přirozenost "nahození" zaměřovače do oka je dána hlavně výškou osy záměrného bohu od horní hrany konverze. S tubusovými zaměřovači a kolimátory (např. Aimpoint Micro T1, nebo Leupold Prismatic), při využití standarní montáže nebyl žádný problém, naopak, na konverzi se nejlépe osvědčily. Pro použití minikolimátoru Hawke jsme museli použít mezikus abychom dosáhli jeho optimální výšky. Pro všechny zaměřovače nám nejvíce vyhovovala lícnice v základní poloze.

  • Střelba samotná je velmi příjemná, v ráži 9 mm Luger má konverze minimální zpětný ráz a zdvih a díky stabilnímu držení a opoře pažby v rameni je komfort ovládání zbraně velmi vysoký.

  • S kolimátorem a po krátkém zvyknutí si je porovnání rychlosti a jistoty zásahu (včetně opakovaných výstřelů) už od vzdálenosti cca 15 metrů oproti samotné pistolí nesrovnatelně lepší

  • Dostupnost vypouštění zásobníku u standardního záchytu je obtížnější než u samotné pistole, protože změna úchopu na rukojeti v konverzi je problematičtější. Zde jsme velmi ocenili nové provedení vypouštění zásobníku u G17 Gen4, které spolu s novým zdrsněním úchopu patří k tomu nejlepšímu co Gen4 nabízí a kvůli čemu se vyplatí si ji pořídit.


Výsledky testu – náš názor

Konverze CAA Roni patří mezi podobnými výrobky k těm, které nejvíce mění vzhled a ovládání pistole na dlouhou zbraň se všemi výhodami, které to přináší. S vhodným kolimátorem nebo jiným malým optickým zaměřovačem se zvyšuje efektivita střelby resp. se prodlužuje vzdálenost, na kterou lze zbraň účinně použít. V našich podmínkách může být tato konverze také vhodná pro určité specifické použití v ozbrojených složkách (pro které mj. výrobce prostřednictvím dovozce nabízí předváděcí akce).

Konverze CAA Roni určitě patří k tomu nejlepšímu, co se dá momentálně v tomto druhu doplňků koupit, navíc zcela volně bez nutnosti žádat o nákupní povolení. Určitou nevýhodou se na první pohled může jevit cena, která však v porovnání s dostupnými samonabíjecími verzemi malých samopalů (např. Brugger & Thomet TP9) není ani poloviční. Po ránce funkčnosti a přínosu pro střelbu lze konverzi CAA zcela určitě doporučit vaší pozornosti.


Hodnocení –klady/zápory:

+ výborná ergonomie

+ jednoduchá montáž

+ možnost montáže zaměřovače

- vyšší cena

ZPRACOVÁNÍ

* * * * * * * * 8/10

OVLÁDÁNÍ-MANIPULACE

* * * * * * * * * 9/10

CHOVÁNÍ PŘI STŘELBĚ

* * * * * * * * * * 10/10

POMĚR CENA/KVALITA/UŽITNÁ HODNOTA

* * * * * * * * 8/10



autor: Aleš Vondráček datum: 13.07.2010