Akademie AEGIS

 

Vybíráme : (3.) Pouzdro na skryté nošení zbraně


pouzdra Už od dávných dob chce každý nosit svoji zbraň tak, aby byla dobře chráněna – ať už před nepřízní počasí, poškozením nebo před zraky nepovolaných… zároveň musí být pohotově dosažitelná, nesmí překážet v pohybu ani jinak omezovat. To spojuje přes propast času římského legionáře, středověkého těžkooděnce s mečem, amerického kovboje s jeho proklatě nízko zavěšenými Colty i osobního ochránce v elegantním obleku od Armaniho.


Skryté nošení

Skryté nošení obranné zbraně má své zákonitosti. Nestačí jen obléci kabát a vyrazit do ulic. Mít při sobě zbraň znamená jisté omezení našich běžných životních návyků, změnu nebo úpravu našeho šatníku a stylu oblékání. Zvlášť při potřebě nosit zbraň dlouhodobě, v různých prostředích, klimatických podmínkách apod.
Zbraň nošená pod oděvem musí být na jedné straně ukrytá před odhalením ze strany našeho okolí, zároveň by měla být rychle a snadno dosažitelná v krizové situaci. „Prozrazením“ zbraně ztrácíme taktickou výhodu. Stačí se projít po frekventovaných místech ve městě nebo prostředcích hromadné dopravy, zaměřit se na to a možná budete překvapeni kolik špatně skrytě (skrytě?) nošených zbraní objevíte. Takovým lidem říkáme potenciální „dárci“. Už při volbě oblečení při odchodu z bytu je dobré myslet na možnost/nutnost odložit svrchní oděv např. v restauraci, změnu počasí atd. I v zimě raději oblékněte vrstvu navíc, abyste mohli nechat bundu rozepnutou.
Vřele doporučuji nosit skrytou zbraň i při jízdě automobilem (někteří mají pocit, že tam na ně není vidět…), vyhnete se tak případným komplikacím při policejní kontrole, tankování paliva u pumpy a dalších situacích. I v prostředích, kde jsou zbraně běžné (typicky střelnice s přilehlou restaurací) profesionál zbytečně svoji zbraň neukazuje.

Co chceme od pouzdra na skryté nošení?

Pouzdro na zbraň a zásobník (zásobníky), aniž bychom zatím řešili umístění na těle, materiál atd. musí pro skryté nošení splňovat několik zásadních požadavků.
Prvořadé je bezpečné a jisté držení zbraně uvnitř pouzdra a možnost dobrého úchopu rukojeti už při prvním nahmátnutí. Více než rychlost tasení je důležitější, aby zbraň z pouzdra nevypadla při popoběhnutí za tramvají. Upínací systém pouzdra (např. šířka poutek) musí být odpovídající vašemu opasku, aby pouzdro samovolně neměnilo polohu a sklon. Pro skryté nošení je vhodné, aby zbraň byla co nejblíže tělu.
Opasek by měl být dostatečně široký (cca 3,5cm) a tuhý. Nejrozšířenější jsou opasky kožené , ale i vyztužené nylonové ( v USA velmi populární tzv. Instructor’s belt, u nás opasky f. Milec). Doporučuji na něm nešetřit, kvalitní opasek vám vydrží dlouhé roky.
Mělo by to být samozřejmostí, ale není, že pouzdro má být určeno pro tu kterou konkrétní zbraň. Při průměrné úrovni personálu prodejen se zbraněmi je bohužel normální slyšet doporučovat pouzdra stylem „ta se tam vejde, to si kupte“…
Výslednou kvalitu nošení zbraně tvoří celek opasek – pouzdro – zbraň – oblečení. Také náš trénink by měl obsahovat drily tasení ze skrytého nošení v oblečení, které skutečně nosíme, nebo v takovém, které se mu blíží. Zjistit, že se vám podšívka saka „lepí“ na pistoli až ve chvíli, kdy se rychle blíží rozzuřený pán se sekerou, je pozdě…

Kde a jak nosit?

Přestože existuje mnoho způsobů nošení zbraně, nejdoporučovanější je nošení v opaskovém pouzdře na straně silné (ta která drží zbraň) ruky. Některé další jsou vhodné pro specifické situace a podmínky. Vnitřní pouzdra nošené pro křížové tasení nebo pro způsob zvaný „apendix carry“ (na straně silné ruky, mírně vpředu v oblasti třísel) pro dlouhé sezení např. v autě. Ledvinky a „Belly Band“ (široký pružný pás okolo břicha) pak pro nošení v horkých letních měsících.
Poloha opaskového vnějšího pouzdra (na straně střelecké ruky) je ideální na boku mírně vpředu tak, aby ruce svěšené podél těla kryly zbraň a umožňovaly kontrolu dotykem předloktí. Úhel natočení pouzdra je nelepší buď kolmý nebo jen mírně natočený dopředu. To usnadňuje dobré tasení a nevadí skrytému nošení. Častou chybou je příliš velký úhel natočení vpřed a nošení zbraně hodně vzadu (skoro nad zadní kapsou kalhot). To nejen nutí střelce při tažení zbraně nepřirozeně vylamovat ruku v zápěstí, ale hlavně odhaluje zbraň při předklonu.

Vybíráme pouzdro

Pokud už víme, co má pouzdro „umět“, můžeme řešit jaké konkrétně má být. Tradiční materiál – kůže má sice stále své skalní zastánce, ale moderní materiály posouvají výrobní možnosti přece jen dále. Jedná se hlavně o textilie na bázi nylonu a různé plasty umožňující vyrobit lehká a odolná pouzdra. Nejmodernější materiál současnosti je termoplast Kydex, Concealex…
Trend, kterému výrobci různým způsobem vycházejí vstříc je možnost pouzdro sundat/nasadit aniž bychom rozepínali opasek. Asi nejlepším způsobem je uchycení pomocí tzv. pádla, používaným hlavně u plastových pouzder. Je to tvarovaný kus plastu na zadní straně pouzdra zasouvaný za kalhoty a jištěný k opasku. U nás je nejrozšířenější zn. Fobus, ještě o něco lepší pouzdro s „pádlem“ je kydexový Uncle Mikes nebo Blade-Tech.
Volit můžeme i druh jištění zbraně uvnitř pouzdra. Nejjednodušší jsou samosvorné průvleky, ve kterých je zbraň držena třením materiálu nebo kombinací tření a „zaklapnutí“ do prolisu za lučík. Klasickým způsobem jsou pojistné pásky s drukem vedené přes kohout. Relativní novinkou jsou různé mechanické pojistky integrované do pouzdra, které automaticky zajišťují zbraň při vložení do pouzdra a při tasení jsou odblokovány úchopem (většinou palcem, ale i ukazovákem).
Ideální je pouzdro, které dobře drží zbraň uvnitř a při tasení není potřeba dělat pohyby navíc (rozepnutí pásku, zatlačení pojistky atd.). Jen chytit a tasit.

Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 7/2004

Vybíráme : (1.) Zbraň
Vybíráme : (2.) Ráži (obranné) zbraně a střelivo na nošení
Vybíráme : (4.) Doplňky a užitečné pomůcky k obranné zbrani



autor: Aleš Vondráček datum: 10.02.2006