Akademie AEGIS

 

Vybíráme : Taktickou ruční svítilnu


svitVolně navazujeme na seriál VYBÍRÁME, který vycházel v polovině roku 2004 a ve kterém jsme vám postupně pomáhali s výběrem zbraně, ráže, střeliva, pouzdra a dalších doplňků. Jedním z užitečných pomocníků může být i taktická svítilna vhodná pro použití se zbraní. Jak se však vyznat v záplavě různých typů a druhů? Pokusíme se vám poradit jak se v nich orientovat, z čeho lze vybírat a na co si dát pozor.

Budiž světlo!

Asi nikdo z vás nebude pochybovat o důležitosti a potřebnosti světla ve tmě nebo snížené viditelnosti, koneckonců v automobilu v noci také bez svícení nikam nepojedete… V případě použití svítilny nám nejde tolik o to „být viděn“, ale hlavně „vidět“. Když ještě jednou použijeme paralelu s autem…kolik z vás už si nadávalo při noční výměně píchlé pneumatiky někde v lese, že si nemáte čím posvítit? Auto uveze ledasco, ale do kapsy už není každá svítilna vhodná. A pokud nosíte zbraň, ať už pro výkon povolání nebo pro vlastní ochranu, jistě jste přemýšleli o nějaké svítilně vhodné ke zbrani. Touto oblastí se budeme nyní zabývat, tj. něčím co nazýváme ruční taktická svítilna.

Jak si vybrat ruční taktickou svítilnu?

Nejprve si zkusme říci, co si pod pojmem „ruční taktická svítilna“ vlastně představit. Můžeme jí definovat jako „výkonný zdroj světla pro použití se zbraní, velikostí vhodný pro nošení v kapse nebo pouzdře na opasku, s vysokou odolností a spolehlivostí.“
Požadavků na takovou svítilnu je mnoho a některé jsou protichůdné. Např. chceme vysoký světelný výkon a zároveň dlouhou dobu svícení, přitom malé rozměry a nízkou hmotnost. V průběhu posledních desetiletí se klasická podoba takové svítilny ustálila na podobě kovového válcového těla s reflektorovou hlavou co nejméně přesahující průměr těla svítilny, s xenonovým zdrojem světla a dvěmi lithiovými bateriemi typu CR123 (u nás známé jako fotobaterie). Zapínání je v patě svítilny, světelný výkon cca 60 lumenů a době svitu okolo 60 minut. Takto jsme vlastně popsali „matku“ současných taktických svítilen, typ 6P zn. SUREFIRE.
Nevýhodou podobných taktických svítilen je kromě ceny zdrojů (CR123 je v cenách několika desítek Kč za kus) krátká výdrž svícení. Taková svítilna je sice vynikající „nasvěcovač cíle“, méně už však univerzální nástroj. Toto dilema řeší výrobci dodnes a jen pokročilé technologie nabízejí nová řešení. Mnoho výrobců začalo nejprve používat výkonné LED diody (nebo jejich kombinace s xenonovou žárovkou). Samotné LEDky mají světelný kužel široký a nedosvítí do takové vzdálenosti, ale do několika metrů dostačuje a vynahrazuje to mnoha desítkami hodin svícení. Přesto se však nejedná o plnohodnotnou taktickou svítilnu…
Zlom nastal až s vývojem vysocevýkonné diody zvané LUXEON, s výkonem 1, 3 nebo 5 Wattů resp. s jejím větším rozšířením (a také zlevněním). Tento zdroj studeného bílého světla zejména výkonu 3 a 5W je srovnatelný s xenonem, přitom se stejnými bateriemi vydrží mnohem déle svítit. Moderní taktické svítilny s Luxeon diodou mají dnes světelný výkon na hranici 100 lumenů a doba svícení je až 2,5 hodiny. Elektronika také umožňuje regulovat výkon světla a efektivně řídit spotřebu energie. Ale i na xenonových svítilnách je znát vývoj a zatím zůstávají (i vzhledem k ceně) základní volbou pro profesionály.

Světlo jako „zbraň“a taktický prvek.

