Akademie AEGIS

 

UNCLE MIKE’S - pouzdra na zbraně a taktické vybavení od „strýčka Majka“


UCJen málo značek v oboru pouzder na zbraně a dalšího střeleckého vybavení na světě se může pochlubit takovou úspěšnou historií jako Uncle Mike’s, dnes jedna z divizí konsorcia Michaels of Oregon z USA.
Díky firmě PROARMS CZ se od konce roku 2005 mohou v plné šíři seznámit s těmito výrobky i střelci u nás.


Michaels of Oregon dnes

V našich zeměpisných šířkách nejsou výrobky od „strýčka Majka“ neznámé. Po roce 1989 to byly jedny z prvních dovážených pouzder a (ruku na srdce…) dodnes nesou některá pouzdra domácích výrobců stopy po původní inspiraci. Po mnoha „hubených letech“, kdy se tato značka objevovala na pultech prodejen velmi sporadicky (částečně i pro svou tehdy vyšší cenu) se karta obrací a dnes je situace zcela jiná.
Firma Michaels of Oregon je v současnosti jedním z nejvýznamnějších „hráčů“ na trhu pouzder na zbraně (krátké i dlouhé), taktického vybavení pro ozbrojené složky a dalšího vybavení a doplňků ke zbraním. Pod Michaels of Oregon patří kompletní výrobní programy značek Uncle Mike’s, Uncle Mike’s Law Enforcement, Butler Creek, Hoppe’s, Gun Mate, Stoney Point a nejnověji i Blackwater Gear (výrobky této značky a co se za ní skrývá vám představíme již brzy v samostatném článku).
Zejména v oblasti vybavení pro ozbrojené složky je Uncle Mike’s jedním z největších dodavatelů nejen v USA, ale také v Evropě. Vzhledem k tomu, že domácí výrobci v jednotlivých zemí nabízejí nepřebernou škálu pouzder za příznivé ceny, je tento fakt velice zajímavý. Svědčí o kvalitě a vysoké užitné hodnotě pouzder a dalšího vybavení Uncle Mike’s, které především policisté, vojáci a další profesionální uživatelé umí ocenit. Spoluprací s těmito složkami se také získávají cenné poznatky z praxe a zpětně se odrážení ve zlepšování stávajících výrobků a vývoji nových.

Uncle Mike’s

Sortiment značky Uncle Mike’s je velmi pestrý, od střeleckých rukavic přes tašky pro sportovní střelce i ozbrojené složky, pouzdra na skryté nošení z nylonu i nejmodernějšího Kydexu, až po kompletní program služebního policejního vybavení (opasky, pouzdra na zbraně, pouzdra a nosiče na další vybavení…) a není lehké vás s ním na malém prostoru plně seznámit. Díky spolupráci s přímým dovozcem této značky, firmou PROARMS CZ s.r.o. jsme proto vybrali jednu oblast, na kterou jsme se zaměřili blíže a některé věci za Vás vyzkoušeli. Jedná se o pouzdra určené pro skryté nošení zbraně, konkrétně o řadu pouzder z materiálu Kydex.

Co je to Kydex?

Zvládnutí sériové výroby pouzder z tohoto materiálu je obecně známkou vyspělé technologické úrovně firmy. Ne každému velkému výrobci se to také podařilo, Uncle Mike’s však nabízí taková pouzdra již několik let.
KYDEX - tento termoplast byl původně vyvinut pro užití coby podlahová krytina a obkladový materiál pro průmyslové interiéry. Dnes se používá pro širokou škálu výrobků s různým způsobem zpracování, od vakuového tvarování, přes tlakové tvarování (tekutý kydex je “odstříknut“ do formy, tímto způsobem je vyrábí i Uncle Mike’s) až po třískové obrábění.
Kydex je otěruvzdorný, nárazuvzdorný, chemicky stálý a má řadu dalších vlastností, pro které se stal oblíbeným materiálem pro použití v mnoha průmyslových odvětvích. Pro výrobu pouzder na zbraně nabízí možnost je profilovat podobně jako z kůže, ale při získání lepších výsledných vlastností. Kydex také dovoluje v pouzdře vytvarovat zádržný pojistný systém, který zajišťuje zbraň (spolu s celkovou samosvorností pouzdra) za lučík.

