Akademie AEGIS

 

Springfield XD9 (4“ Service model) - Glocku, třes se !!!


bulDo testu nastupuje „těžká váha“ Springfield XD, současný největší konkurent Glocku v USA v oblasti služebních zbraní. Čím je zajímavý a jak střílí? Bude i u nás konkurencí pro Glocky? Na tyto otázky se vám bude snažit test, připravený Akademií obranné střelby Aegis, odpovědět.

  Když se u nás řekne „policejní/služební pistole“, většině se jako první vybaví nedávný tendr na přezbrojení Policie ČR. Okolnosti výběru, ale hlavně seznámení střelecké veřejnosti s podmínkami, které měla nová pistole splňovat, dalo většině podnět k přemýšlení o tom, že na opasku „policajta“ nemůže „viset“ jakákoli zbraň.
  Vývoj v oblasti výzbroje ozbrojených sborů v USA a v Evropě se mírně odlišuje. Pokud se budeme zabývat jen dvacátým stoletím, největším zlomem bylo masivní rozšíření pistolí. Evropa v tomto Ameriku předběhla (snad s výjimkou Francie a Španělska, kde revolvery „slouží“ ve větší míře dodnes) o dobrých patnáct až dvacet let. USA, tradiční země Coltů a Smith&Wessonů odolávala až do přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, kdy se nástup pistolí definitivně potvrdil. Jako další trend by se dal označit postupné zvyšování množství pistolí s dvojčinným spoušťovým mechanizmem, zvyšování jejich kapacity a bezpečnosti.
  Další nesporně velmi významný moment je proniknutí plastů do konstrukce zbraní, který zůstane navždy připsán panu Gastonu Glockovi a jeho G17. Od té doby zbrojaři celého světa volají po vzoru Járy Cimrmana : „Budoucnost patří plastu!“

„Americká“ pistole

I když se Springfield XD tváří jako „správná“ americká zbraň, její počátky leží v Evropě kousek od nás. Konkrétně v chorvatském Karlovaci ve firmě I.M.Metalworks. Historie současné XD pistole začíná na začátku devadesátých let ve zbrani PHP, později HS-95, která vychází z populárního Sigu. Tým konstruktéra Vukoviče šel však ještě dál a ve snaze o vytvoření „ideální“ služební/obranné zbraně zkřížil pistole Sig a Glock a navrch dal něco dalších detailů, např. z 1911ky. Jestli už tenkrát měl na mysli komerční úspěch v USA nevíme, ale každopádně se za čas dostavil. Pistoli s názvem HS-2000 přijala do svého výrobního sortimentu zbrojovka Springfield a k původní konstrukci ( mimo detailních úprav ) přidala především lepší výrobní zpracování a zázemí zavedené značky.
  Nová pistole nejdříve nezískala mnoho příznivců. Zlom nastal po 11.9.2001, kdy se USA zvedla vlna vlastenectví a podpory domácích výrobků. Nejen tato zbraň začala být masivně prezentována jako „pravá“ americká zbraň pro americké policisty, vojáky atd. Bylo by však nespravedlivé tento jev jednoduše odsuzovat a dokážeme ho zřejmě pochopit. Konkrétně u Springfieldu XD sehrála vlastenecká kampaň pozitivní roli, protože do té doby byla „pouze“ jednou z řady moderních služebních pistolí. Nyní však zažívá v USA velký boom a je standardně zavedenou služební zbraní u mnoha jednotek po celých Spojených státech.
  Pistoli XD propaguje tovární střelec Springfieldu, legenda praktické střelby IPSC a také několikanásobný Mistr USA v Obranné střelbě IDPA, Rob Leatham. Jak potvrzují osobní zkušenosti našich účastníků Mistrovství světa IPSC v roce 2002, je radost se na jeho střelecké dovednosti dívat, ať už má v ruce jakoukoli zbraň. Určitě si i s XD dobře rozumí a dokonce některé hlasy naznačují, že je zájmem firmy ho nasazovat v budoucnu s touto pistolí do divize Production. Ta však pro tuto divizi zatím není schválena, takže se nechme překvapit…