Úloha svítilny při použití se zbraní je často nesprávně nebo neúplně pochopena. Světlo využíváme hlavně pro IDENTIFIKACI cíle v rámci celé logiky řešení krizové situace. Teprve co vidím a vyhodnotím, můžu začít případně řešit střelbou.
Střelba se svítilnou za snížené nebo nulové viditelnosti je jednou z nejpokročilejších střeleckých technik a řešení např. závady nebo přebití vyžaduje vysokou úroveň dovedností střelce.

Jak se v nich vyznat a podle čeho vybírat?

Vlastnosti a charakteristiky ruční taktické svítilny jsou dány následujícími prvky:

BATERIE
Zdroj energie, nejčastěji používanými jsou:
  • CR123 (tzv. fotobaterie) – vlastnosti těchto lithiových baterií jsou nejvhodnější pro kategorii taktických svítilen. Je to stabilní napětí 3V (oproti 1,5 u alkalických), dlouhá doba použitelnosti bez samovybíjení (po deseti letech má baterie cca 90% původní energie), malá hmotnost a vysoká odolnost proti okolním teplotám (pracuje v rozpětí – 60 až +80oC)
  • AA (tužkové)
  • AAA (mikrotužkové)
ZDROJ a VÝKON SVĚTLA
  • Xenon – nejpoužívanější zdroj, vysoký světelný výkon. Nevýhodou je menší mechanická odolnost „žárovky“.
  • LED (light-emitting diode)– levné, při použití více diod je dosaženo lepšího výkonu (používá se 3 – 7ks)
  • Luxeon - vysocevýkonná LED – nejpokročilejší technologie dneška používaná standardně více výrobci, bohužel stále je cena relativně vysoká
  • Krypton, halogen – kdysi obecně nejpoužívanější, dnes jen u málo výkonných svítilen nebo u rozměrově větších (např. známá zn. Mag-Lite)
  • Kombinovaný – někteří výrobci řeší univerzálnost použití svítilny osazením současně xenonového a diodového zdroje světla (typicky 1x xenon- 3x LED). Je to však vykoupeno horší optickou kvalitou reflektoru, který je „rozbit“ umístěním diod.
REFLEKTOR
Proč mají některé svítilny se stejným zdrojem světla i bateriemi jiný výkon? Většinou je to dáno druhem, kvalitou a přesností výroby odrazných ploch uvnitř reflektoru. Důležité je, jestli je hlava reflektoru pevná nebo umožňuje směrování kuželu světla (široký nebo úzce zaostřený“). Věnujte pozornost také materiálu přední čiré části reflektoru, kvalitní svítilny mají užit odolnéhý, netříštivý polykarbonát (např. Pyrex atd.)
  • hladký pokovený – nejlevnější a nejpoužívanější. Vyleštěná kovová nebo plastová plocha reflektoru je pokovena a odráží světlo.
  • Fazetovaný – opticky lepší (také v závislosti na tvaru a délce odrazného kuželu), plocha reflektoru není jen hladká, ale je navíc pokryta miniaturními odraznými ploškami-fazetami. Některé reflektory se označují jako mikrofazetované (Peli M6, Surefire)
  • s čočkou – u LED diod
  • TIR (total internal reflection)– specialita f. SUREFIRE pro LED svítilny. Speciální tvar čočky zaručuje lepší využití a směrování světla.
OVLÁDÁNÍ – ZAPÍNÁNÍ
Způsob držení svítilny určuje poloha vypínače. Nejčastější je jeho umístění na konci svítilny a funkce dočasného světla při namáčknutí nebo trvalého zapnutí/vypnutí. Méně výhodný je vypínač na boku. Způsobů držení svítilny při střelbě je několik a určující je mj. právě pozice vypínacího tlačítka. Druhů funkce je několik:
  • dočasný/trvalý svit – tyto režimy by měla správná taktická svítilna určitě mít. Výkonné světlo se dá s výhodou použít i k oslnění protivníka, a vypínáním – zapínáním – změnou pozice využívat jeho výhody.
  • namáčknutí-dočasné, zmáčknutí-trvalé – při slabším stisku tlačítka se světlo aktivuje a při silnějším přepne do trvalého svitu. Dalším zmáčknutím se vypne.
  • namáčknutí-dočasné, otočení-trvalé – u většiny svítilen je použit právě tento způsob. Tlačítko na konci svítilny slouží jen pro dočasné světlo, trvalého svitu je dosaženo otočením (zašroubováním) buď celé koncovky svítilny nebo jen pootočením. U těchto konstrukcí je většinou také možnost nastavit otočnou část do polohy „trvale vypnuto“, kdy je např. při transportu u zavazadle vyloučeno náhodné zapnutí a vysvícení-vybití baterií.
  • klik-zapnuto, klik-vypnuto – u levnějších svítilen bývá tento způsob používán nejčastěji. Jedním zmáčknutím se světlo zapíná, druhým vypíná. Není tak možné „namačkávání“, což je pro taktické použití svítilny nevýhoda. Tento vypínač je většinou i na svítilnách s kombinovanými světelnými zdroji (např. xenon-LED). Pak je funkce taková, 1.zmáčknutí – xenon, 2.zmáčknutí vypnutí, 3.zmáčknutí – LED, 4.zmáčknutí – vypnutí. Který zdroj bude svítit jako první si můžete nastavit.