Vlastnosti dobrého pouzdra na skryté nošení - co od něj vlastně máme chtít?

Pouzdro na zbraň a zásobník (zásobníky), musí pro skryté nošení splňovat několik zásadních požadavků:
  • Prvořadé je bezpečné (zakrytí lučíku a přístupu ke spoušti) a jisté držení zbraně uvnitř pouzdra a možnost dobrého úchopu rukojeti už při prvním nahmátnutí, tj. umístění všech prstů na rukojeť zbraně už v pouzdře. Více než rychlost tasení je důležitější, aby zbraň z pouzdra nevypadla při pohybu, např. běhu nebo přelézání překážek.
    Upínací systém pouzdra (např. šířka průvleků) musí být odpovídající vašemu opasku, aby pouzdro samovolně neměnilo polohu a sklon. Pro skryté nošení je vhodné, aby zbraň byla co nejblíže tělu.
  • Poloha opaskového vnějšího pouzdra (na straně střelecké ruky) je ideální na boku mírně vpředu tak, aby ruce svěšené podél těla kryly zbraň a umožňovaly kontrolu dotykem předloktí.
  • Úhel natočení pouzdra je nelepší buď kolmý nebo jen mírně natočený dopředu. To usnadňuje tasení a nevadí skrytému nošení. Častou chybou je příliš velký úhel natočení vpřed a nošení zbraně hodně vzadu (skoro nad zadní kapsou kalhot). To nejen nutí střelce při tažení zbraně nepřirozeně vylamovat ruku v zápěstí, ale hlavně odhaluje zbraň při předklonu
  • Trend, kterému výrobci různým způsobem vycházejí vstříc je možnost pouzdro sundat/nasadit bez rozepnutí opaseku. Asi nejlepším způsobem je uchycení pomocí tzv. pádla, používaným hlavně právě u plastových pouzder. Je to tvarovaný kus plastu na zadní straně pouzdra zasouvaný za kalhoty a jištěný k opasku.

Test pouzder Uncle Mike’s

Kromě sady pouzder z kydexu jsme měli k dispozici tři taktická stehenní pouzdra (typ PRO-3 pro pistole Glock, pouzdro “Standard Dual Retention” pro 1911 a dále pouzdro pro pistoli Glock s nasazenou taktickou podvěsnou svítilnou), tři typy střeleckých rukavic a konečně střelecké tašky “Deluxe Range Bag” a “Police Equipment Bag”.