XD = eXtreme Duty

  I když už víme, že XD není tak docela americkou zbraní, zvyklostem amerického uživatele až pozoruhodně vyhovuje. Zajímavé by bylo sledovat finále rozhodovacího procesu výběru nové služební zbraně u některé US policejní jednotky mezi zn. Glock a Springfield XD. Obě značky jsou svoji nabídkou rovnocenné. Glock i XD nabízí ucelenou řadu velikostí pro různé účely (skryté nošení, uniformovaný výkon služby, zásahové jednotky atd.) v několika rážích. Kvalita, zpracování, materiál, užitná hodnota, cena…vše je velmi podobné.
  XD se vyrábí ve třech velikostech a třech rážích (nejmenší typ pouze ve dvou). Standardem je typ zvaný SERVICE MODEL, se 4“ hlavní, komorovaný pro 9mm Luger, .40SW a .357Sig, stejně tak jako prodloužený 5“ TACTICAL. Nejmenší je řada SUB-COMPACT s 3“ hlavní, vyráběná zatím jen v ráži 9mm Luger a .40SW. Všechny modely je možné dostat v několika barevných provedeních, s černým nebo zeleným (OD green) tělem, případně Bi-Tone kombinaci černého těla a nerezového závěru.

Springfield XD v testu

  Pistoli Springfield XD9 jsem měl k dispozici koncem prosince minulého roku a spolu se mnou ji prakticky testovali v rámci společného výcviku i ostatní instruktoři Akademie obranné střelby Aegis. Prošla také rukama několika různě fyzicky disponovaných (s různou úrovní střeleckých schopností…) policistů a policistek, kteří zkoušeli manipulaci a ovládání zbraně.
  Kromě obvyklého „sušení“ a praktického střeleckého testu jsme se, vzhledem k určení zbraně, věnovali i technikám specifickým pro policejní praxi. Do této skupiny patří např. úder zbraní, obrana vlastní zbraně v pouzdře při pokusu o její uchopení útočníkem, střelba na velmi krátkou vzdálenost (techniky CQB) atd. To byla doména experta na tuto oblast Martina Hradeckého, který spolupracuje s řadou specializovaných policejních i jiných útvarů v ČR právě při výcviku těchto technik.
  Také jsem více než u jiných zbraní čerpal zkušenosti z USA. Přečetl jsem několik testů od předních amerických instruktorů, např. Chucka Taylora a požádal o názor na tuto pistoli P.Jandu (XD je jednou z jeho zbraní) z výcvikového střediska Tactical Defense Institute v Ohiu, se kterým naše Akademie obranné střelby Aegis spolupracuje.
  I když tento test nebyl přímo srovnávací, v průběhu celého zkoušení „xdéčka“ byly „ po ruce“ Glocky 19 a 17 a v dalším textu jsou některé poznatky uvedeny.