MATERIÁL SVÍTILNY
Kromě mechanických vlastností je druh materiálu rozhodující pro celkovou hmotnost. Pro představu, např. svítilna SUREFIRE E2e váží 88g., G2 116g. a Peli M6 160g (vše včetně baterií)
  • kov – hliník, lehké slitiny – nejpoužívanější, dobrý poměr mezi hmotností a odolností
  • plast
  • pogumovaný plast nebo kov – částečně nebo celkově provedená povrchová úprava pogumováním pro lepší úchop svítilny a zvýšení nárazuvzdornosti
TVAR TĚLA SVÍTILNY
  • přizpůsobení střeleckým technikám (např. tzv.cigárová technika) – na těle svítilny jsou vytvarovány zarážky pro prsty, vsazeny kroužky nebo vytvořeno zdrsnění (rýhování, rybina atd.)
  • nekulatý tvar reflektoru – drobnost,ale svítilna se při položení nebo pádu na zem se neodkutálí kamsi
KONSTRUKCE - ODOLNOST
To co není na první pohled vidět, často rozhoduje o životnosti svítilny. Taktické zvlášť, protože na ní jsou vzhledem k druhu použití kladené vyšší nároky. Nejen přesnost výroby a kvalita opracování je důležitá. Kritickým místem levnějších svítilen jsou pružinky, kontakty a drobné součástky uvnitř vypínačů.
  • voděodolnost/vodotěsnost – většina kvalitních svítilen je minimálně odolná proti stříkající vodě nebo krátkodobému ponoření do vody, některé dokonce vodotěsné. Pro utěsnění prostoru baterií a reflektoru se používají gumové „O“ kroužky ( často několikanásobné).
    • vhodnost pro montáž na zbraň - pozor na důležitou věc! Většina ručních taktických svítilen není přímo určena pro montáž na zbraně, zejména na dlouhé, u kterých při výstřelu vnikají silné rázy přenášející se na svítilnu. Některé ruční svítilny mají však vytěsněný reflektor a zdroj světla tak, že je lze bez rizika na zbraň namontovat (např. SUREFIRE M2).
    PŘÍSLUŠENSTVÍ a NADSTANDARDNÍ FUNKCE
    Většina svítilen má buď v základu nebo jako nadstandardní prvek možnost použití různého příslušenství. Jsou to zejména:
    • barevné filtry – pro signalizaci nebo pro zachování nočního vidění (zelené, červené, modré, IR)
    • krytka reflektoru – podobná konstrukce jako u filtrů, zde však slouží jako ochrana reflektoru
    • nástavce – signalizační kužele, difuzéry (rozptyluje světlo doširoka), úderové nástavce (použití svítilny v pěsti při sebeobraně) atd.
    • montáže – adaptéry a montáže na krátké i dlouhé zbraně, na přilbu atd.
    • klipsy – některé modely mají kovový klip, se kterým je možné komfortněji nosit svítilnu bez pouzdra např. v kapse
    • pouzdra – kožené, plastové nebo nylonové pouzdra a závěsy
    • závěsné oka a šňůry – možnost připevnit závěsnou šňůru (na zápěstí) – při střelbě nehrozí ztráta svítilny
    • regulace intenzity světla - u některých (dražších) modelů je možné regulovat intenzitu světla od mírného až po nejvýkonnější.
    • volitelné spínače – varianta výměny spínače za tlakový na delším kabelu vhodným pro montáž na zbraň
    • vyměnitelné hlavy – u konkrétních výrobců (SUREFIRE) lze standardní xenonovou hlavu volitelně zaměnit za diodovou (Luxeon)
    • nadstandardní funkce - u vybraných typů pak nalezneme nadstandardní funkce jako je např. stroboskopický efekt (Blackhawk Gladius), zabudované laserové ukazovátko (Streamlight Twin-Task 3C laser) nebo kombinace vícebarevných diod s xenonem (Streamlight Night Com) aj.
    DOPORUČENÍ, PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI:
    • pokud se rozhodnete k nošení svítilny, noste ji na stejném místě a udržujte si povědomí o stavu baterií, případně noste náhradní zdroje
    • ne vždy je třeba použít vysoce výkonné světlo, noste ještě např. na klíčích nebo jinde na oblečení-výstroji malé LED „svítítko“. Poslouží všude tam, kde potřebujete svítit dlouho a stačí vám méně světla, nebo tam kde není takticky výhodné použít výkonné světlo.
    • dávejte přednost prověřeným bateriím. Levné neznačkové zdroje většinou nemají takovou výdrž a nezaručují max. intenzitu světla.
    • u baterií AA a AAA používejte kvalitní alkalické druhy určené do digitálních přístrojů
    • na LED svítilnu není možné dát vzhledem ke spektru světla IR filtr