ZÁKLADNÍ POPIS
  • Kydexová pouzdra Uncle Mike’s se skládají z poloskořepiny, do které se vkládá zbraň a platformy sloužící k upevnění na opasek, podle typu buď s průvleky, pádlem nebo jako vnitřní pouzdro. V kombinaci jistícím páskem a stehenním závěsem je k dispozici i varianta taktického pouzdra, vhodného pro neskryté nošení.
  • Všechny typy pouzder mají stavitelnou úroveň síly sevření zbraně v pouzdře pomocí dvou šroubů.
  • Pouzdra jsou k dostání pro střelce praváky i leváky.
  • Pouzdra mají tzv. rychlostní výřez umožňující při tasení dříve otočit ústí zbraně do směru střelby.
  • Zbraň je v pouzdře jištěna „zaklapnutím“ za lučík a také samosvorností (třením). Pro zvýšenou úroveň ochrany zbraně je možné namontovat plastové jistící pásky, nebo zvolit typ s vnitřní mechanickou pojistkou (typ Kydex Retention Holster).
  • Typ pouzdra s průvleky je přizpůsoben pro dvě šířky opasku (průvleky 3,8mm a 4,4mm)
  • Model s pádlem je univerzálně nastavitelný výškově (dvě polohy) a stranově (tři možnosti - ústí zbraně kolmo, náklon dopředu, náklon dozadu).
  • Typy zbraní pro které se kydexová pouzdra vyrábí: Glock 26, 27, 33, 17, 22, 19, 23, 20, 21, 29, 30, 36, Ruger P85, 89, 90, 91, 93, 94, 95, 97, Colt 1911 (včetně klonů), Beretta 92, 96, S&W 5900, SIG 220, 226, 225, 228, 229, 245, SigPro, Springfield XD 4“, Compact, Walther P99/SW99 i Compact, HK USP, HK USP Compact, HK P2000, revolver S&W J rám. Pro ČZ bohužel k dispozici není.
  • Pouzdra na zásobníky jsou také v několika variantách, základně buď pouzdro na jeden nebo dva zásobníky (jednořadé a dvouřadé) a volba upevnění na opasek je shodná se zbraňovými pouzdry, tj. průvleky na opasek nebo pádlo.
  • Doplněním řady kydexových pouzder je závěs na pouta a taktickou svítilnu (M3, M6, Glock…)
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI a POZNATKY
  • Kydexová pouzdra Uncle Mike’s známe a používáme v Akademii obranné střelby Aegis již několik let. Nechali jsme si je individuálně dovézt z USA a zkušenosti s nimi máme za tu dobu velmi kladné.
  • Z poskytnuté sady pouzder na testování jsme nejvíce vyzkoušeli opasková pouzdra na Glock 17 a na 1911, v obou variantách, tj. průvlek i pádlo a vnitřní pouzdro na Glock.
  • Ze srovnání pádlo vs. průvlek vychází dle mého názoru o něco lépe provedení s pádlem, především pro větší variabilitu nastavení a upevnění na opasku. Také je o kousek blíže k tělu (zde bude samozřejmě záležet na konkrétních tělesných proporcích) a proto velmi vhodné pro nenápadné skryté nošení zbraně.
  • K pouzdru lze zakoupit samostatně náhradní pádlo nebo díl s průvleky, ať už z důvodu případného ulomení (k tomu však dojde jen při použití hrubé síly) nebo pro zvýšení univerzálnosti použití pouzdra.
  • Zbraň v pouzdře drží velmi dobře a můžete se spolehnout, že ani při prudkých pohybech nebo při visení hlavou dolů nezůstanete beze zbraně.
  • Při ukládání zbraně do pouzdra signalizuje správnou polohu zbraně zřetelné zaklapnutí pojistky za lučík.
  • Ani nastavení silného sevření zbraně v pouzdře nekomplikuje tasení, odpor je dynamikou správného tasícího pohybu překonán bez zřetelného vjemu.
  • Často diskutovaná rychlost tasení (resp. vhodnost pouzdra pro rychlé tasení) je u těchto pouzder záležitostí pouze správných návyků a tréninku. U testovaných pouzder jsem dosahoval nejlepších časů tasení (a zásahu ve vymezené zóně na terči) na krátkou vzdálenost 5metrů, okolo 0,8 s.
  • V sezóně 2003 jsem se stejným pouzdrem absolvoval i řadu soutěží v praktické střelbě IPSC a mj. zvítězil v celkovém hodnocení Extraligy a byl na 3.místě na Mistrovství republiky. Pouzdro je bezproblémově použitelné jak pro nošení zbraně, tak pro sportovní střelbu.
  • Vnitřní pouzdro drží za opaskem pomocí zpětného háku a ani při dynamickém tasení se nepohybuje se zbraní (není riziko, že se zbraní tasíte i pouzdro, jako se to stává u některých látkových pouzder). Výhodou je snadné opětovné zasunutí zbraně do skořepiny pouzdra. Konstrukce pouzdra s sebou bohužel přináší jeho větší tloušťku a proto subjektivní pocit z nošení zbraně za kalhotami bude vysoce individuální. Závěs pouzdra s hákem je částečně výškově stavitelný a je proto možné v rozsahu několika centimetrů regulovat polohu zbraně.
  • Pouzdra na zásobníky v testu reprezentovala dvojpouzdra na dvouřadé zásobníky pro Glock (s průvleky) a jednořadé zásobníky pro 1911 (s pádlem) a univerzální pouzdro na jeden dvouřadý zásobník (uchycení na opasek pomocí klipsu). Z nich se nám nejvíce líbilo samostatné pouzdro, hlavně pro svoji jednoduchost a malé rozměry. Nasazení na opasek je snadné a klips zaručuje dostatečnou stabilitu pouzdra. Zásobník drží uvnitř pružné lamely a tak lze stejné pouzdro používat pro různé zbraně (vyzkoušenou máme kombinaci Glock a ČZ75).
  • Z dalších testovaných holstrů mne nejvíce zaujalo stehenní taktické pouzdro typu PRO-3, které má vysokou úroveň bezpečnosti zbraně uvnitř pouzdra. Díky kombinaci několika typů pojistek (3) je zbraň zajištěna nejen proti vypadnutí,ale hlavně proti vytažení např. pachatelem při zákroku policisty. Přitom je pistole „tasitelná“ velmi pohotově.