ZÁKLADNÍ POPIS
  • Samonabíjecí pistole s uzamčeným závěrem (uzamykání do bloku výhozního okénka), plastovým tělem a spoušťovým SA mechanizmem s přímoběžným úderníkem výrobcem nazývaným „U.S.A.“ (Ultra Safety Assurance, viz. dále)
BEZPEČNOSTNÍ PRVKY
  • Jazýček ve spoušti, když není odblokovaný přiloženým prstem, spoušť se nehne.
  • Dlaňová pojistka, široká cca 7mm– pokud není stisknuta, závěr se pohne jen asi 1cm.
  • Blokace úderníku (pádová jistota-úder zbraní).
  • Výstražník přítomnosti náboje v komoře na horní straně výhozního okénka.
  • Signalizace nataženého úderníku otvorem zadního čela závěru.
OVLÁDACÍ PRVKY
  • Oboustranné ovládání vypouštění zásobníku – tlačítko je zapuštěné do siluety těla zbraně (zabraňuje náhodnému vymáčknutí zásobníku např. při sezení v automobilu atd.), přitom zůstává výborně ovladatelné s minimální změnou úchopu.
  • Podélně rýhovaná spoušť je cca 1cm široká.
  • Obdélníkový, masivní záchyt závěru (s výrazným zdrsněním-rýhováním) je umístěn poměrně vzadu, což umožňuje jeho ovládání palcem ruky držící zbraň i pro střelce s krátkými prsty. Spouštění palcem druhé ruky je samozřejmě možné také, ale přece jen o něco méně přirozeně.
  • Na levé straně těla zbraně na úrovni přední hrany lučíku se nachází otočná páka sloužící k rozborce zbraně. Výhodně slouží jako opora pro palec levé ruky při úchopu , ale bohužel také výrazně narušuje jinak hladké linie zbraně. Rozborka samotná se provádí stažením a zachycením závěru v zadní poloze, a otočením páky o devadesát stupňů nahoru. Spustíte závěr…a nesmíte zapomenout stisknout spoušť a vypustit úderník, který jste pohybem závěru natáhli. Ani při použití hrubé síly (když si toho napoprvé nevšimnete…) však nehrozí poškození „vnitřností“ zbraně jako např. u pistolí Glock. Na toto specifikum rozborky „xdéčka“ si po první zkušenosti bezproblémově zvyknete. Složení zbraně probíhá obráceně bez dalších úskalí.
  • Další rozborka je obtížnější a neobejdeme se bez dalších nástrojů. Problémové je např. vyjmutí úderníku a vyčištění prostoru otvoru zápalníku v rámu. Natažení spoušťového mechanizmu signalizuje ne zadní část úderníku, jak by se mohlo zdát, ale samostatný díl. Ten lze vyndat podobně jako u Glocků po vysunutí zadní krycí „destičky“ závěru. Samotný úderník je ale jištěný ve zbrani dutým čepem, který bude opakovaným vytloukáním trpět. Pokud si myslíte, že podobné zbraně jako Glock, XD atd. se nemusí čistit ( to je velmi rozšířený chybný mýtus…) tak na to rychle zapomeňte! Jistě, vyjímání úderníku ( také vytahovače atd.) nepatří k základní údržbě zbraně po každé střelbě, ale řádově po 1000 ranách je to vhodné u každé, sebedokonalejší zbraně.
MÍŘIDLA
  • „Klasická“ kovová mířidla, hranolová muška stranově stavitelná v drážce, hledí tvaru obdélníku se zaoblenými rohy. Muška i hledí jsou opatřeny bílou zvýrazňující tečkou. Mířidla jsou „jemnější“ než u pistolí Glock.
  • Nízký obrys mířidel dobře koresponduje s tvarem závěru.
  • Výrobce nabízí jako alternativu noční tritiová mířidla zn.Heinie (Tritium Slant Pro) nebo Trijicon.
  • Rozměrově do všech velikostí pistole XD pasují libovolná mířidla určená pro Sig 226/228 atd.
SPOUŠŤOVÝ MECHANIZMUS
  • Systém spoušťového mechanizmu u XD je nazýván „U.S.A. což je zkratka Ultra Safety Assurance (volně přeloženo jako Ultra Bezpečná Jistota). Pod obchodně líbivým názvem se však neskrývá variace na téma částečně předepnutého přímoběžného úderníku jako u Glocka, Waltheru P-99, Steyru atd., ale vpodstatě “jednočinná” spoušť. Pohybem závěru vzad se úderník napíná a zachycuje, stisknutí spouště jej pak pouze vypouští.
  • Díky použitémy systému je dosaženo výrazně příjemného chodu spouště. Spoušť je v první fázi měkká, v druhé fázi, těsně před spuštěním, odpor naroste. To umožňuje “namáčknutí” a usnadňuje budování návyku ta tuto konkrétní zbraň.
ÚCHOP, DRŽENÍ ZBRANĚ:
  • Na konstrukci rukojeti je znát vliv Glocku. Zdrsnění vpředu, vzadu i na bocích se ani nesnaží zmíněnou inspiraci skrýt. Konečně, proč ne.