    Shrnutí – náš názor

    Kvalitní svítilna může být v krizové situaci stejně důležitá jako zbraň. Doporučujeme raději našetřit a koupit kvalitnější a prověřený typ, který vám bude sloužit dlouhé roky, než levný a zdánlivě výhodný kup. Jako taktickou ruční svítilnu doporučujeme typ kombinující zdroje CR123 a xenonu s vypínačem (umožňující namáčknutí – a dočasné světlo) na zadní straně. Variantu s Luxeonem doporučujeme buď 3 nebo 5W, 1W přece jen úplně nedostačuje. Vedoucí firmou v této oblasti je jednoznačně americký SUREFIRE, ale i další značky jako je Peli, Streamlight, Ledwave, Laser products, Blackhawk, Inova aj. vám mají co nabídnout

    Materiál k výběru taktické ruční svítilny pro vás připravila Akademie obranné střelby AEGIS, pořádající mj. i výcvikové kurzy „Světlo & Tma“ speciálně zaměřené na střelecké techniky se svítilnou za podmínek snížené nebo nulové viditelnosti.

    Cenové tipy
    názevsvětelný zdrojbateriecena *
    do 1000 Kč
    ESP Magnum 1W Luxeon 2xCR123 990,-
    do 1500 Kč
    Streamlight 4AA 7xLED4xAA 1179,-
    SUREFIRE G2 Nitrolonxenon2xCR1231274,-
    ESP Turbo 3W Luxeon4xAA 1179,-
    do 2000 Kč
    Streamlight Scorpionxenon2xCR123 1768,-
    Peli M6 xenon2xCR1231895,-
    do 3000 Kč
    Streamlight TL-2xenon2xCR123 2214,-
    Ledwave X-333W Luxeon2xCR1232856,-
    SUREFIRE E1 Executive1xCR1232916,-
    do 4000 Kč
    SUREFIRE G2Z Combatlightxenon2xCR123 3154,-
    SUREFIRE E2 Executivexenon2xCR1233559,-
    Ledwave X-555W Luxeon2xCR1233916,-
    více než 4000 Kč
    Streamlight Strion (nabíjecí)xenonLi-Ion4439,-
    SUREFIRE L4 Lumamax 5W Luxeon 2xCR1235998,-
    SUREFIRE M2 Centurionxenon2xCR1236296,-**


    *ceníky dovozců a distributorů k 1.5.2006:
    Eurolamp s.r.o., www.eurolamp.cz, svítilny zn. Streamlight, SUREFIRE, Ledwave
    MIPESA s.r.o./Nirvána, www.nirvana-sajnar.cz, svítilny zn. Peli
    ESP Products s.r.o., www.eurosecurity.cz, svítilny zn. ESP

    **cena včetně dvou hlav (standard 65 lm +120 lm)

    Tiskem vyšlo ve Zbraně a Náboje 7/2006

    autor: Aleš Vondráček datum: 28.05.2006
     
  •