Akademie AEGIS

 

Smith & Wesson M586 : klasika léty prověřená...


sw586Nejen pistole si zaslouží Vaši pozornost...nestárnoucí model 586 značky Smith & Wesson se neocitl v našem testu rozhodně náhodou. Typově výborně reprezentuje produkci S&W a nese veškeré její typické znaky. Prostě klasika…

Co nového k revolveru?

Objevovat něco nového na revolveru a docházet k nějakým převratným zjištěním dnes snad už ani není možné. Pistole prodělaly za posledních několik desítek let bouřlivý vývoj, překonaly problémy se spolehlivostí (dodnes hlavní uváděnou výhodou revolverů) a vytlačily revolvery na okraj zájmu většiny uživatelů. Ty však zůstávají konstrukčně téměř beze změn, uplatňují se většinou pouze nové materiály a designové úpravy. Přesto mají revolvery své zastánce a obhájce nejen v řadách milovníků westernového střílení. Střelba z něj má prostě své kouzlo.

Nabíjet, přebíjet

Kapacita 5 až 8 ran klade mnohem větší důraz na drily spojené s výměnou střeliva než u pistole. Základní manipulací a dovedností každého revolveráře by tedy mělo být nabíjení resp. přebíjení revolveru. S použitím rychlonabíječe (speedloaderu) se dá dosáhnout času přebití válce skoro tak rychlého jako zásobníku u pistole. Nevěříte? Nejen fenomenální mistr revolveru Jerry Miculek, ale i domácí špičky praktické střelby IPSC vás o tom mohou kdykoli přesvědčit. V IPSC jsou nejrozšířenější revolvery zn. S&W model 625 v pistolové ráži .45ACP. Krátký a široký náboj je pro časté přebíjení ideální. Nepoužívají se však rychlonabíječe, ale tzv. moonclipy, věnečky po jejich obvodu jsou výřezy pro drážky nábojnice. V zásadě se praktikují dva způsoby přebíjení. Popis pro střelce praváka.
Způsob 1: Palec pravé ruky odmačkává posuvnou páku vyklopení válce, současně levá ruka pomáhá válec vyklopit. Ukazovák pravé ruky fixuje vyklopený válec, palec se posune nahoru ke kohoutu aby nebránil vyhození prázdných nábojnic. Levá ruka rázně udeří do tyčky centrálního vyhazovače, poté vytahuje rychlonabíječ (nebo jednotlivé náboje) a zavádí jej do válce. Potom zaklopí válec a připojí se do úchopu na rukojeti.
Způsob 2 : Palec pravé ruky odmačkává posuvnou páku vyklopení válce, současně levá ruka pomáhá válec vyklopit. Jakmile je válec vyklopen, je dále držen prsty levé ruky ( nejčastěji prostředníkem a prsteníkem, zatímco se ukazovák a malíček opírají o rám zbraně a fixují válec proti pootočení). Samotné přebití provádí pravá ruka, poté se současně levou zaklápí válec a pravá se přesouvá zpět na rukojeť.
Oba způsoby mají své výhody. Způsob 1 zachovává principy ovládání pistole (silná drží-slabá ovládá) a po celou dobu přebití se neruší úchop. Při způsobu 2 provádí manipulaci s rychlonabíječem resp. jednotlivými náboji silná, většinou šikovnější ruka. Při stejně dobrém zvládnutí těchto technik je rychlost a spolehlivost rovnocenná.

Smith & Wesson M586

Testem prošly dva kusy SW 586 se 4“ hlavní v ráži .357Magnum/.38Special, jeden v provedení tak jak jej vyndáme z krabice a druhý ve sportovnější, vyladěné podobě. Obě zbraně mám k dispozici po dlouhou dobu a používám je pro sportovní disciplíny Obranné střelby IDPA. Stejná zbraň v nerezovém provedení se označuje M686. Typ 586/686 se vyrábí s 2“, 4“ a 6“ hlavní.
  • Celkově se jedná o poměrně robustní zbraň pro svou hmotnost nepříliš vhodnou pro časté skryté nošení.
  • Zpracování revolveru je velmi dobré, má kvalitní brynýrovaný povrch, který se ani při častém používání příliš neodírá, kromě mírného oleštění hran. Vůle válců na obou zkoušených revolverech jsou i po tisících výstřelech v normě.
  • Zbraň je dodávána s rukojetí z gumy (monogrip Hogue), která má v přední části vybrání na prsty. Zaručuje vynikající úchop i ve vlhkých rukách. Pro tento revolver vyrábí různé rukojeti většina velkých výrobců (např. Pachmayr) a lze tak zbraň individuálně upravit, např. pro malou ruku.
  • Posuvné tlačítko vyklopení válce na levé straně je trojúhelníkového tvaru a je dosažitelné a dobře ovladatelné ve většině rukou.
  • Chod spouště neupravené zbraně je standardně dobrý, jak je u SW tradicí. U sportovního druhého revolveru je zkrácena bicí pružina a tím je dosaženo ještě lepšího jemného chodu dvojčinné spouště. Nadměrným zkracováním pružiny se ale vystavujeme zvýšenému riziku selhačů u některých nábojů, proto je k této a dalším úpravám potřeba přistupovat citlivě.
  • Jak je typické pro revolvery SW, úderník je součástí kohoutu. Úder kohoutu se zápalku je přímý a není přenášen přes pohyblivou kulisu jako u jiných značek, které jinak více méně kopírují mechanizmus SW (např. Taurus).
  • Mířidla jsou v základním provedení s pevnou muškou se vsazeným oranžovým plastovým zvýrazněním a plně stavitelným hledím, které má výřez orámován bílým „účkem“. Jsou plně dostačující a univerzální pro sportovní i obranné použití.
  • Za dobu, co mám oba revolvery k dispozici jsem z nich vystřílel cca 1000ks nábojů ráže .38Spl., převážně značek Sellier a Bellot a Magtech a zhruba 300ks .357Magnum Sellier a Bellot.
  • Střelba náboji .38 Special je velmi příjemná, zdvih zbraně je snadno kontrolovatelný a rychlost střelby je srovnatelná s pistolí. .357Mag. už vyžaduje silnější úchop, ale stále zbraň „necestuje z ruky“ jak je tomu u některých revolverů této ráže s krátkou 2“ hlavní.
  • Naměřené hodnoty originálního střeliva Sellier a Bellot z testovaného revolveru jsou 246 m/s u .38Special a 388 m/s u .357Magnum , katalogové hodnoty úsťové rychlosti použitého střeliva SaB jsou 271 m/s u .38 Special a 425 m/s u .357Magnum.

Shrnutí

SW 586/686 se 4“ hlavní je klasický univerzální revolver vhodný pro sport i pro obranné účely. Při své ceně okolo 20-22000,-Kč nabízí dobrý poměr cena/výkon a dlouhou životnost. Většina používaných kusů je ve velmi dobrém stavu a tak je možné u tohoto typu doporučit i nákup starší, udržované zbraně „z druhé ruky“.

Hodnocení –klady/zápory: Smith & Wesson M586, ráže.357/.38

+ tradiční kvalita zpracování
+ gumová rukojeť zlepšuje úchop
+ přirozené otevírání válce, tvar tlačítka
- vyšší hmotnost v kombinaci s malou kapacitou – nepříliš vhodné pro nošení


Technické parametry Smith & Wesson M586
ráže.357/.38Spl
kapacita6 nábojů
délka celková243 mm
délka hlavně102 mm
prázdná hmotnost1134g.


Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 12/2004

autor: Aleš Vondráček datum: 28.04.2006