  • Výrazný rozdíl je ve vybrání rukojeti pro hřbet dlaně. Hluboké vykrojení (ve kterém je dlaňová pojistka) nejen že přispívá ke komfortu úchopu, ale především usnadňuje držení zbraně i menší rukou. To je v kategorii služebních zbraní velká výhoda, protože když některá policejní jednotka uvažuje o přezbrojení, nová zbraň musí být dobrým kompromisem pro všechny její příslušníky od žen až po svalnaté obry.
  • Subjektivně, zvláště menším rukám, se úchop jeví lepší než u G19.
MANIPULACE a PRAKTICKÉ POZNATKY
  • Zdrsnění úchopových ploch závěru není příliš výrazné, zde získává body Glock.
  • XD má dvojitou vratnou pružinu (s ocelovou vodící tyčkou), která je i v ráži 9mm Luger poměrně silná.
  • Zajímala mě „odolnost“ a funkčnost úzké dlaňové pojistky. I při velmi špatném úchopu jednou rukou, „slabou“ rukou při simulaci zranění atd. je pojistka odjišťována intuitivně a dá se říci, že pokud jsme schopni zbraň vůbec držet, tak bude střílet.
  • Přestože se může zdát systém bezpečnostních prvků a pojistek jako překombinovaný, při uvědomění si, že jistíme plně napnutý (ne jen předepnutý) úderník, to jako přehnané už nevidíme. Důležitější je to, že veškeré pojistky fungují nezávisle na vůli střelce a nepotřebují „odjišťovat“ jinak než úchopem zbraně a vědomým přiložením prstu na spoušť. Zbraň je tak bezpečná pro nošení náboje v komoře a přitom pohotová k okamžitému použití.
  • Vodící tyčka má jeden zajímavý konstrukční detail. Její přední konec má tvar připomínající vlakový nárazník a při pohybu závěru zůstává tato část pevná. Přirovnání k nárazníku je namístě, slouží tak totiž při úderu zbraní.
  • Vedení závěru v těle zbraně je vpředu ocelové a vzadu plastové. Tvarování drážek závěru a těla zbraně je systémem „dust cover“ pro snížení možnosti vnikání prachu a nečistot dovnitř zbraně.
  • Na zbrani je použitý vnitřní vytahovač jako např. na Coltech (a jiných klonech) 1911.
    Přínosem je vyšší odolnost proti vnějšímu znečištění.
  • Standardnímu plátku hledí by prospěl jiný tvar přední hrany, např. jako u typu Novak nebo podobného. Při dynamickém ovládání závěru, např. při odstraňování závady, nabíjení atd. ostré hledí bolestivě „řeže“ do ruky.
  • Zásobníky jsou kovové a pochromované (oproti plastovým s výztuží u Glocků) s plastovou botkou. Povrchová úprava je nazývána „easy glide“ (jako že to dobře klouže…) a má usnadňovat zavádění zásobníku do zbraně.
  • Zásobníky jsou těžší než u Glocků a podle zkušeností z USA se při opakovaných pádech na tvrdý povrch při přebíjení více poškozují než zásobníky „glockovské“.
  • Velikost XD 4“ Service je délkou stejná jako G19/23, rukojeť při stejné kapacitě je o výrazný kus delší (G17 má při stejné délce o dva náboje více).
  • Podle polohy spouště se nepozná stav spoušťového mechanizmu (ve srovnání s Glockem).
  • Stále funkční vratná pružina spouště umožňuje lehčí sušení bez opakovaného natahování mechanizmu (vs. Glock)
  • XD nemá, přestože je to u služebních zbraní typické, závěsné oko na pojistnou šňůru. O používání tohoto druhu jištění zbraně se vedou v USA polemiky, někde se používá, jinde ne a závěr ve vztahu k XD je jednoduchý. Komu otvor schází, ten si ho do plastového těla zbraně vyvrtá sám…
  • I nejmenší XD 3“ Sub-compact má drážky pro nasazení svítilny, což je v této kategorii zbraní výjimečné.
STŘELBA
  • Ve dvou dnech na střelnici Fox Chloumek u Mělníka bylo z testované zbraně vystřeleno cca 250 nábojů zn.Sellier a Bellot (115gr. FMJ) a vlastní přebíjené munice podobných parametrů jako tovární výroby. V průběhu střelby došlo ke třem závadám-selhačům s náboji SaB.
  • Ve srovnání s Glockem je výrazně vyšší závěr, resp. vzdálenost osy hlavně/výstřelu od osy ruky. To je do určité míry kompenzováno hlubším úchopem než u Glocků a tak zdvih zbraně není markantní.
  • Při střelbě je pozitivně vnímána právě kvalita úchopu a charakteristický chod spouště. Po krátké době jsem si na chování zbraně zvykl a nedělalo mi problém střílet „pocitově“ jako s Glockem. Na velmi dobře zvladatelném zpětném rázu se výrazně podílí dvojitá vratná pružina.
  • Ve srovnání s Glockem je znatelně delší tzv. reset spouště, tj. kolik stačí po výstřelu pustit jazýček spouště dopředu a dostat ji tak do záběru spoušťového ozubu.
  • Celkově lze označit dojem ze praktického střeleckého testu XD9 jako příjemný.