Shrnutí

O kydexových pouzdrech Uncle Mike’s se jednoznačně dá říci, že splňují požadavky na moderní a kvalitní pouzdro pro skryté nošení. Jsou univerzální pro různé účely použití, nastavititelné podle potřeb střelce a variabilní, co se způsobu uchycení na opasek týče.
Pouzdra se prodávají za příznivé ceny (opaskové s průvleky stojí 670,-Kč, s pádlem 770,-, 1zásobník s klipem 480,-Kč, 2zásobník s průvleky 650,-Kč, s pádlem 740,-Kč) a tak poměr cena/užitná hodnota vychází velmi výhodně.
V Praze je sortiment pouzder Uncle Mike’s k dostání u firem MPI, Střelecký servis J.Ondra a v prodejně Frankia Lov. Pokud je ve vašem městě prodejci ještě nemají, ať se obrátí na dovozce do ČR, kterým je PROARMS CZ s.r.o. (www.proarms.cz). Více informací o produkci firmy Uncle Mike’s naleznete na stránkách www.unclemikes.com .

Akademie obranné střelby AEGIS doporučuje kydexová pouzdra Uncle Mike’s.


Michaels of Oregon zahrnuje tyto značky:
  • Uncle Mike’s – pouzdra na krátké a dlouhé zbraně, střelecké vybavení a doplňky, řemeny a upínací systémy pro pušky a brokovnice.
  • Uncle Mike’s Law Enforcement – pouzdra a taktické vybavení se zvýšenou odolností určené speciálně pro ozbrojené složky.
  • Butler Creek – pažby, sklopné pažby, zásobníky, krytky optiky, řemeny atd.
  • Hoppe’s – komplexní nabídka čistících prostředků a přípravků pro údržku zbraní (včetně oblíbeného systému BoreSnake) a také pomůcek pro trénink a výcvik
  • Gun Mate – řada cenově výhodných pouzder pro dlouhé i krátké zbraně
  • Stoney Point – střelecké a lovecké doplňky
  • Blackwater Gear – profesionální taktické vybavení a výstrojních doplňků pro speciální jednotky, (vyvíjené na základě zkušeností bezpečnostní firmy Blackwater USA, působící v Iráku a Afghanistanu) určené pro nejnáročnější podmínky použití


Tiskem ve Zbraně & Náboje 4/2006

autor: Aleš Vondráček datum: 27.02.2006