Akademie AEGIS

 

Střelecké hodinky 5.11 HRT


511HRTHodinky…každý z vás určitě zná např. potápěčské, s GPS přijímačem, s měřičem tepové frekvence a mnohé další…ale střelecké? Jistě, střílet asi samy nebudou, ale přece jen vám mohou v něčem pomoci, zvláště pokud je vaším favoritem zbraň dlouhá. To hodinky se značkou 5.11 Tactical series opravdu dovedou.


„Stará známá“ 5.11 Tactical series

Tato značka už u nás rozhodně není značkou neznámou. Za krátkou dobu si taktické oblečení a doplňky 5.11 získaly popularitu u střelců, kteří oceňují užitné a odolné vybavení a zejména kalhoty, vesty, bundy a boty si našly místo ve výbavě mnohých. Důkazem kvality je fakt, že i některé české speciální jednotky tuto výstroj používají k plné spokojenosti.
„Rodina“ výrobků 5.11 se neustále rozšiřuje o nové skupiny produktů (např. spodní oblečení, střelecké opasky…) a také se stávající osvědčené modely vylepšují podle zkušeností uživatelů, hlavně profesionálních strážců zákona z celého světa.
Specialitou v nabídce 5.11 jsou hodinky s označením 5.11 HRT, určené nejen pro odstřelovače a sportovní střelce na dlouhé vzdálenosti.

Co hodinky 5.11 HRT umí?

Ve spolupráci s firmou Horus Vision byly vyvinuty speciální střelecké hodinky. Odolné, kvalitní a v souladu s firemní filozofií 5.11 vysoce užitné, ale co hlavně, mají zabudovaný balistický počítač Come-up (nově nazývaný SURESHOT). Tento software vyráběný právě f. Horus Vision je celkem známý a bývá standardně používán v kapesních PDA počítačích. Ale jeho zabudování do hodinek je zcela něco nového. Při stejných funkcích a téměř stejném komfortu ovládání je přínos této „miniaturizace“ zřejmý.
K čemu vlastně takový balistický počítač slouží? Jednoduše řečeno, umí za vás spočítat o kolik si musíte „překlikat“ nastavení puškohledu na různé vzdálenosti podle okolních podmínek. V okamžiku, kdy na jediném výstřelu záleží něčí život, není místo pro náhodu.
Až do vzdálenosti 1000m si s hodinkami 5.11 HRT můžete spočítat potřebné nastavení optiky pro přesný zásah. Podle vaší zbraně a ráže zadáte nejdříve do počítače základní údaje, tj. úsťovou rychlost a balistický koeficient C1, výšku optiky nad osou hlavně, vzdálenost na jakou je zbraň nastřelena a zvolíte si druh výstupních údajů (US/metrický systém, zobrazení výsledku v MILS, MOA, SMOA, počet kliknutí). Před samotnou střelbou už zadáváte jen teplotu, nadmořskou výšku, vzdálenost, směr a sílu větru, úhel inklinace…a je to.

5.11 HRT nejsou jen hodinky pro odstřelovače…

I když zrovna balistický kalkulátor nevyužijete, přesto vám mají hodinky 5.11 co nabídnout. Jedná se o stylové, velmi odolné hodinky s titanovým pouzdrem (lehké, přitom pevnější než ocelové), vodotěsné do 100m. Standardně jsou dodávány s dvěma řemínky, zátěžovým polyuretanovým a elegantním koženým, v nylonové víceúčelové kazetě (včetně imbusu k výměně řemínků). Hodinky snesou i drsné zacházení při sportovních aktivitách, expedičním cestování atd., zkrátka všude tam, kde jsou vystaveny nepříznivým okolním vlivům.
Od května 2006 bude na trhu další typ hodinek se stejnými vlastnostmi, ale s pouzdrem a řemínkem z nerezové oceli (typ HRT DRESS WATCH).

Můžeme doporučit

Pokud jste si oblíbili věci od 5.11, věřte, že i hodinky HRT vás nezklamou. Po několikaměsíčním nošení, kdy mé zápěstí opustily jen na párkrát (a to na chvilku…) si to dovolím tvrdit. Nastavení funkcí a ovládání hodinek je snadno zapamatovatelné a intuitivní. Velmi dobře je řešené podsvětlení displeje, které se (pokud zapomenete) samo po nějaké době vypne a tím šetří baterii. Jako zajímavost uvádím, že jsou to jediné hodinky co jsem kdy měl, jejichž budík mě opravdu spolehlivě probudí.
Hodinky HRT, stejně jako ostatní 5.11 produkty si můžete vyzkoušet u výhradního dovozce firmy NO LIMIT SURPLUS (www.511tacticalseries.cz), nebo v pražské reprezentační prodejně 5.11 v prostorách f. Frankia Lov.

Akademie obranné střelby AEGIS doporučuje vybavení zn. 5.11 Tactical series.



5.11 HRT hodinky – základní popis a funkce
  • Titanové pouzdro
  • Sklíčko odolné proti poškrábání
  • Polyuretanový i kožený řemínek
  • Vodotěsnost do 100m hloubky
  • Prachotěsnost
  • Zabudovaný balistický kalkulátor SURESHOT
  • Analogové i digitální funkce, ručičky s luminiscenčními body
  • Výrazné ovládací tlačítka - jisté ovládání i v rukavicích
  • Podsvícený displej s automatickým vypnutím
  • Otočný číselník
  • Dvě časové pásma, dva alarmy
  • Datum
  • Stopky, přesnost 0,01s
  • Odpočet do 24hod. po 1 s.
  • Cena 8200,-Kč


Vyjde tiskem ve Zbraně & Náboje 4/2006

Skryté nošení zbraně s oblečením 5.11 TACTICAL SERIES

autor: Aleš Vondráček datum: 21.02.2006