Shrnutí

   XD9 je uživatelsky přívětivá moderní služební zbraň schopná snést všechny soudobé požadavky na tuto kategorii zbraně. Hodně detailů svědčí o tom, že je to primárně služební zbraň a že se při vývoji naslouchalo praktickým poznatkům konečných uživatelů-policistů. Přitom však je XD Service (a hlavně XD Sub-compact) vhodný i pro běžné „civilní“ skryté nošení. Cenově leží těsně pod hranicí 21.000,-Kč. Určitě doporučuji zahrnout XD do vašeho výběru při nákupu zbraně, vyzkoušet ji a udělat si vlastní názor. K tomu vám může tento test poskytnout vodítko.
   Přímý souboj mezi srovnatelnými zbraněmi XD a Glock, tj. G19 vs. XD9 Service, G17 vs. XD9 Tactical, XD9 Sub-compact vs.G26 dopadá dle mého názoru v podmínkách ČR lépe pro G19 resp. G17 hlavně z důvodu ceny (v USA je to úplně jinak…). V posledním případě není souboj jednoznačný a dovedu si představit důvody proč upřednostnit nejmenší XD před Glockem.

Dovozcem zbraní Springfield je firma PROARMS s.r.o., www.proarms.cz .

Hodnocení – klady/zápory, Springfield XD 4“ Service model - 9mm Luger

+ kvalita zpracování
+ promyšlená konstrukce služební zbraně
+ tvar rukojeti - úchop
+ chování při střelbě
- v ČR vyšší cena než Glock
- vyšší hmotnost ve srovnání s Glockem

Technické údaje – porovnání s Glockem 17 a 19
XD 9 Service model *Glock 19Glock 17
Ráže9mm Luger9mm Luger9mm Luger
Kapacita15+115+117+1
Celková délka178 mm174 mm186 mm
Délka hlavně103 mm102 mm114 mm
Hmotnost710 g.595 g.625 g.
* pouze tyto parametry uvádí výrobce

Vyšlo tiskem ve Zbraně & Náboje 3/2005

autor: Aleš Vondráček datum: 26.01.2006